Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201823-09-2018: Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα Realnews

23-09-2018: Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα Realnews

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα Realnews

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Οι ενέργειες του Ρουβίκωνα γίνονται όλο και πιο συχνές. Μήπως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η αντιμετώπισή τους; Τι απαντάτε στη Ν.Δ. που ισχυρίζεται ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κύριε Κλαυδιανέ, εμείς επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία στη χώρα μας κράτους ισονομίας και ουσιαστικής δικαιοσύνης. Για τα μέλη αυτής της ομάδας από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί δεκάδες δικογραφίες, που αφορούν περισσότερες από 130 περιπτώσεις μελών της, τα οποία οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Είναι συνεπώς ψέμα ότι η οργάνωση αυτή δεν αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Τέτοιου είδους ψευδολογίες διοχετεύονται από τη Ν.Δ., που επιδιώκει να αποδώσει δήθεν ιδεολογικές συγγένειες του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα. Κάτι που, όμως, πάσχει από στοιχειώδη λογική. Ποιος, αλήθεια, ωφελείται σήμερα από τη δράση του Ρουβίκωνα και ποιος επιδιώκει να αποκομίσει μικροκομματικά κέρδη; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να την αξιοποιήσει για μικροκομματικούς λόγους. Αυτό ας το σκεφτούν καλύτερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσοι γίνονται ιμάντες επικοινωνίας και διαφημιστές των δραστηριοτήτων της ομάδας αυτής.

– Είδαμε πρόσφατα νέα επεισόδια βίας από ακροδεξιές οργανώσεις. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σας ανησυχούν τέτοια φαινόμενα;

Δεν είμαι εδώ, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόνο για να ανησυχώ, αλλά, κυρίως, για να συμβάλλω στην άρση των ανησυχιών των συμπολιτών μας, που είναι εύλογες. Η βία των ακροδεξιών και φασιστικών εγκληματικών ομάδων, όπως κάθε μορφή βίας, δεν θα μείνει ατιμώρητη. Εμείς δεν βλέπουμε με μονομέρεια την παραβατικότητα και το έγκλημα. Σας θυμίζω ότι η Αντιτρομοκρατική, πριν από μερικούς μήνες και έπειτα από μεθοδική έρευνα, προχώρησε σε συλλήψεις μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18.Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό.

Δεν βλέπουμε, όμως, από την πλευρά της Ν.Δ. να αντιδρούν όταν ακροδεξιά στοιχεία χτυπούν με δολοφονικό τρόπο αντιφασίστες, όπως συνέβη τις προάλλες στο Πέραμα με τον 28χρονο που πήγαινε στη συναυλία που δινόταν στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Οταν η ευαισθησία εκφράζεται αλά καρτ, τότε αυτό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: Υποκρισία.

– Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα από τα βασικότερα στην ατζέντα της αντιπολίτευσης. Θέτετε κάποιο στόχο για τη θητεία σας;

Η αξιωματική αντιπολίτευση στα αλήθεια προτάσσει συνεχώς την αντίληψή της ότι η ασφάλεια εξασφαλίζεται με καταστολή και αστυνομοκρατία. Συγχρόνως θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι η αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό σιωπά ένοχα στα πογκρόμ των χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών και στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αντιφασιστών. Η στάση αυτή τοποθετεί τη Ν.Δ. στην ίδια πλευρά με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στον φόβο και στην ανασφάλεια. Επιχειρεί να τρομάξει όχι μόνο τους αντιπάλους της αλλά και τους οπαδούς της, καθώς αποσκοπεί σε μια τρομαγμένη σύμπραξη τρομαγμένων ανθρώπων. Γι’ αυτό διαχέει τον φόβο παντού, φόβο για τους μετανάστες, φόβο για την εγκληματικότητα, φόβο του άλλου, τρόμος όλων έναντι όλων. Αλλά όταν ο φόβος γίνεται κινητήρια ιδεολογική αρχή, τότε δεν έχουμε πολιτική, αλλά μία μεταπολιτική και μια τρομοκρατημένη κοινή γνώμη, που είναι έτοιμη να εκχωρήσει τις ελευθερίες της υπέρ της «ασφάλειας», δηλαδή της αστυνομοκρατίας.

– Πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές και η Κεντροαριστερά δεν δέχεται να ακολουθήσει την πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία αριστερού πόλου. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ο ίδιος στροφή προς αυτόν τον χώρο, φιλοδοξώντας να τον καλύψει απευθείας;

Οταν λέτε ότι «η Κεντροαριστερά δεν δέχεται να ακολουθήσει την πρόταση του πρωθυπουργού», αναφέρεστε προφανώς στις ηγεσίες και όχι στην κοινωνική της βάση. Είναι πασιφανές ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Κεντροαριστεράς, και αναφέρομαι κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, κινούνται όλο και περισσότερο δεξιόστροφα. Βρίσκονται προφανώς σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνική τους βάση. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη συσπείρωση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που επιχειρούν να οδηγήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε επικίνδυνες ατραπούς. Και απευθυνόμαστε σε όσους αυτό τους αφορά.

– Βλέπουμε τον πρωθυπουργό να επισημαίνει όλο και πιο έντονα τις διαφορές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ποια κοινωνικά στρώματα εκπροσωπεί κάθε πλευρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο η κοινωνία να θεωρήσει ξεπερασμένη την ταξικότητα των πολιτικών που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θέλετε να πείτε ότι ο ελληνικός λαός θα θεωρήσει ξεπερασμένη την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιλέξει τον… αταξικό κ. Μητσοτάκη; Τι να σας πω, αν όντως έχουμε φθάσει στο στάδιο της αταξικής κοινωνίας, η οποία εκφράζεται από τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της, τότε, ναι, η ταξική μας πολιτική είναι παρωχημένη! Τότε, ναι, ο πρωθυπουργός διχάζει τους Ελληνες σε πλούσιους και φτωχούς!

Αν ο φτωχός και ο άνεργος, οι ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι άστεγοι και οι αποκλεισμένοι, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεινοπάθησαν στα χρόνια των μνημονίων, αν αυτοί κι άλλοι πολλοί, δηλαδή η πλειονότητα των Ελλήνων, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με την ελίτ -των φορολογικών και άλλων παραδείσων-, τότε, ναι, είμαστε ξεπερασμένοι. Αλήθεια, υπάρχει λογικός άνθρωπος που να το πιστεύει αυτό; Ή μήπως πίσω από την απεύθυνση σε όλους τους Ελληνες, πίσω από τη γενίκευση, ο κ. Μητσοτάκης κρύβει την ταξική του μεροληψία υπέρ των λίγων; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται περί αυτού, ότι μέσα στη γενίκευση ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κρύψει τον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό, την πολιτική του υπέρ των λίγων.

Τελευταίες Αναρτήσεις