Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201929-10-2019: Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου

29-10-2019: Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε σήμερα σε πάνελ συζητητών στο πλαίσιο της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου, με θέμα τις προκλήσεις του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

«Η πολιτική της Κυβέρνησης έχει 5 πεδία δράσης στο μεταναστευτικό:

  • Ενίσχυση της προστασίας και του ελέγχου των συνόρων
  • Αποσυμφόρηση των νησιών
  • Αλλαγή του νομικού πεδίου χορήγησης ασύλου
  • Βελτίωση των συνθηκών στα ΚΥΤ
  • Διεθνοποίηση του ζητήματος

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος δεν επιδέχεται απλουστεύσεις, λαϊκισμούς και αντιπαραθέσεις. Αλλιώς δε θα είναι δυνατόν να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Αναγνωρίζουμε το βάρος που επωμίζεται η Τουρκία με τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών, όμως η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ως αποτέλεσμα προκλήσεων, πιέσεων και εκβιασμών από την πλευρά της.

Σε 4 μήνες η Τουρκία έχει προβεί σε πάνω από 11 απειλητικές δηλώσεις. Αυτές λειτουργούν ως αυτοδέσμευσή της σε μια πολιτική, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα εφαρμογής του βασικού άρθρου αλληλεγγύης που προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ. Πρόκειται για το Άρθρο 78.3 που προβλέπει ότι ‘’εάν ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους-μέλους ή των εν λόγω κρατών-μελών’’.          

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό  ζήτημα πρέπει να καταστεί πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Τελευταίες Αναρτήσεις