Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούλιος 201903-07-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό « News 24/7»

03-07-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό « News 24/7»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό « News 24/7»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό « News 24/7» και στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

Δημοσιογράφος: Χαρά για εμάς, στην τηλεφωνική μας γραμμή, η κα Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νότιο τομέα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφια στα ψηφοδέλτιά του. Κυρία Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Σκουρή, καλημέρα στις ακροάτριες και στους ακροατές σας επίσης.

Δημοσιογράφος: Ένα πρώτο σχόλιο για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα χθες στον ΣΚΑΙ;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θεωρώ ότι έπραξε ορθά. Θεωρώ ότι έπρεπε να μιλήσει εκεί ο Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα, κ. Σκουρή. Νομίζω ότι μίλησε με ένα διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εμείς οι πολιτικοί να μιλούμε. Έθεσε και προσωπικά τις αντιρρήσεις του για εκείνα που δεν του αρέσουν. Έκανε τις εξομολογήσεις του. Το βρήκα πάρα πολύ ανθρώπινο, και από την άλλη πλευρά, βεβαίως, έσπασε ένα εμπάργκο, το οποίο έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να είχε συμβεί. Εγώ τουλάχιστον δεν είχα θέμα με αυτό, είχα φιλοξενηθεί, μιλούσα, έβγαινα, γιατί πρέπει να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό, όπως ξέρετε, να λέμε τη γνώμη μας, έστω και αν εσείς οι δημοσιογράφοι, όχι εσείς προσωπικά, γενικά εννοώ, ένας σταθμός έχει καταχωριστεί στη συλλογική συνείδηση της κοινής γνώμης ότι υποστηρίζει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Για μένα αυτό δεν είναι σωστό, αλλά το σέβομαι. Δεν το κατανοώ, αλλά είναι μια παραδοχή.

Δημοσιογράφος: Τώρα μου έκανε εντύπωση να σας πω διαβάζοντας σήμερα τις σελίδες, βρήκα μια δήλωσή σας: «Αν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης να εφαρμόζει το ένα προς πέντε, ας ξεκινήσει με την οικογένειά του». Τι εννοείτε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχω δίκιο κύριε Σκουρή; Και δεν περιμένω απάντηση, είναι ρητορικό το ερώτημα. Όταν θέλεις να κυβερνήσεις τη χώρα, ο ηγέτης, ο εκάστοτε ηγέτης, αλλά και ο Μητσοτάκης ο Κυριάκος, ο οποίος έχει φιλοδοξία θεμιτή κατ’ εμέ, να κυβερνήσει τη χώρα, δεν πρέπει πρώτος να δώσει το παράδειγμα; Δηλαδή, εξηγούμαι. Όταν ισχυρίζεσαι, την ώρα που η χώρα έχει πετύχει τον κανόνα ένα προς ένα, ένας να αποχωρεί, ένας να προσλαμβάνεται για μην έχουμε κενά σε υπηρεσίες του δημοσίου προς τους πολίτες ευαίσθητες όπως είναι η εκπαίδευση, όπως είναι η υγεία κ.λπ. Όταν λοιπόν αυτό τον κανόνα αυτό εσύ θέλεις να τον ανατρέψεις που με πολύ κόπο έγινε αποδεκτός από τις Βρυξέλλες και να εφαρμόσεις τον κανόνα ένα προς πέντε, δηλαδή ένας να προσλαμβάνεται ενώ φεύγουν πέντε, που είναι δυσμενές, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Δηλαδή να ξεκινήσεις από την οικογένεια σου και αν πεις δίνω πρώτος το παράδειγμα πέντε Μητσοτάκηδες ή της οικογένειας Μητσοτάκη θα αποχωρούν από την πολιτική σκηνή, ένας θα παραμένει. Εδώ είναι αντιστρόφως ανάλογη η συμπεριφορά του. Πόσο αξιόπιστο είναι ένας πολιτικός όταν δεν ξεκινάει το παράδειγμα από τον εαυτό του;

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα, κυρία Υπουργέ θα μπορούσε να πει κανείς όμως ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που έχει πει ότι εγώ ούτε την αδερφή μου δεν βάζω στην Κυβέρνηση σε άλλη πολιτειακή θέση…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μετρήστε πόσοι είναι από την οικογένεια αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο.

Δημοσιογράφος: …και κανένα μέλος της οικογενείας σε καμία πολιτική, πολιτειακή θέση, κυβερνητική για την ακρίβεια, τα υπόλοιπα τα ψηφίζει ο λαός.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε κύριε Σκουρή, το τι λέμε τώρα με το τι γίνεται στην πράξη ξέρετε πρέπει να είναι αρμονικά συνδεδεμένο. Όταν λοιπόν είσαι Πρόεδρος ενός κόμματος αποκλείεις εάν το επιθυμείς, εάν αυτή είναι η πραγματική σου επιδίωξη, η πραγματική σου πρόθεση να τηρείς την δήλωση σου αυτή, δεν βάζεις τους συγγενείς υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του κόμματος για να έχεις μετά να λες ότι μας ψήφισε ο λαός, μα ναι όταν ξέρουν όλοι ποιοι είναι η προεδρική ομάδα είναι λογικό και αυτονόητο να υπάρχει ένα πλεονέκτημα, ένα προβάδισμα…

Δημοσιογράφος: …τώρα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη; Με συγχωρείτε δεν είναι..

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: …γιατί δεν θα έπρεπε να κάνει στην άκρη η κυρία Μπακογιάννη όταν σε όλα η πολιτική της έχει αποδομηθεί, όταν δεν εισακούγεται από τον πρόεδρο του κόμματος, γιατί θα πρέπει να καταλάβει μία θέση στα ψηφοδέλτια και να υπάρχει πολιτικά;

Δημοσιογράφος: Να την ψηφίσει ο λαός στα ψηφοδέλτια, δέκα στο Ηράκλειο στα Χανιά που είναι υποψήφια, ναι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ωραία, ωραία, το ερώτημα είναι, μα γιατί ο πρόεδρος του κόμματος δεν λέει ότι εγώ δεν θα βάλω κανένα συγγενή μου στα ψηφοδέλτια, υπάρχουν τόσοι άξιοι έλληνες οι οποίοι μπορούν να αντιπροσωπεύσουνε την πολιτική μου πρόταση, λοιπόν βλέπεις από την μία τα στελέχη τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και από την άλλη δημοσιογράφους, συναδέλφους σας οι οποίοι από την συχνότητα του συγκεκριμένου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού κάθε μέρα εξαπέλυαν μύδρους στο απέναντι στρατόπεδο να συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό δείχνει τη νοοτροπία η οποία εμένα με ενοχλεί, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό τόσα χρόνια είμαι στην πολιτική σκηνή πρώτη φορά βλέπω μία τέτοια μεροληψία υπέρ αυτών ή της οικογένειας ή υπέρ αυτών που είναι φίλα προσκείμενοι στον πρόεδρο, αυτό είναι δείγμα νεποτισμού και δείγμα το οποίο δεν είναι καλό, επιτρέψτε μου να το πω δημόσια και το λέω δημόσια.

Δημοσιογράφος: Τώρα εσείς έχετε δηλώσει Καραμανλική κατά μεγάλες περιόδους, ήθελα να σας ρωτήσω πως βλέπετε τις διαρροές εγγράφων και επιστολών του πρώην πρωθυπουργού για το μακεδονικό, σας ενοχλεί, σας πειράζει;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, κύριε Σκουρή ακούστε να σας πω. Λοιπόν εγώ είπα ότι ανήκω στην Καραμανλική σχολή σκέψης, δηλαδή στις αρχές και τις αξίες και το ιδεολογικό πλαίσιο που ο ιδρυτής της είτε προσδιορίσει γι’ αυτή τη μεγάλη και ιστορική παράταξη, από εκεί και πέρα προσωπικά είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένη βεβαίως, διότι και στον παρελθόν αλλά και σήμερα με την ευκαιρία αυτής της κουβέντας που δεν έγινε χθες για παράδειγμα στον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο πήγε ο πρωθυπουργός δεν έγινε αυτή η συζήτηση για τα εξωτερικά θέματα, καθόλου δεν εθίγη το ζήτημα…

Δημοσιογράφος: Το είπε, το είπε μόνος του ο πρωθυπουργός νομίζω αλλά εν πάση περιπτώσει…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: …δεν εθίγη όμως, ακούστε μιας και το θίγετε, δεν έχει να κάνει, εδώ είναι πόσο σωστοί είμαστε εμείς οι πολιτικοί και πόσο σωστά κάνουμε την δουλεία μας και πως εν πάση περιπτώσει σωστοί απέναντι στην συνείδηση μας και στον ελληνικό λαό, θεωρούσα και θεωρώ και σήμερα είναι καιρός και τώρα να συμβεί ότι ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος ενέπνευσε, εξακολουθεί να εμπνέει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ανεξάρτητα από το πού ψηφίζει, είτε τι θα επιλέξει την Κυριακή 7 Ιουλίου, θα έπρεπε να τοποθετηθεί εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αυτή ήταν η δική μου η άποψη.

Δημοσιογράφος: Θα έπρεπε να μιλήσει δηλαδή, να μη σιωπά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ασφαλώς. Εκείνος υιοθέτησε μια τελείως άλλη πρακτική, σεβαστή. Εγώ την κατανοώ αλλά αν θέλετε στην πολιτική η κατανόηση δεν είναι στοιχείο της πολιτικής. Εγώ την κατανοώ. Όταν όμως βγαίνεις στο παρά πέντε και μετά από μια μεγάλη απουσία από την κεντρική πολιτική σκηνή όσον αφορά την παρέμβασή του σε μεγάλης σημασίας ζητήματα, όπως είναι τα εξωτερικά θέματα, όπως είναι η οικονομία, όπως είναι μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα και την επικοινωνία.

Όταν επιλέγεις στο παρά πέντε, μετά από μία νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές να μιλήσεις και να τοποθετηθείς με τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, εμένα με στενοχωρεί, με θλίβει, διότι δείχνει ότι δεν έχει κατανοήσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής, που περιμένει από τους πολιτικούς σταυρούς και από αυτούς που αποτελούνε εθνικό κεφάλαιο, πως θέλει ο πολίτης να τοποθετούμαστε και δείχνει επίσης και μια μεροληψία υπέρ μιας πλευράς στο συγκεκριμένο κόμμα που απασχόλησε τη χώρα μας και διχάστηκε ο ελληνικός λαός να παίρνει μία θέση η οποία για μένα είναι ανεξήγητη.

Θεωρώ ότι η τοποθέτησή του αποδόμησε τον ίδιο κατά τη γνώμη μου και αυτό με στενοχώρησε πάρα πολύ. Δηλαδή η τοποθέτησή του για τα εξωτερικά ζητήματα με τον τρόπο που τοποθετήθηκε για όσους έχουν γνώση της εξωτερικής πολιτικής των διαπραγματεύσεων που έγιναν ή δεν έγιναν με το σωστό τρόπο για το συγκεκριμένο θέμα στράφηκε κατά του εαυτού του, δηλαδή ήταν ο λόγος του απέναντι στη δική του πολιτική πρακτική στο συγκεκριμένο θέμα, μόνος του στράφηκε με τον τρόπο που επέλεξε να τοποθετηθεί κατά του εαυτού του.

Εμένα αυτό μου προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη, διότι και γνωρίζουμε ότι ο Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος που είναι ειλικρινής, είναι έντιμος και μου προκαλεί και πολύ μεγάλη απορία. Εν πάση περιπτώσει δεν ήταν μία καλή στιγμή, θεωρώ ότι πρέπει ευθέως να απαντήσει ο ίδιος όχι οι κύκλοι, αφού ευθέως τοποθετήθηκε από τη Θεσσαλονίκη και είπε δύο πράγματα, έκανε δύο αναφορές. Θα πρέπει ευθέως να τοποθετηθεί για μία περίοδο στην διπλωματική και πολιτική ιστορία του τόπου, η οποία παρήγαγε γεγονότα και τετελεσμένα και πρέπει ο ίδιος να τοποθετηθεί επί του θέματος και να επιλέξει να το κάνει αμέσως.

Όπως και ο κύριος Μητσοτάκης ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η κυρία Μπακογιάννη, και όλη η ομάδα, η οποία διαπραγματεύτηκε στο συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο αυτό, μία σειρά από θέματα της εσωτερικής πολιτικής.

Να κλείσει, κύριε Σκουρή, αυτό το κεφάλαιο, να συνεννοηθούμε να πάει η πολιτική ηγεσία του τόπου ενωμένη για την επόμενη μέρα, όποια είναι αυτή η επόμενη μέρα, την οποία θα επιλέξει ο ελληνικός λαός με καθαρές θέσεις με ευθείες εξηγήσεις δημόσια και όχι μέσω κύκλων.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Το λέω πάντα δύο φορές, το Νότιο Τομέα της δεύτερης Περιφέρειας Αθηνών, σε μία συνέντευξη που νομίζω όσα είπε και για τον πρώην Πρωθυπουργό θα συζητηθούν.

Τελευταίες Αναρτήσεις