Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201916-01-2019: Ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην...

16-01-2019: Ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Κυρίες και κύριοι,

Συζητάμε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή μας.

Μια συζήτηση που δεν πρέπει να ξεπεραστεί τόσο εύκολα και γρήγορα, ότι δεν ήταν υποχρεωτική, πως το Σύνταγμα δεν την απαιτούσε και δεν χρειαζόταν για να συνεχίσει η Αριστερά να έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μας και προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μια συζήτηση που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, τον βαθύ και ουσιαστικό σεβασμό μας στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση της πολιτικής.

Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία πως -στη φαντασιακή περίπτωση που θα βρισκόταν κάποτε στη δική μας θέση η καινούρια Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη – αντί της συζήτησης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης θα στήνονταν πολύωρες συζητήσεις στα κανάλια

για το πόσο σοφός είναι ο συνταγματικός νομοθέτης που διαφυλάττει τη σταθερότητα της διακυβέρνησης και δεν βάζει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες.

Αντί γι αυτή τη συζήτηση λοιπόν σήμερα βλέπουμε αποστασίες, προσκόλληση στις καρέκλες, ανταλλάγματα, εξαγορές.

Κυρίες και κύριοι

Ζητάμε σήμερα από τους Έλληνες βουλευτές την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας.

Δεν τη ζητάμε για να μας δικαιώσουν που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την ασφυκτική μνημονιακή περίοδο.

Που προστατεύσαμε τους εργαζόμενους και διαφυλάξαμε την κοινωνική συνοχή.

Που ξαναεντάξαμε τη χώρα μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και την καταστήσαμε ελκυστική στην επιχειρηματικότητα και την επενδυτική πρωτοβουλία.

Που της προσδώσαμε ξανά κύρος και αξιοπιστία της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Όλα αυτά είναι και γνωστά και βιωμένα από τους συμπολίτες μας. Ζητάμε ανανέωση της εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσουμε αυτά που απομένουν και έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες και έχουμε μπροστά μας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία. Θεωρώ χρήσιμο να τους υπενθυμίσω επιγραμματικά :

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής και την κατάργηση της θεσμικής ατιμωρησίας υπουργών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για να ανακουφίσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η στήριξη της στεγαστικής πολιτικής με την επιδότηση των δόσεων για πρώτη κατοικία και την επιδότηση ενοικίου.

Η ολοκλήρωση της συζήτησης και η υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε σε αυτήν την αίθουσα να πάρουμε μια ιστορική πραγματικά απόφαση, να κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μια συμφωνία που εξασφαλίζει πολλά περισσότερα από την εθνική γραμμή του ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Μια συμφωνία που βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό. Οι γείτονές μας έχουν αλλάξει σύνταγμα, όνομα, σύμβολα. Με τη συνταγματική αλλαγή δεν μπορούν να θέτουν θέμα μειονότητας και αναγνωρίζουν τα σύνορα.

Μια συμφωνία που αναβαθμίζει καταφανώς τη χώρα και τον γεωστρατηγικό της ρόλο, συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και προωθεί μια θετική ατζέντα στη συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνίες των δύο χωών.

Δίνει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα γύρω από το οποίο στρουθοκαμήλιζαν για δεκαετίες εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα πρόβλημα που η κυβέρνησή μας είχε το σθένος και το κοίταξε κατάματα, με άξονα την εθνική γραμμή, με αντιεθνικιστική αντίληψη και όρους εθνικού συμφέροντος.

Γίναμε όμως τις μέρες αυτές μάρτυρες ενορχηστρωμένων παρακρατικών πρακτικών, με ύβρεις και απειλές εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους.

Στέλνουν μηνύματα του τύπου «θα βρεις το κεφάλι σου στο χαντάκι», «θα σε σκοτώσουμε», «Μην τολμήσεις, θα μαρτυρήσεις», φωτογραφίες με «λειωμένα κεφάλια» και αφισοκολλήσεις με ανάλογο περιεχόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει στελέχη της παράταξής του να υποκινούν και να υποδαυλίζουν πράξεις βίας εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους και σιωπά. Δεν τις καταδικάζει. Θα εξαιρέσω την κα Μπακογιάννη που ήταν εδώ σήμερα.

Δείχνει, εγκλωβισμένος ανάμεσα στις φιλοδοξίες του και τις ακροδεξιές επιλογές ηγετικών στελεχών του κόμματός του. Έχει μπερδέψει τις ασφαλίτικες πρακτικές του παρελθόντος με την ασφάλεια των πολιτών.

Κάποτε ήταν το τρίκυκλο Γκοτζαμάνη και η κάλυψη των παρακρατικών. Τώρα έχουμε Γκοτζαμάνηδες των SMS , Γκοτζαμάνηδες τεχνολογικούς.

Στέλνουμε ωστόσο και εμείς από την πλευρά μας από το βήμα της Βουλής ισχυρό μήνυμα ότι οι παρακρατικές πρακτικές δεν θα περάσουν. Όποιοι και αν είναι αυτοί που τις υποκινούν ή τις σιγοντάρουν, η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν ήδη στα χέρια τους και άτομα και στοιχεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει εδώ και καιρό σημαία την ασφάλεια –ανασφάλεια το λέει εκείνος. Του υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει καταφέρει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Αθήνα που θεωρείται από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Έχει εξιχνιάσει υποθέσεις και έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα: ναρκωτικά, ληστείες, διαρρήξεις, trafficking , απαγωγές, εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και άλλα.

Κυρίες και κύριοι

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και η χώρα μας δεν αποτελεί κάτι ξεχωριστό.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι από την μια να περιοριστούν οι αιτίες που τις προκαλούν και από την άλλη να αντιμετωπισθούν με καλά οργανωμένο μηχανισμό και σχέδιο.

Αυτό ακριβώς το σχέδιο ακολουθούμε ως κυβέρνηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με τη δουλειά που ξεκίνησε από τον Γιάννη Πανούση και το Νίκο Τόσκα και συνεχίζεται από εμένα και την Κατερίνα Παπακώστα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο. Κρίνεται όχι μόνο που θα πάει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

Οι πολιτικές δυνάμεις αναδιατάσσονται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι απαραίτητο ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος να ανασυνταχθεί.

Πρέπει να σηκώσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια της ακροδεξιάς και των εθνικιστών.

Να μην επιτρέψουμε στους εγχώριους Όρμπαν και Σαλβίνι να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας με φόβο και μίσος.

Και φυσικά να μην τους αφήσουμε να σηκώσουν τείχη ανάμεσα στους λαούς.

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να μην ανακοπεί η ανάταξη, η ανασύνταξη κι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την ιστορικά κρίσιμη αυτή στιγμή, να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της».

Τελευταίες Αναρτήσεις