Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201820-12-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7

20-12-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 88.6 FM και στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ Χ2», των δημοσιογράφων Σεραφείμ Κοτρώτσου και Έλλης Τριανταφύλλου.

Ακολουθούν σημαντικά σημεία της συνέντευξης, καθώς επίσης το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης και το ηχητικό της συνέντευξης.

– Σχετικά με την διεξαγόμενη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και την αντίδρασή της Αστυνομίας στο χτύπημα

«Η Αντιτρομοκρατική με το κύρος το οποίο έχει, υποστηρικτικές υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, με πολύ μεγάλη προσήλωση κα με πολύ μεγάλη επιμέλεια, ερευνούν τα πάντα και όταν έρθει η ώρα να σας πούμε, θα σας το πούμε υπεύθυνα και δημόσια».

«Αμέσως η Αστυνομία, παρότι ήταν αιφνιδιαστικό το χτύπημα, λειτούργησε αμέσως να προστατέψει τη γύρω περιοχή και τους κατοίκους από την έκρηξη η οποία αναμενόταν ότι θα συντελεστεί όπως και συνέβη».

– Σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ και τα εμπάργκο πολιτικών κομμάτων σε ΜΜΕ

«Θα έλεγα εγώ ότι επειδή δεν είμαι, το ‘χω πει πολλές φορές μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης και στο εμπάργκο κατά της ΕΡΤ, δήλωσα κατηγορηματικά ότι αυτό είναι απαράδεκτο ως στάση και στο εμπάργκο κατά του ΣΚΑΪ, επίσης δήλωσα το ίδιο και τη παρουσία μου στα πάνελ και των δύο».

«[…] άλλο το αν συμμερίζομαι ή όχι, άλλο το αν διαφωνώ ή συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράζουν τα συγκεκριμένα μιντιακά φόρα και άλλο η δική μου φωνή».

– Σχετικά με τις δηλώσεις περί «ηθικής αυτουργίας» της Κυβέρνησης στα τρομοκρατικά χτυπήματα

«Θεωρώ επικίνδυνη διολίσθηση αυτή την συμπεριφορά, αυτή την ρητορική, όπως ανέκαθεν θεωρούσα επικίνδυνη διολίσθηση και εκτροπή από τα δημοκρατικά μας ήθη, από τον πολιτικό μας πολιτισμό και από την πολιτική πραγματικότητα, ότι οι ακραίοι και δυστυχώς το είπα και χθες, ότι οι ακραίοι έχουν γίνει δεσπόζουσα τάση μέσα στη Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς».

– Σχετικά με το αν υπάρχει ανοχή απέναντι στην παραβατικότητα

«[…] κάτω από την ομπρέλα της ασφάλειας για τον πολίτη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας υπάρχει ένα δόγμα. Αυτό το δόγμα είναι το δόγμα της μηδενικής ανοχής προς το έγκλημα, προς την τρομοκρατία, προς την παραβατικότητα, μικρή και μεσαία. Αυτό δίχως αστερίσκους και δίχως υποσημειώσεις. Εξάλλου να υπογραμμίσω ότι τόσο στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου όσο και στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πριν στη Διεθνή Έκθεση, με το ξεκίνημα δηλαδή της δικής μας Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείξαμε δείγματα γραφής απέναντι στα ζητήματα αυτά και δείχνουμε καθημερινά».

– Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και τις διευκρινιστικές τροπολογίες που καταθέτουν βουλευτές των Σκοπίων

«Να δούμε λοιπόν αν οι τροπολογίες κινούνται στην κατεύθυνση του να μην αφήνεται καμία γκρίζα ζώνη και να μην υπάρχει ούτε ψήγμα ούτε υπόνοια αλυτρωτισμού ή άλλων διαθέσεων από τους γείτονες, εδώ είμαστε, εδώ είναι η ελληνική Βουλή, εδώ είμαι και εγώ να το δούμε, να το εκτιμήσουμε γιατί το πρώτιστο μέλημά μας είναι το εθνικό συμφέρον και η χώρα».

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Πάμε σιγά σιγά λοιπόν στην πρώτη καλεσμένη μας για σήμερα η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κα Κατερίνα Παπακώστα, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κα Παπακώστα ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας και χρόνια πολλά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρόνια πολλά και χαίρομαι που είμαι κοντά σας. Μόλις τώρα μπήκα στο γραφείο μου, στο Υπουργείο κε Κοτρώτσο και κα Τριανταφύλλου. Από μία πολύ όμορφη επίσκεψη που κάναμε με τη μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας στην «Ελπίδα».

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Αυτά είναι τα ευχάριστα των ημερών, τα ανθρώπινα των ημερών κα Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τους παίξαμε τα κάλαντα και μοιραστήκαμε πολύ ωραίες στιγμές μαζί με τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, στους οποίους ευχόμαστε υγεία και ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους και σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Λοιπόν αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, πάμε τώρα στο πνεύμα της πολιτικής, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κλίμα ηρεμίας, ηπιότητας και αγάπης.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Θέλουμε με την ευκαιρία που συνομιλούμε πρώτον να μας πείτε εάν έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με ποιοι κρύβονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και θα σας ζητήσω μαζί να σχολιάσετε και την άποψη που κυκλοφορεί και από τη Νέα Δημοκρατία ότι υπάρχει ηθική αυτουργία της Κυβέρνησης για τη δράση της τρομοκρατίας και για το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα, επειδή στοχοποιούσε η Κυβέρνηση και στελέχη της όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τον τηλεοπτικό σταθμό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Κοτρώτσο, ακούστε. Φυσικά κανείς δεν περιμένει από τον πολιτικό κόσμο να έχει αισθήματα αγάπης, κάνουμε πολιτική άλλωστε, είναι μια πολύ σκληρή υπόθεση η πολιτική αλλά περιμένει όμως να μπορεί να συνεννοηθεί και να ομονοήσει σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο όλοι καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή, στη συνέχεια όμως αντί να ομονοήσουμε εκδηλώθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιγράψατε. Δηλαδή ξαφνικά εκεί που όλοι καταδικάσαμε απερίφραστα την τρομοκρατία και δηλώσαμε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται και έχει ισχυρότερα είπα εγώ όπλα άμυνας από αυτούς οι οποίοι της επιτίθενται και θα αναχαιτίσουμε οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος της, την ίδια στιγμή τα στρατόπεδα μοιράστηκαν. Μετά τη δήλωση ομονοίας και την απερίφραστη καταδίκη ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν ηθικούς αυτουργούς και τι παρακαλώ; Και το θεωρώ από πολιτικά κόμματα αυτό απαράδεκτο και αήθες, θεωρώ πως δεν συνάδει με τα πολιτικά ήθη όσο σκληρή και αν είναι η εποχή, όσο σκληρή και αν είναι η προσπάθεια και ο κυνισμός των πολιτικών κομμάτων αν θέλετε στην κούρσα της προεκλογικής εκστρατείας η οποία θα είναι μακριά, θα είναι τουλάχιστον, τον Σεπτέμβριο θα είναι οι εκλογές, θα είναι τουλάχιστον πόσοι μήνες; εννέα μήνες;

