Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Μάιος 201923-05-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 247»

23-05-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 247»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 247»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε χθες συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό « News 247» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Δημοσιογράφος: Πάμε αμέσως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής για να καλωσορίσουμε την Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής, ούτως ή άλλως τώρα παραμονές των εκλογών προτάσσεται η ιδιότητα του επικεφαλής κόμματος, αλλά και Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη την κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Κυρία Υπουργέ, καλησπέρα. Ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα. Κι εγώ ευχαριστώ πολύ κύριε Κοτρώτσο.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, θα μιλήσουμε και για τις ευρωεκλογές, αλλά θα αξιοποιήσω την ευκαιρία. Θέλω μία καθαρή τοποθέτηση από εσάς κυρία Υπουργέ σχετικά και με την επίθεση του Ρουβίκωνα, αυτή την ντροπιαστική επίθεση στο Κοινοβούλιο, το γεγονός δηλαδή, ότι δεν είχαμε και ανταπόκριση από την Φρουρά της Βουλής, όπως είχαμε σε άλλες περιπτώσεις – υπάρχει και μια ένορκη διοικητική εξέταση, από όσο ξέρω, σε εξέλιξη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – αλλά και γι’ αυτήν την επιδρομή στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη στο κέντρο της Αθήνας με αυτά τα επίσης προσβλητικά, εμετικά θα πω εγώ, συνθήματα και για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Κοτρώτσο, έχω πει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ομονοήσουμε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και να είμαστε μετωπικά απέναντι. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα. Η έκκληση που έκανα σε όλους να μην λειτουργούν με προϋποθέσεις….

Δημοσιογράφος: Δεν είναι καλή η τηλεφωνική μας γραμμή κα Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λέω ότι εμένα πάντοτε με έβρισκαν μετωπικά αντίθετη οι λογικές της εργαλειοποίησης τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων οι οποίες στοχεύουν στη Δημοκρατία, από τα κόμματα. Αυτό θα πω και σήμερα. Πρέπει όλοι να ομονοήσουν, να δούνε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η τρομοκρατία βρίσκεται στα απόνερά της στην Ελλάδα, όχι όμως στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά εμείς θα πρέπει να επαγρυπνούμε με δημοκρατικό τρόπο και όχι αντιπολιτευόμενοι ο ένας τον άλλον. Είναι απολύτως καταδικαστέα και πρέπει να σας πω….

Δημοσιογράφος: Είστε καθαρή ως αρχηγός κόμματος που έχετε το δικαίωμα να σχολιάσετε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ως προστασία του Πολίτη.

Δημοσιογράφος: Ως επιχειρησιακά υπεύθυνη όμως δεν είστε καθαρή.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω, ως επιχειρησιακά υπεύθυνος είναι η φυσική ηγεσία. Λοιπόν είναι ο φυσικός ηγέτης της Αστυνομίας, όχι ο πολιτικά υπεύθυνος έχει δώσει την πολιτική κατεύθυνση η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη. Η φυσική ηγεσία κάνει την επιχειρησιακή δράση σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Η δικαιοσύνη σήμερα για πρώτη φορά ανήγαγε σε κακουργηματική πράξη, τη συγκεκριμένη πράξη σε βάρος του ελληνικού κοινοβουλίου και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Άρα αυτό πρέπει να το δούμε και το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι πράγματι διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αυτή την εντολή δώσαμε. Αυτό κάνει η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διερευνηθεί η όλη υπόθεση. Αυτό που με ενδιαφέρει όμως εμένα κύριε Κοτρώτσο είναι τόσο ως πολιτικό αρχηγό όσο και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να δούμε πέρα από το φαινόμενο και το περιστατικό ή τα περιστατικά. Πρέπει να δούμε τα κοινωνικά, τα πολιτικά αίτια, διότι δεν είναι μόνο κοινωνικά ασφαλώς είναι και κοινωνικά τα αίτια, είναι και πολιτικά αμιγώς τα αίτια που δημιουργούν τα κενά εκείνα ώστε να μπορούν να παρεισφρέουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, γιατί βρίσκουν έδαφος είτε στην πολιτική αμηχανία του συνόλου και πολιτικού κόσμου, είτε βρίσκουν έδαφος σε κοινωνικές αιτίες όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες και επομένως θα το έλεγα ότι προσπαθούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του υπερασπιστή συμφερόντων αδυνάμων.

Δημοσιογράφος: Κυρία Υπουργέ θα μου επιτρέψετε να σας πω τώρα ο Ρουβίκωνας με αυτές τις ενέργειες ή οι κουκουλοφόροι που έκαναν την επίθεση, την καταδρομική αυτή επίθεση στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη τι σχέση έχουν με τις κοινωνικές ανισότητες;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν με ρωτάτε καμία. Καμία. Εγώ δεν τους δίνω καμία νομιμοποίηση.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός όμως ότι μπορεί ο Ρουβίκωνας να ανεβαίνει από τα σκαλιά του αγνώστου στρατιώτη, να κάνει αυτό που κάνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αντιλαμβάνεστε ότι εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα και της Ελληνικής Αστυνομίας και της φρουράς της Βουλής αλλά και της πολιτικής κατεύθυνσης που έχετε δώσει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα συμφωνήσω όσο και αν εκτιμώ τη δημοσιογραφική σας εμπειρία δεν θα συμφωνήσω.

Δημοσιογράφος: Πείτε μου την γνώμη σας, αλίμονο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι δεν θα συμφωνήσω στις δύο τελευταίες τοποθετήσεις. Η επιχειρησιακή ικανότητα διαταράσσεται από το γεγονός… Η Βουλή ξέρετε δεν είναι κάστρο απόρθητο και απροσπέλαστο στο κοινό και στους πολίτες, είναι επισκέψιμη η Βουλή των Ελλήνων.

Δημοσιογράφος: Όχι από τους Ρουβίκωνες όπως και όχι από τους Χρυσαυγίτες την άλλη φορά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν το ξέρεις ποιος είναι ο επισκέπτης, το ποιος είναι ο επισκέπτης ο οποίος προσέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να την δει, να μπει στους χώρους της.

Δημοσιογράφος: … μα δεν μπήκαν στους χώρους της κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς.

Δημοσιογράφος: …Καταδρομική επίθεση κάνανε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταδρομική ήταν, λοιπόν, αυτό το πράγμα όμως από την αρχή δεν έγινε αντιληπτό, ότι πήγαν να κάνουν επίθεση, αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι κάποιοι επισκέπτες μπήκαν στον εξωτερικό χώρο, στο προαύλιο και αυτοί οι επισκέπτες ξαφνικά άρχισαν να αναπτύσσουν μία δράση αυτή που είδαμε εν πάση περιπτώσει. Κοιτάξτε να σας πω, αυτό δεν αναιρεί την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και θα την αδικήσουμε αν το περιορίσουμε στο γεγονός αυτό καθεαυτό και επιτρέψτε μου να σας πω ότι συχνά πυκνά είχαμε τα τελευταία χρόνια πριν δηλαδή από το προχτεσινό γεγονός τέτοιου είδους περιστατικά. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να μην ξανασυμβεί υπό την εξής έννοια. Να μην ξανασυμβεί όχι γιατί εμείς φρουρούμε, όταν λέω εμείς καμία πολιτική ηγεσία και καμία επιχειρησιακή ηγεσία δεν μπορεί να προβλέψει τον αιφνιδιασμό, ανταποκρίνεσαι, αμύνεσαι και ανάλογα αντιδράς όταν αυτό συμβεί, αλλά γιατί δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες να υποκαθιστούν όπως είπα την πολιτική έκφραση εμάς δηλαδή τους πολιτικούς στο όνομα δήθεν των όποιων δικαιωμάτων θέλουν αυτοί να πουν ότι υπερασπίζονται…

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στα πολιτικά στον υπόλοιπο χώρο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: .. άρα αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του να το δει και να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Δεν είναι μόνο θέμα μιας πολιτικής αρχής ενός πολιτικού κόμματος.

Δημοσιογράφος: Νέα Ελληνική Ορμή εν όψει των ευρωεκλογών. Γιατί μόνοι σας, το μόνοι σας εννοώ χωρίς συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο και ποια είναι η επιδίωξη; Ποια είναι η προσδοκία;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μόνοι μας, αυτοτελώς, γιατί είμαστε διαφορετικοί, έχουμε διαφορετική πολιτική πρόταση και γιατί είμαστε δεκτικοί στις συνεργασίες αλλά θα πρέπει οι συνεργασίες αυτές να μην νοούνται κ. Κοτρώτσο, και θα επικαλεστώ και πάλι την εμπειρία σας στα πολιτικά πράγματα δεν συμβαίνουν οι όποιες συνεργασίες σε επίπεδο μόνο φιλίας ή προσωπικής χημείας ή των πολιτικών προσώπων ή των πολιτικών κομμάτων αλλά σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων, πρέπει να συμφωνούμε στα προγράμματά μας, στην πολιτική μας θέση, στην πολιτικές μας επιθυμίες για το τι θέλουμε να κάνουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη και για τους Έλληνες στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Αυτό δεν προέκυψε, παρά το γεγονός ότι είχαμε μία όσμωση, τουλάχιστον εγώ από τον Ιούλιο του 2018, που ίδρυσα την Νέα Ελληνική Ορμή με όλο τον ευρύτερο χώρο, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά…

Δημοσιογράφος: Με ποιους είχατε συνομιλήσει, αν θέλετε να μας το πείτε λιγάκι τώρα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: θα συνεχιστεί ο διάλογος κύριε Κοτρώτσο και θα εμπλουτιστεί και μετά την 26η Μαΐου, μετά τις Ευρωεκλογές.

Δημοσιογράφος: Με ποιους;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με τον χώρο μας. Δηλαδή όταν λέω με τον χώρο μας, με τον κεντροδεξιό χώρο στον οποίο θεωρώ ότι υπάρχει πολιτικό κενό. Παρά την πόλωση η οποία επιχειρείται ιδιαίτερα και ανάμεσα στους δύο μονομάχους, παρά την πόλωση η οποία επιχειρείται εγώ θεωρώ ότι υπάρχει πολιτικό κενό στον μεσαίο χώρο, τον οποίο από την αρχή είχα επισημάνει, από τον Ιούλιο του 18’ και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι και σήμερα, ενόψει των Ευρωεκλογών διαπιστώνω ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση, το πολιτικό κενό ακόμα μεγαλύτερο γίνεται, δεν κλείνει το χάσμα, ενόψει του τι θέλουμε να κάνουμε, στα επόμενα πέντε χρόνια, σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει, σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε τη χώρα μας, με ποιες πολιτικές θα την οδηγήσουμε εκεί, διότι οι εταίροι μας όπως ξέρετε, δεν αρέσκονται, δεν ασχολούνται μόνο με τη δική μας θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων. Θέλουνε σχέδιο, θέλουνε οδικό χάρτη και θέλουνε συγκεκριμένη πρόταση. Δεν βλέπουμε λοιπόν να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τα ζητήματα της μετανάστευσης που είναι πάρα πολύ σοβαρά στην Ευρώπη. Βλέπουμε απλώς να υπάρχουν μονομαχίες και αψιμαχίες και αντιπαραθέσεις, όποτε συζητηθεί. Δεν βλέπουμε να υπάρχει μία συζήτηση η οποία να εδράζεται σε σοβαρή βάση για την ανακατανομή των πόρων. Πως θα φέρουμε δηλαδή χρήματα στη χώρα μας, ενόψει του Brexit , φεύγει- μένει η Μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, εμείς πρέπει να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε χρήματα στην Ελλάδα. Έχει επέλθει βαρύτατο πλήγμα την τελευταία 10ετία στα οικονομικά της.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο αν μου επιτρέπεται, να επιμείνω…..

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Αυτή η πολυδιάσπαση του χώρου σε μικρότερες Κινήσεις, μικρότερα Κόμματα, γιατί είπατε στον χώρο της κεντροδεξιάς άρα εικάζω ότι μάλλον αποκλείετε συνομιλίες ή συγκλήσεις με Κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ας το πούμε έτσι, έτσι όπως ο κ. Κρανιδιώτης, ο κ. Βελόπουλος κλπ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναμφίβολα. Έχετε δίκιο.

Δημοσιογράφος: Ωραία. Ο χώρος αυτός λοιπόν της κεντροδεξιάς που είναι ο κ. Αντώναρος, οι Ριζοσπάστες του κ. Τσιτουρίδη, πιθανόν άλλες προσωπικότητες που προέρχονται από την Καραμανλική να το πω έτσι Νέα Δημοκρατία, από μόνος του ο καθένας είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσετε το 3% ή το μέτρο για τις Ευρωεκλογές και να εκλέξετε Ευρωβουλευτή. Όλοι μαζί ίσως μπορούσατε καλύτερα. Δεν το κάνατε όμως. Θα το κάνετε εν όψει Εθνικών Εκλογών πιθανώς;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η προσπάθεια η δική μου από την πρώτη στιγμή προς τα εκεί κατέτεινε, αλλά ξέρετε στην πολιτική η ιδιοσυγκρασία ενός εκάστου παίζει το ρόλο της.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, βεβαίως. Και οι εγωισμοί θα πω εγώ. Και οι Πολιτικοί εγωισμοί.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι αυτό που με αφορά είναι να δώσουμε μια εναλλακτική, σοβαρή πολιτική πρόταση η οποία να κινείται στον χώρο που σας περιέγραψα, τον χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας στην Ευρώπη, τον μεσαίο, κεντροδεξιό χώρο στην Ελλάδα.. Είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε όσους ασπάζονται αυτές τις απόψεις ακόμα και σε εκείνους που σήμερα θέλησαν να διαφοροποιηθούν με ένα διαφορετικό πολιτικό φορέα που εσείς προηγουμένως είπατε. Είτε σε εκείνους οι οποίοι παρατηρούν αυτή την ώρα την προσπάθεια που κάνουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά όπως εγώ θα επιθυμούσα.

Δημοσιογράφος: Κατανοητό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Την επομένη των εκλογών όμως αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί επιμένω…

Δημοσιογράφος: Και θα έχετε μετρηθεί και ο καθένας ξεχωριστά οπότε νομίζω…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεκαπέντε ημέρες προεκλογική εκστρατεία έχει κάνει η Νέα Ελληνική Ορμή. Δεν θα παίξω στο παιχνίδι, δεν θα ρίξω εγώ νερό στον μύλο αυτών που ορίζουν τους πολίτες με την λογική των ποσοστών. Εγώ θα πω ότι αυτή τη στιγμή αφυπνίζεται ένας κόσμος, αυτή είναι η δική μας προσπάθεια, της Νέας Ελληνικής Ορμής. Να έρθει κοντά μας, να δει τον προγραμματικό μας λόγο, τον σχεδιασμό μας για τη χώρα και για το μέλλον του καθενός από εμάς και της καθεμιάς από εμάς και εφόσον εμείς πληρούμε τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες καλύπτουν τον Έλληνα ψηφοφόρο θέλουμε να μας εμπιστευτεί για να κάνουμε δουλειά τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κα Παπακώστα θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συζήτηση και μετά τα αποτελέσματα βεβαίως των Ευρωεκλογών θα έχουμε τη δυνατότητα και για το χώρο πολιτικής σας ευθύνης αλλά και για τη Νέα Ελληνική Ορμή να ξανασυζητήσουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με πολλή χαρά. Σας ευχαριστώ. Καλό βράδυ.

Τελευταίες Αναρτήσεις