Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούνιος 201907-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

07-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 Αθήνα, 7 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και στους δημοσιογράφους Σπύρο Λάμπρου και Δήμο Βερύκιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Δημοσιογράφος: Κατερίνα Παπακώστα. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής. Καλή σας ημέρα κ. Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα. Σας ακούω με πολύ χαρά και κέφι και χαίρομαι.

Δημοσιογράφος: Πάντα έχουμε. Δεν μας λείπει αυτό.

Δημοσιογράφος: Να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα πας τόσο καλά. Στις Ευρωεκλογές.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε εννιά μέρες.

Δημοσιογράφος: Μιλήσαμε την όγδοη μέρα. Σε είδα αεράτη και αισιόδοξη όπως πάντα αλλά αυτό είναι το ίδιον των αγωνιστών της δυτικής όχθης.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δήμο μου, σε εννιά μέρες, πραγματικά και εγώ αισθάνομαι ότι κάναμε αυτό που λέμε, το ανάποδο της σχετικότητας του χρόνου. Σε εννιά μέρες όταν προσπαθείς σε όλη την χώρα να περάσεις ένα μήνυμα για να δώσεις μία ουσία και ένα περιεχόμενο σε εκλογές, ευρωπαϊκές, είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα. Εμείς το επιχειρήσαμε και να ‘μαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι ένα πράγμα μας επιβεβαίωσε. Ότι τώρα ανοίγει η κουβέντα για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία με αφορμή τις εθνικές εκλογές στην χώρα μας. Τώρα κουβεντιάζουμε. Γιατί δεν κουβεντιάσαμε στις ευρωπαϊκές εκλογές για αυτά. Και ο κόσμος ψήφισε με κριτήριο τελείως διαφορετικό από εκείνο το οποίο κατά την γνώμη μου, την ταπεινή, θα έπρεπε να είχε ψηφίσει. Δηλαδή το πώς εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε το μέλλον μας πέρα από συναισθήματα εσωστρέφειας πολιτικής, ποσοστά και αψιμαχίες.

Δημοσιογράφος: Και τώρα που πάμε από εδώ και πέρα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δύσκολα τα πράγματα. Θεωρώ ότι και η Ευρώπη κλυδωνίζεται. Θεωρώ ότι και η γειτονιά μας έχει θέματα. Βλέπετε την προκλητικότητα των γειτόνων μας. Εσύ τα ξέρεις πάρα πολύ καλά, αγαπητέ Δήμο Βερύκιε. Συμβαίνει να τα γνωρίζω και εγώ. Θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Θα πρέπει να ομονοήσουμε. Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το ποιος θα καταλάβει τα θερινά ανάκτορα διότι αυτό ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με την ωμή και την κατάρριψη της εξουσίας και να δούμε πως θωρακίζουμε τη χώρα μας και πως περιφρουρούμε καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών και τα ατομικά και τα κοινωνικά.

