Σα 1 Απριλίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2020Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 202009-12-2020: Απόσπασμα Ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής

09-12-2020: Απόσπασμα Ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόσπασμα Ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Βουλή δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας και πολύ περισσότερο ανθοπωλείο

Δεν εφαρμόσατε καμία πολιτική για τη μείωση της αυθαιρεσίας στην αστυνομία

Είναι δικαίωμά σας να κάνετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, να λέτε ότι θέλετε για τον Χρυσοχοΐδη, εξάλλου ότι λέει ο καθένας, εκείνον τον ίδιο χαρακτηρίζει και όχι τον συνομιλητή του.

Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι συνομιλείτε με ένα ακροατήριο, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως αγωνιστές, και έχει ισχυρή φωνή καταγγελίας, μιας και δεν εισακούεται ευρύτερα. Μέχρις εδώ κανένα πρόβλημα, επιλογές κάνετε και τις συνέπειες τους αναλαμβάνετε.

Ας φύγουμε όμως από τον διάλογό σας με το «αγωνιστικό»  ακροατήριο , εδώ είναι Βουλή, εννοώ μιλάνε πιο θεσμικοί εκπρόσωποι.

Αναφέρεστε συνεχώς σε αστυνομική βία, η οποία βρίσκεται σε έξαρση στους 18 μήνες αυτής της κυβέρνησης.

Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία έξαρση, το αντίθετο. Ούτε ο αριθμός δακρυγόνων, ούτε οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, ούτε ο αριθμός τραυματιών, ούτε ο αριθμός δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών.

Όμως να δεχθώ το επιχείρημα ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε επακριβώς την πραγματικότητα. Η έξαρση βίας από πού προκύπτει;

Έγιναν προχθές περισσότερες από 350 προσαγωγές. Ασκήθηκε βία, καταγγέλθηκε χρήση μη αναλογικής βίας, υπήρξαν τραυματισμοί; Γιατί η βία, η κανονική βία χωρίς επίθετα, έχει συνέπειες στο σώμα του θύματος. Υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες; Όχι από κανέναν.

Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Αποκαλείτε βία τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης.

Γιατί, όσο άδικος κι αν θεωρείτε πως είναι ο νόμος, η απαγόρευση εν προκειμένω, παραμένει νόμος. Ζητάτε από την αστυνομία να μην εφαρμόσει τον νόμο; Απαντήστε μου πραγματικά για να συνεννοηθούμε, αυτό ζητάτε;

Γιατί δεν προσφύγατε στο ΣτΕ, ώστε να αρθεί η απαγόρευση αν κρινόταν υπερβολική;.

Ολίγον νόμιμη, ή ολίγον παράνομη δεν υπάρχει. Θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί.

Αν έγιναν εξαιρέσεις στις 17 Νοέμβρη, είναι γιατί ήταν πολιτικά κόμματα και πήρα προσωπικά, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την ευθύνη. Στα κόμματα έχουμε εμπιστοσύνη. Αν και στις 17 Νοέμβρη αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από όλους.

Αν ζήτησα συγνώμη για τις γυναίκες που συνελήφθησαν στο Σύνταγμα ήταν και πάλι γιατί αφορούσε ένα μεμονωμένο γεγονός, από γυναίκες που αποχωρούσαν κιόλας.

Δυστυχώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει προχθές. Η επέτειος αυτή είναι μαύρη, έχει να κάνει με δολοφονία παιδιού. Είναι μαύρη και για την αστυνομία. Ό βασικός όγκος που κινητοποιείται στις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας δεν προέρχεται από κόμματα της Βουλής, αλλά από ανεξέλεγκτες και βίαιες ομάδες αντικρατισμού, οι οποίες ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συνεννοηθούν.

Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη διακυβέρνηση; Θα διακινδυνεύατε συγκρούσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις εν μέσω πανδημίας;

Δεν το νομίζω, δεν το φαντάζομαι, το απεύχομαι.

Εξάλλου το έχετε δείξει, όταν απαγορεύατε, και καλά κάνατε, τις εκδηλώσεις στις επισκέψεις ξένων ηγετών.  Οι ίδιοι με σήμερα ακτιβιστές θα διαδήλωναν και τότε και χωρίς κορονοϊό μάλιστα. Το απαγορεύσατε!!!!

Μήπως θεωρείτε την πανδημία πρόσχημα για την περιστολή συνταγματικών δικαιωμάτων;

Αν ναι πείτε το, Βουλή είμαστε, κοινοβουλευτικά όπλα υπάρχουν πολλά για μια τόσο βαριά κατηγορία και οφείλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Δεν βλέπω λοιπόν επιχείρημα σε αυτά που λέτε. Βλέπω τη διάθεσή σας να καλλιεργείτε και να παρουσιάζετε μια εικόνα καταστολής, αυταρχισμού, αδικίας, αλλά αυτό είναι γενικότερο ζήτημα του πως χειρίζεσθε τις πολιτικές σας επιλογές, δεν έχει σχέση με αυτά που συζητάμε.

Έξαρση αστυνομικής βίας δεν προκύπτει λοιπόν. Υπάρχει γενικώς αυθαίρετη αστυνομική βία; Φυσικά ναι. Ενδημεί, εκδηλώνεται, είναι συνεχής αγώνας ο εντοπισμός και ο  περιορισμός της.

Έχω όμως μια απορία. Η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της;  

Εννοώ ότι αν η βία είναι μια μόνιμη έγνοια για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, που όντως είναι , και εάν όλοι συμφωνούμε σε αυτό, που νομίζω πως επίσης ισχύει, τότε γιατί δεν συζητούμε πολιτικές και μέτρα για την μείωση και τον σταθερό περιορισμό της;

Επαναλαμβάνω εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας, ούτε ανθοπωλείο.

Στο κάτω κάτω οι βίαιες ομάδες που προανέφερα, είναι τόσο μικρές ώστε μόνο αν φωνάξουν πολύ, πολύ δυνατά, αν καταγγείλουν, αν αναν μπορεί να ακουσθούν. Είναι η επιλογή επιβίωσής τους.

Εσείς όμως γιατί περιορίζετε τον λόγο σας σε αναπαραγωγή καταγγελιών –που δεν ξέρουμε αν ισχύουν- και σε χαρακτηρισμούς;

Έτσι συμβάλλετε στη λύση αυτού του ζητήματος που εσείς χαρακτηρίζετε ως μείζον για τη δημοκρατία;

Θα το πω πιο αναλυτικά:

Ποιες πολιτικές εφαρμόσατε για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας των αστυνομικών;

Αλλάξατε κάτι στην βασική εκπαίδευση;

Αλλάξατε κάτι στη δομή της Αστυνομίας;

Αλλάξατε το επιχειρησιακό δόγμα σε ήπια αστυνόμευση;

Συνεργαστήκατε με δήμους για κοινοτική αστυνόμευση;

Δημιουργήσατε νέες μονάδες για ηπιότερη διαχείριση συναθροίσεων;

Ενισχύσατε την εκπαίδευση και συνεχή επανεκπαίδευση των επιχειρησιακών μονάδων;

Βοηθήσατε τους αστυνομικούς με ψυχολογική στήριξη, τεστ, πλαισίωση και στήριξη που χρειάζεται κάθε ένας που μετέχει σε επιχειρήσεις;

Αλλάξατε το θεσμικό πλαίσιο στο πειθαρχικό δίκαιο για την διερεύνηση καταγγελιών αυθαιρεσίας, ώστε να μην τα οδηγεί σε ατιμωρησία ο εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος;

Δώσατε σε ανεξάρτητη αρχή , τον Συνήγορο του Πολίτη, τις αρμοδιότητες και τα Μέσα που ζητούσε για να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας;

Βάλατε κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες;

Σας ρωτώ γιατί όλα αυτά εμείς τα κάναμε σε 18 μήνες. Και σχεδιάζουμε πολλά ακόμη. Αν τα κάναμε σημαίνει ότι δεν τα βρήκαμε έτοιμα, ούτε στρωμένα από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Έχουν όνομα οι δράσεις και οι πολιτικές που σας προανέφερα. Πρόληψη ώστε να μειωθεί η καταστολή, άρα και η βία, εκπαίδευση με πείσμα, στήριξη των αστυνομικών με συνέπεια και ενσυναίσθηση. Έλεγχος αδυσώπητος, εξωτερικός κι εσωτερικός, διαφάνεια, ανάδειξη του αστυνομικού έργου, λογοδοσία.

Έτσι μειώνεται η βία, έτσι κερδίζει η αστυνομία, έτσι προστατεύονται οι πολίτες και η δημοκρατία.

Αν διαφωνείτε με όλα τα παραπάνω να το πείτε. Αν πάλι συμφωνείτε, αν έχετε βελτιώσεις προτάσεις, οτιδήποτε, εδώ είμαι, εδώ είμαστε για συνεργασία.

Μέχρι στιγμής όλα τα παραπάνω έχουν τύχει της βουερής σιωπής σας

Όμως το επαναλαμβάνω και σας κάνω κάλεσμα. Ελάτε να βελτιώσουμε.

Στο κάτω κάτω για τους πολίτες και τη δημοκρατία δουλεύουμε όλοι.

Τελευταίες Αναρτήσεις