Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούνιος 201924-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News247

24-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News247

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News247

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 και στους δημοσιογράφους Μάνο Χωριανόπουλο, Έλλη Τριανταφύλλου και Γιώργο Καρελιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε τώρα όμως να συνομιλήσουμε με την κα Κατερίνα Παπακώστα Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Καλό μεσημέρι, κα Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι, χαίρομαι που ακούω την ομάδα σας. Είστε ωραία ομάδα εκεί και να σας πω ότι με πετυχαίνετε στο Υπουργείο.

Δημοσιογράφος: Καλά τι κάνετε εκεί; Στο Υπουργείο, τι να κάνετε μέσα στο Υπουργείο σας; Δεν τρέχετε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα τι λέτε τώρα; Έχουμε υποχρέωση και καθήκον. Δε λειτουργεί τίποτα με αυτόματο πιλότο, ξέρετε. Συνεργάζομαι με το κόμμα μου, με τη Νέα Ελληνική Ορμή, συγκλίνοντας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και πράγματι κατεβαίνω υποψήφια στο Νότιο Τομέα, Β3 λέγεται Νότιος Τομέας.

Δημοσιογράφος: Μου δίνετε και την ευκαιρία, γιατί αναφερθήκατε και στο κόμμα σας, έχετε μια διαδρομή πώς να το πω, προέρχεστε από τη δεξιά, πως είστε υποψήφια με ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, επειδή η εποχή, έχω πει πολλές φορές και το έχω κουβεντιάσει με πολλούς φίλους στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Και απορώ πως ορισμένοι επιμένουν σε θέματα αυτόνομης ή αυτοδύναμης παρουσίας τους είτε στη διακυβέρνηση, είτε εν πάση περιπτώσει στη δουλειά που πρέπει να γίνει για τη χώρα. Εδώ απαιτείται συνένωση δυνάμεων και συνεργασία. Ανήκω σε αυτή τη λογική. Πιστεύω στη συνεργατικότητα, πιστεύω στην προγραμματική σύγκλιση, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός φορέας θα πρέπει να ενώνει τις δυνάμεις του με τους άλλους πολιτικούς φορείς. Όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να είμαστε συνεννοημένα σε πέντε ζητήματα για να μην υπάρχει ανατάραξη και η αναστάτωση και η ανωμαλία με την αλλαγή της διακυβέρνησης που είναι φυσιολογικό να υπάρχει σε μία δημοκρατία, θα πρέπει σε πέντε ζητήματα να είμαστε συνεννοημένοι. Άρα επειδή ανήκω σε αυτήν την λογική και σε αυτόν τον τρόπο πολιτικής σκέψης λειτουργώ με συνεργασία. Θέλω να σας πω ότι έχω ιδεολογική αφετηρία τελείως διαφορετική…

Δημοσιογράφος: Αυτήν είναι η ερώτηση, κα Παπακώστα αν μου επιτρέπετε….

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: … άρα αυτό σημαίνει ότι τα ζητήματα στα οποία συγκλίνω είναι τα κρίσιμα.

Δημοσιογράφος: …. όταν έχετε διαφορετική ιδεολογική αντιμετώπιση και οπτική γωνία πώς μπορείτε να συνεργάζεστε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: .. θα σας πω κυρία Τριανταφύλλου.

Δημοσιογράφος: … και ξέρετε πολύ καλά το πρώτο πράγμα το οποίο πάει το μυαλό κάποιου είναι ότι το κάνετε για να εκλεγείτε εκ νέου, αυτό είναι που σας κατηγορούν οι πρώην σύντροφοί σας οι γαλάζιοι εννοώ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, εκεί υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός αυτήν την ώρα οφείλω να ομολογήσω, ο οποίος δεν με ενθουσιάζει. Βλέπω πώς λειτουργούν οι υποψήφιοι ο ένας απέναντι στον άλλον κατά μόνας και αυτός ο ανταγωνισμός ο οποίος υπάρχει δεν είναι θεμιτός, είναι αθέμιτος. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Στα κρίσιμα συγκλίνω και θα σας πω για μένα ποιο είναι κρίσιμο. Για παράδειγμα στην κοινωνική ατζέντα.

