Πε 23 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Μάρτιος 201906-03-2019: Δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας

06-03-2019: Δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας

Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου σχετικά με τις προληπτικές προσαγωγές, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είτε από άγνοια είτε και για μικροκομματικούς σκοπούς, κάποιοι συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά μου, επενδύοντας στην καλλιέργεια κλίματος φόβου στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην αμαύρωση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Μια εικόνα χώρας ασφαλούς, γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατ’ έτος αύξηση των διεθνών επισκεπτών της.

Ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε εκπονήσει ένα κεντρικό πρόγραμμα αντεγκληματικής δράσης, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, με στόχο την προστασία της πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής ζωής της Χώρας.

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχα την τιμή να παρουσιάσω στα μέλη των Υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κατά την κοινή συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2019, καθορίζονται οι πανελλαδικές προτεραιότητες και οι στόχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι αποτυπώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: «Ενίσχυση – Ενθάρρυνση – Εκσυγχρονισμός – Επικοινωνία».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας, καθώς και ο έλεγχος του νόμιμου και παράνομου κύκλου διακίνησης πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, αλλά και της παράνομης διακίνησης κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών και έργων Τέχνης.

Επιπροσθέτως, έχουμε καταρτίσει σχέδιο «εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Το συγκεκριμένο σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής έχει διαμορφωθεί στη βάση της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και έχει επιρροές από τις αντίστοιχες στρατηγικές κρατών με ανεπτυγμένη αντιτρομοκρατική κουλτούρα, πλην όμως είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο των πληροφοριών έχει ιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ), η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων, τον βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας, με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό).

Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προβλεπτικού μοντέλου αστυνόμευσης (intelligence – led policing), που βασίζεται στην επεξεργασμένη πληροφορία (intelligence), έτσι ώστε η λειτουργία του Σώματος να έχει κυρίως προβλεπτικό – προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό.

Επειδή φαίνεται πως κάποιοι έχουν κρυφή ατζέντα στα θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αφορά αποκλειστικά στην βίαιη καταστολή, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στο επίκεντρο την πρόληψη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας. Όπου υπάρχει διαμαρτυρία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων του επιλαμβανόμαστε αμέσως. Άλλο ασφάλεια και άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων του πολίτη»

Τελευταίες Αναρτήσεις