Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούλιος 201909-07-2019: Τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

09-07-2019: Τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεώργιος Κουμουτσάκος και ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου ανέλαβαν τα καθήκοντα τους από την απερχόμενη Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και την απερχόμενη Υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα.

Στην έναρξη της τελετής, η απερχόμενη Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε:

«Σήμερα ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει.

Ο ρόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική ζωή της χώρας φυσικά και διαφοροποιείται μετά τις τελευταίες εκλογές. Το πολιτικό μας σχέδιο, παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες της.

Συνεχίζουμε, με πρώτιστη ευθύνη να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας και το έργο μας.

Ξέρουμε όλοι ότι αναμφισβήτητα, ήταν από τις πιο πυκνές πολιτικές περιόδους της μεταπολίτευσης. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους, μιας χώρας χρεοκοπημένης, με την ανεργία στο 28%, την κοινωνία φτωχοποιημένη, απορρυθμισμένη, στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Καταφέραμε να κάνουμε όλη τη διαδρομή, παρά τις δυσκολίες, παρά τις συγκρούσεις, τα λάθη, τις αντιθέσεις και τις αδυναμίες μας φυσικά. Αλλά στο τέλος κατορθώσαμε και ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, μειώσαμε την ανεργία, τα δημόσια ταμεία ξαναγέμισαν με περίπου 37 δισεκατομμύρια, οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται διαρκώς τα εννέα τελευταία τρίμηνα και το κοινωνικό κράτος είναι σε ανάταξη και λειτουργικό. Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα.

Σήμερα παραδίνουμε τη χώρα ισχυρή, την Ελλάδα να έχει ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της και να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Γεγονός που νομίζω ότι αναγνωρίζεται και διεθνώς με διαπιστώσεις διεθνών φορέων οι οποίοι το αποτυπώνουν, με τον τουρισμό να στηρίζεται και πάνω σε αυτό και ένας άλλος δείκτης, ένας σημαντικός που το αποδεικνύει είναι η παραμονή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ –το γνωστό Visa Waiver Program που αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα αυτό, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φίλες και φίλοι,

η εναλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

Στα θέματα ασφάλειας δουλέψαμε στοχευμένα, μεθοδικά, παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η Αστυνομία, όπως οι μεταναστευτικές ροές.

Σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικης πολιτικής και την ενσωμάτωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθώς το θεωρώ και βεβαίως είναι αποδεικτικό μιας διαφορετικής αντίληψης της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Και βεβαίως δίνει ένα σήμα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι θέμα τάξης και παραβατικότητας και όχι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, ένα θέμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που απαιτεί ξεχωριστή πολιτική προσέγγιση όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Κυρίες και κύριοι,

καλύψαμε μια δύσκολη διαδρομή, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, βάζοντας πραγματικά ψηλά τον πήχη στα θέματα της ασφάλειας.

Ενισχύσαμε την εμφανή αστυνόμευση μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τον ΠΕΡΣΕΑ, με θετικά αποτελέσματα. Έγιναν πολλές οργανωμένες επιχειρήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παραβατικότητας για την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων και δεν επιτρέψαμε να υπάρχουν άβατα σε καμία περιοχή.

Ενισχύσαμε την αστυνομία με προσωπικό και μέσα. Στα μέτρα του δυνατού βεβαίως. Αυξήσαμε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές, που όπως ξέρετε εξαιτίας του ότι τη διετία 2013 – 2014 η σχολή δεν είχε πάρει εισακτέους καθόλου, αυτό έφερε και μια υποστελέχωση στην πορεία.

Ξεκινήσαμε την ανανέωση και του εξοπλισμού και του στόλου των οχημάτων της ΕΛΑΣ, η οποία σταδιακά θα παραλάβει συνολικά 2.000 οχήματα.

Δημιουργήσαμε νέες δομές, προχωρήσαμε σε διεθνείς συνεργασίες, λειτουργήσαμε και συστηματικά και με σχέδιο.