Η κοινωνική ατζέντα στη συνεργασία, που από τον Αύγουστο πέρυσι έχω ξεκινήσει ως πρόεδρος του κόμματος μου και με την ιδιότητα που έχω στην κυβέρνηση μέχρι και σήμερα που συμμετέχω συνεργαζόμενη στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα και εδώ θεωρώ ότι σε αυτή την συνεργασία που κάνω είναι η σωστή προσέγγιση για την κοινωνική ατζέντα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και η καθημερινότητα του πολίτη και να μην αφήσουμε ανθρώπους στο περιθώριο, πάντα με μια κορυφαία προγραμματική σύγκλιση.

Δημοσιογράφος: Είστε αυτό που λέμε κυρία Υπουργέ της λαϊκής δεξιάς εσείς, έτσι; Της λαϊκής δεξιάς που συνεργάζεται με την αριστερά; Αυτό είστε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαι του κοινωνικού φιλελευθερισμού που υπηρετεί τον άνθρωπο και αποφάσεις που λαμβάνουν οι πολιτικές έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο όχι το κέρδος ή άλλες στοχεύσεις.

Επιπρόσθετα, στην Ασφάλεια συγκλίνουμε διότι αναζητούμε, προσφέροντας ασφάλεια ως προϋπόθεση ελευθερίας και ανάπτυξης, και τις αιτίες τις κοινωνικές οι οποίες γεννούν τις κοινωνικές εκρήξεις, την περιθωριοποίηση, γεννούν την παραβατικότητα. Αν μείνεις μόνο στο κομμάτι που λέει ότι εγώ δια της καταστολής, με το κλομπ και με τα τανκς θα επιβάλλω τη τάξη και την ασφάλεια, τότε μιλάμε για μια λανθασμένη συνταγή στο τομέα της ασφάλειας η οποία και δεν θα προσφέρει υπηρεσίες και θα λειτουργήσει αντιδραστικά απέναντι στην κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο. Στο τρίτο σημείο, πείτε μου τώρα εσείς, εγώ τι να υποθέσω και πείτε μου εάν είναι δυνατόν αυτό σήμερα να λέγεται πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα. Διαβάζω, τι εννοώ, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας επειδή ξέρω, έχω φτιάξει προγράμματα, ξέρω πως φτιάχνονται τα προγράμματα και ξέρω τι εννοούν τα στελέχη όταν μιλούν για τα προγράμματα.

Εγώ πιστεύω απολύτως και είπα ότι η αλήθεια είναι και να το ξέρει ο κόσμος, οι πολίτες που μας ακούνε, το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήττει ευθέως τη μεσαία τάξη. Αυτό δεν το έχει πει κανείς. Εγώ έχω βγάλει δήλωση, δελτίο τύπου που λέω πατώντας…

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό κυρία Παπακώστα; Δώστε μας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολύ συγκεκριμένα κυρία Τριανταφύλλου. Πρώτο παράδειγμα. Εκατόν είκοσι δόσεις. Οι εκατόν είκοσι δόσεις, εάν θα δείτε την αντίδραση, παρότι το ψήφισαν στη Βουλή για τις ψήφους, η αντίδραση δια των επισήμων εκπροσώπων τους, ο κύριος Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι το πρόγραμμα και η νομοθετική ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων πλήττει την κουλτούρα των πληρωμών. Κρατήστε το αυτό. Αυτό το μέτρο εάν δεν εφαρμοστεί, πλήττει ευθέως τη μεσαία τάξη. Το δεύτερο. Ακούω την κυρία Ξαφά, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάγκη περικοπής μισθών και συντάξεων.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, είπε ο κύριος Μητσοτάκης ότι δεν είναι σύμβουλος του.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχει καμία σημασία και ο κ. Γεωργιάδης, ο Νίκος, θεωρητικά δεν ήταν τυπικά σύμβουλός του πλην όμως ήταν δίπλα του και τις απόψεις του τις άκουγε άρα αυτά ας τα αφήσουμε λίγο στο πλάι και ας σοβαρευτούμε. Λοιπόν, η κ. Ξαφά μιλά διαρκώς για ανάγκη περικοπής μισθών και συντάξεων, κάτι το οποίο απειλεί αν συμβεί ευθέως την μεσαία τάξη. Θα σας πω ένα τρίτο παράδειγμα. Η κ. Μπακογιάννη, πρόσφατα και επανήλθε πάλι πριν από λίγο, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η ΔΕΗ, οι συγκοινωνίες αποτελούν νάρκες, οπότε αν κανείς το αποκωδικοποιήσει αυτό για την επόμενη κυβέρνηση, εμμέσως αλλά με πολύ μεγάλη σαφήνεια τι προαναγγέλλει η Ν.Δ. με τα στελέχη της; Ιδιωτικοποιήσεις για τα πάντα με ότι αυτό συνεπάγεται και τι συνεπάγεται αυτό; Συνεπάγεται ότι το εισόδημα κυρίως της μεσαίας τάξης είναι αυτό το οποίο θα πληγεί. Γιατί; Γιατί η μεσαία τάξη θα δει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να πετούν στα ύψη. Το ίδιο θα συμβεί και με το κόμιστρο των συγκοινωνιών οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Το ίδιο θα συμβεί με την ρητορική που ακούσαμε…