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Περίπου εννέα μήνες, ναι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, είναι μεγάλος λοιπόν ο πολιτικός χρόνος. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί δηλαδή το θεμιτό, να διεκδικήσεις, το θεμιτό κατά τ’ άλλα, να διεκδικήσεις μερίδιο από τη ψήφο του ελληνικού λαού, το θεμιτό μετατρέπεται σε εντελώς αθέμιτο και θέλω πραγματικά να καταδικάσω αυτού του είδους της πρακτική, η οποία στρέφεται κατά τη πολιτικής, δηλαδή ξαφνικά να αναγορεύονται ως ηθικοί αυτουργοί πολιτικά κόμματα, πολιτικές ηγεσίες και πολιτικοί αντίπαλοι. Με αυτή τη λογική κα Τριανταφύλλου και με ρωτάτε ό,τι θέλετε, θα έλεγα εγώ ότι επειδή δεν είμαι, το ‘χω πει πολλές φορές μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης και στο εμπάργκο κατά της ΕΡΤ, δήλωσα κατηγορηματικά ότι αυτό είναι απαράδεκτο ως στάση και στο εμπάργκο κατά του ΣΚΑΪ, επίσης δήλωσα το ίδιο και τη παρουσία μου στα πάνελ και των δύο.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Ήσασταν εκεί. Και προχθές το πρωί εκεί ήσασταν.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, θέλω λοιπόν να πω ότι άλλο το αν συμμερίζομαι ή όχι, άλλο το αν διαφωνώ ή συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράζουν τα συγκεκριμένα μιντιακά φόρα και άλλο η δική μου φωνή.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Να ρωτήσω κάτι εξειδικευμένο για τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα λεπτό να σας πω, θα με ρωτήσετε. Να σας πω προηγουμένως για την πορεία της εξέλιξης της υπόθεσης. Η Αντιτρομοκρατική με το κύρος το οποίο έχει, υποστηρικτικές υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, με πολύ μεγάλη προσήλωση κα με πολύ μεγάλη επιμέλεια, ερευνούν τα πάντα και όταν έρθει η ώρα να σας πούμε, θα σας το πούμε υπεύθυνα και δημόσια. Πάντως να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι όλα ερευνώνται προκειμένου..

