Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2021Δελτία Τύπου Μάιος 202125-05-2021: Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου στη σημερινή εκδήλωση του «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή...

25-05-2021: Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου στη σημερινή εκδήλωση του «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισθέντα παιδιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2021

                                                               

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου στη σημερινή εκδήλωση του «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισθέντα παιδιά

«Η 25η Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, συνιστά μία ημέρα ιδιαίτερης αξίας για όλους μας. Είναι μία ευκαιρία ενίσχυσης της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξαφάνισης παιδιών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία στιγμή ιδιαίτερου συμβολισμού για τις οικογένειες όσων παιδιών αγνοούνται καθότι σήμερα η κοινωνία μας, σύσσωμη,  με μία φωνή στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης και ελπίδας προς τις οικογένειες αυτές που δοκιμάζονται.

Έχουν παρέλθει ήδη 12 μήνες από την τελευταία μας συνάντηση, διαδικτυακή τότε, εκ του σύνεγγυς πλέον και βρισκόμαστε εδώ στον πάντοτε φιλόξενο χώρο του Ζαππείου να κάνουμε μία ανασκόπηση, έναν απολογισμό, αναδεικνύοντας από κοινού, στην Ελλάδα και διεθνώς, τις πολύ σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες μας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφανίσεων στη Χώρα μας.

Ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας ανηλίκων της Ελλάδας συμπυκνώνει την ελληνική έννομη τάξη εμπλουτισμένη με συναφείς προς το σκοπό αυτό Διεθνείς Συμβάσεις και Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αποτελεί το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο  που επιτρέπει στην Ελληνική Πολιτεία αλλά και σε συνεργαζόμενους με αυτήν Φορείς να υλοποιήσουν με τον πλέον ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο το έργο ανεύρεσης εξαφανισθέντων  ανηλίκων αλλά και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Αναμφίβολα, οι εξαφανίσεις ανηλίκων αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του έγκειται στην πολυεπίπεδη και στενή συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων, Φορέων και Μ.Κ.Ο. ώστε η διαχείριση τέτοιων περιστατικών να είναι η πλέον ενδεδειγμένη και να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Η παρουσία και η συνεισφορά του Συλλόγου"Χαμόγελο του Παιδιού" σε αυτή τη σπουδαία, συλλογική προσπάθεια σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι εξόχως σημαντικές.

Η συνεργασία του με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που χρονολογείται ήδη από το 2007 έχει πλέον αποκτήσει νέα δυναμική, διευρυμένο περιεχόμενο και ενισχυμένη αποτελεσματικότητα. Το νέο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Συλλόγου "Χαμόγελο του Παιδιού" το οποίο  υπεγράφη τον Ιανουάριο 2020 συνιστά το επιστέγασμα μίας νέας σελίδας συνεργασίας, που σκοπό έχει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας και στήριξης προς τα ανήλικα και ενήλικα άτομα σε κίνδυνο καθώς και την στενότερη συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών στους τομείς αυτούς.

Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο συνεργασίας είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε από κοινού υποθέσεις που αφορούν:

– παιδιά σε κίνδυνο δηλαδή θύματα κακοποίησης- παραμέλησης, θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης καθώς και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ηλεκτρονικού εγκλήματος

– εξαφανισθέντα ανήλικα

Άξιο ιδιαίτερης μνείας είναι το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει πλέον και τις υποθέσεις εξαφανίσεων ευάλωτων ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών μέσω του “Missing Alert Hellas” κατά τα πρότυπα λειτουργίας του Amber Alert Hellas.

Κυρίες και Κύριοι

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου θα ήθελα να χαιρετίσω αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισθέντα Παιδιά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Κώστα Γιαννόπουλο, εμπνευστή όλης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας ο οποίος ακούραστα και μεθοδικά έχει καταφέρει, μαζί με τους λοιπούς συντελεστές του Συλλόγου να μετατρέψουν το «Χαμόγελο του Παιδιού»  σε έναν πολύτιμο και αναγκαίο συνοδοιπόρο στην προσπάθεια της Πολιτείας για την προστασία ευάλωτων ανηλίκων και ενηλίκων συμπολιτών μας.

Η σημερινή ημέρα οφείλει να αποτελεί σημείο αναφοράς αλλά και επαγρύπνησης για την Πολιτεία, την Κοινωνία και το θεμέλιο αυτής που δεν είναι άλλο από τον πυρήνα της οικογένειας.

Οφείλουμε όχι μόνο να αφουγκραζόμαστε το μήνυμα που εκπέμπουν τα στοιχεία των ερευνών τα οποία υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα ενός ισορροπημένου, υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα έχουμε χρέος ως Πολιτεία, ως Κοινωνία και ως γονείς να περιβάλλουμε με ιδιαίτερη φροντίδα τους πολίτες αυτής της ευαίσθητης ηλικίας.

Όλοι μαζί λοιπόν ας ενώσουμε τις δυνάμεις προς τον ιερό αυτό σκοπό.

Σας ευχαριστώ θερμά.»

Τελευταίες Αναρτήσεις