Πε 23 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Ιούνιος 201811-06-2018: Ν.Τόσκας: Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων

11-06-2018: Ν.Τόσκας: Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν.Τόσκας: Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων

Στις περιπτώσεις που παραβαίνουν το νόμο συλλαμβάνονται, ο νόμος εφαρμόζεται και υπάρχουν γύρω στις 120 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στις 20 προσαγωγές που έγιναν σήμερα το πρωί, όλων όσων βρέθηκαν στην κεντρική είσοδο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Κ.Μητσοτάκη, απάντησε ότι κινείται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων. «Ο κ. Μητσοτάκης ελλείψει προτάσεων, ελλείψει κάποιου προγράμματος εντός ή εκτός εισαγωγικών, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μιλάει για εισβολή που δεν έγινε και μιλάει για έλλειψη κανονικότητας, αλλά μου φαίνεται αυτήν την έλλειψη κανονικότητας μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν την βλέπει. Τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται, την βλέπουν και γι’ αυτό έρχονται», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Προσπάθησαν να μπουν, ρίξανε κάποιες προκηρύξεις για τον Κουφοντίνα, για μία δίκη που έχουν αύριο για κάποιες υποθέσεις και συνελήφθησαν όλοι. Και από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας μιλώντας στο ραδιόφωνο “ραδιόφωνο 247”.

Ερωτηθείς εάν ο «Ρουβίκωνας» είναι «σύμμαχος της Κυβέρνησης και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται ήπια» απάντησε, για άλλη μια φορά, ότι η δράση του προκαλεί πολιτική ζημία στην Κυβέρνηση. «Οι πράξεις του δεν ωφελούν την Κυβέρνηση. Βλάπτουν την Κυβέρνηση και εμείς τις αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του νόμου», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας. Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και γι’ αυτό επιλέγεται από εκατομμύρια τουριστών.

Αναφερόμενος στη φετινή προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι έχει γίνει καλύτερη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, παρότι υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουν σταλεί στο εξωτερικό 12 κινητήρες αεροσκαφών Canadiar για επισκευή, έχουν ενεργοποιηθεί για πυρόσβεση τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν για πτήσεις Vip , έχουν εξασφαλιστεί νέοι κάδοι μέσω χορηγιών για τα «Σινούκ», είναι διαθέσιμα 19 αεροσκάφη PZL για επιτήρηση και την επέμβαση σε πρώτο χρόνο στις φωτιές… Επίσης, έχουν μισθωθεί τέσσερα ελικόπτερα βαρέως τύπου, αντί τριών πέρυσι. «Έχουμε κάνει πολλές ασκήσεις και έχουμε αλλάξει και την τακτική», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας.

«Ποτέ δεν αρκούν τα μέσα, μακάρι να είχαμε τόσα και άλλα τόσα και είναι ένα ζήτημα που το συζητάμε με τους συναδέλφους χωρών του Νότου της Ευρώπης. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια με πρωτοβουλία δική μας σε συνεργασία με τους Γάλλους για να γίνει προμήθεια αεροσκαφών Canadair για τις χώρες του νότου με ευρωπαϊκά χρήματα, κάτι βέβαια που εφόσον εγκριθεί θα υλοποιηθεί μετά από πέντε χρόνια. Άρα σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε στο επίπεδο το δικό μας. Όμως προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και την Ευρώπη, δηλαδή κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις και προς τι άλλες χώρες του Νότου και στο εσωτερικό, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας.

Αναφερόμενος στις περσινές πυρκαγιές, εξήγησε ότι δόθηκε από μέσα ενημέρωσης η εντύπωση ότι είναι οι πλέον καταστροφικές των τελευταίων ετών, όμως τα στοιχεία έδειξαν ότι ήταν οι καταστροφές είναι από τις λιγότερες της δεκαετίας. Μιλώντας για το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Νίκος Τόσκας μονιμοποιήθηκαν οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ για πρώτη φορά προσλήφθηκαν για ένα επιπλέον μήνα οι εποχικοί πυροσβέστες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού κατά τη διάρκεια εκπομπής στο «ραδιόφωνο 247»:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας καλέσαμε να μιλήσουμε για το θέμα της πυρόσβεσης που μας ενδιαφέρει όλους αλλά δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από αυτή την απόπειρα εισβολής που έγινε το πρωί από τον «Ρουβίκωνα» στο Υπουργείο σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Σκουρή, καλημέρα κυρία Σπανού. Αρχίζοντας, με δύο κουβέντες για αυτό το θέμα, προσπάθησαν 20 μέλη του Ρουβίκωνα να μπουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έριξαν κάποιες προκηρύξεις για την ακρίβεια, έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

Δημοσιογράφος: Δεν μπήκαν μέσα κύριε Υπουργέ; Δεν μπήκαν στον προαύλιο χώρο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν μπήκαν στον προαύλιο χώρο, προσπάθησαν να μπουν, ρίξανε κάποιες προκηρύξεις για τον Κουφοντίνα, για μία δίκη που έχουν αύριο για κάποιες υποθέσεις και συνελήφθησαν όλοι. Και από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Έχει ενδιαφέρον όμως και με αυτό θα αρχίσουμε στο κύριο θέμα της συνέντευξής μας ότι στην ανακοίνωσή τους λένε ότι αλήθεια είναι η καταστολή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μικρότερη από αυτή επαναστατικών κινημάτων στην Ελλάδα ή προηγούμενες δεκαετίες. Ουσιαστικά δηλαδή υιοθετούν την μομφή που έχετε από τους πολίτες ότι δεν τους αντιμετωπίζετε επαρκώς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η πραγματικότητα με τον «Ρουβίκωνα» είναι ότι στις περιπτώσεις που παραβαίνουν το νόμο συλλαμβάνονται, εφαρμόζεται ο νόμος. Υπάρχουν γύρω στις 120 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» για διάφορες παραβάσεις και η αυριανή δίκη τους για την οποία διαμαρτύρονται και για την οποία έριξαν αυτές τις προκηρύξεις ακριβώς αυτό δείχνει.

Αύριο προσάγονται στο δικαστήριο και θα δικαστούν για θέματα που έχουν σχέση για διαμαρτυρίες τους για διακοπές ρεύματος από τη Δ.Ε.Η, για διαμαρτυρίες στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, δικαστήρια Λάρισας, στην Turkish Airlines , το Υπουργείο Οικονομίας και στο Πεντάγωνο.

Άρα για υποθέσεις, επομένως αυτά τα περί ατιμωρησίας που λέει η αντιπολίτευση είναι λόγια του αέρα και οι δηλώσεις οι τωρινές του κυρίου Μητσοτάκη κινούνται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Θα πρέπει ακόμα, θα κάνω κριτική και στη λέξη την οποία χρησιμοποιήσατε, «εισβολή», που χρησιμοποίησε η συνεργάτιδά σας: Εγώ έχω μάθει στην στρατιωτική ορολογία εισβολή είναι άλλα πράγματα, πολύ βίαια, αφορούν άλλες καταστάσεις και η παράκληση να περιγράψουμε τις καταστάσεις με τις πραγματικές διαστάσεις και τα πραγματικά τους χρώματα. Επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή και είναι θέμα δικό της.

Δημοσιογράφος: Να κάνω πολιτικά την ερώτηση κύριε Υπουργέ γιατί πρωτίστως είστε πολιτικό πρόσωπο. Λένε πολλοί, να το πω διαφορετικά, ότι είναι σύμμαχός σας, σύμμαχος της Κυβέρνησης ο Ρουβίκωνας και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται ήπια. Το έχετε ακούσει φαντάζομαι πολλές φορές αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ίσα – ίσα το αντίθετο συμβαίνει και το καταλαβαίνει ο κάθε άνθρωπος: Ο «Ρουβίκωνας» ζημιά πολιτική κάνει. Πολλές φορές έχει ενεργήσει με τρόπο που όλοι προβληματίζονται για ποιον δουλεύει ή ποιον ωφελούν οι πράξεις του ή μήπως είναι προβοκατόρικες οι πράξεις του. Τέτοιοι προβληματισμοί έχουν υπάρξει στις περιγραφές των ενεργειών του Ρουβίκωνα και να θυμίσω κάποιες καταστάσεις που έγιναν τελευταία μετά από άλλα γεγονότα. Επομένως το θέμα είναι ποιον ωφελούν οι πράξεις του. Οι πράξεις του δεν ωφελούν την Κυβέρνηση. Βλάπτουν την Κυβέρνηση και εμείς τις αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του νόμου.

