Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2020Δελτία Τύπου Οκτώβριος 202022-10-2020: Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου εισηγητής σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Το πρόβλημα των τροχαίων...

22-10-2020: Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου εισηγητής σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου εισηγητής σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα:
 «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συμμετείχε, χθες (Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020), ως εισηγητής, σε διαδικτυακή διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα: «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα – Έρευνα συμπεριφοράς οδηγών οχημάτων στην Ελλάδα 2020».

Στη διαδικτυακή διάλεξη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο κ. Υφυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην οδική ασφάλεια, τονίζοντας ότι: «πέρα από το ότι προστατεύει την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για κάθε χώρα, δεδομένου ότι, χωρίς αυτή, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για εμπόριο, για επενδύσεις, για τουρισμό και τελικά για ανάπτυξη.»

Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που εφαρμόζεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μείωση της τάξης του 45% στον αριθμό των νεκρών από τα οδικά τροχαία ατυχήματα, το διάστημα 2010-2019, σημειώνοντας ότι : «στον αγώνα μας για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οδικής ασφάλειας έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Επεσήμανε ακόμη τα ολοκληρωμένα προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης και τις στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εστίασε στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, μέσω της διαρκούς ενημέρωσής τους (κοινωνικά μηνύματα, διανομή φυλλαδίων, ημερίδες, διαλέξεις σε σχολεία κλ.π.).

Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός ανέλυσε τους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας και ποια είναι τα «βασικά όπλα» μιας κοινωνίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό τους.

Προσδιόρισε ακόμη τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε επιβληθείσα ποινή δηλαδή να είναι «αυστηρή, δίκαιη και εφαρμόσιμη» και ανέπτυξε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιτυχία των στόχων οδικής ασφάλειας.

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι: «η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας. Η παιδεία οδικής ασφάλειας, αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του στον δρόμο.» και ολοκλήρωσε την εισήγησή του με «την βεβαιότητα ότι μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα: οι πολίτες να μετακινούνται με ασφάλεια σε δρόμους που ενώνουν !»

Τελευταίες Αναρτήσεις