ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο Πρακτορείο FM 104.9
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104.9 και στους δημοσιογράφος Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου.
Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.
Δημοσιογράφος: Μιλάμε συνέχεια για γυναίκες αφού είναι η τιμητική τους, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έτσι και εμείς σήμερα θα έχουμε μόνο γυναίκες καλεσμένους και κοντά μας έχουμε την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής την κ. Κατερίνα Παπακώστα, Καλή σας μέρα κ. Παπακώστα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας.
Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κ. Παπακώστα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά οι γυναίκες πρέπει να είναι κάθε μέρα στο προσκήνιο για να διασφαλίσουν αυτά τα πολλά δικαιώματα τα οποία τους έχει στερήσει η κοινωνία στην οποία ζούμε.
Δημοσιογράφος: Και σε δύσκολα Υπουργεία Σοφία.
Δημοσιογράφος: Η κ. Παπακώστα είναι σε ένα Υπουργείο το οποίο είναι πρώτης γραμμής και με το διακύβευμα των ευρωεκλογών να είναι πολύ υψηλό. Εσείς ποιο μήνυμα θα στέλνατε στις γυναίκες εν όψει όλων αυτών των πολιτικών εξελίξεων;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα έλεγα ότι οι γυναικείος πληθυσμός της χώρας έχει ανάγκη να ακούσει τη φωνή της λογικής πρώτα από όλα για την καθημερινότητα, την ποιότητα της ζωής μας, τη στήριξη της οικογένειας, τις εργασιακές σχέσεις των γυναικών ώστε να απολαμβάνουν για την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα πάντοτε διότι στο δημόσιο αυτό είναι διασφαλισμένο και στον ιδιωτικό έχουν γίνει πολλά βήματα αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα, να απολαμβάνουν για ίσης αξίας εργασία ίση αμοιβή και βέβαια για την συμμετοχή τους εν όψει και των εκλογών, ευρωεκλογών αλλά και αυτοδιοικητικών στα κοινά, στη δημόσια ζωή του τόπου έτσι ώστε η καθημερινότητα αυτή να πάρει σάρκα και οστά μέσα από την πρόταση και την γυναικεία οπτική από τα βιώματα στην οικογένεια, στον χώρο της εργασίας, στον χώρο της καθημερινότητας.
Εγώ θέλω να σας πω το εξής, νομίζω ότι μια μέρα σαν την σημερινή δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να θυμίσουμε ότι υπάρχει η γυναίκα και είναι αυτή αυτό που λέμε το χέρι που κουνάει την κούνια κρατάει τον κόσμο έτσι μιλώντας για τη μάνα.
Είναι μία ευκαιρία για να δει ο πολιτικός κόσμος και εδώ οφείλω και ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής που για πρώτη φορά θα κατέβουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και σε ευρωεκλογές ως κόμμα συγκροτημένο, είναι ένα νέο κόμμα η Νέα Ελληνική Ορμή έχω τη τιμή να είμαι πρόεδρος του και θα μορφοποιηθεί σε λίγο καιρό αυτό το κόμμα μας.
Έχω την ευκαιρία να πω ότι η σημερινή μέρα μας βοηθά ή μας κινητροδοτεί να αναδείξουμε τι δεν έχουμε κάνει, τι παραλείψεις υπάρχουν και όχι τι έχει γίνει, έχουν γίνει πολλά, θα γίνουν ακόμα περισσότερα και που πρέπει να εστιάσουμε. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εστιάσουμε πια στις νέες προκλήσεις γιατί έχω πει πολλές φορές από το βήμα που μου δίνετε ότι εποχές έχουν αλλάξει.
Σε αυτές τις εποχές που έχουν αλλάξει, η γυναίκα παίζει καταλυτικό ρόλο. Πρώτον διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε καμία γυναίκα στο περιθώριο διότι είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι οι γυναίκες και δεν μπορούμε να τις αποκλείουμε εν ονόματι της όποιας δικαιολογίας από τον χώρο εργασίας για παράδειγμα το είδαμε αυτό στην περίοδο της κρίσης που την πλήρωσε ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας. Περισσότερες άνεργες ήταν οι γυναίκες άρα αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί για οποιοδήποτε λόγο.
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να δούμε τι ελλείμματα υπάρχουν σε θεσμικό πλαίσιο. Θεσμικό πλαίσιο η αλήθεια είναι ότι είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα αλλά η εφαρμογή πάσχει και που πάσχει. Για παράδειγμα αυτό που σας είπα προηγουμένως είναι ακόμα ζητούμενο όταν μοιράζεται μια γυναίκα και προσφέρει ακριβώς ίσης αξίας εργασία ακόμα στο 2019 προς το 2020 , υπάρχει ήδη ένα ζήτημα αν αμείβεται με ίση αμοιβή με τον άντρα συνάδελφό της. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει επιτέλους να τελειώνει.
Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κοινωνική ατζέντα δηλαδή και η επαναφορά των κανόνων του εργατικού δικαίου βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το πούμε αλλά έχουμε να εποπτεύσουμε και να ελέγξουμε πολλά τέτοια ζητήματα. Το τρίτο είναι να πειστούν οι γυναίκες, πρέπει να ξέρετε ότι οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, τα παιδιά ή την οικογένεια γενικότερα κάνουν πίσω όσο και να έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα το να βγουν στην αγορά εργασίας αφήνοντας πίσω όλη την οικογένεια αν δεν υπάρχει στήριξη για να την κρατήσει όρθια και αυτό χρειάζεται ακόμα περισσότερες υποδομές. Πρέπει δηλαδή να εστιάσουμε εκεί που πρέπει να γίνει δουλειά και στο κομμάτι της ασφάλειας η γυναίκα πρέπει να σας πω ότι επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Η ασφάλεια είναι ένα αγαθό μιας και είπατε ότι είναι ένα Υπουργείο πρώτης γραμμής, δύσκολο, λεπτό και Υπουργείο που έχει να κάνει και με δικαιώματα αλλά και με ασφάλεια, η γυναίκα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ένστολες γυναίκες βλέπω ότι εκεί που τις ζω και συνεργάζομαι μαζί τους ότι πραγματικά έχουν πολύ υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της ευαισθησίας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο όπως και οι άντρες συνάδελφοί τους, αλλά έχουν τη ματιά της μάνας, να το πω έτσι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και επίσης γενικότερα η γυναίκα πρέπει να μας απασχολεί 365 ημέρες το χρόνο με την έννοια ότι άκουσα τους πολιτικούς αρχηγούς στο σύνολό τους για το δημογραφικό πρόβλημα να συζητούν και πρέπει να πουν όλοι προτάσεις, δεν αρκούν να λένε ότι θα πάρετε αυτό το ποσό ή θα γίνει άλλη υποδομή πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την οικογένεια.
Το «ΝΕΟ» την προτείνει στο πρόγραμμά μας και καλώ όλους τους πολίτες να το δουν. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που ποτέ δεν είχε η Ελλάδα, είναι καιρός να γίνει τώρα και το προσπαθώ, συμμετέχοντας και συμμαχώντας με την κυβέρνηση. Μια εθνική στρατηγική για την οικογένεια έτσι ώστε να ξέρουμε που πάμε, τους στόχους μας, πώς αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό μας, ποια είναι τα εργαλεία για αν το υποστηρίξουμε και ποια είναι τα κίνητρα.
Δημοσιογράφος: Πολλά ανοιχτά θέματα κυρία Παπακώστα ένα δύσκολο Υπουργείο. Δύσκολη νύχτα είχαμε και χθες στον Κορυδαλλό.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν εμείς, να σας πω, κάθε μέρα που ξημερώνει γνωρίζουμε, αυτό θέλω να σας πω, ότι τα πράγματα είναι πολύ λεπτά, όπως σας είπα προηγουμένως και πολύ ευαίσθητα, από την άλλη πλευρά όμως είμαστε και ήσυχες ότι γίνεται το σωστό, με την έννοια ότι υπάρχει ένας οργανισμός, ανθρώπινος βέβαια, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και παραλείψεις, θα υπάρξουν και αδυναμίες. Υπάρχει όμως ένας οργανισμός ανθρώπων ένστολων οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο και στο επιχειρησιακό κομμάτι και στο κομμάτι της προστασίας της ιδιοκτησίας και της προστασίας της ζωής των συμπολιτών μας.
Αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν θα συμβαίνουν. Σκοπός είναι να τα λύνουμε και να τα λύνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε πραγματικά η δημοκρατία να λειτουργεί και το κράτος δικαίου με αποτελεσματικό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Χτίζεται στρατός κατά της δημοκρατίας κυρία Παπακώστα όπως είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Άδωνης Γεωργιάδης;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν χτίζεται στρατός κατά της Ν.Δ.;
Δημοσιογράφος: Κατά της δημοκρατίας.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα πρέπει ο καθείς που μιλάει υπεύθυνα και στο δημόσιο βίο, να τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο και να επιχειρηματολογεί με αποδείξεις. Εγώ όταν μιλώ ξέρετε μιλώ με αποδείξεις και με στοιχεία, δε λέω δικές μου κουβέντες. Δε ξέρω τι εννοεί.
Προφανώς αυτοί οι οποίοι εμφορούνται από ακραίες απόψεις, με ακραίο τρόπο εκφράζονται, απρόσεκτο και ανεύθυνο κατά τη γνώμη μου. Αυτό που έχει σημασία όμως με αφορμή όλα τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, θα πρέπει να προσέξει ο πολιτικός κόσμος, οι πολιτικοί αρχηγοί, τις ακραίες φωνές να τις βάλουνε στην άκρη. Τις ακραίες φωνές να τις παραμελήσουν, τους ακραίους επίσης και να προτάξουμε όλοι μαζί αυτό που μας ενώνει. Ποιο είναι αυτό;
Ούτε θα συνεννοηθούμε και θα συμφωνήσουμε, ούτε θα συμφωνήσουμε σε όλα αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε. Τι να συνεννοηθούμε ακριβώς. Ότι πρέπει η δημοκρατία να βελτιωθεί. Θα πρέπει να μη μας παρασύρει η μόδα των ακροδεξιών ρευμάτων που στην Ευρώπη εξαιτίας του μεταναστευτικού, αλλά κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν άνοδο. Θα πρέπει η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να παραμερίσει αυτό που είπα προηγουμένως, τη κυνική ακραία ρητορική, η οποία διχάζει και δημιουργεί στον Έλληνα συναισθήματα ανάμεικτα. Ποντάρει, επενδύει στα πιο χαμηλά συναισθήματα. Επενδύει στο θυμικό και στη πίκρα του και στην απογοήτευση του, αυτά πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος μαζί, να τα αποφύγει και να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό, να πορευτούμε ενωμένοι, με τις διαφορές μας.
Η Νέα Ελληνική Ορμή ως κόμμα έχει προτάσεις και τις προτείνει με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία στον Ελληνικό λαό. Πηγαίνουμε απέναντι σε οτιδήποτε ακραίο, αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι και σε οτιδήποτε μας διχάζει. Αυτή είναι η δική μου η εκτίμηση, από εκεί και πέρα θεωρώ ότι και οι πολίτες κατανοούν, ακόμα και οι πιο πικραμένοι και οι πιο οργισμένοι και οι πιο αγανακτισμένοι και οι πιο αδαείς αν θέλετε, που δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν. Δε σηκώνονται το πρωί και ανοίγουν τα μάτια τους προσέχοντας εμάς.
Πρέπει σε όλους να απευθυνθούμε με ένα τρόπο που να δείχνει την υπευθυνότητα μας και ότι υπάρχει ένα σχέδιο εθνικό που τους αγκαλιάζει όλους και όχι ένα σχέδιο που το κόβει και το ράβει ο καθένας από εμάς ανάλογα με τις κομματικές του επιδιώξεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου από εδώ και πέρα.
Δημοσιογράφος : Κυρία Παπακώστα μιλήσατε για ακραίες φωνές στην Ευρώπη. Το μήνυμα που έστειλε ο κύριος Βέμπερ προς τη Τουρκία το θεωρείτε ακραίο; Για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον αναλάβει αυτός τα ηνία της ένωσης;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το θεωρώ λάθος μήνυμα. Ο κ. Βέμπερ κάνει μια προεκλογική εκστρατεία, θέλει να εκλεγεί. Αυτό είναι το κακό με μας τους πολιτικούς. Ότι ο πειρασμός του να εκλεγεί κάποιος, τον βάζει να χρησιμοποιεί, το στόμα του, χωρίς ο νους προηγουμένως να έχει προηγηθεί, να λέει πράγματα, ο πολιτικός ο οποίος λέει αυτά, που είπε ο κύριος Βέμπερ.
Εγώ εχθές έβγαλα, ένα δελτίο τύπου και τους το κοινοποιώ και στους Ευρωπαίους, το κοινοποιώ και στον κύριο Γιούνκερ. Επειδή η Νέα Ελληνική Ορμή ιδεολογικά, εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια να ενταχθούμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ιδεολογικά ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδεολογικά. Θέλουμε τις τυπικές διαδικασίες να κάνουμε. Δεν μπορεί στην Ευρώπη, η οποία ταλανίστηκε από την οικονομική κρίση, ο κύριος Βέμπερ επειδή είναι υποψήφιος, να λέει ότι προκειμένου να εκλεγεί, σε σκληρό ακροατήριο, το οποίο αρέσκεται να ακούει αυτά, να δημιουργεί θέματα την ώρα που η Ελλάδα κάνει μία προσπάθεια να έχει ειρήνη και σταθερότητα με τη γείτονα χώρα, την ώρα που η Ευρώπη έχει ανοίξει μία λεωφόρο διαλόγου, είναι μέσα στον ευρωπαϊκό πυρήνα της Ευρώπης ο διάλογος και η διεύρυνση με προϋποθέσεις και εγγυήσεις τις οποίες πρέπει πληροί η γειτονική χώρα με αυστηρούς όρους, πλην όμως όχι με τη ρητορική του κυρίου Βέμπερ και απ’ την άλλη ο κύριος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, ανήκε πάντοτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όφειλε να υψώσει ανάστημα και να του πει στοπ, εδώ δεν παίζεις εν ου παικτοίς. Αυτό δεν συνέβη.
Εγώ εχθές έβγαλα μία ανακοίνωση που ρώτησα τον κύριο Μητσοτάκη, ως σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και την ομάδα του, ιδίως τον ίδιο, αυτός είναι και ο πρόεδρός της. Τι και πώς, με ποιο τρόπο, πρόκειται να ανατάξει αυτές τις απόψεις του κυρίου Βέμπερ, ενόψει της εκλογής του, οι οποίες δυναμιτίζουν και το πνεύμα της Ευρώπης, αλλά προσκρούουν και στα συμφέροντα της Ελλάδος. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή πώς εν ονόματι της όποιας εκλογικής -κομματικής τους επιτυχίας, υπάρχουν ακόμη στους καιρούς μας, με ό,τι μας έχει συμβεί, με τη τραυματική εμπειρία που έχουμε, πολιτικοί, οι οποίοι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.
Δεν συμφωνώ καθόλου με τον κύριο Βέμπερ, το είπα. Εγώ κοινοποίησα στον κύριο Γιούνκερ αυτήν την πρόταση, να πάρει θέση για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και εκείνος όμως, για τις απόψεις του κυρίου Βέμπερ. Πρόσφατα είχαμε τον Όρμπαν, έχουμε τον Σαλβίνι, δηλαδή που θα πάει αυτή η υπόθεση. Θα σκοτωθούμε μεταξύ μας οι λαοί της Ευρώπης; Θα διχάσουμε τις κοινωνίες μας και τους πολίτες μας; Θα γυρίσουμε πίσω; Θα εκκολάψουμε το αυγό του φιδιού ακόμη περισσότερο δηλαδή την ακροδεξιά την ακραία ρητορική αλλά και πολιτική, η οποία τείνει να πάρει έδαφος γιατί το περιεχόμενο της πολιτικής δεν ικανοποιεί τους πολίτες;
Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα να σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε. Να σας ευχηθούμε να έχετε ένα ήσυχο και καλό τριήμερο.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επίσης, την αγάπη μου και χρόνια πολλά και καλό τριήμερο σε όλους τους συμπολίτες μας. Να είστε καλά.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κυρία Παπακώστα.