Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201827-09-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο Ρ/Σ Πρακτορείο 104.9 FM

27-09-2018: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο Ρ/Σ Πρακτορείο 104.9 FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο Ρ/Σ Πρακτορείο 104.9 FM

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9FM και στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαδάκη.

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να ευχαριστήσουμε την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτει και που της κλέβουμε ανάμεσα στις υποχρεώσεις της, την κα Κατερίνα Παπακώστα. Καλή σας μέρα κα Υπουργέ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: κα Υπουργέ, εμείς θέλουμε το σχόλιό σας σχετικά με το βίντεο ντοκουμέντο που έχει βγει στο φως της δημοσιότητας, με την ιστορία, με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει αδικαιολόγητη αστυνομική βία στον ήδη αναίσθητο Ζακ Κωστόπουλο. Δεν ξέρουμε αν έχετε ενημερωθεί, σαφώς θα έχετε ενημερωθεί, αλλά θέλουμε το σχόλιό σας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα μου επιτρέψετε κύριε Παπαδάκη να σας πω το εξής. Εγώ δεν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για να σχολιάσω και εννοώ το εξής. Η προσωπική μου άποψη εδώ δεν χωρά. Αυτό που μετρά είναι να αισθάνονται δύο πράγματα, πρώτον να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και δεύτερον ότι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας, ότι και αυτοί είναι ασφαλείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να υπερασπιστούνε την ασφάλεια του πολίτη και βέβαια με σεβασμό, με ευγένεια, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών με ευγένεια, πράγμα το οποίο έχουν ως κεντρική κατεύθυνση όλοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, διότι εκτελούνε κοινωνικό έργο, η κοινωνική αστυνόμευση, που είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε πρόσφατα.

Εστιάζει ακριβώς σε αυτό, στη συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, στη γέφυρα που πρέπει να χτίσουμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Πολιτική Ηγεσία, η Φυσική Ηγεσία, με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αισθάνονται πλέον ότι ο αστυνομικός είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας και μέλος της, το οποίο έρχεται να υποστηρίξει τα θέματα της ασφάλειάς τους.

Άρα να είναι κοινωνός και συμμέτοχος, να υπάρχει δηλαδή μια διαφορετική οπτική και μια διαφορετική προσέγγιση, με την ενίσχυση βεβαίως των δυνάμεων εκείνων της ασφάλειας με νέο υπηρεσιακό σχέδιο προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τις καθημερινές. Άρα λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο περιστατικό και το βίντεο στο οποίο αναφερθήκατε, έχει να κάνει τώρα με αυτήν την Αρχή την οποία έχουμε χτίσει από την μέρα που αναλάβαμε η Πολιτική Ηγεσία, η κα Γεροβασίλη και εγώ. Όλα στο φως.

Η Φυσική Ηγεσία θα ασχοληθεί και τα όργανα της υπηρεσίας προκειμένου να ερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον, εννοώ της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Εγώ το είπα να το σχολιάσετε ως Πολιτική Ηγεσία γιατί η Φυσική Ηγεσία είναι αυτή η οποία έχει δρομολογήσει την έρευνα πάνω σε αυτήν την υπόθεση.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Θα αναμένουμε λοιπόν.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο το βίντεο δείχνει οχτώ αστυνομικούς να έχουν πέσει πάνω του ώστε να τον συλλάβουν. Ο ένας να τον χτυπάει μάλιστα, στο βίντεο, να κλωτσάει τον Κωστόπουλο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταλαβαίνω τι λέτε. Σας είπα ότι έχω δει και εγώ το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, το συγκεκριμένο βίντεο. Θα αναμένουμε. Εγώ είμαι υποχρεωμένη, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την έρευνα η οποία μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, ενός κράτος δικαίου το οποίο πρέπει κάθε μέρα να μεριμνά αλλά και να ελέγχει παράλληλα τις πράξεις ή τις παραλήψεις των οργάνων του, των θεσμικών, των θεσμοθετημένων κ.τ.λ. και τις συμπεριφοράς τους απέναντι στο πολίτη, στο κοινωνικό σύνολο.

Εδώ δεν έχει κανείς καμία διάθεση ούτε να εξωραΐσει αλλά ούτε και να υπερβάλει απέναντι σε πραγματικά γεγονότα τα οποία θα εκτιμηθούν από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους τις οποίες η Πολιτική Ηγεσία αναμένει.

Δημοσιογράφος: Κα Παπακώστα, να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέσατε. Καλή συνέχεια.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.

Τελευταίες Αναρτήσεις