Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Απρίλιος 201911-04-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ακραίως»

11-04-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ακραίως»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ακραίως»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ακραίως» με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Καλημέρα κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας. Χαίρομαι που σας ακούω.

Δημοσιογράφος: Και εμείς χαιρόμαστε που σας ακούμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαι σε μια υπηρεσιακή σύσκεψη τώρα αλλά πρέπει και εσείς να ενημερωθείτε.

Δημοσιογράφος: Φυσικά. Σήμερα κάνατε ολόκληρη επιχείρηση. Είναι πετυχημένη η επιχείρηση; Πως την κρίνετε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εσείς θα μας πείτε.

Δημοσιογράφος: Εμείς δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα. Τι είναι αυτοί που συνελήφθησαν, ποιοι έχουν προσαχθεί, δεν το ξέρουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο και θέλω να συγχαρώ και το κάνω εγώ εσωτερικά στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί πραγματικά ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη η επιχείρηση.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση θέλω να σας κάνω κυρία Παπακώστα. Εάν για αυτή την επιχείρηση είχατε συνεννοηθεί από χθες με την Ελληνική Αστυνομία. Είχατε δηλαδή σχεδιάσει μαζί, εννοώ το Υπουργείο μαζί, όχι προσωπικά, αυτή την επιχείρηση; Ή η Ελληνική Αστυνομία πήρε την πρωτοβουλία;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι εννοείτε αν είχαμε συνεννοηθεί; Πολιτική ηγεσία και φυσική ηγεσία είναι ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική ηγεσία δίνει την κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι το δόγμα μηδενικής ανοχής, δεν υπάρχει άβατο στη χώρα. Το άβατο όμως πρέπει να αποδεικνύεται. Οι κάτοικοι που ζουν εκεί στην περιοχή πρέπει και να το δουν στην πράξη. Αυτό λοιπόν που με ρωτάτε, το θεωρώ αδιανόητο να συμβαίνει, να μη γνωρίζει η πολιτική ηγεσία τι πράττει η φυσική ηγεσία.

Δημοσιογράφος: Εγώ άλλο ρώτησα κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που ρωτήσατε δεν συνάδει σε ένα Υπουργείο.

Δημοσιογράφος: Καλά δεν ξέρω τι συνάδει και δεν συνάδει, εγώ ρωτάω.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό λοιπόν δε συνάδει για τη δική μας λογική.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κατά συνέπεια λοιπόν σχεδιάσατε μαζί με την αστυνομία αυτό;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν η πολιτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία συνεργάζονται αρμονικά, υπάρχει άριστη συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Δεν απαντάτε όμως.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας απαντώ ευθέως με τις πράξεις μας.

Δημοσιογράφος: Όχι ο Τάκης (σ.σ. Χατζής) το πάει στην προηγούμενη επιχείρηση του λιμενικού, εκεί γιατί δεν συνεργαστήκατε και δεν είχαμε αποτέλεσμα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε με. Μιλάμε τώρα για ένα Υπουργείο το οποίο είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, για τη δημόσια τάξη, αυτό που λέγαμε παλιά, για την προστασία του πολίτη και για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Προσέξτε το τελευταίο.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά γιατί δεν κάνατε επιχείρηση και προχθές με το φιάσκο του λιμενικού; Να βρούμε τα όπλα; Και είχαμε μια παραστρατιωτική οργάνωση με οπλισμό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ξέρετε εσείς ότι η οργάνωση αυτή είναι έτσι όπως την περιγράφετε; Να ‘ρθείτε να μας το πείτε.

Δημοσιογράφος: Μας το είπαν οι λιμενικοί. Το ρεπορτάζ το λέει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ωραία υπάρχουν μαρτυρίες μη με βάζετε σε αυτή τη λογική.

Δημοσιογράφος: Γιατί να μη σας βάζουμε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω γιατί. Εμείς θα πρέπει όλοι να συγχαρούμε ομόφωνα και να μην ασκείται αντιπολίτευση πάνω στα θέματα της ασφάλειας της χώρας και της ασφάλειας του πολίτη.

Δημοσιογράφος: Δεν κάνουμε αντιπολίτευση εμείς, κριτική κάνουμε, έχει διαφορά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν αναφέρομαι σε εσάς. Θέλω δηλαδή να πω ότι σήμερα η χώρα μας αποδεικνύει ότι υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση πολύ συγκεκριμένη η οποία συνίσταται σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε είναι παραβατικό ή εγκληματικό.

Δημοσιογράφος: Μα δεν ισχύει όμως αυτό που λέτε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε με κ. Χατζή.

Δημοσιογράφος: O κύριος Οικονόμου σας τα λέει αυτά.