Κύριε Υπουργέ,

φέραμε σε πέρας δύσκολες αποστολές. Άλλες γνωστές, άλλες άγνωστες. Όπως πολύ καλά ξέρετε, ένα κομμάτι γίνεται ορατό από τις επιχειρήσεις του Σώματος. Αλλά να κομμάτι του τι έχει αποτραπεί προφανώς δεν γίνεται ποτέ γνωστό και αυτό είναι ένα κομμάτι που όταν δεν είναι ορατό συχνά αφήνει να υποβαθμίζεται και το πόσο σωστά έδρασε η Ελληνική Αστυνομία.

Πιστεύουμε ότι σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με μια δουλειά σε βάθος.

Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά:

– Στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την οποία έχει εκδοθεί ήδη το Προεδρικό Διάταγμα και για πρώτη φορά αποκτά οργανόγραμμα το Υπουργείο.

– Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στη συγχώνευση υπηρεσιών, την αποδέσμευση μεγάλου αριθμού αστυνομικών που βγήκαν στο δρόμο και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Θυμίζω μόνο ότι μέσα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποκαλύφθηκαν ακόμα και μισθώματα που επί χρόνια πλήρωνε το δημόσιο σε κλειστούς Αστυνομικούς Σταθμούς.

– Στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά Μονάδας για τον έλεγχο των Οικονομικών των Σωμάτων, βάσει συστάσεων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Στην Ενοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού-Ελληνικής Ακτοφυλακής), ως αυτοτελούς υπηρεσίας για τη συντονισμένη καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών.

– Στην εξασφάλιση πλήρους κάλυψης της χώρας στην αεροπυρόσβεση για φέτος αλλά και για την επόμενη πενταετία με επιπλέον εναέρια μέσα, όπως και τη συντήρηση του ιδιόκτητου στόλου ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Προχωρήσαμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για αποτελεσματικότερη δράση της Αστυνομίας σε μερικούς ευαίσθητους τομείς όπως το Τμήμα Ενδοοικογειακής Βίας.

– Θέλω να επισημάνω ότι για να ξεριζωθούν κατακριτέες και αυταρχικές νοοτροπίες θεσπίσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υπό τον Συνήγορο του Πολίτη, που εξετάζει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού.

– Θα αναφερθώ επίσης στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τους Ρομά και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.

– Θα θυμίσω επίσης ότι ως Πολιτική ηγεσία σταθήκαμε σταθερά απέναντι σε πρακτικές κάλυψης μέσω ανοχής ή κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, γιατί αυτά δεν μπορεί να έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος. Και θα συμπληρώσω ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που αυτό επετεύχθει σε διάρκεια ετών, δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά επειδή εγώ πάτησα ένα κουμπί, έχει να κάνει με την συνολική κουλτούρα εναντίωσης και καταπολέμησης της κακομεταχείρισης.

– Θα σημειώσω ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας με σκοπό την έκδοση νέων σύγχρονων Δελτίων Ταυτότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας, διαβατήρια, άδειες διαμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης, δελτία ταυτότητας αστυνομικού προσωπικού κλπ

– Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ότι ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με ριζική αναδιοργάνωση δομών στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών. Με ουσιαστική δημόσια διαβούλευση ευρείας κλίμακας, με ενσωμάτωση των προτάσεων της “επιτροπής Γκολντάμερ”, συναρμόδιων φορέων αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που επικρότησε το εγχείρημα νομοθέτησης ως “ένα καλά δομημένο κείμενο που ενσωματώνει ευρωπαϊκά πρότυπα και την επιστημονική τεκμηρίωση”, και βεβαίως τα σχόλια του Συμβουλίου της Ευρώπης που επίσης ήταν θετικότατα.

– Θα σημειώσω τέλος ότι η χώρα μας μετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Πυροσβεστική, εντάχθηκαν 2.173 πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό, το Σώμα ενισχύθηκε με άλλες 2.000 προσλήψεις, εποχικών και Πενταετούς Υποχρέωσης. Επίσης φέτος αποφοίτησαν από την Πυροσβεστική Ακαδημία οι πρώτοι μετά από εισαγωγή με Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Φίλες και φίλοι,

να μη σας κουράσω άλλο.