Δημοσιογράφος: Δεν μου λέτε, πως είδατε τώρα τις τελευταίες εξελίξεις στην Βουλή με τις τροπολογίες, με τις μετατάξεις; Πριν από λίγο η κα Χριστοδολοπούλου ζήτησε συγνώμη και είπε δεν θα είμαι υποψήφια. Πώς είδατε την κ. Χριστοδολοπούλου με αυτό που είπε χθες;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, εγώ δεν σχολιάζω ατομικές συμπεριφορές.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ατομική συμπεριφορά. Είναι 32 μετατάξεις στην Βουλή. Έχει σηκωθεί όλος ο κόσμος και λέει ότι τι γίνεται κάποιοι βάζουν τα δικά τους παιδιά και τα δικά μας παιδιά δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες; Και πώς μπαίνουν στη Βουλή; Αυτό λέει ο κόσμος έξω δεν είναι ατομική συμπεριφορά. 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η μετάταξη δεν είναι πρόσληψη αλλά εν πάση περιπτώσει θα σας πω όχι τις ατομικές συμπεριφορές κάθε συναδέλφου πολιτικού, ο καθ’ εις εννοώ αναλαμβάνει δεν έχω σχολιάσει πολιτικά σχολιάζω μόνο πολιτικά, λοιπόν.
Δημοσιογράφος: Πολιτικά πώς το βλέπετε αυτό;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολιτικά, πολιτικά. Λοιπόν, ακούστε να σας πω. Καταρχάς εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος η συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να λειτουργεί ή όχι η Βουλή. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει η Βουλή να λειτουργεί διότι έτσι ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος. Λοιπόν, αυτό είναι το ένα δεν θα σταματήσει το πολίτευμα να λειτουργεί, δεν θα σταματήσει η Κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, να κυβερνά επειδή προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές και δεν θα σταματήσουν αυτά που πρέπει να γίνονται τα νομοθετήματα για τις κοινωνικές ανάγκες να έρχονται, να ψηφίζονται ή όχι, ανάλογα με την βούληση των βουλευτών, επειδή έχουμε εθνικές εκλογές. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη, στα οργανωμένα κράτη και στα κράτη που έχουν μάθει να λειτουργούν με ένα σωστό τρόπο.  Δυστυχώς συμβαίνει εδώ. Τα πάντα γίνονται αντικείμενο αντιπολίτευσης, τα πάντα σηκώνονται από κάτω με έντονο ύφος και νομίζω ότι πέφτουμε θύματα όλοι μας και εγκλωβιζόμαστε σε μία παγίδα, η οποία δεν είναι το ζητούμενο. Κατά συνέπεια λοιπόν, η Βουλή νομοθετεί αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρετε κάποια απολύτως απαραίτητα και αναγκαία νομοθετήματα, αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι ότι, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η λειτουργία της, αλλιώς δεν έχει νόημα να υπάρχει, το δεύτερο είναι όταν υπάρχουν αστοχίες αυτές θα πρέπει να διορθώνονται, δεν πειράζει δεν είναι κακό κανείς να πει ότι ξέρετε αυτό ήταν άστοχο μπορώ να το διορθώσω, λοιπόν, αυτή είναι η δική μου η γνώμη.

Δημοσιογράφος: Αστοχία λέτε τις μετατάξεις τώρα αν δεν κάνω λάθος και τους διορισμούς.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να σας πω, οι μετατάξεις γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ανεβαίνουν στη ¨Διαύγεια¨.

Δημοσιογράφος: Δεν είπαμε ότι είναι κάτι παράνομο έτσι; Προς Θεού.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι, δεν είναι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Από κει και πέρα εντάξει, καλό είναι κατά τη γνώμη μου διότι και εγώ θα σας πω ότι αδικείται η εικόνα όταν δίνεται η αίσθηση, η εντύπωση σε περίεργη εποχή όπως είναι τώρα όπου όπως είπα προηγουμένως τα πάντα αναδεικνύονται σε μείζονα ζητήματα ενώ δεν θα έπρεπε, τα μείζονα δεν αναδεικνύονται, να μην δίνονται αυτές οι εντυπώσεις, ανελήφθη η ευθύνη νομίζω και είναι και …

Δημοσιογράφος: Από την κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ε ναι…

