Σα 26 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Ιούλιος 201825-07-2018: Κοινές Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και...

25-07-2018: Κοινές Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινές Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χθες, 24 Ιουλίου 2018, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης: Βρισκόμαστε εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ήρθα στην Ελλάδα, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εντολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσκεψη μου ως υπεύθυνου Επιτρόπου για τα θέματα της διαχείρισης των κρίσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό και τους κυρίους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής για την ενημέρωση που έτυχα σε αυτές τις όντως συγκλονιστικές στιγμές.

Θέλω να τονίσω ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα θλίψης για την Ελλάδα. Αλλά δεν πενθεί μόνο η Ελλάδα. Πενθεί και η Ευρώπη. Και παρόλη την μεγάλη θλίψη, η Ευρώπη -θέλω να τονίσω- δείχνει, έδειξε και θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι όντως συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε (προ)χθες το βράδυ, τα πολλά θύματα και θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, γιατί τέτοιες στιγμές πρέπει ο ελληνικός λαός να νιώσει ότι δεν είναι μόνος και δεν είναι μόνος.

Από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, εμείς στις Βρυξέλλες ξεκινήσαμε μια μαραθώνια προσπάθεια για να βρούμε μέσα να στείλουμε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βοηθηθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Βέβαια τα γεγονότα τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Δεν χρειάστηκε το βράδυ να έρθουν ευρωπαϊκά μέσα, διότι τα πράγματα είχαν αλλάξει επί του εδάφους. Όμως θέλω να τονίσω και πάλι αυτό που είπα από την αρχή. Ήταν όντως πρωτόγνωρη η αλληλεγγύη που επεδείχθη και μπορώ να παραθέσω όλες τις χώρες που από την πρώτη στιγμή ήταν διαθέσιμες να στείλουν βοήθεια και θέλω να σημειώσω ότι αυτό έγινε μάλιστα τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές πρωτόγνωρες στη Σουηδία και τα βασικά διαθέσιμα μέσα κατά κράτος μέλος είχαν σταλεί στη Σουηδία. Τα επιπλέον διαθέσιμα μέσα.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε την έντονη πρόθεση των Ισπανών να στείλουν τα καναντέρ, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη για να μην πω όλες τις χώρες, ήταν έτοιμες να στείλουν βοήθεια. Ακόμα και χώρες οι οποίες είναι απλά μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως το Μαυροβούνιο, η FYROM και η Τουρκία, ήταν έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα και να παράσχουν αυτήν την βοήθεια σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Αλλά η δική μου παρουσία εδώ δεν είναι απλώς λόγια, δεν είναι απλώς έκφραση αλληλεγγύης, είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη στην πράξη και αυτό κάναμε τώρα και με τον Υπουργό και τους ειδικούς, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να δούμε πώς θα δώσουμε την ευρωπαϊκή απάντηση. Την ευρωπαϊκή απάντηση ήδη την δρομολογούμε, είναι η νέα πρόταση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή από πέρυσι τον Οκτώβριο και είμαστε στη διαδικασία ώστε να γίνουν assets της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίζοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στο λεγόμενο RescEU , έτσι ώστε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Οπωσδήποτε ένας σημαντικός πυλώνας πάντα στα θέματα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ειδικά μέσω της νέας πρωτοβουλίας μας για το RescEU , είναι το λεγόμενο prevention and preparedness, είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα .

Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε αυτό το πράγμα και εκεί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε την ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε. Και όπως πάντα ξέρετε η πρόληψη σώζει ζωές και είναι καλύτερη από την θεραπεία. Θέλω να τονίσω μέσα από αυτήν την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης όπως είπα πρακτικά, την άμεση ανταπόκριση της Κύπρου, που από την πρώτη στιγμή έστειλε τους πυροσβέστες και ήδη τώρα απ’ ότι έχω ενημερωθεί ενεργούν στην περιοχή της Κινέτας. K αι όπως είπα ήδη, ξεκίνησαν κάποια ιταλικά αεροπλάνα που θα φτάσουν για να μας βοηθήσουν αύριο στην περιοχή της Κινέτας και πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες οποιαδήποτε στιγμή ζητήσουμε την βοήθεια να είναι εδώ να συντρέξουν τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό.

Όμως αυτήν την στιγμή που συζητάμε για αλληλεγγύη και την είδαμε και μας ενισχύει όλους, όλους τους Έλληνες, όλους τους Ευρωπαίους, δεν πρέπει να ξεχνούμε τους πραγματικούς ήρωες επί του εδάφους. Και οι πραγματικοί ήρωες ήταν οι πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας και οι απλοί άνθρωποι που βγήκαν είτε με τις βάρκες τους, είτε πηγαίνοντας στις πιο δύσκολες περιοχές για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Αυτό από την δική μου εμπειρία στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας παγκοσμίως σας λέω ότι

είναι το πιο σημαντικό. Οι first responders , αυτοί που μπορούν πρώτοι να αντιδρούν και να δίνουν το παράδειγμα είναι αυτοί που μας καθοδηγούν στην αντιμετώπιση της κάθε φυσικής καταστροφής, ώστε συγκλονισμένοι από αυτό το γεγονός μετρούμε τις πληγές μας, πενθούμε αλλά αποφασισμένοι και ως Έλληνες και Ευρωπαίοι να συνεχίσουμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής καθημερινά επιδεινώνεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες πυρκαγιές φέτος ήταν στη Σουηδία, ώστε όλοι όσοι, και δυστυχώς σε παγκόσμια κλίματα, έχουμε τέτοιες απόψεις. Πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι fake news . Δεν είναι fake news , είναι κάτι πραγματικό το οποίο ζούμε. Ναι, θα συνεχίζουμε με την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος του. Και δεν είναι μόνος του όχι μόνο τώρα που πρακτικά θα βρούμε τρόπους να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες τις δύσκολες, αλλά και στην επούλωση των πληγών η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα για να βοηθήσει. Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ευχαριστούμε ύριε. Επίτροπε. Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζουμε, σας καλωσορίζουμε σε μια μέρα από τις δυσκολότερες ημέρες της πορείας μας, σε μια ημέρα θλίψης, πένθους, με μεγάλες απώλειες από την φυσική καταστροφή που συνέβη χθες, αλλά και μια μέρα που μας έχει πεισμώσει, μας έχει κάνει να σφίγγουμε τα δόντια προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να επουλώσουμε όσο γίνεται τις πληγές της φυσικής καταστροφής και μια μέρα που μας κάνει να αναλογιστούμε ποια είναι τα αίτια αυτής της φυσικής καταστροφής και τί πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση των μελλοντικών καταστάσεων. Μια μέρα η οποία με την παρουσία σας μας δείχνει ότι δεν είναι μόνη η χώρα μας, δεν είναι μόνη η Ελλάδα, όπως δεν πρέπει να είναι μόνη και καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές δεν αφορούν μια χώρα, δεν αφορούν όπως είπατε μόνο τις χώρες του Νότου που ξέραμε μέχρι τώρα ότι ταλαιπωρούνται από τις φυσικές καταστροφές αλλά είδαμε ότι μεγάλες πυρκαγιές έχει και ο Βορράς, η Σουηδία, πλημμύρες είχαμε και εδώ στην Ελλάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού και έχουμε φυσικές καταστροφές απόλυτα πρωτόγνωρες λόγω της έντασης και των χαρακτηριστικών. Γιατί ποτέ στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον δεν είχαμε ανέμους εντάσεως 11 μποφόρ, όπως είχαμε στον Ισθμό της Κορίνθου (προ)χθες ή 9 μποφόρ στην περιοχή της Νταού Πεντέλης που ξεκίνησε η πυρκαγιά και μέσα σε μιάμιση ώρα κατέκαψε μια σχετικά μικρή περιοχή, αλλά κατέκαψε πάρα πολύ κόσμο και σκότωσε πάρα πολύ κόσμο. Και θρηνούμε για αυτόν τον κόσμο σήμερα αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε ώστε να μην έχουμε πάλι τέτοιες καταστροφές.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών, πρέπει να δούμε που πηγαίνουν τα πράγματα, πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες μας και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και συμβάλλετε και με τη παρουσία σας, όπως συμβάλλετε και στις κατά καιρούς συνεργασίες μας. Με τον κύριο Στυλιανίδη έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, όπως και με τους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προωθηθούν συνεργασίες και προτάσεις για βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Γιατί είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος και από την πλευρά του κυρίου Επιτρόπου και από την πλευρά την δική μας για να συνειδητοποιήσουν κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι ταυτισμένες με τις Νότιες χώρες και δεν είναι ταυτισμένες με εδώ την Νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες, ο κύριος Επίτροπος από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς στο εσωτερικό, να βελτιώσουμε τις δυνατότητες των μέσων μας και να βελτιώσουμε και τις συνεργασίες και να βελτιώσουμε και τις αντιλήψεις αν θέλετε.

Γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν τόση η προθυμία τα προηγούμενα χρόνια για αλληλεγγύη ευρωπαϊκή, όση φάνηκε αυτές τις μέρες, όση φάνηκε από χθες από τις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ο κύριος Επίτροπος διάφορες χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Βαλκανικές χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τουρκία και το Ισραήλ. Πάρα πολλές χώρες προθυμοποιήθηκαν να στείλουν βοήθεια. Τα ξημερώματα έρχονται δύο ιταλικά καναντέρ και τα οποία θα βοηθήσουν και επίσης από αύριο θα έχουμε και ένα ρουμανικό αεροσκάφος

και αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε τις αιτήσεις για βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Είδαμε λοιπόν ότι, παρότι και οι άλλες χώρες έχουν ανάγκες και προβλήματα, ανταποκρίθηκαν στη βοήθεια και μάλιστα άμεσα οι Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας και είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο. Θα προχωρήσουμε λοιπόν με αυτή την νοοτροπία, με την νοοτροπία της αλληλεγγύης, με την βοήθεια πιστεύουμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα βοηθήσει από ότι μας είπε ο κ. Στυλιανίδης πριν, με την χρηματοδότηση ελπίζουμε ενός μεγάλου μέρους για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τις χώρες του Νότου.

Θα προχωρήσουμε σφίγγοντας τα δόντια όπως είπα στην αρχή και παρά τις δυσκολίες, παρά τις απώλειες μας, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουμε τις καταστάσεις, θα ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα, που δυστυχώς όλο και εντείνονται, όλο και γίνονται δυσκολότερα, γιατί είναι τεράστιο λάθος να κλείσουμε τα μάτια μας και να πούμε δεν άλλαξε το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον δυστυχώς έχει αλλάξει, έχει αλλάξει προς το χειρότερο και εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα και θα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι για να διαφυλάξουμε τις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα είδα μια μελέτη του Ινστιτούτου Lancet που έλεγε ότι ως το 2100, 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες θα πληγούν από φυσικά φαινόμενα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ευχαριστούμε τον κύριο Στυλιανίδη, τον κύριο Επίτροπο για την επίσκεψη του και για την βοήθεια και την ενημέρωση που μας παρείχε και εμείς συνεχίζουμε. Σας ευχαριστούμε κύριε Επίτροπε.

Στυλιανίδης: Ευχαριστώ πολύ. Εμείς όπως είπα συντονίζουμε την Ευρωπαϊκή βοήθεια και θα συνεχίσουμε. Αύριο (σήμερα) θα διενεργήσουμε μια κατόπτευση σε περιοχές για να δούμε και τους πραγματικούς ήρωες όπως είπα πριν, να τους ενδυναμώσουμε και αυτούς μέσα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που…

Τόσκας: Ξέχασα ότι η πρώτη βοήθεια που ήρθε και η σημαντική είναι των 64 Κυπρίων. Η πρώτη βοήθεια πολύ σημαντική από την καρδιά των Κυπρίων αδερφών…

Στυλιανίδης: Η Κύπρος είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα και η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο.

Τόσκας: … και ήδη είναι στο πεδίο της μάχης. Έτσι.

Στυλιανίδης: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το συνεχίσουμε μαζί ακριβώς να αντιμετωπίζουμε αυτά τα νέα φαινόμενα αλλά, όπως είπα και πριν, πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην πρόληψη και ετοιμότητα, όλοι μας σε όλη την Ευρώπη για όλες τις φυσικές καταστροφές. Και γι αυτό η νέα πρόταση του RescEU δίνει αυτήν την ειδική βαρύτητα γι αυτό το γεγονός και θα υπάρχουν και επιπλέον χρηματοδοτήσεις που θα αφορούν την πρόληψη και ετοιμότητα. Ευχαριστώ πολύ.

Τόσκας: Ευχαριστούμε κύριε Επίτροπε.

Τελευταίες Αναρτήσεις