Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201816-10-2018: Όλγα Γεροβασίλη: Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στις προκλήσεις

16-10-2018: Όλγα Γεροβασίλη: Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στις προκλήσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλγα Γεροβασίλη: Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στις προκλήσεις

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχαν σύσκεψη εργασίας στο Α.Τ. Ομόνοιας.

Αμέσως μετά, η Υπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προηγήθηκε μία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους σήμερα το πρωί μέχρι την ώρα που ήρθαμε εδώ, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συνέβη. Ήρθαμε εδώ για μία συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους του τμήματος.

Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή με πολλές προκλήσεις, όχι εύκολες. Και ήρθαμε για να συζητήσουμε τι συμβαίνει μέχρι σήμερα και τι πρέπει να συμβεί περαιτέρω. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τώρα που θα γυρίσουμε στο Υπουργείο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Αυτές που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα και όχι μόνο.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που θα πάρετε, αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο, ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρετε; Έχετε κάποιο σχεδιασμό;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μέχρι στιγμής, όπως σας είπα, έγινε η πρώτη σύσκεψη το πρωί. Θα συνεχίσουμε και το απόγευμα και τα μέτρα θα γίνουν ορατά.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι ήταν το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» η αιτία της επίθεσης;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι μη το μπερδεύουμε, το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» είναι ένα σχέδιο το οποίο απευθύνεται στη μικροεγκληματικότητα. Τα συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή εδώ και το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους και είναι άλλου αντικειμένου. Το σχέδιο Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ. είναι ένα σχέδιο που αφορά στη μικροεγκληματικότητα.

Δημοσιογράφος : Εννοούμε την περιπολία η πεζή…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η πεζή περιπολία, η ορατή αστυνόμευση έρχεται κυρίως για να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει επίσης στη συνέχεια τη μικροεγκληματικότητα.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε ένα επεισόδιο στο Πεδίον του Άρεως με αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους. Αυτοί οι άνθρωποι, τότε που είχαμε μιλήσει μαζί τους, μας είχαν πει ότι είναι απροστάτευτοι, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πόσα άτομα πρέπει να…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά θέματα. Τα ζητήματα δεν είναι πάντα ποσοτικά, είναι και ποιοτικά. Τα ποσοτικά ζητήματα της αστυνομίας ξέρουμε ποια είναι και ξέρουμε και για τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Είναι ζητήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πολλά χρόνια, όπως ξέρετε. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε. Περιστατικά υπάρχουν, σημασία έχει ποιος είναι ο σχεδιασμός στον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του κάθε επεισοδίου. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στις προκλήσεις.

Δημοσιογράφος: … έχουμε τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς κυρία Υπουργέ, θα πάτε να τους δείτε;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι αστυνομικοί δεν είναι στο νοσοκομείο όπως ξέρετε, ευτυχώς. Και εκφράζω και από εδώ την πλήρη συμπαράστασή και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι εξαιρετικά άσχημο να συμβαίνει αυτό. Κυρίως, γιατί το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ανθρώπινη ζωή και μετά όλα τα άλλα…

Δημοσιογράφος: Κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι αυτά τα φαινόμενα παρουσιάστηκαν μετά την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Σκέφτεστε την επαναφορά μιας αντίστοιχης μηχανοκίνητης ομάδας;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα θυμίσω σε όλους τις εποχές που η ομάδα ΔΕΛΤΑ δρούσε και δρούσε με τους συγκεκριμένους τρόπους. Και τότε δεν είχαν λυθεί τα ζητήματα της Αθήνας… Άρα, αυτό το οποίο φταίει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν είναι η κατάργηση ή μη αλλά ο τρόπος δράσης των Σωμάτων, ο συντονισμός μεταξύ τους και μερικά άλλα ζητήματα πολύ σοβαρά.

Δημοσιογράφος: Με τον κ. Μητσοτάκη μιλήσατε; Το κλίμα ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια…

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, ο κύριος Μητσοτάκης να θυμηθεί τα έργα επί των ημερών του. Ξέρετε ότι η αντιπολίτευση έχει παίξει όλα τα χαρτιά της κατάρρευσης της Κυβέρνησης και της κατάρρευσης της χώρας. Όλα τα αφηγήματα έχουν ακυρωθεί. Ένα τελευταίο χαρτί παίζει ο κύριος Μητσοτάκης. Θα συνιστούσα στα ζητήματα ασφαλείας να σταθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Τα ζητήματα ασφαλείας είναι ευαίσθητα, σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όσοι προσπαθούν να κάνουν επικοινωνία με ζητήματα ασφάλειας είναι επικίνδυνοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ευθύνες κυρία Υπουργέ για το χθεσινό συμβάν;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν ζητήματα, όπως σας είπα, συζητήσεις για να φτάσουμε στην ουσία τους, προφανώς όταν κάτι συμβαίνει κάτι φταίει. Για να το δει κάποιος όμως, όχι με τρόπο επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό, πρέπει να το δει σε βάθος. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα.

Δημοσιογράφος: Όταν τα Αστυνομικά Τμήματα δεν μπορούν να προστατευτούν, ο απλός ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή ο άνθρωπος που περπατάει με την τσάντα του στο δρόμο, τί πρέπει να αισθάνεται;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς αυτό το οποίο παλεύουμε και θα παλέψουμε και θα το καταφέρουμε, είναι να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Καταλαβαίνετε ότι μικρά, μεγαλύτερα, δυσκολότερα και ευκολότερα περιστατικά συμβαίνουν. Αυτό ακριβώς όμως, δεν αντιμετωπίζεται με λόγια. Αυτό αντιμετωπίζεται με πράξεις. Δεν αντιμετωπίζεται με κανενός τύπου επικοινωνιακή πολιτική.

Δημοσιογράφος: Χρονοδιάγραμμα υπάρχει για αυτά τα οποία θα κάνετε; Έχετε βάλει ημερομηνία λήξης;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα είμαστε άμεσοι και γρήγοροι σταδιακά.

Δημοσιογράφος: Οι αστυνομικοί δηλώνουν ανασφαλείς στην εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα δούμε πρώτα και την ανασφάλεια των εργαζομένων, η οποία μας απασχολεί πολύ αλλά θα πρέπει να δούμε και αν ο κάθε εργαζόμενος στη θέση του κάνει τα καθήκοντά του.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείται; Ότι κάποιοι δεν κάνουν τα καθήκοντά τους;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα πρέπει να δούμε, είπα. Υπάρχουν τα ζητήματα, τα προανέφερα και μετά θα πρέπει να δούμε αυτοί που υπάρχουν πώς εκτελούν τα καθήκοντά τους κάθε φορά. Και θα αντιμετωπίσουμε και αυτό.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή θα γίνουν και έρευνες όσον αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών για το χθεσινό επεισόδιο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε όλα θα γίνουν. Σε όλα τα επεισόδια θα γίνονται έρευνες για τη συμπεριφορά όλων.

Δημοσιογράφος: Και των αστυνομικών;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ημών συμπεριλαμβανομένων. Άρα όλων.

Δημοσιογράφος: Των αστυνομικών, σας ρώτησα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και των αστυνομικών.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

Τελευταίες Αναρτήσεις