Δημοσιογράφος: Ένας κοινός μας φίλος μου είπε πρόσφατα τώρα θα δούμε που θα τους περιμένει στη γωνία η Κατερίνα, η Παπακώστα εννοεί, για να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος στα Εξάρχεια, εννοώντας τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρείτε ότι η κριτική που ασκήθηκε προσωπικά σε εσάς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεπεράσει τον ηθικό φραγμό;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω, ναι αυτή είναι η δική μου η εντύπωση, άλλοι ενδεχομένως να έχουν άλλη αίσθηση εγώ νομίζω ναι. Διότι να σας πω κάτι κύριε Βερύκιε και κύριε Λάμπρου και στους φίλους και στις φίλες ακροατές και ακροάτριες που έχετε πιστούς και σας ακούν και σας χαίρονται κάθε μέρα και τους ενημερώνετε, λοιπόν εδώ αυτά τα ζητήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ζητήματα σύμπνοιας και δεν είναι ζητήματα διχασμού. Εδώ επειδή και πρόσωπο στοχοποιήθηκε, εσείς το αναφέρατε εγώ δε το είπα το δικό μου, με αφορμή μία δουλειά η οποία προσπαθούμε να γίνουμε με ευσυνειδησία και σύμφωνα με τον όρκο που έχουμε δώσει και γίνεται θεωρώ με το σωστό τρόπο επιχειρησιακά και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι ζητήματα τα οποία είναι διαχρονικά δεν μπορεί να αποδίδονται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στην προκειμένη περίπτωση εμένα, ότι είναι τα ζητήματα εκείνα τα οποία δήθεν ήταν μειωμένα και τώρα ξαφνικά υπάρχει θέμα. Τώρα απλώς σηκώσαμε το καπάκι και απλώς εκκαθαρίζουμε το ζήτημα και προσπαθούμε να το λύσουμε και φαίνεται, όταν λοιπόν όπως λένε όσα βλέπει η πεθερά, έτσι δεν λένε; Λοιπόν όταν λειτουργείς μ’ αυτόν τον τρόπο δηλαδή τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και φαίνεται καθαρό το υπόλοιπο δάπεδο και δεν σηκώνεις το χαλί για να σκουπίσεις, για να καθαρίσεις το θέμα, βεβαίως δίνει μια διαφορετική αίσθηση. Υπήρχε πρόβλημα, υπάρχει θέμα εμείς επιχειρούμε με ευσυνειδησία και μακάρι να συνεχιστεί μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε έτσι ώστε όλες οι γειτονιές μας να είναι και ασφαλείς και επισκέψιμες και να αναδεικνύονται οι ομορφιές τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, η στοχοποίηση ναι είναι δεδομένη δεν το συζητώ. 

Δημοσιογράφος: Στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και γενικότερα της παραβατικότητας; Έχετε αναθεωρήσει απόψεις που είχατε κατά το παρελθόν τώρα που πήγατε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή μόνο με την σιδηρά πυγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ή χρειάζεται και άλλες μεθόδους;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δείτε τώρα, τα ζητήματα που αφορούν, είναι μια πολλή μεγάλη κουβέντα αυτή αγαπητέ μου Δήμο Βερύκιε, τώρα με αυτό ανοίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο θα έπρεπε να είναι θέμα συζήτησης όλων με σοβαρό τρόπο. Δηλαδή κοινωνικές αιτίες, οι οποίες υπάρχουν, αν μόνη της η καταστολή, αυτό που λέμε, η σιδηρά πυγμή. Η σιδηρά πυγμή υπάρχει. Αρκεί από μόνη της να λύσει ζητήματα κοινωνικά, τα οποία εξωθούν ομάδες, νέους ανθρώπους, εν πάση περιπτώσει με άλλου είδους σκεπτικό;

Δημοσιογράφος: Με αντιεξουσιαστική δράση.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μία δράση, η οποία στρέφεται απέναντι στη κοινωνία, η οποία στρέφεται απέναντι στη δημοκρατία και μία δράση, η οποία στρέφεται απέναντι στο δικαιϊκό μας σύστημα και στο οργανωμένο κράτος, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αυτό τον τρόπο; Δηλαδή είναι μόνο ζήτημα αστυνόμευσης, καταστολής και σιδηράς πυγμής; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Εάν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχαν προβλήματα πουθενά στην Ευρώπη. Διότι βλέπετε χώρες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα. Η Ευρώπη τα αντιμετωπίζει με αυτά τα ζητήματα και είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου, διότι δεν αναζητεί τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, εκεί είναι το σοβαρό ζήτημα, να εξωθούνται στο περιθώριο και να δρουν απέναντι στην κοινωνία, γιατί ακριβώς δεν έχουν να χάσουν τίποτα, με τον τρόπο που βλέπουμε. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση, σε συνδυασμό με την ασφάλεια, σε συνδυασμό με την απονομή της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού αναζητήσουμε τα αίτια, σε συνδυασμό με μία κουβέντα που θα γίνει, πώς πρέπει να μην αφήσουμε τους πολίτες να περιθωριοποιούνται, διότι τότε δημιουργούνται οι κοινωνικές εκρήξεις και δεν θα τις λύσει καμία σιδηρά πυγμή και καμία αστυνόμευση αυτές τις κοινωνικές εκρήξεις αν τις αφήσουμε να διογκωθούν, τότε και μόνο τότε θα έχουμε προσφέρει οι πολιτικοί σημαντικό έργο. Αυτό προσπαθώ αυτούς τους δέκα μήνες να πω, κάνοντας έκκληση και λέγοντας ότι δεν είναι μόνο ζήτημα αστυνόμευσης, βλέποντας από μέσα τα πράγματα, στο συγκεκριμένο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλα τα θέματα, αλλά είναι θέμα πολιτικού ενδιαφέροντος, είναι θέμα συνεννόησης ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν αυτού του είδους τα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κα Παπακώστα. Θα κατέβετε υποψήφια; Επειδή μας το ρωτάνε και εδώ και οι ακροατές. Τι θα κάνει η κα Παπακώστα και που; Γιατί για να ρωτάει ο κόσμος, προφανώς… Για πείτε μας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό με χαροποιεί, διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκτιμούν μία πορεία και φαντάζομαι ότι θέλουν να συνεχιστεί. Λοιπόν και η Νέα Ελληνική Ορμή κι εγώ προσωπικά, κουβεντιάζουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε αμέτοχοι. Δεν είμαι ποτέ αμέτοχη και πολύ περισσότερο τώρα που μπαρουτοκαπνιστήκαμε κιόλας, κυριολεκτικά, ως πολιτικός φορέας, να το πω έτσι. Έχουμε νομίζω το δικαίωμα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς θα συνεργαστούμε, με ποιους τρόπους, ώστε να είμαστε χρήσιμοι και σε αυτή την εθνική αναμέτρηση.

Δημοσιογράφος: Συνεργασία με μεγάλο φορέα ή με μικρούς;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συζητούμε τα πάντα, δεν αποκλείουμε απολύτως τίποτα, θα καταλήξουμε…

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι είδηση, Κατερινάκι μου χρυσό. Είναι είδηση…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποιο πράγμα είναι είδηση;

Δημοσιογράφος: …ότι συζητάμε τα πάντα. Βλέπεις ότι δεν σε πιέζω γιατί σ’ αγαπάω.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το συζητάμε τα πάντα σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλώς να υπάρχουμε για να υπάρχουμε πολιτικά.

Δημοσιογράφος: Ας πούμε με τον κ. Βαρουφάκη θα συνεργαζόσασταν;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε ούτε προσωπική ούτε πολιτική συνάφεια. Μιας και με ρωτάτε, εγώ θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής.
Δημοσιογράφος: Με τον κ. Βελόπουλο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει τώρα, εδώ δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, το πάμε δια της εις άτοπον απαγωγής.

Δημοσιογράφος: Επειδή και ο παλιός σας φίλος, ο Πάνος Καμμένος, έχει αφήσει για τις επόμενες μέρες να αποφασίσει, γιατί γίνεται μία ευρύτερη συζήτηση, συζητάτε μαζί του και μαζί με εκείνον, με κάποιον από τους μεγάλους φορείς;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συζητώ με όλους όσους συγκλίνουμε προγραμματικά, πρώτα απ’ όλα, να το πω αυτό.

Δημοσιογράφος: Με την Κυβέρνηση, για παράδειγμα…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συζητώ, βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ. Εγώ πήρα αυτό που ήθελα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Τελευταίες Αναρτήσεις