Δημοσιογράφος : Λοιπόν τώρα πάμε στο βασικό θέμα που είχαμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε κάτι… Θα θελα να συμπληρώσω βέβαια, ότι κάντε έτσι ένα ψάξιμο στο ίντερνετ να δείτε τι γίνεται παγκόσμια και να δείτε πόσο ασφαλής χώρα είμαστε, η Ελλάδα γιατί εδώ δεν συζητάμε για πράξεις βίαιες που συμβαίνουν παντού, συζητάμε για πράξεις που είναι στις διαστάσεις αυτές που είναι τις μικρές γι’ αυτό και έρχονται τα εκατομμύρια των τουριστών στη Χώρα μας και δεν πάνε αλλού.

Δημοσιογράφος : Τώρα με προκαλείτε να κάνω άλλη μία ερώτηση και πραγματικά θα σταματήσω εδώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα ή επαρκεί αυτό που υπάρχει; Έχετε τέτοιους προβληματισμούς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποιος έχει πρόταση για νέο νομοθετικό πλαίσιο παρακαλώ να το καταθέσει για να το δούμε. Εάν αρχίσουμε να συζητάμε για ιδιώνυμα τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για άλλες καταστάσεις γι’ αυτό όποιος έχει πρόταση να την περιγράψει.

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση Κουφοντίνα σας ανησυχεί; Γιατί εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίδραση από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η υπόθεση Κουφοντίνα είναι καθαρά θέμα της Δικαιοσύνης. Εμείς δυστυχώς σ’ αυτό το Υπουργείο είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε τα κύματα που έρχονται από τις διάφορες καταστάσεις, δίκαια ή άδικα, νόμιμα ή όχι, αλλά είναι θέμα καθαρά θέμα της Δικαιοσύνης. Δε θα ήθελα δηλαδή να επεισέλθω σε αυτό το θέμα γιατί δεν είναι θέμα των δυνάμεων της τάξης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, τι μηνύματα έχετε πάρει από τους ειδικούς; Θα είναι καυτό το καλοκαίρι; Περιμένουμε περισσότερες πυρκαγιές; Είναι επικίνδυνο; Ποια είναι η εκτίμηση σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες κάνουν εκτιμήσεις για διάστημα σχετικά μικρό και μόνο με πολύ μεγάλο ρίσκο μπορούν να εκτιμήσουν για μεγαλύτερο διάστημα. Δηλαδή πέραν των δεκαπέντε ημερών με πολύ μεγάλο ρίσκο μπορούν να εκτιμήσουν. Βέβαια οι τελευταίες βροχές ευνοούν. Πάντα τις καυτές και τις επικίνδυνες μέρες αλλά έχουμε δει τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν επηρεάσει και τη Χώρα μας.

Δηλαδή πέρυσι και πρόπερσι είχαμε μεγάλα διαστήματα με δυνατούς ανέμους κι εκεί γίνεται η ζημιά. Η ζημιά γίνεται και από κάτι άλλο βέβαια. Γίνεται από την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων. Γίνεται από τους εμπρησμούς. Οι έμπειροι πυροσβέστες λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί, οι οποίοι γίνονται εκούσια ή στην προσπάθεια να κάνουν κάποιοι κάποιες δουλειές με ανεύθυνο τρόπο. Και γι αυτό θα σας πω στη συνέχεια να μου δώσετε χρόνο τι μέτρα παίρνουμε και απέναντι στους ανεύθυνους.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε σε αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι καλύτερα από πέρυσι ή χειρότερα με τη Χώρα βεβαίως να αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και να καταλαβαίνουμε ότι αυτό έχει επιπτώσεις παντού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαστε καλύτερα, είναι βελτιωμένη η κατάσταση. Είμαστε καλύτερα πλην όμως ποτέ δεν είπαμε ότι αγοράσαμε αεροπλάνα τα οποία δεν έχουν αγοραστεί από το 1974 ή από το 2000 ή έχουμε αστείρευτες πηγές χρημάτων ώστε να παίρνουμε πολύ μεγάλο αριθμό μισθωμένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …. έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ τα μέσα τα οποία έχουμε και συγκεκριμένα εάν θέλετε να μπω σε λεπτομέρειες, έχουμε στείλει στο εξωτερικό 12 κινητήρες, στην Αμερική, 12 κινητήρες για ανακατασκευή κινητήρες των Canadair . Αυτά τα αεροπλάνα, τα παλιά αεροπλάνα που τα περισσότερα είναι του 1974 και τα νεότερα εντός – εκτός εισαγωγικών είναι του 2000 του 2001. Έχουν σταλεί κινητήρες 12 κινητήρες στην Αμερική για ανακατασκευή, γιατί τα κύρια προβλήματα που παρουσιάζουν αυτά τα αεροσκάφη είναι στους κινητήρες.

Για πρώτη φορά στάλθηκαν μετά από το ‘74 κινητήρες στην Αμερική για ανακατασκευή, δόθηκαν 9 εκατ. στην Πολεμική Αεροπορία, έχουν ενεργοποιηθεί τα πέντε ελικόπτερα της πυροσβεστικής, τα δύο τα μεγάλα τα Super Puma και τρία μικρότερα τα BK τα οποία μέχρι πριν δύο χρόνια χρησιμοποιούνταν μόνο για πτήσεις Vip . Τώρα θα χρησιμοποιούνται και για πυρόσβεση και τα πέντε ενεργά.

Μας έχουν χορηγηθεί από ευγενικές χορηγίες, συγκεκριμένα του ιδρύματος Λάτση και της Motor Oil , τρεις κάδοι πέρυσι της πυροσβεστικής και άλλος ένας από την Motor Oil φέτος, για τα Chinook τα ελικόπτερα του στρατού, τα 19 αεροσκάφη PZL που κάνουν και επιτήρηση και αρχική επίθεση στη φωτιά βρίσκονται σε πολύ καλή διαθεσιμότητα μετά από ένα πρόγραμμα επισκευών, που ξεκίνησε το 2015 όταν ήμουν Υφυπουργός Άμυνας και έχουμε περισσότερα μισθωμένα: τέσσερα βαριά ελικόπτερα ERICSSON, έχουν αναπτυχθεί ήδη ένα στην Ανδραβίδα, δύο στην Ελευσίνα και ένα στο Τατόι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Και τις επόμενες μέρες θα έρθουν και τα μεσαίου τύπου. Τα κλιμακώνουμε έτσι για να έχουμε περισσότερα ελικόπτερα και τον Οκτώβριο που δεν ξέρουμε τι θα γίνεται. Πλέον έχουμε κάνει πολλές ασκήσεις και έχουμε αλλάξει και την τακτική.

Δημοσιογράφος: Αυτά σας φτάνουν θα σας πουν να πείτε ότι είστε έτοιμοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποτέ δεν αρκούνε τα μέσα, μακάρι να είχαμε τόσα και άλλα τόσα και είναι ένα ζήτημα που το συζητάμε με τους συναδέλφους χωρών του νότου της Ευρώπης. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια με πρωτοβουλία δική μας σε συνεργασία με τους Γάλλους για να γίνει προμήθεια αεροσκαφών Canadair για τις χώρες του νότου με ευρωπαϊκά χρήματα, κάτι βέβαια που εφόσον εγκριθεί θα υλοποιηθεί μετά από πέντε χρόνια.

Άρα σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και κάνουμε ότι μπορούμε στο επίπεδο το δικό μας. Όμως προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και την Ευρώπη, δηλαδή κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις και προς τι άλλες χώρες του νότου και στο εσωτερικό μας, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.