Νιώθω την ανάγκη σ’ αυτό το σημείο να κάνω ειδική μνεία στους προκατόχους μου Γιάννη Πανούση, Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργαστήκαμε με τον ίδιο στόχο. Την Κατερίνα Παπακώστα, τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλη Ματθαιόπουλο, τους υπαρχηγούς και των δύο Σωμάτων, τους αξιωματικούς, τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και φυσικά και όλο το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου και των υπηρεσιών.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Σπυριδούλα Καλαντζή, τον προκάτοχό της Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Κουμουτσάκο, κύριε Οικονόμου,

σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο σας, δύναμη και αντοχή.

Κύριε Χρυσοχοϊδη,

γνωρίζετε το χώρο, γνωρίζετε την ανθρωπογεωγραφία, την κρισιμότητα της δουλειάς και είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλετε με τη δουλειά σας σε αυτό που λέγεται ασφάλεια του πολίτη και ασφάλεια της χώρας.

Σας ευχαριστώ

Στη συνέχεια, ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη η χαρά για μένα που ξαναβρίσκομαι με όλους εσάς με τους οποίους μας συνδέουν δεσμοί συναισθηματικοί πρωτίστως, δεσμοί που διαμορφώθηκαν μέσα από μάχες, σκληρές μάχες ενάντια στο έγκλημα, σκληρές μάχες στη διαχείριση των κρίσεων, σκληρές μάχες για να προστατέψουμε τη καθημερινότητα και να βελτιώσουμε τη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάθεση από τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτού του χαρτοφυλακίου, είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα όμως μεγάλη ευθύνη που καλούμε να υπηρετήσω το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας της χώρας. Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία, η ασφάλεια ταυτίζεται με το δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, η ασφάλεια ταυτίζεται με τη δυνατότητά μας και την απαίτησή μας να προστατεύουμε τη περιουσία μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό, χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει και χωρίς την ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος που είναι η χαρά του ακροδεξιού, που είναι η χαρά του ρατσιστή που είναι η χαρά κάθε ενός που μισεί τη κοινωνία και μισεί τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε εδώ, να συνεχίσουμε ένα έργο, μια προσπάθεια μεγάλη, να εμπεδώσουμε με τις προσπάθειές μας, με τις επιχειρήσεις μας, με τον αγώνα μας όλο και περισσότερο κάθε μέρα και την ίδια την ασφάλεια και το αίσθημα της ασφάλειας στον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε αποφασιστικά, σας καλώ όλους σε επαγρύπνηση, σας καλώ όλους σε κινητοποίηση, σας καλώ όλους να δούμε μπροστά στο στόχο, να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και ο στόχος είναι ένας για όλους μας και κανείς άλλος, ο στόχος είναι να εργαστούμε ούτως ώστε να μειώσουμε το έγκλημα, να δημιουργήσουμε κοινωνική ειρήνη, καθεστώς κοινωνικής ειρήνης της πόλης, να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι η πόλη τους η γειτονιά τους, ανήκει στα παιδιά τους, σε αυτούς και ότι εμείς είμαστε περήφανοι υπηρέτες του Ελληνικού λαού.

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όλους σας, θέλω να είμαστε όλοι αξιοπρεπείς που είμαστε αστυνομικοί, θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που υπηρετούμε αυτό το λειτούργημα, θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που κάνουμε αυτή τη δουλειά αυτό το επάγγελμα γιατί είναι το ύψιστο που μπορεί να κάνει κανείς δηλαδή να προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια και την περιουσία των ανθρώπων.

Αυτό ας το αναδείξουμε ως, αν θέλετε, μέγιστη αποστολή μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να κερδίσουμε αυτό που χάθηκε, όχι τώρα, για να είμαι δίκαιος, που χάθηκε εδώ και αρκετά χρόνια, να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση της Ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών και να αισθανόμαστε υπερήφανοι και εμείς και οι οικογένειές μας ότι κάνουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Υπάρχουν πράγματα κυρίες και κύριοι που μας πληγώνουν, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πολλές φορές μας στοιχειώνουν. Ένα μεγάλο πράγμα που μας πληγώνει είναι το Μάτι, το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων. Το Μάτι μας πληγώνει γιατί έχει πληγώσει 100 ανθρώπους, τις οικογένειες 100 ανθρώπων που χάθηκαν. Έχει πληγώσει πολλαπλώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκεί τις ζημιές, έχει πληγώσει το δικό μας το αίσθημα, όλων ημών, των Ελλήνων αλλά και των ξένων ανθρώπων, που είδαν ένα περιστατικό, το οποίο θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανά συμβεί ποτέ. Ποτέ ξανά πια Μάτι και ποτέ ξανά Μάτι σημαίνει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Και η πρώτη προϋπόθεση είναι ποτέ, ποτέ εφησυχασμός. Πάντα επαγρύπνηση. Και επαγρύπνηση σημαίνει αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος, σημαίνει ότι είμαστε οργανωμένοι όλοι μας στο να υπηρετούμε το καθήκον μας, όχι μόνο την ώρα της πυρκαγιάς αλλά κυρίως στην προετοιμασία, πριν από την κρίση και πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να διαχειριζόμαστε κάθε φορά σοβαρά, υπεύθυνα, σαν ηγέτες την κρίση.