Δημοσιογράφος: Δεν ισχύει κυρία Παπακώστα. Αφού δεν επεμβαίνετε στην πράξη στην πράξη λέω.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή έχω διακόψει μια σύσκεψη πολύ σημαντική για να σας ενημερώσω. Δε θέλετε να γνωρίζετε;

Δημοσιογράφος : Βεβαίως ακούμε κυρία Παπακώστα, δεν ξαναδιακόπτουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σταματήσω εγώ να ακούσω τι έχετε να μου πείτε.

Δημοσιογράφος : Όχι, τελειώσαμε εμείς, εσάς θέλουμε να ακούσουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε εμένα δεν με ενδιαφέρει να μιλάω χωρίς περιεχόμενο.

Δημοσιογράφος : Όχι συνεχίστε κυρία Παπακώστα. Ελάτε κυρία Υπουργέ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν κατά συνέπεια αυτό το οποίο λέω είναι ότι από την αρχή, η δική μας η πολιτική κατεύθυνση είναι η εξής μία, μηδενική ανοχή και άβατο πουθενά. Αυτό είναι το σκέλος το διπλό που σας είπα προηγουμένως.

Δημοσιογράφος : Γίνεται όμως στην πράξη;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από κει και πέρα καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σχεδιάζουμε με εξαιρετικά έγκυρες διευθύνσεις Υπηρεσιών μας, έχουμε εξαιρετικές Υπηρεσίες, ώστε ό,τι κάνουμε, ό,τι επιχειρεί η Ελληνική Αστυνομία να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Δημοσιογράφος : Θα κάνετε και άλλες τέτοιες επιχειρήσεις;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη κάναμε, ήδη κάναμε χωρίς φανφάρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, γιατί εμάς εδώ δε μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις. Αυτά τα αφήνουμε αλλού, εμάς μας ενδιαφέρει να παράγεται ένα έργο.

Δημοσιογράφος: Επομένως θα δούμε και άλλες τέτοιες επιχειρήσεις;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πριν από ένα μήνα.

Δημοσιογράφος: Να μας απαντήσετε όμως αν θα δούμε και άλλες τέτοιες επιχειρήσεις.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό σας λέω, πριν από ένα μήνα είχαμε κάνει μια πολύ μεγάλη και πολύ επιτυχημένη επιχείρηση μέσα στην ίδια περιοχή, μέσα στην κατάληψη. Είχαν προσαχθεί 300 άτομα και έχει εξαρθρωθεί η μεγαλύτερη συμμορία της δεκαετίας.

Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα και από μένα. Ο Τάκης ο Χατζής είμαι. Εγώ τα ξεχωρίζω γιατί λέει άλλα αυτός.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ που είμαι ξέρω με ποιον μιλάω και σας αγαπώ πολύ. Είστε ωραίο δίδυμο.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω το εξής. Είπατε ότι το δόγμα σας είναι μηδενική ανοχή.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από την αρχή το έχω πει.

Δημοσιογράφος: Και πουθενά άβατο. Και πουθενά άβατο.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα ρωτάω. Προ ημερών έγινε αυτό που συνέβη στα Εξάρχεια με την επιχείρηση του λιμενικού που ήταν φιάσκο. Δεύτερον κάθε Παρασκευή και Σάββατο καίγεται το πελεκούδι στα Εξάρχεια με μολότοφ και έχει γίνει πλέον έθιμο. Επίσης έχουμε το ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ που κάνει συνεχώς επιθέσεις και μάλιστα πάλι χθες και προχθές στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι μηδενική ανοχή; Δηλαδή ένας πολίτης που σας ακούει θα σας πει κυρία Παπακώστα με συγχωρείτε τι μου λέτε μηδενική ανοχή, εδώ γίνεται πάρτι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Λοιπόν ακούστε. Πρώτα από όλα θα ήθελα όλοι μας γιατί όλοι μας μπαίνουμε ξέρετε στο τρυπάκι, επιτρέψτε μου την έκφραση, επειδή μας λένε ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής, να παρουσιάζουμε κάποια πράγματα και λίγο πιο δραματικά , διότι εδώ άνθισε και το δράμα και η τραγωδία αλλά και η κωμωδία. Θέλω δηλαδή να πω το εξής. Το αν είμαστε ασφαλείς ή όχι ως χώρα, ως προορισμός, ως πρωτεύουσα είναι δεδομένο. Και είμαστε και ασφαλέστεροι σήμερα απ’ ότι ήμασταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να βελτιωνόμαστε.

Δημοσιογράφος: Κα Παπακώστα, εγώ άλλη ερώτηση έκανα. Δε μου απαντάτε όμως.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας απαντώ κ. Χατζή.

Δημοσιογράφος: Όχι κυρία Παπακώστα. Μου λέτε κάτι άλλο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας απαντώ, γιατί κάποιοι είπαν, προσέξτε, πρέπει να αποσαφηνίσω και κάτι που μου δίνεται η ευκαιρία. Δεν έχει καμία αιχμή αυτό για προκατόχους μου στο Υπουργείο, διότι μπορεί κάποιος να παρεξηγηθεί γιατί είναι ευαίσθητος. Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βελτιώνουμε τις Υπηρεσίες.

Δημοσιογράφος: Το καταλαβαίνω, αλλά απαντήστε μου και στο ερώτημά μου γιατί θα σκάσω σήμερα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όσον αφορά στο πάρτι που μου λέτε, να είστε ψύχραιμος σας παρακαλώ, δεν θα το συνεριστώ για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Να γνωρίζετε ότι στη χώρα μας από το μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός μας. Είμαστε έντεκα εκατομμύρια…

Δημοσιογράφος: Τους παράνομους στα Εξάρχεια θα τους πιάσετε για να βρείτε και τα όπλα; Αυτοί οι άνθρωποι είναι στρατός εκεί.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό κάνουμε. Στρατός είμαστε και εμείς. Η Πολιτεία εννοώ. Το manus militari της Πολιτείας που είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο. Να ξέρετε λοιπόν ένα πράγμα…

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά να πιάσετε και κανέναν όμως. Όχι μόνο μετανάστες. Γιατί είδαμε μετανάστες συλλάβατε. Να πιάσετε και κανέναν με τα όπλα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εσείς τις παίρνετε τις πληροφορίες.

Δημοσιογράφος: Ναι, τις παίρνουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι πληροφορίες τι λένε; Ότι εκεί υπήρχε ένας θύλακας όπου φιλοξενούνταν αλλοδαποί προκειμένου να μένουν κρυμμένοι, ασφαλώς κρυμμένοι.

Δημοσιογράφος: Όχι χωρίς λεφτά. Έβγαζαν και…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έκαναν λάθος λοιπόν που θεωρούσαν ότι είναι ασφαλώς κρυμμένοι γιατί η Ελληνική Αστυνομία έχει το μάτι της παντού στραμμένο και επιχειρεί κατά τέτοιο τρόπο…

Δημοσιογράφος: Αλίμονο. Ναι αλλά γιατί δεν πάτε και στις άλλες καταλήψεις λένε οι κάτοικοι, στο VOX , γύρω γύρω εκεί που είναι ο οπλισμός και τα ναρκωτικά;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, με τους κατοίκους…

Δημοσιογράφος: Το απόγευμα έχουν συγκέντρωση εκεί οι άνθρωποι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και πολύ καλά κάνουν.

Δημοσιογράφος: Να την κάνουν ή να φύγουν γιατί φοβούνται; Μήπως φοβούνται αντίποινα σήμερα; Θα τους προστατεύσετε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ αυτό που θέλω να πω και στους δυο σας είναι το εξής πάρα πολύ απλό. Εμείς επιχειρούμε αφού σχεδιάσουμε. Έτσι ώστε κάθε τι που γίνεται να είναι καλώς καμωμένο.

Δημοσιογράφος: Άρα θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας λέτε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και αφορά στην ασφάλεια του πολίτη και στην ασφάλεια της χώρας και το δεύτερο το υπογραμμίζω ισχυρά. Από εκεί και πέρα από εμάς μην περιμένετε εντυπώσεις, να περιμένετε δουλειά. Πάντως οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς…

Δημοσιογράφος: Ωστόσο όμως στο ερώτημα που έκανα δεν απαντήσατε. Δεν πειράζει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ε τώρα κοιτάξτε κ. Χατζή να μην μιλήσω.

Δημοσιογράφος: Το πάρτι των μολότοφ θα σταματήσει κα Υφυπουργέ; Όπως σας είπε ο Τάκης. Το πάρτι με τις μολότοφ θα σταματήσει;

Δημοσιογράφος: Το πάρτι με τις μολότοφ, ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ, όλα αυτά δεν μου απαντάτε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν με αφήσετε.

Δημοσιογράφος: Σας αφήνουμε τόσο ώρα και μου λέτε έχει το μάτι παντού η αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Ελάτε απαντήστε. Ελάτε. Κάτσε να απαντήσει η Υπουργός Τάκη.

Δημοσιογράφος: Μα τελείωσε ο χρόνος. Τελείωσε ο χρόνος. Να μας περιμένετε δυο λεπτά. Μπορείτε παρακαλώ; Να κάνουμε μια μικρή διακοπή.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι αν μου επιτρέπετε θα με αποδεσμεύσετε.

Δημοσιογράφος: Δεν έχετε χρόνο; Εντάξει, εντάξει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να πάτε στις διαφημίσεις σας. Θα σας πω μια φράση μόνο. Οπωσδήποτε κάποιοι θα επιχειρούν και θα αντιδρούν. Αυτό δεν αναιρεί την εικόνα ότι γίνεται δουλειά και ότι η χώρα είναι ασφαλής.

Δημοσιογράφος: Άρα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τη μεγάλη και τη μικρή βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε θερμά. Καλημέρα Υπουργέ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ‘στε καλά. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις