Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Μάιος 201909-05-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο...

09-05-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

Ερωτηθείσα για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Ελληνικής Ορμής, είπε: «Σήμερα είναι η ημέρα της Ευρώπης. Άρα λοιπόν μας βάζει όλους και όλες προ των ευθυνών μας και εμένα που έχω την ευθύνη να είμαι και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, του Ν.Ε.Ο., ενός κόμματος που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018, έκανε προγραμματική συμφωνία σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα με πρώτη την κοινωνική ατζέντα με το κυβερνών κόμμα και τώρα κατεβαίνουμε αυτοτελώς με υποψηφίους ευρωβουλευτές, 35 τον αριθμό, με νέους ανθρώπους.[…] Εμείς αποφύγαμε τον πειρασμό, χωρίς να έχουμε τίποτα με τα γνωστά πρόσωπα και δώσαμε έμφαση σε ανθρώπους που μπορούν να μιλήσουν, να σχεδιάσουν, καταρχάς να προτείνουν, να έχουν άποψη, να σχεδιάσουν και να προτείνουν στο πρόγραμμα του Ν.Ε.Ο., τι θα κάνουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη, τα επόμενα πέντε χρόνια. Το οξύμωρο ξέρετε ποιο είναι; Είναι ότι η Νέα Ελληνική Ορμή έχει αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι τώρα θα βγουν να ακουστούν σε αυτές τις δύο εβδομάδες, αλλά έχουν μια πολιτική πρόταση η οποία δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση καφενείου ή τη συζήτηση του λιμανιού, αλλά με την ουσία της Ευρώπης. […] Αν και πρόεδρος νέου κόμματος που θα είχα λόγο να δημαγωγώ και να λαϊκίζω για να μπορέσω να προσελκύσω το ενδιαφέρον πάνω στο κόμμα μου, το οποίο κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές για να προσελκύσω την ψήφο των συμπολιτών μας. Δεν το κάνω, από επιλογή. Ακολουθώ τον δύσκολο δρόμο.[…] Το Ν.Ε.Ο. ιδρύθηκε για να απευθυνθεί στους Έλληνες, στον πολίτη στον καθένα ξεχωριστά και στο σύνολο της χώρας με μια τελείως διαφορετική πολιτική πρόταση».

Για την χθεσινή αντιπαράθεση στην Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε: «Εγώ χθες είχα αποφασίσει ότι θα μιλήσω, θέλω να μιλήσω, με καλή πίστη, όταν είδα όμως πως εξελίχθηκε το πεδίο της αντιπαράθεσης της κομματικής αντιπαράθεσης είπα όχι, δεν θα ρίξω νερό στο μύλο μιας πόλωσης ή ο ένας μονομάχος ο άλλος μονομάχος και δεν υπάρχουμε οι υπόλοιποι, δεν υπάρχουν οι υπόλοιποι ως πολιτικές προτάσεις, δεν υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός ο οποίος ανεξάρτητα από τη συνθήκη, έχουμε ευρωεκλογές και λοιπόν τι σημαίνει, θα πρέπει να βγάζουμε τα γιαταγάνια, θα πρέπει να ανοίγουμε το στόμα οι πολιτικοί αρχηγοί, εμείς που δίνουμε τον τόνο και να λέμε οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί για να πλήξει τον άλλο κάτω από τη ζώνη; Τι παράδειγμα δίνουμε στους πολίτες; Απέφυγα λοιπόν, θα μπορούσα και εγώ να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία, απέφυγα διότι θεωρώ ότι δεν τιμά την ευθύνη που πρέπει να έχουμε όλοι μας ως πολιτικοί που δίνουμε έναν συμβολισμό με τη συμπεριφορά μας και με τον πολιτικό μας λόγο και με τον πολιτικό τόνο που δίνουμε στα πράγματα, την πολιτική την σύγχρονη που θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Ερωτηθείσα για την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των διακοπών του πρωθυπουργού, είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ νομίζω ότι όλα αυτά δυστυχώς  είναι πολύ υποκριτικά και λυπούμαι βαθύτατα γιατί αξιοποιούνται σε προσωπικό επίπεδο όταν δεν υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα, συμπεριφορές, πρόσωπα, οικογένειες.[…] Νομίζω ότι υπάρχει τεράστια φτώχεια πολιτικών επιχειρημάτων από την πλευρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπάρχει εμπάθεια, βλέπεις ότι υπάρχει εμπάθεια, θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να αποφύγει αυτό το πεδίο κατά τη γνώμη μου […] Θα έπρεπε να εστιάσει σε αυτό στο οποίο συγκλίνουμε και εμείς, ως Νέα Ελληνική Ορμή, στην κοινωνική ατζέντα και να απαντάει με πολιτική, στην προσωπική-κομματική εμπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη».

Για την αντιπαράθεση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των ΑμεΑ, τόνισε: «Θεωρώ ότι αυτό δείχνει ακόμη ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε για την αλλαγή νοοτροπίας. Δεν μπορεί να οχυρώνονται πίσω απ’ τους υποψηφίους ΑμεΑ, που είναι δικαίωμά τους, να κατεβαίνουν και να ζητούν τη ψήφο του ελληνικού λαού επί ίσοις όροις, ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε τα πολιτικά κόμματα και δεν μπορούν να τους κάνουν και υποκείμενα, εδώ τους κάνανε αντικείμενα, μονομαχιών. Αυτό το θεωρώ λανθασμένο. […] Και εμείς στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε υποψήφιο ευρωβουλευτή ΑμεΑ. […] Κάνουν αξιοπρεπώς την προσπάθεια να αναδείξουν ζητήματα και δεν ακούγονται τα ζητήματα που θέτουν. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πριν λίγες μέρες, η έκθεση της Ευρώπης, η ίδια η Ευρώπη δηλαδή ανέδειξε το άσχημο πρόσωπό της. Ποιό είναι αυτό; Ότι εκατομμύρια πολίτες που είναι ΑμεΑ δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου γιατί παρά τις εξαγγελίες, τις καλές προθέσεις και όλα αυτά που ακούμε κατά καιρούς, δεν θα είναι προσβάσιμα πολλά εκλογικά κέντρα και δεν θα έχουν την δυνατότητα να πάνε να ψηφίσουν. […] Αυτά θέλουνε πολιτικά επιχειρήματα και πολιτικές, έχουνε γίνει πάρα πολλά, χαιρόμαστε που υιοθετούν την ατζέντα της Νέας Ελληνικής Ορμής, είναι η συμβολή μας στην κυβέρνηση για πολλά ζητήματα αλλά η νοοτροπία είναι ακόμη ζητούμενο».

Για το εάν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης για την Κοινωνική Ατζέντα είπε: «Έβγαλα μια ανακοίνωση ως Πρόεδρος του ΝΕΟ, έχω την εξουσιοδότηση των μελών μας και των υποψηφίων μας και είπα ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κοινωνική ατζέντα, την οποία συνδιαμορφώσαμε και η οποία είναι υποχρέωσή μας να δοθεί στους πολίτες με τη μορφή ανακουφιστικών μέτρων, γιατί δεν είναι εξαγγελία, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Μετά από μία τέτοια κρίση και μετά το νοικοκύρεμα των οικονομικών, θα βοηθήσει τους πιο ευαίσθητους και τους πιο αδύναμους  ώστε να υπάρχει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. […] Θα στηρίξω την πρόταση. Δεν στηρίζω στα τυφλά, στηρίζω στοχευμένα. Δε σημαίνει επειδή είμαι μέλος της κυβέρνησης συμφωνώ με όλα. Όπου συμφωνώ στηρίζω, όπου διαφωνώ λέω τη γνώμη μου». 

Για την στάση της Τουρκίας και την επιδίωξή της για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή την ώρα που έχουμε ευρωεκλογές, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να τραβήξει και το αυτί της Ευρώπης υπό την έννοια ότι όλοι οι κανόνες τόσο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες, θα πρέπει να επιβάλλονται, να εφαρμόζονται. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απλώς ένα brandname, δεν μπορεί να είναι απλώς μια συμμετοχή εταίρων χωρών και όταν θίγονται τα κράτη μέλη η Ευρώπη η ίδια να μην μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες της, τις αποφάσεις της και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Άρα έχουμε ζήτημα. Αυτό δεν είδα να το κουβεντιάζει κανείς. Συζητείται βέβαια στη Ρουμανία σήμερα με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, αλλά αυτό θέλει να σηκωθεί η Χώρα εθνικά, ομόθυμα και υπερασπιστεί, τις εθνικές θέσεις και να τραβήξει το αφτί και του κ. Βέμπερ και του κ. Τίμερμανς και όλων όσοι θέλουν να διεκδικήσουν προεδρίες και Αρχηγίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τις δηλώσεις Βέμπερ είπε: «Εγώ λέω ότι ο κ. Βέμπερ είναι ο χειρότερος εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη γιατί το λέω γιατί τον αιφνιδιάζει διαρκώς τον κ. Μητσοτάκη, εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει αυτά ή πιστεύει αυτά τα κυνικά που λέει ο κ. Βέμπερ, και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει τις ανθελληνικές θέσεις που έχει ο κ. Βέμπερ και θέλω όλα αυτά να τα δω στην πράξη άρα μ’ αυτά θα πάμε να ψηφίσουμε. Τι προοπτικές έχουμε για την ελληνική οικογένεια, για το μεταναστευτικό, για την κοινωνική ατζέντα και τα εξωτερικά της χώρας μας».

Τελευταίες Αναρτήσεις