Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201912-09-2019: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης στην...

12-09-2019: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης στην παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής για το rescEU

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης στην παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής για το rescEU

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση Ελευσίνας η παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα rescEU, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος και ο Διοικητής του ΕΣΚΕ, Υποστράτηγος Π.Σ. Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθηνε χαιρετισμό στον οποίο επεσήμανε:

«Κ. Επίτροπε, αγαπητέ φίλε Χρήστο Στυλιανίδη, κ. Πτέραρχοι, αγαπητέ Νίκο Χαρδαλιά, Γενικέ Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, αγαπητέ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, μέλος του ευρωκοινοβουλίου και υπεύθυνος ο κ. Ανδρουλάκης για το ζήτημα ακριβώς για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κ. Αρχηγέ της Πυροσβεστικής, αγαπητοί φίλοι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας και τεχνικοί.

Είναι η τέταρτη φορά που συναντώ τον κ. Στυλιανίδη μέσα σε δύο μήνες περίπου. Και τούτο διότι είναι ένας άνθρωπος με φλόγα, με πάθος, ένας άνθρωπος που έχει πιστέψει σε δύο πράγματα: στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία έννοια της αλληλεγγύης υλοποιείται μέσα από το rescEU, μέσα από την προσπάθεια δηλαδή που καταβάλει σήμερα η Ευρώπη να οργανώσει την Πολιτική Προστασία με ένα νέο μοντέλο συνεργατικό, εταιρικό των μελών κρατών. Και θέλω να σας πω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή στιγμή σήμερα και είναι μια πάρα πολύ καλή στιγμή και ευνοϊκή για την Ελλάδα διότι αγαπητοί φίλοι και φίλες αυτή τη στιγμή σχεδόν σύσσωμη η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία πριν λίγα χρόνια ήταν ξένα προς αυτήν δηλαδή σήμερα και η Σουηδία και οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία και πολύ βορειότερες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα μεγάλων δασικών πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακριβώς λοιπόν σε αυτό έρχεται να απαντήσει το rescEU, δηλαδή ότι μπορούμε να συγκροτήσουμε έναν οργανισμό αξιόμαχο με μικρότερα κόστη, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι στην διάθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες καταστροφές.

Νομίζω ότι αυτή την καλή στιγμή πρέπει να την αξιοποιήσουμε με το ίδιο πάθος που διακρίνει τον Χρήστο Στυλιανίδη, τώρα αποχωρεί από την Επιτροπή αλλά θα είναι διαρκώς και κοντά στην Επιτροπή και κοντά μας πάλι. Σας διαβεβαιώνουμε κ. Επίτροπε και όλους εσάς κυρίες και κύριοι ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνιστής στο ζήτημα της συνεργασίας για την Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη, θα πρωταγωνιστήσει για την περαιτέρω διεύρυνση του rescEU, θα πρωταγωνιστήσει στην εξοικονόμηση πόρων προκειμένου όλη αυτή η επιχείρηση να πάρει σάρκα και οστά και να βοηθήσει σημαντικά και εμάς και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να γίνουμε πιο αξιόμαχοι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, γιατί οι καιροί αλλάζουν, γιατί αλλάζει το κλιματικό μας σύστημα παγκοσμίως. Αλλάζει το κλίμα, υπάρχουν ακραίες -πολλές φορές- καταστροφές, ακραίες μορφές καταστροφών οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και κάποιες από αυτές τις είδαμε πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα όπως στην Χαλκιδική, όπως οι δεκάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος εδώ στην Ελλάδα και τις αντιμετωπίσαμε με οργάνωση με σχέδιο, ήμασταν αξιόμαχοι, ήμασταν δυνατοί γιατί πιστέψαμε ότι είμαστε μία χώρα που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές οργανωμένα.

Διαθέτουμε ένα πυροσβεστικό σώμα αξιόμαχο με δυνάμεις και μέσα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταστροφή, διαθέτουμε μία Πολιτική Προστασία η οποία επιτέλους η οποία μπορεί να οργανώσει όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τις περιφέρειες, τους εθελοντές και έτσι εμφανίστηκε πραγματικά ένα στράτευμα ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο είπε παρών και ένα επιτυχημένο και αποτελεσματικό παρών στις φυσικές καταστροφές.

Και εδώ θέλω να συγχαρώ κύριοι Πτέραρχοι, θέλω να συγχαρώ  το προσωπικό σας, τους άξιους χειριστές μας, οι οποίοι μέσα από αντίξοες συνθήκες, πολλές ώρες, δύσκολες καιρικές συνθήκες πέταξαν πάνω από πολύ δύσκολα ανάγλυφα, έδωσαν μάχη και περιόρισαν τις πυρκαγιές και τελικά τις σβήσαμε. Ακόμα και τις πολύ μεγάλες, οι οποίες απείλησαν οικισμούς, απείλησαν πόλεις, αλλά εμείς ήμασταν εκεί. Ήταν όλοι εκεί. Ο Στρατός, η Αεροπορία, το Λιμενικό, το Ε.Κ.Α.Β., η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, η Πολιτική Προστασία και τελικά οι πυροσβέστες μας. Όλοι μαζί. Αυτό σημαίνει οργανωμένο κράτος. Και το αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε μια οργανωμένη Πολιτεία, η οποία ξέρει να απαντά αποτελεσματικά και αποφασιστικά στις κρίσεις. Αυτό είναι το επίτευγμά μας για φέτος. Και πρέπει να το συνεχίσουμε. Θέλω λοιπόν να σας συγχαρώ αγαπητοί φίλοι χειριστές και εσάς και τους τεχνικούς σας και τους διοικούντες ότι φέτος ήταν μια εκπληκτική χρονιά.

Κάθε πρωί με τους φίλους, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με τον Αρχηγό, με το Συντονιστικό Κέντρο αναρωτιόμασταν πόσα θα πετάξουν και πετούσαν όλα. Και πετούσαν όλα. Και έτσι ο προγραμματισμός μας ήταν διαρκώς στο πλαίσιο της προηγούμενης μέρας, διαρκώς μέσα στο σχεδιασμό είχαμε τα αεροπλάνα τα οποία υπολογίζαμε ότι θα έχουμε. Αυτό είναι το επίτευγμά μας. Και θα το συνεχίσουμε. Και θα πάρουμε αποφάσεις κ. Επίτροπε πολύ σύντομα ως χώρα, ως Κυβέρνηση, πολύ σύντομα για το τι θα κάνουμε με τον εναέριο στόλο μας τα επόμενα χρόνια. Με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα, με βάση το σχεδιασμό του rescEU, με βάση το φιλόδοξο σχεδιασμό που έχει το rescEU για περαιτέρω παραγγελίες, μαζική παραγγελία με χαμηλό κόστος αεροπλάνων νέας γενιάς. Είμαστε εδώ για να τα δούμε όλα.

Και επίσης πριν από λίγο καιρό, πριν από ένα μήνα περίπου, ήμασταν εδώ πάλι με τον Επίτροπο έξω από το Συντονιστικό Κέντρο και μιλούσαμε σε σας τους δημοσιογράφους, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το rescEU, έδειξε την αλληλεγγύη της και ήρθαν εδώ αεροπλάνα από χώρες οι οποίες είχαν παρόμοια προβλήματα με εμάς. Και όμως ήρθαν, ήρθαν κοντά μας, επιχείρησαν μαζί μας, επιχείρησαν επιτυχημένα και είδαμε την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να είναι μπροστά μας έμπρακτα, να μας δίνεται πλουσιοπάροχα. Αυτή είναι η Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Ευρώπη που κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη να είμαστε όλοι οι λαοί κοντά.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που άφησα και τελειώνω. Είπα για τον κ. Στυλιανίδη δυο πράγματα το ένα αφορούσε όλο αυτό που περιέγραψα, το rescEU. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας δίδαξε όλα αυτά τα χρόνια με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμόζεται στην πολιτική και να αποδίδει στην κοινωνία η έννοια της ανθρωπιστικής βοήθειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο Χρήστος Στυλιανίδης με το έργο του έχει συνδράμει σε πολύ σημαντικούς τομείς και μεγάλες ανάγκες που είχαν όχι μόνο Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και πολίτες από ευαίσθητες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Και αυτό τον τιμά γιατί αυτό είναι μια παρηγοριά ξέρετε. Η αλληλεγγύη είναι μια παρηγοριά για όλους μας, ότι σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει μια πολιτική, ένας μηχανισμός, μια κυβέρνηση, μια χώρα ή μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι πολύ μεγάλη, να μας παρέχει αυτή την αλληλεγγύη. Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε και γι΄ αυτό θα είναι διαρκώς και στη μνήμη μας και στην ψυχή μας, ως Έλληνες, γι΄ αυτή την ανθρωπιστική του και αλληλέγγυα διάθεσή του.

Θέλω να επισημάνω ακόμα και κλείνω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι από τη νομοθετική πλευρά, δηλαδή ως εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο για όλη αυτή την επιχείρηση του rescEU είναι ένας Έλληνας. Ένας Έλληνας ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ένας νέος πολιτικός ο οποίος ανέλαβε αυτό το έργο όχι τώρα, εδώ και πολύ καιρό ασχολείται συστηματικά με την Πολιτική Προστασία, το 112, το rescEU και αυτό είναι μια ακόμη ελπίδα για μας ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τα θέλουμε αλλά πρωτίστως με δικό μας σχέδιο, με δικό μας αγώνα, με δική μας προσπάθεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλή δύναμη λοιπόν σε όλους, σας εύχομαι καλό χειμώνα, να αποκαταστήσουμε τις βλάβες τις οποίες έχουμε και να έχουμε πάλι έναν ισχυρό στόλο την επόμενη μέρα και αγαπητέ Χρήστο Στυλιανίδη εύχομαι με τη νέα σου ιδιότητα, τις νέες σου ιδιότητες που θα είσαι πάλι κοντά μας να παλέψεις μαζί με εμάς το ίδιο ζεστά και θερμά και αποτελεσματικά το rescEU.

Ευχαριστώ πολύ.»

Τελευταίες Αναρτήσεις