Και έρχεται πράγματι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μεταναστευτική πολιτική που αναφέρθηκε η κα Υπουργός. Πρέπει να σας πω ότι σε όλη την Ευρώπη, μα σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στις χώρες που είναι, ακριβώς έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, αναφέρομαι στις νότιες χώρες, το Υπουργείο, η δραστηριότητα, το αντικείμενο της μεταναστευτικής πολιτικής ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιχειρείται να γίνει σήμερα, όπου εννιαιοποιείται όλη η δράση γύρω από τα ζητήματα αφενός μεν της εγκληματικότητας, της διαχείρισης των κρίσεων και της πολιτικής προστασίας, της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας και γενικότερα κάθε τι που συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα η μεταναστευτική πολιτική, η οποία υπάγεται στο συμβούλιο Υπουργών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω λοιπόν σήμερα από εδώ να φύγουμε με ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να κρατήσει ο καθένας, στο μυαλό του, στην ψυχή του, ότι ξεκινάμε σήμερα μια πορεία, όπου ο καθένας θα κάνει δυο πράγματα σημαντικά, το ένα είναι θα αφιερωθεί στο στόχο του, στην αποστολή του, η οποία θα προσδιοριστεί με επάρκεια, με λεπτομέρειες για τον καθένα από εμάς και ο καθένας από εμάς ταυτόχρονα είναι μια προσωπικότητα, μία μονάδα που είναι παρούσα εδώ μέσα, είναι παρούσα έξω στην κοινωνία και είναι προσωπικότητα περήφανη, αξιοπρεπής, αυτός, η οικογένειά του και υπηρετεί τον ύψιστο στόχο που είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας, των συμπολιτών μας.

Θα πετύχουμε λοιπόν, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, δεν θα μείνει κανείς πίσω, με δικαιοσύνη, με αξιοκρατία, με φροντίδα προς όλους, ιδιαίτερα προς αυτούς που είναι στον δρόμο τους αστυνομικούς, αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας της ζωής τους και να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος ξανά θα νικήσουμε το έγκλημα, θα νικήσουμε τους φόβους των ανθρώπων και θα γίνουμε περήφανοι και αξιοπρεπείς, όπως μας αξίζει να είμαστε.

Ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη σε όλους

Ακολούθως, η απερχόμενη Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου ανέφερε:

«Βρίσκομαι στην θέση σήμερα, την ευχάριστη, μπορεί να φανεί αντιφατικό ή οξύμωρο, αλλά είναι ευχάριστη η θέση να παραδίνεις μετά από μία ετήσια σχεδόν παραμονή σε ένα νευραλγικό και κρίσιμο Υπουργείο όπως είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο είχαμε την ευτυχία επί των ημερών μας, η Όλγα και εγώ, να γίνει αυτοτελές Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πριν αποτελούσε παράρτημα του Υπουργείο Εσωτερικών με ότι αυτό συνεπάγεται ή συνεπαγόταν και έχω την ευτυχία μαζί με την Όλγα την Γεροβασίλη, τη Γενική Γραμματέα και την Φυσική Ηγεσία να πω ότι σήμερα παραδίδουμε θεσμικά, διότι έτσι οφείλουμε να κάνουμε, με ψηλά το κεφάλι ένα έργο ενός έτους το οποίο έχει δρέψει πολλούς καρπούς.

Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας μας, της αντίστοιχης παράδοσης και παραλαβής πέρυσι, αυτόν τον μήνα, προσπαθήσαμε κάθε μέρα να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Εμφυσήσαμε αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο αδίκως δέχθηκε τεράστια επίθεση εξαιτίας της τραγικής, της τραγικότατης κατάστασης που βιώσαμε με το Μάτι και της απώλειας 100 συνανθρώπων μας. Ήταν άδικη όμως η στοχοποίηση και παραμένει άδικη. Και φέτος νομίζω ότι η ευτυχία μου συνίσταται στο ότι παραδίδουμε μία Ελληνική Αστυνομία πολύ πιο αξιοπρεπή, πολύ πιο έτοιμη, με ετοιμότητα σε καθημερινή βάση. Ένα πυροσβεστικό σώμα το οποίο αντιμετωπίζει καθημερινά, σιωπηλά, δίχως επικοινωνία και δίχως δελτία τύπου για να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός. Θεωρώ ότι θα πρέπει κύριε Αρχηγέ να το κάνετε πιο έντονα αυτό. Την αντιπυρική περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Αντιμετωπίζεται λοιπόν με πολύ μεγάλη επάρκεια και είμαι ευτυχής διότι παραδίδουμε υπηρεσίες, ένστολους και εξοπλισμό πολύ περισσότερο, πολύ πιο άρτια εξοπλισμένο, πολύ πιο άρτια οργανωμένο και πολύ πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό. Αυτό δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο, όπως ξέρετε.

Είναι προϊόν, θα συμφωνήσω με τον Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη, σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης στο στόχο, προσήλωσης και σεβασμό στην Ελληνίδα και στον Έλληνα αλλά και στον Έλληνα Αστυνομικό και στην Ελληνίδα Αστυνομικό και στον Πυροσβέστη οι οποίοι καθημερινά με αυτοθυσία δίνουν την μάχη τους στο κοινωνικό πεδίο και την κερδίζουν. Το έγκλημα νικάτε κάθε μέρα. Δεν υπάρχει παύση σε αυτό.

Οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ήταν εξαιρετικές. Μας γεμίζουν με περηφάνια. Θεωρώ ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα αυτήν την ώρα που συζητούμε απολαμβάνουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης διεθνώς. Και των ομολόγων τους αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών διότι έχουν αποδείξει ότι εκτός από αποτελεσματικοί, διαθέτουν φιλότιμο, αυταπάρνηση στο πεδίο της μάχης και εμείς φροντίσαμε και στην ποιότητα αυτής της ζωής τους, στην καθημερινότητά τους να τους εντάξουμε στις Υπηρεσίες κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της οποίας είχα την χαρά και την ευτυχία να προσυπογράψω, για την υγειονομική τους περίθαλψη, και την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, να τους εντάξουμε στις υπηρεσίες του 401 και του 251 στρατιωτικών νοσοκομείων, να φτιάξουμε τηλεϊατρική με υπηρεσίες για τους ενστόλους μας οι οποίοι υπηρετούν στις παραμεθόριες και στις άγονες περιοχές και να μπορούν να πάρουν υπηρεσίες υγείας ανά πάσα ώρα και στιγμή, αυτοί και οι οικογένειες τους, φτιάξαμε επίσης και παραδίδουμε μία έξυπνη αστυνομία στον έλεγχο των εγγράφων και στον έλεγχο γενικότερα η οποία έχει τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά που μπορεί και πρέπει να έχει μία οργανωμένη αστυνομία και παραδίδουμε ένα Υπουργείο Προστασίας του πολίτη το οποίο και από πλευράς οικονομικής και από πλευράς πολιτικής παραγωγής πολιτικής, όσον αφορά στους νόμους και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες έτοιμες και βεβαίως από πλευράς εξοπλισμού σε πλήρη εξέλιξη όλοι οι διαγωνισμοί για να παραδοθούν και στόλος και ατομικός εξοπλισμός και μία σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των ενστόλων.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θεωρώ ότι φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τη φυσική ηγεσία, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον αστυνομικό του πεδίου της μάχης, την ελληνίδα και τον έλληνα αστυνομικό, θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το πυροσβεστικό σώμα το οποίο πραγματικά άοκνα και με αυτοθυσία δίνει τη μάχη στο πεδίο για την εξυπηρέτηση του πολίτη και θέλω να ευχαριστήσω την Όλγα την Γεροβασίλη πάρα πολύ, διότι εμείς δεν ήμασταν απλά ένα δίδυμο πολιτικό, υπήρξαμε και σε ανθρώπινο επίπεδο κοντά και πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι εξαιρετικά καλά διότι αυτή η συνεργασία φάνηκε κάπως στην κοινωνία, ανεξάρτητα εάν εχθρός του καλού όπως λέω εγώ είναι πάντοτε το καλύτερο γι’ αυτό θα παλέψετε κύριε Υπουργέ, διότι ο εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο και θέλω να πω κλείνοντας όπως έλεγε ο Winston Churchill οποίος έχει αφήσει πίσω του φράσεις ιστορικές, ούτε η επιτυχία είναι οριστική ούτε η αποτυχία είναι μοιραία, σημασία έχει να συνεχίζεις με ενθουσιασμό και να έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις.

Λοιπόν σας ευχαριστώ θερμά, παραδίδουμε ένα Υπουργείο υπερηφάνως με ψηλά το κεφάλι και σας ευχόμαστε και είμαστε βέβαιες γι’ αυτό και οι συνεργάτες μας και εμείς ότι θα κάνετε και εσείς ότι καλύτερο μπορείτε στη προσπάθεια που θέλετε να συνεισφέρετε διότι αυτό είναι το καθήκον όλων μας όταν ορκιζόμαστε να υπηρετήσουμε το σύνταγμα, τους νόμους τη δημοκρατία και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο.

Τον άνθρωπο λοιπόν υπηρετήσαμε, τον άνθρωπο αστυνομικό, τον άνθρωπο πολίτη, ανθρώπινες συνθήκες μία αστυνομία η οποία σέβεται δικαιώματα και παράλληλα αποτελεσματική και για εκείνους οι οποίοι θέλουν για το αίσθημα ασφάλειας, θέλω να πω κάτι γιατί δεχτήκαμε και θα κλείσω μ’ αυτό, επιτρέψτε μου μία προσωπική εξομολόγηση.

Εμείς και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, θα μιλήσω όμως για εμένα, αναλαμβάνω της ευθύνη και την δέσμευση να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να διολισθήσει κάτω από μία μικροκομματική ή πολιτική οπτική στο να πλήξω τη δουλειά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στοχοποιήσω την Ελληνική Αστυνομία η οποία είναι εύκολος σάκος του μποξ ή το πυροσβεστικό σώμα όπως έκαναν άλλοι μέχρι τώρα και αυτό βεβαίως είναι δικός τους θέμα, εγώ δίνω μία δημόσια δέσμευση σ’ αυτό το ζήτημα διότι απαξιώνουν την εικόνα της χώρας ως ασφαλέστερη στον κόσμο και της πρωτεύουσας ως ασφαλέστερης πρωτεύουσας αυτή την ώρα σε όλο τον κόσμο παγκόσμιος.

Σας ευχαριστώ θερμά καλή δουλειά καλή θητεία και θα είμαστε εδώ, οι κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν δίπλα σας διαρκώς στην καλή προσπάθεια που θα κάνετε. Θερμά συγχαρητήρια για τη λήψη των καθηκόντων σας . »

Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γεώργιος Κουμουτσάκος, στην ομιλία του, ανέφερε:

«Για κάθε δημοκρατική πολιτεία η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, είναι μια μείζον πρόκληση. Δοκιμάζονται και οι Αρχές αλλά και η αποτελεσματικότητα της.

Οι δύο παράμετροι που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν σε μια δημοκρατική πολιτεία τη πολιτική αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι βασικά δύο. Πρώτα, ο σεβασμός των ανθρώπων, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου και δεύτερον, ζωτικής σημασίας, η ασφάλεια της χώρας. Το μείγμα της πολιτικής για να αποδώσει πρέπει να είναι το σωστό. Και τα δύο πρέπει να συνυπάρχουν. Ούτε στο ένα μπορεί να γίνει αβαρία, ούτε στο άλλο και σίγουρα πάντως δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού να διαμορφώνει ένα αίσθημα προϊούσης ανασφάλειας στους πολίτες της χώρας που καλείται να το διαχειριστεί. Αυτή λοιπόν είναι μεγάλη πρόκληση και είναι αυτός ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την ένταξη της διαχείρισης της προσφυγικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κοινωνία έχει τα μάτια της στραμμένα στο πως εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό οι μάχες αντιμετώπισής του δίνονται και θα δοθούν και στα σύνορα της χώρας μας, χερσαία και θαλάσσια και στη Μόρια και στο Βαθύ, αλλά και εκτός χώρας, στις Βρυξέλλες, στη Τουρκία, στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αίγυπτο. Αυτή η διπλή εθνική και πολυεθνική διάσταση αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση του.

Η χώρα πρέπει να είναι ασφαλής, ως μία δημοκρατική χώρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πείσει για δύο πράγματα. Ότι είναι μια δημοκρατική και ασφαλής χώρα αλλά και ταυτόχρονα να έχει το κύρος που της αρμόζει ως φορέας συγκεκριμένου πολιτισμού, του ελληνικού πολιτισμού, να λάμπει και να ακτινοβολεί παντού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά διεθνώς. Είναι πρόσκληση και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, ώστε η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας να πολλαπλασιαστεί.

Συνεργασία στις Βρυξέλλες και συνεργασία με όλες εκείνες τις χώρες που έχουν την τεχνογνωσία ώστε να ενισχύσουν και να πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα των δικών μας ενεργειών.

Είμαι ευτυχής που θα συνυπάρξω σε αυτό το Υπουργείο με έναν άνθρωπο που το γνωρίζει εκ θεμελίων και που έχει αποδείξει στην πορεία του, ότι είναι αποτελεσματικός, ότι ξέρει ακριβώς τι θέλει και πως θα το επιτύχει, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα συντονιστούμε, θα συνεργαστούμε και μαζί θα φέρουμε το αποτέλεσμα που περιμένει η ελληνική κοινωνία, αλλά και το αποτέλεσμα που περιμένει η διεθνής κοινότητα από μια χώρα με το δικό μας πολιτισμό.

Σας ευχαριστώ πολύ

Στη συνέχεια, ο νέος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου επεσήμανε:

«Κύριοι Υπουργοί, κυρία Υφυπουργέ, Αρχηγοί, αγαπητοί συνάδελφοι. Νομίζω μου επιτρέπεται ο όρος να τον χρησιμοποιήσω, διότι από αυτόν το χώρο προέρχομαι και με ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα και αναλογιζόμενος την ευθύνη από την ανάδειξη των νέων καθηκόντων, που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και τον ευχαριστώ πολύ, αλλά και την εμπιστοσύνη που επέδειξε και στο πρόσωπο μου ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τον οποίο καλούμαι για τέταρτη φορά και υπό διαφορετικούς ρόλους, να συνεργαστούμε και να παλέψουμε για τα θέματα ασφάλειας και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, αλλά και να φανούμε αντάξιοι της εντολής που έδωσε στη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει και σε αυτό το έργο, για το οποίο οι Έλληνες και οι συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, το θέμα της ασφάλειας.

Σε μια κοινωνία που βιώνει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται ως ένα πρώτιστο δικαίωμα του πολίτη για να ζητεί την ασφάλεια αλλά και της πολιτείας, ύψιστο καθήκον να τη διασφαλίσει. Μετά από όσα είπαν οι προλαλήσαντες, αισθάνομαι την ανάγκη απλώς να σας καλέσω για μια δουλειά σκληρή, επίπονη, τη γνωρίζετε.

Η Ελληνική Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια ανταποκρίθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες στον ιστορικό της ρόλο και εξασφάλισε την κοινωνική συνοχή και ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να εξακολουθεί να είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και πιστεύω όλοι μαζί, έτσι όπως αγωνιστήκαμε και στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε για να φέρουμε τα καλά αποτελέσματα και η χώρα μας να συνεχίσει σε ένα καθεστώς ασφάλειας και δημοκρατίας να προοδεύει.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Στην τελετή παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Σπυριδούλα Καλαντζή, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης και η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρέστησαν ακόμα ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Π.Σ.Ε.Α., ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες και Συνδικαλιστικές Ενώσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ., καθώς και Αξιωματικοί και προσωπικό των Σωμάτων.

Τελευταίες Αναρτήσεις