Δημοσιογράφος: Είπατε πριν ότι οι έμπειροι πυροσβέστες λένε πως οι περισσότεροι εμπρησμοί οφείλονται στην ανθρώπινη ανευθυνότητα, δεν οφείλονται και στον ανθρώπινο δόλο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι αυτό εννοούσα…

Δημοσιογράφος: Α, γιατί έτσι όπως το άκουσα νόμιζα ότι μιλάτε για γριές που καίνε ξερόχορτα και τέτοια πράγματα, προφανώς υπάρχει και δόλος όμως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνδυασμός και σε δόλο και σε αιτία πράξεων, ανεύθυνων πράξεων στην προσπάθεια να κάψουν κάποια χόρτα, κάποια κλαδιά τέλος πάντων ή να κάνουν οξυγονοκολλήσεις σε μέρος που είναι ξερά χόρτα. Και ένα πράγμα που προσπαθούμε κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, το οποίο επεμβαίνει σχεδόν άμεσα μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα εκεί που έχουν υποψίες ότι κάτι συμβαίνει, γιατί πρέπει οι εμπρηστές και να συλλαμβάνονται και έτσι να δουλεύει αποτρεπτικά το σύστημα απέναντι στους επίδοξους εμπρηστές. Αυτό έγινε τον Απρίλιο, συνελήφθησαν σε πολλές περιπτώσεις…

Δημοσιογράφος: Μήπως χρειάζονται αυστηρότερες ποινές στους εμπρηστές με δόλο, κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ήδη αυστηρές οι ποινές, αλλά ξέρετε υπάρχουν περιπτώσεις που ξεφεύγουν κάποιοι αλλά είναι θέμα της δικαιοσύνης.

Νομίζω ότι η δικαιοσύνη σωστά αντιμετωπίζει και με αυστηρότητα τις διάφορες περιπτώσεις. Βέβαια όπως και σε άλλες περιπτώσεις της δικαιοσύνης υπάρχει μία καθυστέρηση. Αυτό είναι που μας στεναχωρεί, γιατί δεν δίνεται γρήγορα το μήνυμα που πρέπει να δοθεί.

Δημοσιογράφος: Ας πούμε για πέρυσι το καλοκαίρι για τις φωτιές, οι οποίες ήταν φοβερές και φονικές, καταστροφικές πολύ, έγιναν επαρκείς συλλήψεις κατά την γνώμη σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, καταρχάς για τις περσινές πυρκαγιές, στη διάρκεια των πυρκαγιών δόθηκε η εντύπωση ότι είναι οι καταστροφικότερες των τελευταίων ετών, όμως ήταν οι λιγότερο καταστροφικές τα τελευταία δέκα έτη, σε ότι αφορά την έκταση των πυρκαγιών.

Το παιχνίδι που παίχτηκε από ορισμένα Μ.Μ.Ε., στην προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, άφησε κάποιες εντυπώσεις σαν και αυτές που μου λέτε τώρα.

Όμως τα στοιχεία που δόθηκαν μετά και όταν με ψύχραιμο τρόπο μετρήθηκαν οι εκτάσεις και όλα, ήταν αυτό που σας είπα το αποτέλεσμα. Εμείς στεναχωριόμαστε ακόμα και για ένα στρέμμα που κάηκε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις αλλά δυστυχώς θα υπάρχουν πυρκαγιές στο Νότο της Ευρώπης και δυστυχώς το κλίμα έχει πάει προς το χειρότερο τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις επαρκούν; Υπάρχουν κενά και κάποιοι λένε, γιατί δεν γίνονται μόνιμοι οι Πυροσβέστες που χρόνια υπηρετούν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, παραλάβαμε μια κατάσταση που είχε τεράστια προβλήματα σε ότι αφορά τις διάφορες κατηγορίες προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Εμείς τι κάναμε;

Καταρχάς μονιμοποιήσαμε, παρά το ότι κάποιοι δεν το πιστεύανε, μονιμοποιήσαμε τους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που είχαν τα κατάλληλα προσόντα. Ανανεώσαμε τη σύμβαση των πενταετών Πυροσβεστών που δεν μπορούσαν να μονιμοποιηθούν και επιπλέον πήραμε τους Πυροσβέστες, τους εποχικούς που ως τώρα προσλαμβάνονταν για πέντε μήνες, τώρα τους πήραμε για πρώτη φορά για έξι μήνες.

Νομίζω ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα πιο σταθερό καθεστώς για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Μακάρι να είχαμε τόσους και άλλους τόσους αλλά είναι η κατάσταση αρκετά σταθερή σε ότι αφορά το προσωπικό. Και αν θέλετε, θα δείτε αυτό το προσωπικό να είναι σωστότερα ντυμένο, με σωστότερη εξάρτηση, κράνη, φόρμες κ.τ.λ. και δείτε φωτογραφίες Πυροσβεστών πριν τρία χρόνια, πως ήταν τότε, πως είναι τώρα και κάντε την σύγκριση.

Δημοσιογράφος: Αν σας ρωτήσουμε ότι είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να πάει καλύτερα η φετινή χρονιά, το φετινό καλοκαίρι, τι θα απαντήσετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε μάντης δεν είμαι. Προσπαθούμε, έχουμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα που σας είπα. Έχουνε γίνει πολλές ασκήσεις σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, από πέρυσι τον Οκτώβρη μέχρι τώρα και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Από εκεί και πέρα έχουμε καλύτερες δυνατότητες επομένως αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τις δυνατότητες τις δικές μας. Είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, δεν ξέρουμε με τι ένταση τα φαινόμενα που δεν είναι πάντα τα ίδια. Τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα τα κλιματολογικά και οι αλλαγές οι κλιματολογικές, θα δούμε τι κατάσταση θα επικρατήσει.

Εμείς όμως πιστεύουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πολύ πιο έτοιμο, το προσωπικό είναι πολύ πιο καλά εκπαιδευμένο και επειδή σταθεροποιήθηκε το εργασιακό καθεστώς περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι έχει και καλύτερο ηθικό.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση εκτός τώρα του θέματος, γιατί είχαμε ανάρτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγο.

Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε τον κύκλο της συζήτησης μας κ. Τόσκα από εκεί που ξεκινήσαμε, από την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Να σας διαβάσουμε τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο tweet του: «Ο Ρουβίκωνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα εισέβαλε το πρωί ακόμα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λογικό είναι με τόση προστασία που απολαμβάνει από την Κυβέρνηση. Αυτή είναι η “κανονικότητα” του κ. Τσίπρα.»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα και στην αρχή, ο κ. Μητσοτάκης ελλείψει προτάσεων, ελλείψει κάποιου προγράμματος εντός ή εκτός εισαγωγικών, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μιλάει για εισβολή που δεν έγινε και μιλάει για έλλειψη κανονικότητας αλλά μου φαίνεται αυτήν την έλλειψη κανονικότητας μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν την βλέπει. Ίσως τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται, την βλέπουν και γι’ αυτό έρχονται.

Δημοσιογράφος: Έχετε δει επίσης κύριε Υπουργέ ότι η Αντιπολίτευση, νομίζω και το Κίνημα Αλλαγής, πέρα από τη Νέα Δημοκρατία, ζητάει συνεχώς την παραίτηση σας από την θέση του Υπουργού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η παραίτησή μου, δεν είναι θέμα… Αυτό το ζητάει 2 χρόνια, 2,5 τώρα, κύρια το Κίνημα Αλλαγής και δεν ξέρω, ίσως έχουν κάτι να φοβηθούν.

Δημοσιογράφος: Που έχουν όμως συνεχή προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι αλήθεια αυτό. Το ξέρετε. Ότι δέχονται συνεχώς επιθέσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι και είχαν προβλήματα. Είχαν για πάρα πολλά χρόνια προβλήματα. Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι με το που άλλαξε όνομα ξέχασε τα προβλήματα και ίσως φοβάται για διάφορους λόγους, δεν ξέρω εγώ τι να πω.

Φαίνεται ότι μετά από 2,5 χρόνια δεν έχει ξεχάσει το γνωστό του αίτημα το Κίνημα Αλλαγής όπως και η Νέα Δημοκρατία δεν ξεχνάει την έλλειψη κανονικότητας.

Εγώ θα ήθελα να ανατρέξουν όλοι όσοι μας ακούνε στο τι γινόταν στην Αθήνα, τα προηγούμενα χρόνια, με τα σύννεφα των δακρυγόνων και με τα τεράστια προβλήματα και ας αναλογιστούμε όλοι πότε υπήρχε πιο ήρεμη κατάσταση τότε ή τώρα;

Εμείς προσπαθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, έχουμε κληρονομήσει ζητήματα και προβλήματα τεράστια από την εποχή των μνημονίων και νομίζω αυτά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η σημερινή Κυβέρνηση τα δημιούργησε. Κάποιοι φαίνεται έχουν κοντή μνήμη.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις