Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2021Δελτία Τύπου Ιούλιος 202130-07-2021: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ...

30-07-2021: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,
κύριοι Υπουργοί,
κυρία Υφυπουργέ,
κυρία Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η εμπορία ανθρώπων είναι η ντροπή των κοινωνιών μας, είναι η παρακμή του πολιτισμού μας. Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στην ανθρώπινη εκμετάλλευση, στην εμπορία ανθρώπων, σε όλες τις μορφές της.

Είναι η σύγχρονη μορφή δουλειάς, για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντί της.

Ξεκάθαρα και να μην μείνουμε, στις διακηρύξεις, η εμπορία ανθρώπων αντιμετωπίζεται με δράσεις. Με συλλογική δράση, γιατί είναι μία περίπλοκη μορφή εγκλήματος που θέλει τη συστράτευση όλων μας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τα θύματα μόνα τους.

Η αλυσίδα της εμπορίας θα σπάσει μόνο αν εντοπίσουμε έγκαιρα και προστατεύσουμε τα θύματα.

Η καταπολέμηση της εμπορίας είναι μία ξεκάθαρα θυματοκεντρική διαδικασία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει τη σημερινή παγκόσμια ημέρα στα θύματα, στις φωνές τους, που μας δείχνουν το δρόμο.

Οφείλουμε με κάθε τρόπο να δυναμώνουμε τη φωνή των θυμάτων. Οι φριχτές εμπειρίες και τα τραύματά τους να γίνουν η βάση των πολιτικών και των επιχειρήσεων μας.

Δυστυχώς, παγκοσμίως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δευτερογενούς θυματοποίησης ή επαναθυματοποίησης.

Δεν αρκεί λοιπόν να απελευθερώσουμε τα θύματα. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Να τα υποστηρίξουμε, να τα βοηθήσουμε να ενταχτούν στην κοινωνία μας.

Η δημοκρατική λειτουργία έχει στην καρδιά της την υποστήριξη των θυμάτων.

Η φωνή των θυμάτων είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Είναι το ηχηρότερο μήνυμα στη διαδικασία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.

Οι εμπειρίες των θυμάτων πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο μίας ολοκληρωμένης πολιτικής καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Τους το χρωστάμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για αυτό το λόγο παρουσιάσαμε χθες την πρώτη ειδική Στρατηγική του Υπουργείου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Είναι η πολιτική μας δέσμευση για τα επόμενα πέντε χρόνια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της διεθνικής μορφής εγκλήματος.

Η Στρατηγική είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις προβλέψεις της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Απρίλιου και με την εκτίμηση απειλής της Europol για την εξέλιξη του φαινομένου.

Έχουμε έξι βασικούς στόχους:

  1. τον καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
  2. Την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, την προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  3. Την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.
  4. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
  5. Την ενδυνάμωση της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.
  6. Την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας στο διαδίκτυο. Η εμπορία ανθρώπων, όπως και γενικότερα το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσεται γρήγορα και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής μας. Για αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στον τομέα του διαδικτύου. Τόσο για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα θύματα μέσω της δραστηριότητας των εγκληματιών που είναι όλο και εντονότερη στο διαδίκτυο, όσο και για να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι,

θα ολοκληρώσω με μία αναφορά σε μία ακόμη σημαντική κατηγορία ανθρώπων. Στους ευάλωτους.

Σε όλους αυτούς που μπορούν ευκολότερα να θυματοποιηθούν.

Στους ανήλικους, στους ανθρώπους με ειδικές δυνατότητες, στους μετανάστες, στους ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως ένα καλύτερο μέλλον Τους ανθρώπους που στοχεύουν τα δίκτυα των διακινητών.

Πρέπει να δουλέψουμε με τις ευάλωτες ομάδες και ανθρώπους. Να αναγνωρίσουμε έγκαιρα την εαυλωτότητά τους και να τους προστατεύσουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν αρκεί η Αστυνομία από μόνη της. Θέλουμε τη βοήθεια και τη στήριξη των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως των πολιτών. Αν δούμε ένα πιθανό θύμα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρχές, μόνο έτσι θα βγάλουμε τα θύματα από τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης.

Αυτό το μήνυμα δίνουμε όλοι μαζί οι συναρμόδιοι Υπουργοί σήμερα.

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Ηρακλή Μοσκώφ, τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και τον μεγάλο σύμμαχο της Αστυνομίας σε αυτή την ιερή μάχη κατά της εκμετάλλευσης.

Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, μία αλυσίδα για να φέρουμε ξανά πίσω στην κοινωνία τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη.

Τελευταίες Αναρτήσεις