Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201824-09-2018: Χαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του...

24-09-2018: Χαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του ΕΚΔΔΑ με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και Δημόσια Διοίκηση»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του ΕΚΔΔΑ με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και Δημόσια Διοίκηση»

Κυρίες και κύριοι,

Όσοι βρισκόμαστε εδώ έχουμε απόλυτη επίγνωση της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδείξει πως οι συγκρούσεις και η σταθερότητα του κυβερνοχώρου αποτελούν καίριο σημείο ενδιαφέροντος για πολλές χώρες.

Στη συγχρονη πραγματικότητα ο κυβερνοχώρος, το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που βασίζονται πλέον σε ένα αλληλεξαρτώμενο δίκτυο των υποδομών πληροφορικής, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ένας καίριος στρατηγικός τομέας.

Ο κυβερνοχώρος, από στρατηγικής πλευράς, θεωρείται μαζί με τη γη, τη θάλασσα τον αέρα και το διαστημικό χώρο ως ο πέμτος τομέας, η πέμπτη διάσταση.

Και εδώ είναι που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα, αφού η κυριαρχία στον κυβερνοχώρο αποτελεί σημαντικό συντελεστή ισχύος για μια χώρα.

Ωστόσο –και αυτό πρέπει να το τονίσουμε- ο ενιαίος αυτός χώρος δεν ανήκει πλέον μόνο σε μια κρατική οντότητα όσο και σημαντική και αν είναι ή θεωρείται. Στο σύμπαν του κυβερνοχώρου κανείς δεν είναι μόνος του.

Η διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας λοιπόν επιβάλλει σε όλα τα κράτη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές μέσα από την διεθνή συνεργασία και πρακτική αναπτύσσοντας πλήρως τους πόρους που διαθέτουν, ανθρώπινους και μη.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σαφές. Όπου θα αποτύχει η κυβερνοασφάλεια θα υπάρξει το κυβερνοέγκλημα. Και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι απειλές στον κυβερνοχώρο έχουν αυξηθεί δραματικά.

Εδώ, κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στην φετινή Εκθεση για το Οργανωμένο Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο (Internet Organised Crime Threat Assessment) που δημοσιοποίησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Europol .

Στα συμπεράσματα της έκθεσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στην ανάγκη της ενδυνάμωσης της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, αλλά και στην συνεχή εκπαίδευση του ειδικευμένου προσωπικού, όπως και των πολιτών.

Από την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών, μέχρι την προφύλαξη των παιδιών μας από τις απειλές της απρόσεκτης χρήσης του ίντερνετ, όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η Εθνική Στρατηγική σχετικά με την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο προσανατολίζεται στο να παρέχει ένα πλαίσιο για την προστασία αυτής της υποδομής που είναι απαραίτητη για την οικονομία, την ασφάλεια γενικά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

Εμείς έχουμε ήδη φροντίσει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Η πολιτική που η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται συνεχώς να εφαρμόζει, αποβλέπει στη μείωση των αδυναμιών του συστήματος απέναντι σε νέες κυβερνοαπειλές.

Και τώρα, θα σας μιλήσω ως πρώην Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης, θέλω να επισημάνω ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει υποδομή cloud .

Πρόκειται για το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud), το οποίο σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Είναι ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο G-Gloud έχει εγκατασταθεί η «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

Ήδη σ’ αυτό φιλοξενούνται όλο και περισσότερα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και προγραμματίζεται συνεχώς η ένταξη και άλλων συστημάτων. Ο τελικός μας στόχος είναι όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου να φιλοξενηθούν στο G-Cloud.

Βεβαίως, τα οφέλη από μια τέτοια συνύπαρξη είναι πολλά και πολλαπλασιαστικά.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζουμε έτσι την ασφάλεια των αποθηκευμένων και διακινούμενων εγγράφων.

Επίσης, κατά πρώτον, το κόστος κτήσης, συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων μειώνεται δραματικά.

Δεύτερο, επιτυγχάνουμε τη λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους.

Δημιουργήσαμε το G-Cloud, γνωρίζοντας ότι θα αποτελέσει έργο καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς η λειτουργία του μας κατατάσσει στις χώρες που ηγούνται της Πληροφορικής Δημόσιου Τομέα στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι,

Σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, φυσικά και στις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, προσανατολιζόμαστε προς μία στρατηγική πρόληψης κι όχι μόνο καταστολής.

Επιδιώκουμε δημιουργία ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των πολιτών, σε αρμονία με τις αρχές της δημοκρατίας στη χώρα.

Το εγχείρημα αυτό απαιτεί συντονισμένη και επικεντρωμένη προσπάθεια από ολόκληρη την κοινωνία μας -την κυβέρνηση, τις κρατικές και μη δομές και υποδομές, τον ιδιωτικό τομέα και τους ίδιους τους πολίτες.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής ασφάλειας του κυβερνοχώρου της χώρας είναι και θα πρέπει να παραμείνει ο εξής: μια ουσιαστική σύμπραξη δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και ακαδημαϊκής- επιστημονικής κοινότητας.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της παιδείας είναι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή.

Μόνο ενεργώντας όλοι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον στον κυβερνοχώρο.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις