Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201826-11-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

26-11-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαννακόπουλο για το φύλλο της Κυριακής, 25 Νοεμβρίου 2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

(Δημοσιογράφος) Παραλαμβάνοντας το υφυπουργείο είχατε δηλώσει ότι «ο καθένας έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα του για να φτάσει έως εδώ». Δύο μήνες μετά, διαπιστώνετε ότι «κάποιοι αρνούνται να διαβούν τον Ρουβίκωνα…». Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

(Υφυπουργός) Το πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα μας είναι διαχρονικά περίπου σε ίδια επίπεδα. Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Σε ορισμένες περιόδους αντιμετωπίζει ειδικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον και όχι με την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας ,στις ικανότητες της οποίας έχω πλήρη εμπιστοσύνη.

Η χώρα μας έφτασε στην έξοδο από τα μνημόνια και σε εξαιρετικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή πολλοί, ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις μετά το 2015 διέβησαν τον δικό τους Ρουβίκωνα, διασφάλισαν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, έπεισαν την Ευρώπη ότι δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς την Ελλάδα.

Το ποιοί αρνούνται να διαβούν τον Ρουβίκωνα φαίνεται και στα ειδικά θέματα ασφάλειας, τα οποία δεν βοηθούν την διεθνή εικόνα της χώρας. Φαίνεται όμως κυρίως στην πολιτική σκηνή και εκεί η ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλογές ξένες προς την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι καθοριστική ως σήμερα.

(Δημοσιογράφος) Υπάρχουν διαβεβαιώσεις που σας δόθηκαν για τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση και δεν εφαρμόστηκαν ακόμη; Ποιες είναι αυτές;

(Υφυπουργός) Δεν είχα και δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες, πέρα από το να συμβάλλω με τις μικρές μου δυνάμεις στην ανάπτυξη της χώρας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της στην Ενωμένη Ευρώπη. Μπήκα στην κυβέρνηση πεπεισμένη για τις προθέσεις της κυβέρνησης να κινηθεί και να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους και αυτές οι προθέσεις μέχρι σήμερα επιβεβαιώνονται απόλυτα.

(Δημοσιογράφος) Σας προβληματίζουν οι συνεχείς εγκληματικές ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες, τοποθετήσεις βομβών κτλ; Είναι ζήτημα συγκυρίας ή απραξίας από πλευράς των αστυνομικών αρχών;

(Υφυπουργός) Ρίξτε ένα βλέμμα πίσω και αναλογισθείτε τι έχουμε περάσει μετά την μεταπολίτευση. Θυμηθείτε περιόδους που επικρατούσε τρομερή ένταση και οι ενέργειες σαν αυτές που αναφέρετε ήταν συχνότατες και πολύ πιο σοβαρές.

Η Αστυνομία και τότε είχε και έδειξε ικανότητες και τώρα έχει ακόμα περισσότερες. Δεν σχετίζονται όλα αυτά με την ικανότητα της Αστυνομίας και δεν δείχνει καμία απραξία. Η Αστυνομία υπηρετεί την κοινωνία και σε γενικές γραμμές δείχνει σύνεση στις κινήσεις της ανάλογα με την κοινωνική συγκυρία. Μεμονωμένα φαινόμενα και εντός της Αστυνομίας δεν επηρεάζουν την γενικά πολύ καλή εικόνα της.

(Δημοσιογράφος) Ποια είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου σχεδίου αστυνόμευσης για την πάταξη της μικροεγκληματικότητας;

(Υφυπουργός) Μέχρι τώρα είναι θετικά και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των δικογραφιών που σχηματίζει και είναι πολλές. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όποιοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή διαβάζουν το γνωρίζουν. Κατά περιόδους και κατά τόπους υπάρχουν κάποιος εξάρσεις και αντιμετωπίζονται.

(Δημοσιογράφος) Κύρια υπουργέ, γιατί η Αστυνομία παραμένει πλέον αδρανής απέναντι σε αξιόποινες δραστηριότητες ακόμη και εναντίον αστυνομικών όπως συνέβη πρόσφατα στα δικαστήρια;

(Υφυπουργός) Οι νόμοι που ισχύουν είναι σαφείς. Και δεν προβλέπουν, ούτε δικαιολογούν αδράνεια. Οι επικεφαλής των δυνάμεων της Αστυνομίας πρέπει να εκτιμούν τις ειδικές συνθήκες κάθε φορά και ανάλογα να δρουν, εφαρμόζοντας το νόμο. Παρόμοια περιστατικά είναι πάμπολλα και πιο σοβαρά στο παρελθόν και ναι μεν είναι ελεύθερος κανείς να υποκρίνεται για λόγους σκοπιμότητας πως δεν θυμάται.

(Δημοσιογράφος) Τι είδους εντολές έχουν λάβει οι αστυνομικοί τις οποίες επικαλούνται κάθε φορά που στέκονται παθητικά απέναντι στο έγκλημα;

(Υφυπουργός) Η Αστυνομία δεν δρα με εντολές προσώπων συνολικά. Η Αστυνομία πρέπει δρα εφαρμόζοντας το νόμο απροσωπόληπτα για το καλό του κοινωνικού συνόλου και αυτό είναι συνταγματική εντολή του ελληνικού λαού, υπέρ του οποίου η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί.

Όπως προείπα, η αστυνομία μας είναι ικανότατη.

(Δημοσιογράφος) Φοβάστε έκρηξη βίας το προσεχές διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές;

(Υφυπουργός) Δεν φοβάμαι τίποτα. Σκοτεινά παρασκήνια πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η Αστυνομία έχει αποστολή να προλαμβάνει και την εκδήλωση σχεδίων που στοχεύουν στην παραβίαση των κανόνων δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών όλων των πολιτών, τις οποίες πρέπει να διασφαλίζει.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ και εγώ να συμβάλλω από την θέση που μου εμπιστεύθηκε ο κ.Τσίπρας, ως σύμμαχο στην εθνική προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι είμαι πολιτικά συνυπεύθυνη με την Όλγα Γεροβασίλη σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, αυτόν της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Στο χώρο αυτό πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη σε όλους όσους τον υπηρετούν, αλλά ταυτόχρονα και σε κανέναν.

Όλοι μας κρινόμαστε και διακινδυνεύουμε κάθε λεπτό. Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας σε όλα τα επίπεδα έχουν απεριόριστες ικανότητες, όπως έδειξαν τεράστιες διεθνείς επιτυχίες της στο οργανωμένο έγκλημα (ναρκωτικά, τρομοκρατία κλπ), αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Οι υποκριτές ,οι οποίοι ζητούν τα πάντα από μας λησμονούν ότι μας παρέδωσαν ένα υπουργείο, στο οποίο υπήρξε, ακόμα και δολοφονική επίθεση σε ανώτατο επίπεδο, με νεκρό και ανεξιχνίαστη χρόνια τώρα.

Ουαί λοιπόν με την υποκρισία όλων των πλευρών και επιπέδων.

Τελευταίες Αναρτήσεις