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Είναι προφανές ότι πρέπει σύντομα να έχετε αποτέλεσμα κυρία Παπακώστα αλλιώς…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς αποτελέσματα έχουμε πάντα κύριε Κοτρώτσο. Το θέμα είναι ότι και αυτή τη φορά η Ελληνική Αστυνομία θα αποδείξει την τεχνογνωσία της, την εμπειρία της.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Ο χρόνος όμως είναι σημαντικό μέγεθος κυρία Παπακώστα γιατί λειτουργεί το αποτέλεσμα, αν υπάρξει αποτέλεσμα, γίνεται να λειτουργήσει και αποτρεπτικά στο μέλλον.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αποτρεπτικά λειτούργησε. Αμέσως η Αστυνομία, παρότι ήταν αιφνιδιαστικό το χτύπημα, λειτούργησε αμέσως να προστατέψει τη γύρω περιοχή και τους κατοίκους από την έκρηξη η οποία αναμενόταν ότι θα συντελεστεί όπως και συνέβη. Άρα λοιπόν, έχει αποδείξει η Αστυνομία και το αποδεικνύει καθημερινά, ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Άρα λοιπόν, για να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, εκτιμώ και εγώ, με τους ρυθμούς που κινείται η Αντιτρομοκρατική, με τη μεγάλη εμπειρία η οποία τη διακρίνει, θα μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έχει συμβεί.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Ήθελα να ρωτήσω έτσι εξειδικευμένα, κυρία Παπακώστα, επειδή και όσο είσαστε ακόμα στη Νέα Δημοκρατία, πριν διαγραφείτε, άλλωστε αυτός ήταν και εν πολλοίς ο λόγος της απομάκρυνσής σας, είχατε ασκήσει κριτική στον Άδωνι Γεωργιάδη. Χθες, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε στο Kontra Channel και στον Γιώργο Μελιγγώνη, ότι ακολουθώντας αυτήν την τακτική της ηθικής αυτουργίας, ότι αν εμένα με πυροβολήσουν αύριο δεν θα φταίει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση που με στοχοποιούν τόσο καιρό; Πώς το βλέπετε αυτό;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θεωρώ επικίνδυνη διολίσθηση αυτή την συμπεριφορά, αυτή την ρητορική, όπως ανέκαθεν θεωρούσα επικίνδυνη διολίσθηση και εκτροπή από τα δημοκρατικά μας ήθη, από τον πολιτικό μας πολιτισμό και από την πολιτική πραγματικότητα, ότι οι ακραίοι και δυστυχώς το είπα και χθες, ότι οι ακραίοι έχουν γίνει δεσπόζουσα τάση μέσα στη Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς. Ό,τι οι ακραίοι εκφέρουνε στο δημόσιο λόγο, θεωρώ ότι διολισθαίνει επικίνδυνα και εκτρέπεται επικίνδυνα με τη συμπεριφορά τους αυτή, όλη η ατμόσφαιρα την οποία πρέπει να περιφρουρήσουμε. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να είναι καταδικαστέα μία τέτοια λογική, γιατί θα σας πω εγώ το άλλο, κάθε μέρα η Πειραιώς με στοχοποιεί, με ανακοινώσεις της, με χαρακτηρισμούς, οι οποίοι δεν συνάδουν σε σοβαρό πολιτικό κόμμα και σοβαρό τομέα Προστασίας του Πολίτη. Υπό την έννοια αυτή δηλαδή, θα πρέπει και εγώ να πω, κατά την ίδια λογική τώρα, αν παρακολουθούσα, που δεν την παρακολουθώ, αυτή τη λογική, να πω επειδή στοχοποιήθηκα όταν μπήκα στην Κυβέρνηση, μπείτε να δείτε τι συνέβαινε τότε, μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, το εθνικό προσκλητήριο που έκανε, για να βοηθήσω την πατρίδα μου. Λοιπόν, όποιος δηλαδή στοχοποιείται αυτόματα θεωρεί ως ηθικό αυτουργό εκείνον ο οποίος πολιτικά του ασκεί κριτική έστω και με τέτοιο σκληρό ή και ανοίκειο τρόπο. Θεωρώ ότι αυτές είναι επικίνδυνες λογικές.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Το σχόλιό σας αυτό κυρία Παπακώστα αφορά ή περιλαμβάνει και την σημερινή τοποθέτηση του τέως Υπουργού Εξωτερικών του κυρίου Κοτζιά; Διότι και αυτός το ίδιο ακριβώς λέει, ότι με στοχοποιεί η Νέα Δημοκρατία και οι ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και άρα στην πραγματικότητα δημιουργούν τις προϋποθέσεις λέει επί λέξει ώστε άφρονες να στρέφονται εναντίον του.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Έχετε ενημερωθεί για αυτή την απειλή;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, βεβαίως το είδα ασφαλώς. Εμείς με πολύ προσοχή και με πολύ υπεύθυνο τρόπο μες τις υπηρεσίες μας τα λύνουμε όλα αυτά τα ζητήματα, μην έχετε καμία αμφιβολία. Αυτό που θέλω να πω είναι ακριβώς η τοποθέτησή μου και η παραδοχή που κάνω κινείται σε αυτή την κατεύθυνση να πέσουν από όλους οι τόνοι. Δε θα πρέπει να στοχοποιούνται πολιτικά. Στοχοποιούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους πρόσωπα, καταστάσεις και συμπεριφορές με έναν τέτοιο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν από μια μερίδα ακραίων στοιχείων ή στοιχείων που με υποβολιμιαίο τρόπο θέλουν να λειτουργήσουν απέναντι στα πρόσωπα αυτά. Πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Η πολιτική μας κριτική πρέπει να εξαντλείται και να τελειώνει στο επίπεδο της άποψής μας και όχι της προσωπικής αντιπαράθεσης, ούτε της προσωπικής στοχοποίησης του πολιτικού μας αντιπάλου.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Ναι αλλά θεωρείτε για παράδειγμα ότι ο κύριος Κοτζιάς κινδυνεύει όντως από τη στοχοποίηση που έχει υποστεί… και αυτό είπε και ο κύριος Γεωργιάδης δεν είπε κάτι διαφορετικό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι αυτές οι λογικές εμένα με βρίσκουν απέναντι. Δεν θα πρέπει να τις βάζουμε καθόλου στη δημόσια ατζέντα και στη δημόσια σφαίρα. Η περίπτωση του κυρίου Κοτζιά είναι τελείως διαφορετική από την περίπτωση του κυρίου Γεωργιάδη. Ο κύριος Γεωργιάδης είναι υβριστής των πάντων. Υπό την έννοια λοιπόν αυτή είναι τελείως διαφορετικής ποιότητας η δική του πολιτική παρουσία από αυτήν του κυρίου Κοτζιά.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Τώρα θα βάλουμε ένα ναι μεν αλλά στη στοχοποίηση κυρία Παπακώστα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι σε καμία περίπτωση από την πλευρά μου. Σας είπα ότι και για τα δύο θεωρώ και για τις δύο περιπτώσεις θεωρώ ότι θα πρέπει να κατεβάσουν τους τόνους, θα πρέπει να μην το αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα και θα πρέπει να σταματήσει τώρα αυτό εδώ είναι παθογένεια. Αλλά δε μπορώ να μη διακρίνω την διαφορετική ποιότητα ως προς τα πρόσωπα τα οποία λένε ότι στοχοποιούνται.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Έχω και άλλη μια ερώτηση. Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η δική σας τοποθέτηση για τη στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Διαφωνώ απολύτως. Κοιτάξτε θα σας πω το εξής εγώ θεωρώ ότι δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει και στρατευμένη δημοσιογραφία, θα το πω με την υπογραφή μου αυτό. Υπάρχει όμως και δημοσιογραφία…

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Πάντοτε υπήρχε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναμφίβολα. Ένα παραπάνω τώρα που οι καιροί έχουν αλλάξει, υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη, στη χώρα μας και παντού. Αυτό το βλέπουμε πολύ πιο έντονα το βλέπει και η κοινωνία αλλά αυτό δε θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα κάνουμε τους τιμητές και αυτούς οι οποίοι θα στοχοποιήσουν φωνές, μέσα και λογικές. Σε καμία περίπτωση, είμαι απέναντι σε όλα αυτά.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Μία σύντομη ερώτηση πριν σας πάω στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών που αναμφίβολα πρέπει να σας ρωτήσουμε, είστε όπως προκύπτει και ένα από τα πρόσωπα κλειδιά αλλά πριν από αυτό μια ερώτηση. Είστε αρκετούς μήνες πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επειδή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκπορεύεται είτε ως υπόνοια είτε και ευθέως καμία φορά, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας για να είμαι σαφής, η κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ως Κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή απέναντι στα φαινόμενα τρομοκρατίας, καθώς όπως και στα Εξάρχεια και σε όλα αυτά επειδή μάλιστα είχε ακουστεί ακόμα ότι παλαιότερα ορισμένοι από αυτούς που προκαλούν αυτά τα επεισόδια ήταν μέσα από τις τάξεις του, αλλά ότι επιδεικνύει ανοχή ακόμα και στην τρομοκρατία. Επειδή προέρχεστε, δεν είστε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, προέρχεστε από τον χώρο της κεντροδεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να μου πείτε αν έχετε αντιληφθεί κάτι τέτοιο εάν έχουν προβληθεί προσκόμματα στη δουλειά σας ώστε να υπάρξει ανοχή έναντι κάποιων χώρων.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. κε Κοτρώτσο και κα Τριανταφύλλου, σας λέω το εξής. Πρώτα απ’ όλα έχουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήταν παράρτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά τις 20 Αυγούστου μία από τις προγραμματικές συγκλίσεις στα θέματα ασφάλειας που είχαμε με τον κ. Πρωθυπουργό και με την Κυβέρνηση, εκείνος έκανε την πρόσκληση τότε για εθνική συμμαχία, ήταν το κομμάτι της ασφάλειας, εκτός από την κοινωνική ατζέντα. Άρα λοιπόν με μια υψηλού πολιτικού συμβολισμού κίνηση υπάρχει ένα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο δρα καθημερινά. Άρα η ασφάλεια για εμάς είναι νούμερο ένα προτεραιότητα. Το δεύτερο είναι ότι κάτω από την ομπρέλα της ασφάλειας για τον πολίτη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας υπάρχει ένα δόγμα. Αυτό το δόγμα είναι το δόγμα της μηδενικής ανοχής προς το έγκλημα, προς την τρομοκρατία, προς την παραβατικότητα, μικρή και μεσαία. Αυτό δίχως αστερίσκους και δίχως υποσημειώσεις. Εξάλλου να υπογραμμίσω ότι τόσο στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου όσο και στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πριν στη Διεθνή Έκθεση, με το ξεκίνημα δηλαδή της δικής μας Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείξαμε δείγματα γραφής απέναντι στα ζητήματα αυτά και δείχνουμε καθημερινά.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Μάλιστα. Πάμε τώρα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Πριν από λίγο, εδώ στην εκπομπή του Βασίλη Σκουρή και της Αγγελικής Σπανού, ο Κώστας Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε προσωπικά σε εσάς μιας και μιλούσαμε πριν για εντός ή εκτός εισαγωγικών στοχοποίηση, «φοβερή ανακολουθία παρατηρούμε σε διάφορους» είπε, «έχετε ακούσει τι έλεγε παλιά η Παπακώστα; Τεράστια κωλοτούμπα έκανε. Της υποσχέθηκαν υπουργική θέση για να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών». Τι απαντάτε αλλά και τι έχετε σκοπό να κάνετε δεδομένου ότι πλέον είναι καθαρό το πεδίο, ξέρουμε και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή των Σκοπίων και αν έχετε αποφασίσει ποια θα είναι η στάση σας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Λοιπόν, όσον αφορά, δεν θα σχολιάσω έναν υποψήφιο ο οποίος δεν είναι καν βουλευτής.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Είναι εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι πολύ ωραία. Θα πρέπει να τιμά λοιπόν τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος τύπου. Έστω και αν είναι αναπληρωτής. Θα έλεγα ότι αν κοιτάξουμε πίσω τις διαδρομές μας αυτού που εκφέρει αυτά τα οποία είπε προηγουμένως δημόσια, τη δική του και τη δική μου διαδρομή, ο κόσμος θα σταθμίσει την αξία ας πούμε αυτών των διαδρομών. Αυτό είναι το πρώτο που απαντώ. Άρα λοιπόν κανείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Εγώ όταν ξεκινούσα την πολιτική μου διαδρομή σεβόμουν και αντιμετώπιζα με δέος τους πολιτικούς εκείνους οι οποίοι είχαν μια διαδρομή δεκαοχτώ ετών, όπως για παράδειγμα έχω εγώ στο δημόσιο βίο της χώρας με την ψήφο του ελληνικού λαού στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση. Άρα είναι ένα δείγμα ποιότητας χαρακτήρων, ήθους και λοιπά και ύφους. Είναι αυτό ακριβώς που εγώ διέκρινα στην μετά τη νέα ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο δεν συνάδει με αυτό που υπήρχε πάντοτε ως κώδικας αξιών εκεί, στη Νέα Δημοκρατία και λυπάμαι πολύ γι΄ αυτό.

Το δεύτερο τώρα. Ανακολουθία από την πλευρά μου δεν υπάρχει καμία. Εγώ πάντοτε λειτούργησα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος. Όταν ιδρύσαμε το κόμμα μας, ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη στα εθνικά θέματα κε Κοτρώτσο και κα Τριανταφύλλου. Στην προσπάθεια λοιπόν να συμβάλω η πατρίδα μου να ωφεληθεί και να μην ζημιωθεί καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο θέμα της συμφωνίας να υπάρξει απεμπλοκή.

Πρώτη παραδοχή λοιπόν από την πλευρά μας με πεντακάθαρο τρόπο. Εάν οι γείτονές μας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν λειτουργήσουν με ένα απολύτως πεντακάθαρο και βιώσιμο τρόπο στη συνταγματική τους αναθεώρηση, δηλαδή να μην αφήσουν καθόλου καμία γκρίζα ζώνη σε σχέση με τα ζητήματα αλυτρωτισμού που απασχολούν τη χώρα μας και τους πολίτες της, σε σχέση με τα ζητήματα της εθνότητας και σε σχέση με τη γλώσσα, η οποία οφείλω να πω ότι έχει αποσαφηνιστεί, εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρωθούν τότε η συμφωνία έχει πρόβλημα με το καλημέρα σας. Εάν πληρωθούν και έχω καταθέσει μια πρόταση, η οποία λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ερμηνευτική δήλωση, η οποία να περιβληθεί είτε επί της διμερούς συμφωνίας, υπάρχει αυτό…

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Η Κυβέρνηση είπε ότι δεν πρόκειται, ο κ. Κατρούγκαλος…

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το κάνουν οι γείτονες λοιπόν.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Ναι. Ήδη το κάνουν με τις τροπολογίες, γι’ αυτό λέω.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το κάνουν οι γείτονες. Να δούμε λοιπόν αν οι τροπολογίες κινούνται στην κατεύθυνση του να μην αφήνεται καμία γκρίζα ζώνη και να μην υπάρχει ούτε ψήγμα ούτε υπόνοια αλυτρωτισμού ή άλλων διαθέσεων από τους γείτονες, εδώ είμαστε, εδώ είναι η ελληνική Βουλή, εδώ είμαι και εγώ να το δούμε, να το εκτιμήσουμε γιατί το πρώτιστο μέλημά μας είναι το εθνικό συμφέρον και η χώρα…

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Δεν το αποσαφηνίζετε πάντως. Δεν το αποσαφηνίζετε.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Εγώ καταλαβαίνω ότι το αφήνετε ανοιχτό το τι θα κάνετε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα περιμένω να δω. Ακούστε. Εγώ δήλωσα στο θέμα αυτό από την αρχή και κάποιοι ενδεχομένως, άρα δεν υπάρχει ανακολουθία, υπάρχει μια συνεπής στάση σε αυτό. Λοιπόν, δήλωσα από την αρχή ότι θα περιμένω να δω όλο το κείμενο. Είχα πει τότε και μάλιστα σας θυμίζω στην εκπομπή του Γιώργου του Παπαδάκη στην τηλεόραση, γιατί μου έλεγαν «μα η συμφωνία είναι αυτή, τι άλλο να δείτε;». Όχι, η συμφωνία ήταν ένα κείμενο προς επεξεργασία, βάζει τον οδικό χάρτη και τον όρο και την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες βάζουμε. Τελευταία δε, επειδή δημιουργήθηκε ένα ζήτημα σχετικά με την εθνότητα και με τη γλώσσα οι προϋποθέσεις αυτές εντείνονται. Είναι στην κατεύθυνση που πρότεινα και σας είπα, ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Ναι αλλά οι τροπολογίες το αποσαφηνίζουν όμως αυτό. Άλλο αν θα περάσουν ή όχι από τη Βουλή.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα είναι αυτό, ακριβώς. Με προλάβατε. Και δεύτερο είναι εάν το κείμενο το τελικό το οποίο θα περάσει, εάν περάσει, υπάρχει και αυτή η προϋπόθεση, είναι αυτό που ικανοποιεί την Ελλάδα. Εάν είναι αυτό που ικανοποιεί την Ελλάδα, έχω πει ότι θα συμβάλλω και εγώ με τις δυνάμεις μου στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής και στο όραμα που έχουμε ως Ν.Ε.Ο., να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Εγώ πάντως, παρόλα αυτά, γιατί οι τροπολογίες είναι γνωστές έτσι;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Κα Τριανταφύλλου, αφήστε να περάσουν.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Αν θα περάσει, είναι ένα ζήτημα για όλους.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα ζήτημα.

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Το θέμα είναι αν μας καλύπτουν οι τροπολογίες.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και το δεύτερο ακριβώς αυτό. Εάν μας καλύπτουν. Εάν δεν μας καλύπτουν θα επιμείνουμε για να μας καλύψουν.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Ό,τι έχετε δει ως τώρα ως κείμενο που έχει δημοσιευτεί…

Δημοσιογράφος (Έλλη Τριανταφύλλου): Σας καλύπτει ή όχι;

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Μάλιστα το ανάφερε και ο Πρωθυπουργός στη μια εκ των τροπολογιών. Αυτά που έχετε δει μέχρι τώρα σας καλύπτουν; Τα θεωρείτε ικανοποιητικά;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα περιμένω να τα πάρω στα χέρια μου. Φαίνεται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τη θετική κατεύθυνση, αυτό που θέλει η χώρα, αυτό που θέλουν οι Έλληνες, αυτό που πρέπει να γίνει, που είναι το σωστό. Σε περίπτωση όμως που δεν το δω δεν μπορώ να σας πω με θετικό τρόπο και με οριστικό ότι συμφωνώ ή διαφωνώ. Φαίνεται ότι είναι σε θετική κατεύθυνση και μάλιστα είναι στην κατεύθυνση που εμείς τους υποδείξαμε ότι πρέπει να είναι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το αναδείξετε.

Δημοσιογράφος (Σεραφείμ Κοτρώτσος): Μάλιστα, κα Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία. Καλές γιορτές.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ. Καλές γιορτές με υγεία. Να είστε καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις