Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούλιος 201901-07-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην εφημερίδα «Έθνος»

01-07-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην εφημερίδα «Έθνος»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην εφημερίδα «Έθνος»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος» και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Τζαβάρα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Πώς κάνετε τον απολογισμό σας, – με τη δήλωση περί… Μονμάρτης συμπεριλαμβανομένης-από τη θητεία σας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τι πολιτική «κληρονομιά» αφήνετε πίσω σας;

Γνωρίζουμε όλοι μας τα χρονίζοντα προβλήματα και την στάση αντιμετώπισής τους, η οποία συνοψίζεται στην φράση «όλα κάτω από το χαλί». Η δική μου πολιτική προσέγγιση μέχρι σήμερα είναι διαφορετική και συνοψίζεται στην φράση «επίθεση στα κακώς κείμενα». Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα θεωρούνται από τους ασφαλέστερους προορισμούς και αυτό αντικατοπτρίζεται από την ραγδαία αύξηση που σημειώνει ο Τουρισμός. Παρόλα αυτά η δική μου πολιτική προσέγγιση είναι ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πολίτες το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, ώστε ούτε ένας πολίτης να μην διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε τέλεια κοινωνία και ιδανικούς ανθρώπους, αλλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι το δικαίωμά μου να οραματίζομαι και να υλοποιώ πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Τα Εξάρχεια δεν έχουν γίνει ακόμα Μονμάρτρη, όμως αυτό είναι το δικό μου σχέδιο, δηλαδή να επανέλθει μια από τις ιστορικότερες συνοικίες των Αθηνών, η οποία έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη της πολιτείας εδώ και δεκαετίες με συνέπεια να είχε καταστεί πόλος έλξης παραβατικών στοιχείων, στην παλιά της αίγλη. Η Ελληνική Αστυνομία δρα καθημερινά με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα και έχει εξαρθρώσει μεγάλα κυκλώματα βαριάς εγκληματικότητας στην περιοχή και έχει αποδώσει στους πολίτες χώρους όπως το Πεδίον του Άρεως, ο λόφος Φιλιπάππου και η ΑΣΟΕΕ. Άρα, η πολιτική «κληρονομιά» του Υπουργείου σήμερα μπορεί κανείς να πει ότι είναι αξιόλογη.

Με δεδομένο ότι έχετε διαφορετική ιδεολογική αφετηρία με τον ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι τα σημεία σύγκλισης που έχουν δώσει νόημα στη συνεργασία σας;

Η διαφορετική ιδεολογική αφετηρία στην οποία αναφέρεστε δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως διαφορετική προσέγγιση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η Κοινωνική Ατζέντα, η Διαφάνεια στον δημόσιο βίο και η Ασφάλεια. Το να θέτουμε στο επίκεντρο πολιτικές που ανακουφίζουν του πολίτες, που αποκαθιστούν αδικίες και οι οποίες ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποκατάσταση αδικιών και στην ανάταξη κυρίως της μεσαίας τάξης η οποία σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης, είναι ένα από τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης. Η Ασφάλεια και η Διαφάνεια στον δημόσιο βίο είναι κρίσιμα θέματα στην δική μου πολιτική λογική και είναι δύο τομείς στους οποίους προγραμματικά συγκλίνουμε με τον σύμμαχό μας. Ως Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής συνεργάστηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης που σας προανέφερα και συμμετέχω στην Προοδευτική Συμμαχία ως υποψήφια βουλευτής στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, επειδή πιστεύω ότι δεν σηματοδοτεί μόνο μια πολύπλευρη διεύρυνση και ιδιαίτερα στο κοινωνικό και φιλελεύθερο κέντρο με την δική μου παρουσία, αλλά χτίζει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αντιπροσωπεύει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι θιασώτης του κράτους-Νυχτοφύλακα.

Η Νέα Ελληνική Ορμή είχε απευθύνει κάλεσμα ενότητας πριν τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το περιεχόμενο του μηνύματος που θα θέλατε να περάσετε ενόψει των εθνικών εκλογών;

Οι εθνικές εκλογές προφανώς δεν είναι ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά είναι εκλογές οι οποίες αφορούν στην διακυβέρνηση της χώρας. Η χώρα ήδη συνέρχεται και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της. Οι πληγές ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, ασφαλώς δεν έχουν ακόμη επουλωθεί από την δεκαετή κρίση. Όμως ήδη οι πολιτικές που εφαρμόζονται δίνουν ανάσα στα μεσαία νοικοκυριά, ενισχύουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, και εγγυώνται την ευημερία των πολλών. Οι πολίτες βιώνουν την καθημερινότητα με τα προβλήματά της και γνωρίζουν ότι η εφαρμογή πολιτικών, όπως αυτές που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταδικαστεί με την ψήφο του ελληνικού λαού ήδη από το 2015. Δεν κομίζουν κάτι νέο. Αντιθέτως δηλώσεις επιφανών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για μειώσεις μισθών και συντάξεων, για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των συγκοινωνιών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στα κόμιστρα, αποτελούν προτάσεις που πλήττουν στην καρδιά της την μεσαία τάξη. Το μήνυμά μου προς τους πολίτες είναι ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας, κρίνεται το υπόδειγμα της οικονομικής ανάπτυξης, αν αφορά στους πολλούς ή στους λίγους, και κρίνεται επίσης το αν θα υπάρχει κοινωνική συνοχή ή κοινωνική έκρηξη την επόμενη μέρα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και πώς αυτό «νοηματοδοτείται» από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο προτάσεων διακυβέρνησης, οι οποίες συγκρούονται. Η πρώτη αφορά στο στρατόπεδο των κοινωνιστών, στο οποίο είμαι στρατευμένη από επιλογή, επειδή θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών του τον άνθρωπο, την ευημερία και την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης και όλης της κοινωνίας. Είναι οι πολιτικές που η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και ήδη ένα μεγάλο μέρος του υλοποιείται. Η δεύτερη πρόταση είναι το στρατόπεδο του κυνισμού, το οποίο προτάσσει το συμφέρον των λίγων και όχι των πολλών, με μια συνταγή, η οποία γονάτισε την μεσαία τάξη και το κοινωνικό κράτος.

Τελευταίες Αναρτήσεις