Δημοσιογράφος: Μα έχουνε πρόβλημα επιβίωσης οι δημόσιες συγκοινωνίες όμως, κ. Παπακώστα. Όπως και η ΔΕΗ έχει μεγάλο πρόβλημα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε. Θα σας πω και ένα τρίτο παράδειγμα και θα σας πω και για την ΔΕΗ και για τις συγκοινωνίες. Θυμάστε το περίεργο κλείσιμο των διαγνωστικών κέντρων από ιδιώτες γιατρούς μόλις την περασμένη εβδομάδα; Αλλά και την περίεργη συζήτηση που άνοιξε για την αύξηση των τιμών των διοδίων; Αυτές οι δηλώσεις και των στελεχών αλλά εκείνων των οποίων πράττουν κατά την γραμμή των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει η κρυφή ατζέντα η οποία δεν αναδεικνύεται αυτήν την ώρα, αλλά πλήττει ευθέως την μεσαία τάξη. Θα σας πω λίγο για την ΔΕΗ γιατί είναι πολύ σημαντικό. Προσέξτε τώρα.

Εγώ υπήρξα και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση. Δεν διαφώνησα για να διαφωνήσω με τους συναδέλφους μου στην Ν.Δ. Διαφώνησα από θέσεως αρχής και για βασική προσβολή θέσεων και αρχών και αξιών που υπηρετούσαμε οι οποίες ανατράπηκαν. Θα σας πω το εξής. Η ΔΕΗ, επειδή σας είπα προηγουμένως συμμετείχα στην συγκυβέρνηση, την προηγούμενη, Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, το 2010 – 2014, πρέπει να σας πω τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είδαν οι πολίτες και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη να αυξάνονται κατά 60%.

Την ώρα που βυθιζόταν στην πιο βαθιά κρίση η ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά και ιδίως η μεσαία τάξη. Γονάτισαν λοιπόν τα εισοδήματά τους τότε, εκείνη την περίοδο, από την αύξηση της τάξεως του 60% των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να σας πω ότι παράλληλα η μεσαία τάξη ήταν τότε, το έβλεπα εγώ από το Υγείας, ήταν εκείνη που αδυνατούσε να πληρώσει αυτούς τους ακριβούς λογαριασμούς και ήταν η μεσαία τάξη τότε που δεν μπορούσε να σηκώσει τον βαρύτατο δανεισμό της ΔΕΗ, ο οποίος εκείνη την εποχή ανερχόταν σε περίπου 5 δισ. Ευρώ. Άρα καταλαβαίνετε ότι σήμερα που είναι μια επιχείρηση εύρωστη, προβλήματα σίγουρα υπάρχουν, υλοποιεί για το 2019 ένα πρόγραμμα επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ. Η ρευστότητά της έχει ενισχυθεί και έχει επίσης δρομολογηθεί, γιατί το παρακολουθώ, ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οφείλουν να μας εξηγήσουν, η κυρία Μπακογιάννη που έχει την ευθύνη, ο κύριος Μητσοτάκης, εάν σκέπτονται να απαξιώσουν τη ΔΕΗ και εάν αυτό το κάνουν πιστεύω και θεωρώ και το προτείνω δημόσια, το λέω δημόσια ότι ουσιαστικά αυτό θα πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα της μεσαίας τάξης.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα πριν κλείσουμε σας παρακαλώ, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για να διευκρινίσετε κάτι που κυκλοφορεί από καιρό στο παρελθόν.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα λεπτό πριν μου πείτε αυτό με συγχωρείτε, να το πείτε οπωσδήποτε.

Δημοσιογράφος: …δεν έχουμε πολύ χρόνο…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: …όχι αμέσως, αμέσως κωδικοποιημένα. Χθες ο κύριος Θεοχάρης έκανε μία δήλωση που λέει που είπε στους πολίτες εν πάση περιπτώσει στη δημόσια κουβέντα που έκανε προτείνοντας το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο είναι τώρα, είπε ότι είναι φυσικός μας σύμμαχος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ερωτώ εγώ τώρα, αυτό δεν το διέψευσε κανείς, δεν είπε κανείς ότι δεν είναι έτσι. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε γιατί πρόγραμμα συζητούμε. Είχε γενέθλια ο φίλος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θυμάμαι τον Μιλτιάδη τον Βαρβιτσιώτη ο οποίος είχε σηκώσει επανάσταση κατά Θεοχάρη όταν είχε πει ότι για τον ΕΝΦΙΑ ευθύνεται ο Θεοχάρης. Χθες δεν τον άκουσα να πει κουβέντα. Του ευχήθηκα γι’ αυτό που είπε ο Θεοχάρης.

Δημοσιογράφος: Ε είναι συνυποψήφιοι τι να πούνε ο ένας για τον άλλον, τα ξέρετε τώρα αυτά εντάξει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, όχι προσέξτε όμως τι λέω εγώ, μην μας πούνε όμως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ή της ΔΕΗ ή η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ευθύνεται μόνο ο Θεοχάρης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ να μου διευκρινίσετε το εξής επειδή το βλέπω και κυκλοφορεί και από πρώην συναδέλφους σας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από τα άλλα κόμματα, είχατε πει σε κάποια φάση, είχατε χαρακτηρίσει τους μετανάστες κατσαρίδες, αυτό σας οδήγησε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ουδέν ψευδέστερον τούτου, αφού σας είπα ουδέν ψευδέστερον τούτου, δεν υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Θέλω να πω δεν έχετε αυτή την αντίληψη για του ξένους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ουδέν ψευδέστερον και αναληθέστερον και μερικές φορές ξέρετε, υπάρχουν στην πολιτική άνθρωποι οι οποίοι είναι διαδρομιστές και οι οποίοι θέλοντας να πουλήσουν εκδούλευση θα το πω έτσι ευθέως, μπορεί να μεταφέρουν λεγόμενα τα οποία δεν υφίστανται και να πλήξουν είτε τον πολιτικό τους αντίπαλο είτε τον συνάδελφο τους και τα λοιπά.

Δημοσιογράφος: Μία τελευταία ερώτηση, γυρίζει το παιχνίδι; Γιατί κλείνουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ πιστεύω ότι οι πολίτες σκέφτονται, οι πολίτες αναλογίζονται τι ακριβώς για την οικογένεια τους για το νοικοκυριό τους είναι το πιο ωφέλιμο. Θεωρώ ότι υπήρξαν λάθη από την διακυβέρνηση, υπάρχει δυσαρέσκεια αναμφίβολα, από την άλλη πλευρά όμως από την αντίστοιχη τι υπάρχει; Εγώ νομίζω ότι θα αναλογιστούν σωστά διότι θα προσθέσω κλείνοντας, αυτό το οποίο προτείνει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση για να εφαρμόσει αύριο ως κυβέρνηση, είναι αυτό το οποίο καταδικάστηκε το 2015 ξέρετε. Αυτό ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα τότε οι πολίτες το καταδίκασαν. Απλά τι συμβαίνει, πηγαίνουν καβάλα στο ρεύμα δυσαρέσκειας με τον αυτόματο αυτή τη στιγμή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης θα πάει με τον αυτόματο, διότι κάτι που καταδικάστηκε σημαίνει ότι δεν λειτούργησε, δεν δούλεψε σωστά και υπό την έννοια αυτή όλοι θα πρέπει να σκεφτούν και νομίζω θα το σκεφτούν στην κάλπη.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ πολύ, γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις