Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201912-10-2019: Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Νομικό status των ζώων στην...

12-10-2019: Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη» του Αστυνομικού Δ/ντή κ. Χρυσάκη Νικολάου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στην παρουσίαση του βιβλίου
«Το Νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη»  του Αστυνομικού Δ/ντή κ. Χρυσάκη Νικολάου
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου , 11 Οκτωβρίου 2019

Η παραδοσιακή σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, οικόσιτα και μη, έχει αφήσει μια κληρονομιά πολιτισμού, που διαμόρφωσε την φυσιογνωμία αμοιβαίας κατανόησης: ο σκύλος σύντροφος, η γάτα που τρέμουν τα ποντίκια, η χελώνα που είναι πιο γρήγορη από τον λαγό, το χελιδόνι που φέρνει την άνοιξη. Με άλλα λόγια, δεν νοείται ανθρώπινη ζωή, με τις περιπέτειές της και τις χαρές της, χωρίς την παρουσία ζώων. Και αυτή η σχέση έχει βρει την έκφρασή της στον λαϊκό λόγο, στην δημοτική μουσική, στους συμβολισμούς και τα διδάγματα της χριστιανικής θρησκείας.

Η άλλη πλευρά είναι εκείνη που εμφανίζει βάρβαρες συμπεριφορές απέναντι στα ζώα, στο ζωικό βασίλειο στο σύνολό του. Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η αποθράσυνση του ανθρώπου, οι ψυχικές και νοητικές διαταραχές του, η αποξένωση του ανθρώπου από την Φύση, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να υπάρχει ανάγκη θεσμοθέτησης έννομης τάξης αφενός για την προστασία αυτής της μορφής ζωής και αφετέρου για την εμπέδωση του σεβασμού της. Θέλω να πω πως ο βασανισμός ενός ζώου είναι εξάσκηση για τον βασανισμό ενός ανθρώπου, ενός παιδιού, ενός ανήμπορου, ενός ανάπηρου. Και αυτή η συμπεριφορά γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει ανάγκη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, των υπηρεσιών των ζώων για μεταφορές, φύλαξη, αγροτικές εργασίες, θυμηθείτε το όργωμα, τον θερισμό. Ο σύγχρονος κόσμος δεν κατανοεί ότι εκείνη η ανάγκη, που δεν υπάρχει πια, δεν σημαίνει πως η ανάγκη συμβίωσης με τα ζώα έχει παρέλθει.

Η συγκέντρωση και προβολή της έννομης τάξης για την εξασφάλιση αυτής της συμβίωσης αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα επισήμανσης εκ μέρους της Πολιτείας προς τον πολίτη για ό,τι θίγει, υποτιμά, ταλαιπωρεί, βασανίζει τα ζώα, συνοδευόμενη από σαφείς οδηγίες και εξίσου σαφείς αναφορές στο θεσμικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζει μια δημοκρατική κοινωνία.

Το γεγονός ότι ένα στέλεχος της Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Χρυσάκης δαπάνησε χρόνο, επεξεργάστηκε στοιχεία, προχώρησε σε συνθέσεις δεδομένων και μας παραδίδει ένα βιβλίο πεντακοσίων και πλέον σελίδων, ένα πόνημα που έχει περάσει στα χέρια των συναδέλφων του προς μελέτη και εφαρμογή είναι τρανή απόδειξη του υψηλού επιπέδου σκέψης και πολιτικής ευθύνης ενός εκπροσώπου που αποδεικνύει ότι αστυνόμευση σημαίνει πάνω από όλα ανθρωπιά.

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν χορηγοί και υποστηρικτές με τον Δήμο Αγίου Νικολάου από κοινού με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης δεν τιμά αποκλειστικά τον Νικόλαο Χρησάκη. Τιμά, μέσω του Νικόλαου Χρυσάκη, το Σώμα της Αστυνομίας, η οποία παραδίδει έτσι ένα μάθημα στους πολίτες, απαραίτητο για το παρόν και για το μέλλον.

Υπενθυμίζω πως ο τίτλος του βιβλίου "Το Νομικό Status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη" αποδίδει με σαφήνεια εκείνο το όριο, όπου -το επαναλαμβάνω- η βαρβαρότητα πατάσσεται.

Τελευταίες Αναρτήσεις