Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201921-01-2019: Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιόφωνο News 24/7

21-01-2019: Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιόφωνο News 24/7

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιόφωνο News 24/7

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, σήμερα 21 Ιανουαρίου 2019, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, στη διάρκεια της εκπομπής "Σκληρό Ροκ επί 2" και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

-Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι υπήρχε πρόθεση να διαλυθεί το συλλαλητήριο, η κα Γεροβασίλη είπε:

“Η Ελληνική Αστυνομία, με αυτοσυγκράτηση και με επαγγελματισμό, διαφύλαξε το ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τελικά τραυματισμένοι να είναι οι ίδιοι οι αστυνομικοί οι οποίοι ψύχραιμα και αμυντικά αντιμετώπισαν -έχουμε όλες τις εικόνες, τις έχουν δει οι πάντες, εικόνες μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο- και τις επιθέσεις με λοστάρια, κοντάρια, σιδερολοστούς, μολότωφ, χρώματα, μπογιές και λοιπά. Εγιναν απόπειρες να μπουν στη Βουλή και από τις πέντε εισόδους. Υπάρχουν πάρα πολλές καταστροφές οι οποίες έγιναν και με εργαλεία που είχαν μαζί. Αυτό η Ελληνική Αστυνομία το προστάτευσε”.

-Η υπουργός συμφώνησε με την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι “ ήταν οργανωμένο σχέδιο κατάληψης της Βουλής, ως γενική πρόβα, με συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής”. Επεσήμανε δε “αυτοί οι οποίοι επιτέθηκαν έχουν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και αυτά αποτυπώνονται και στις εικόνες, δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση”. Πρόσθεσε ότι “αυτοί είχαν οργανωμένο σχέδιο, προσπάθησαν οι ίδιοι να δημιουργήσουν τα επεισόδια, διότι δεν τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί στους διαδηλωτές. Μόνο που αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι οι διαδηλωτές που ήταν εκεί, με ειρηνικές φυσικά διαθέσεις, για να πουν την άποψή τους γι’ αυτά που πιστεύουν”.

-Επεσήμανε ότι “οι πολιτικές εντολές και το σχέδιο ήταν να διαφυλαχθεί και ειρηνικά να διαδηλώσουν αυτοί οι οποίοι έχουν να διατυπώσουν συγκεκριμένη άποψη, όπως έχουν δημοκρατικό δικαίωμα να το κάνουν”.

-Στο σχόλιο “από ένα κόμμα, το οποίο το 2011 είχε δεσμευθεί δημόσια ότι αν έρθει ποτέ στα πράγματα θα καταργήσει δια νόμου τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, να δηλώνει σήμερα δια της πολιτικής προϊσταμένης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι ήταν λελογισμένη και η μικρότερη δυνατή χρήση χημικών, σε μία διαδήλωση που υπήρχε κόσμος όλων των ηλικιών” η κα Γεροβασίλη απάντησε:

“Μπορούμε να κάνουμε μία μέρα μία οργανωμένη συζήτηση για τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και για την καταστολή ή για την πρόληψη και καταστολή και για τους τρόπους που αυτό μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν αυτά τα μέσα διαθέσιμα και όλοι οι τρόποι για να μπορέσει η Ελληνική Αστυνομία να διαφυλάξει και το ίδιο το πολίτευμα τελικώς”.

-Η κα Γεροβασίλη χαρακτήρισε “μύθο” το ότι η Ελληνική Αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο. “Το συλλαλητήριο -είπε- τελείωσε την ώρα που ήταν να τελειώσει, έγιναν βεβαίως αυτά τα οποία έγιναν και έπιασε και βροχή. Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος για την ώρα την ακριβή που τελείωσε το συλλαλητήριο. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι είχαμε όλες τις πληροφορίες πραγματικά, διότι υπήρχαν σε Μέσα απειλητικά εναντίων βουλευτών, υπήρχαν στο διαδίκτυο και τα λοιπά, όλες οι προτροπές για βίαιη αντιμετώπιση.

Την ώρα όμως που συγκεντρώνεται ένας κόσμος ο οποίος έχει την διάθεση ειρηνικά να διαδηλώσει και να πει την άποψή του και ο οποίος η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι ήταν περίπου στις εξήντα χιλιάδες -μπορεί να πει κάποιος μπορεί να ήταν και λίγο περισσότεροι δεν έχει και καμία σημασία- άλλωστε είναι δεκάδες χιλιάδες. Την ώρα αυτή δεν είναι καθόλου εύκολο να ελεγχθούν εξήντα -θα το πω εγώ- χιλιάδες άνθρωποι ένας, ένας τί είναι και τί πρεσβεύουν όταν προσέρχονται σε μία διαδήλωση. Δεν είναι ρόλος της αστυνομίας να το κάνει αυτό. Βεβαίως υπήρχαν κάποιες προληπτικές κινήσεις από μέρους της αστυνομίας σε κάποια άτομα περιορισμένα, στη συνέχεια οι οργανωμένοι, αυτοί που δρουν οργανωμένα, μπαίνουν οργανωμένα μέσα στο πλήθος. Αυτό σημαίνει ότι εάν η αστυνομία επιτεθεί με άλλους τρόπους τα αποτελέσματα δυστυχώς δεν μπορεί να τα προβλέψει κανένας. Όταν έχουμε μία μαζική διαδήλωση και μπει η αστυνομία μέσα στη διαδήλωση, σε μία διαδήλωση που έχει παιδιά, ηλικιωμένους, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, τότε θα είχαμε αυτά τα οποία δεν θέλουμε να δούμε ποτέ σε συγκεντρώσεις”.

-Σχολίασε επίσης ότι “από το ποιοι βρίσκονται στο νοσοκομείο σήμερα συμπεραίνετε και ποιοι έδρασαν για να διαλύσουν”, αναφερόμενη στο μεγάλο αριθμό τραυματισμένων αστυνομικών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Και “όχι μόνο”, πρόσθεσε. “Διότι είναι πέντε φωτορεπόρτερ, ένας ξένος ανταποκριτής, εικονολήπτης της ΕΡΤ, προφανώς τους γνώριζαν διότι υπάρχουν και μαρτυρίες, υπάρχουν και καταγεγραμμένες φωνές όσων έλεγαν εκείνη την ώρα οι επιτιθέμενοι”. Τόνισε δε ότι “Δεν υπάρχουν τυχαίοι τραυματισμοί, είναι στοχευμένοι τραυματισμοί”.

-Ανέφερε ότι ουδεμία επικοινωνία με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου υπήρξε για θέματα περιφρούρησης της συγκέντρωσης ή απομόνωσης όσων προσπάθησαν να εισβάλλουν στη Βουλή: “Ούτε εκ των προτέρων υπήρχε, αλλά ούτε και εκ των υστέρων και το δεύτερο έχει και πολύ μεγαλύτερη σημασία διότι κάποιος εκ των προτέρων θα μπορούσε να πει πως δεν το εκτίμησαν, δεν το ήξεραν. Την ώρα που κατεβαίνεις σε ένα συλλαλητήριο, έχει μεγάλη σημασία με ποιους συμπορεύεσαι και η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή και είναι γνωστή και η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής. Εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις θα έλεγα εγώ, όχι ο κόσμος ο οποίος αυθορμήτως προσέρχεται για ένα θέμα που το θεωρεί μείζον. Οι οργανωμένες πολιτικές ομάδες οι οποίες γνωρίζουν το ποιοι συμμετέχουν, θα όφειλαν να τους έχουν απομονώσει”.

-Διαφώνησε με την άποψη ότι όλοι όσοι προσήλθαν στο συλλαλητήριο είναι ακροδεξιοί. Υποστήριξε δε ότι “η πρόθεση των ακροδεξιών και της Χρυσής Αυγής είναι διατυπωμένη, είναι ενάντια στη Δημοκρατία, επίθεση στη Δημοκρατία. Διατύπωσαν την έκφραση η “Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία”. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οι οποίες υπεραμύνονται του Κοινοβουλίου, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάσσονται ενάντια στον εθνικισμό. Και σήμερα βλέπουμε να υποθάλπεται όλο αυτό, να υποθάλπεται δηλαδή ο εθνικισμός και μάλιστα να διατυπώνεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ένα πλήρως εθνολαϊκιστικό αφήγημα χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες, αρκεί να πέσει η κυβέρνηση πάσει θυσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση το “πάσει θυσία” θυσιάζει ένα μεγάλο εθνικό θέμα και υποθάλπει τα ακραία δεξιά στοιχεία”.

-Σε ερώτηση γιατί δεν συνελήφθησαν όλοι οι ταραξίες, η κα υπουργός είπε: η Αστυνομία οργανώνει το σχέδιό της για το πού στέκονται οι αστυνομικοί, οι αστυνομικοί στέκονται γύρω από τη διαδήλωση. Αλίμονο αν οι αστυνομικοί ήταν μεσα στη διαδήλωση, σε μία ογκώδη διαδήλωση. Στάθηκαν γύρω -γύρω και όλες οι εικόνες αποτυπώνουν την αμυντική στάση των Ελλήνων Αξιωματικών. Δεν κουνήθηκαν οι αστυνομικοί. Αν κουνιόταν, θα έμπαιναν μέσα στο συλλαλητήριο και τότε θα σήμαινε ότι η αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο”.

-Η κα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι γνωστός ακροδεξιός της ομάδας «Απέλλα», που είχαν εισβάλει και στη Φαβέλα “ ο οποίος ήταν έξω με περιοριστικούς όρους”. Σχετικά δε με τη δράση ακροδεξιών και περιφερειακών ομάδων, επισήμανε ότι “έχουν και συμπαραστάτες από άλλες χώρες. Αυτό ακριβώς δείχνει και τον τρόπο που δομείται και αυτό το θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό”.

-Σχετικά με την ύπαρξη βίντεο και φωτογραφών με το πρόσωπο του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού και άλλα σχετικά στοιχεία, είπε:

Όλο αυτό το υλικό θα συλλέγεται, θα αξιολογηθεί και βεβαίως θα συνταχθεί με αντίστοιχες δικογραφίες. Με βάση και τις εικόνες και τις μαρτυρίες και ηχητικά δεδομένα που όπως ακούσατε κι εσείς υπάρχουν, τα οποία βεβαίως θα συνδεθούν και με όλα τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία.

Και θα υπάρχουν βεβαίως συνέπειες, διότι ξέρετε σημασία δεν έχει μόνο το πόσο θα σταθούμε απέναντι στο συγκεκριμένο γεγονός. Σημασία έχει αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε και αυτό το οποίο θα πρέπει να ξανασκεφτούν και αυτοί που υποθάλπουν και υποδαυλίζουν: Διότι δεν είδα τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει ακόμη για τα απειλητικά εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους, διότι η μεγάλη εικόνα διαμορφώνεται μέσα από όλα αυτά. Το ότι το γεγονός χθες, είναι ένα γεγονός, σημαντικό γεγονός, καθοριστικό γεγονός, διότι έδειξε για πρώτη φορά νομίζω -ή για δεύτερη ίσως- το τί έχουν στόχο να κάνουν αυτοί οι ακροδεξιοί κύκλοι και η Χρυσή Αυγή και νομίζω ότι απέναντι σε αυτό θα πρέπει η Δημοκρατία να τους απορρίψει”.

-Σχετικά με την επίθεση στη βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η κα Γεροβασίλη δέχτηκε ότι τους ενδιέφερε απλώς ότι ήταν βουλευτής, επειδή, όπως είπε, “ο στόχος είναι η Δημοκρατία”.

Και πρόσθεσε: “Αυτό θα πρέπει να δουν και στη Νέα Δημοκρατία και η κα Βούλτεψη που είδα ότι οι δηλώσεις της δεν αντιστοιχούν με τα πραγματικά γεγονότα, αυτά τα οποία εγώ εκτιμώ ότι συμβαίνουν. Και όχι μόνο εγώ. Από εκεί και πέρα αυτό είναι που θα πρέπει να αναχαιτίσει όλο αυτόν τον λόγο τον εθνικιστικό τον οποίο σήμερα δυστυχώς διατυπώνει επισήμως η Νέα Δημοκρατία, όλα αυτά τα μισαλλόδοξα και όλη αυτή τη διακήρυξη του μίσους και του διχασμού, τελικά, του ελληνικού λαού. Ως τελευταία έκκληση το λέω αυτό, διότι θα γίνουν και οι συζητήσεις στη Βουλή τις επόμενες μέρες ουσιαστικά, αλλά νομίζω ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι αυτό και όποιος δεν το βλέπει είναι επικίνδυνος για τη χώρα και τελικά και για τον εαυτό του. Διότι έχει αποδειχθεί και στην Ευρώπη ότι όταν ηγέτες μετακινήθηκαν ακροδεξιά προκειμένου να καλύψουν τον χώρο εκλογικά, τελικά αυτή που ζωντανεύει είναι η ακροδεξιά. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το πάρουν και οι δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου, οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας”.

Τελευταίες Αναρτήσεις