Τε 5 Οκτωβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Μάιος 201822-05-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

22-05-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη κατά τη διάρκεια εκπομπής στην ΕΡΤ 1.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Λοιπόν επανήλθαμε και απ’ ό,τι βλέπουμε και στην εικόνα μας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας ήδη είναι στη σύνδεσή μας.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. Τόσκα.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Μιχελιδάκη. Καλημέρα κύριε Μεϊντάνη. Καλημέρα κύριε Λασκαράτο.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, να ‘στε καλά. Σας ευχαριστούμε. Είναι πολύ χρήσιμη η παρουσία σας σήμερα εδώ για να βάλουμε τα πράγματα κάτω. Έχουμε δυο περιστατικά βασικά που είναι η αφορμή της κουβέντας. Τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα όσα έγινα χθες στην Αθήνα εδώ, τον Ρουβίκωνα. Νίκο από πού ξεκινάμε;

Δημοσιογράφος: Από το πρώτο. Από το πρώτο χρονικά ουσιαστικά.

Δημοσιογράφος: Από τη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Μήπως να μας πείτε κύριε Υπουργέ, ουσιαστικά πριν αρχίσουμε λίγο να σχολιάζουμε, έχει προκύψει μια τεράστια πολιτική αντιπαράθεση μέσα από αυτό το θέμα της επίθεσης στον Δήμαρχο, αλλά να μας πείτε λίγο και που βρίσκεται η έρευνα της Αστυνομίας, γιατί υπάρχει και το βίντεο. Μαθαίνουμε για τις τέσσερις συλλήψεις. Σιγά σιγά ξεδιπλώνεται και το προφίλ αυτών των ανθρώπων, αλλά πείτε μας πού βρίσκεστε και αν θα ανοίξει αυτός ο κύκλος των συλλήψεων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Μιχελιδάκη είδατε ότι πολύ σύντομα συνελήφθησαν μέσα στα πλαίσια του αυτοφώρου οι τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι επιτέθηκαν στον δήμαρχο, τον κύριο Μπουτάρη, και προσήχθησαν στη Δικαιοσύνη. Οι τρεις θα προσαχθούν για την ακρίβεια για δεύτερη φορά, ο τέταρτος ο οποίος είναι ανήλικος θα προσαχθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων στις 4 Οκτωβρίου και παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για να ταυτοποιηθούν και να βρεθούν και τα υπόλοιπα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση στο Δήμαρχο.

Μια άνανδρη, τραμπούκικη, φασιστική επίθεση, που δεν είχε κανένα νόημα και καμία σχέση με την εκδήλωση και τη συγκέντρωση που είχε σχέση με ιστορικά θέματα, με τη μνήμη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η επίθεση δεν είχε καμία σχέση με τα ιστορικά θέματα.

Αποσκοπούσε στα να πλήξει τον Δήμαρχο, ένα θεσμικό όργανο και να πλήξει αν θέλετε και τις βασικές Αρχές της ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή τις βασικές Αρχές της Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε πρόβλεψη να υπάρχει ασφάλεια εκεί, δηλαδή να υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης που θα ήταν και ο Δήμαρχος παρών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, επειδή καταλαβαίνω το νόημα της ερώτησής σας, επειδή πάει να γυρίσει από κάποιους το θέμα και να ειπωθεί ότι η Αστυνομία έπρεπε να είναι σε μεγάλο αριθμό εκεί, αλλά καταλαβαίνετε ότι σε μία συγκέντρωση πάνω από χιλίων ατόμων δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται μέσ’ το κέντρο της συγκέντρωσης.

Ο Δήμαρχος πήγε αυθόρμητα εκεί, όπως είχε κάθε δικαίωμα, μαζί με τους λιγοστούς φρουρούς του και κανένας δεν περίμενε ότι απρόκλητα θα δεχόταν τέτοια επίθεση.

Δημοσιογράφος: Δεν υπήρχε άλλη αστυνομία, αστυνομική παρουσία εκτός από τους φρουρούς του Δημάρχου κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μέσα στην διαδήλωση όχι. Θέλω, όμως, επειδή βλέπω επιμένετε σε αυτό το θέμα, στο θέμα της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας, η οποία έδειξε την αποτελεσματικότητά της, με τη γρήγορη σύλληψη αυτών των ατόμων.

Να επιμείνω σε μια άλλη διάσταση, στο τι κλίμα καλλιεργήθηκε από μερικούς σε αυτήν την εκδήλωση, την καθ’ όλα αποδεκτή εκδήλωση τιμής στους Πόντιους και στην ιστορία τους. Κάποιοι διείσδυσαν μέσα σε αυτήν τη συγκέντρωση και προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν, όπως διείσδυσαν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που έχουν σχέση με εθνικά θέματα.

Αυτό είναι μια συστηματική τακτική που εφαρμόζεται από συγκεκριμένους ακροδεξιούς κύκλους και με την ανοχή κάποιων οι οποίοι καλοβλέπουν ή προσπαθούν να εισπράξουν από τέτοιες εκδηλώσεις ακραίες.

Επομένως να βάλουμε τα πράγματα -παράκληση- στη διάστασή τους, δηλαδή ήταν μια ειρηνική εκδήλωση, ήταν μια εκδήλωση που αφορούσε εθνικό θέμα, δεν περίμενε κανένας να υπάρξουν από τη μια στιγμή στην άλλη τέτοια έκτροπα και δεν άρμοζαν τέτοιες ενέργειες με το θέμα, που ήταν εθνικό. Έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις τέτοια ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα θέλω να σας ρωτήσω το εξής, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους κι όπως ακριβώς είπατε κι εσείς. Έχουν συλληφθεί τέσσερις άνθρωποι, γρήγορες συλλήψεις.

Ο ένας συνελήφθη γιατί έκανε μια ληστεία σε ένα κρεοπωλείο αν δεν κάνω λάθος. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες εκατοντάδες εικόνες από αυτά που έγιναν προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες με τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν την επίθεση, με τους ανθρώπους οι οποίοι τους καθοδήγησαν στην επίθεση και αυτοί δεν είναι τέσσερις, είναι καμιά σαρανταριά. Οι εικόνες, τα πρόσωπά τους, είναι στη διάθεσή σας.

Θέλουμε να μας πείτε για να συνεχίσει και την ερώτηση, Μάριον, ποιες είναι οι κινήσεις σας από εδώ και πέρα; Δεν ήταν τέσσερις όλοι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη. Ήταν περισσότεροι κι ήταν συγκεκριμένοι. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι ταυτοποιημένοι με τα πλάνα που βλέπουμε. Τι κάνετε από εδώ και πέρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μάλλον θα λέτε να φύγω από το γραφείο του υπουργού και να γίνω Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος αλλά παρ’ όλα αυτά..

Δημοσιογράφος: Όχι απλώς σας ρωτάμε οι ενέργειες ποιες είναι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρ’ όλα αυτά θα σας απαντήσω γιατί το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό, εσείς θέλετε να το πάτε στην αποτελεσματικότητα της αστυνομίας. Θα σας απαντήσω όμως και γι’ αυτό.

Αυτή τη στιγμή γίνονται εκτεταμένες έρευνες προκειμένου να βρεθούν, να αναγνωριστούν και να εντοπιστούν οι υπόλοιποι άνθρωποι που ήταν στο χώρο αυτό και οι οποίοι ενήργησαν με τον τρόπο που ενήργησαν. Εγώ θα επιμείνω στο πολιτικό θέμα, στο βαθύτατα πολιτικό, αφού κάποιοι δεν θέλουν να δουν την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας που μέσα στα πλαίσια του αυτοφώρου, δηλαδή των 24 ωρών, έκανε τις συλλήψεις που έκανε. Το παρακάμπτω.

Το βαθύτατα πολιτικό θέμα είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν συγκεντρώσεις για εθνικά θέματα προκειμένου να τις εκτρέψουν και να οδηγήσουν τα πράγματα σε πλαίσια πέρα από αυτά της Δημοκρατίας και της νομιμότητας και κάποιοι άλλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ζητήματα, τις εκτροπές αυτές με υποκριτικό τρόπο και να μιλήσουν για θεωρίες των δύο άκρων ή για ανομία και για διατάραξη της τάξης.

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Μπουτάρης το είπε καθαρά. Πρόκειται, όπως είπε χθες στο Δημαρχείο, ότι ήταν οργανωμένοι ακροδεξιοί, οργανωμένοι ακροδεξιοί φασίστες αυτοί που του επιτέθηκαν. Τους φωτογράφισε. Έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Μπουτάρης σωστά τα είπε, συμφωνώ μαζί του και εξάλλου ξέρει τα θέματα της πόλης του καλύτερα από όλους μας και είπε ότι δεν πρέπει να ξαναδούμε καταστάσεις που δημιουργήθηκαν σαν τη σημερινή μέρα το 1963 και αναφέρομαι στη δολοφονία Λαμπράκη από το παρακράτος εκείνης της εποχής.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η δημοκρατική κοινωνία μας, το δημοκρατικό μας κράτος θα πάρει όλα τα μέτρα και παίρνει όλα τα μέτρα για να μην έχουμε καταστάσεις τέτοιες.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, για τα επιχειρησιακά μιλήσαμε. Εστιάσατε στα πολιτικά και θέλω να ρωτήσω, επειδή και ο Πρωθυπουργός χθες έκανε τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και είπε ουσιαστικά ποιοι ανοίγουν τον δρόμο για τη βία και μίλησε για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έκφραση στα κορυφαία όργανά της.

Εσείς, ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχετε αποδείξεις ή ενδείξεις ότι και αυτό το τελευταίο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με ένα τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έκφραση στα κορυφαία όργανά της;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μην μπερδεύουμε τα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της Κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά, τις πρακτικές και τις αντιλήψεις του κ. Λαζαρίδη και του κ. Μπαλτάκου για το ποιοι είναι οι συγγενείς χώροι του κόμματος τους και τι ενέργειες κάνανε για συνεργασία με τον συγγενή χώρο.

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην προηγούμενη ηγεσία τώρα, όχι στην…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επίσης, να θυμίσω δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν καταδικάστηκαν με τον τρόπο που πρέπει…

Δημοσιογράφος: Παρ’ όλα αυτά εσείς βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία πίσω από αυτό το περιστατικό, το οποίο είναι εξαιρετικά ακραίο και δυσάρεστο, κ. Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είπα αυτό το πράγμα, όμως θα πρέπει σε όλους τους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου να υπάρχουν καθαρές καταδίκες αυτών των αντιλήψεων, καθαρές καταδίκες αυτών των πράξεων, αλλά και καθαρές καταδίκες αυτών που έχουν παρεισφρήσει στις διαδηλώσεις, στις διαμαρτυρίες, στις εκδηλώσεις για τα εθνικά θέματα και οι οποίοι προσπαθούν να εκτρέψουν τα πράγματα και να τα εκμεταλλευτούν επωάζοντας το αυγό φιδιού. Είδαμε τέτοιες περιπτώσεις πρόσφατα και στη Λέσβο και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Ποιο πολιτικό χώρο βλέπετε πίσω από τα συγκεκριμένα τελευταία περιστατικά έτσι όπως τα μαζέψατε και εσείς μάλιστα τώρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο ακροδεξιός χώρος, η στάση του ακροδεξιού χώρου είναι εμφανής. Οι άνθρωποι αυτοί σε όλες τις περιπτώσεις είναι άνθρωποι του ακροδεξιού χώρου, πλην όμως, ο ακροδεξιός αυτός χώρος δεν περιορίζεται από συγκεκριμένα όρια.

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπαινοβγαίνουν σε αυτόν τον χώρο και υπάρχουν και αντιλήψεις που πρέπει άμεσα να καταδικάζονται, αλλιώς οδηγούν ανθρώπους σε αυτόν τον χώρο. Αυτός ο τόπος, ο τόπος μας, η χώρα μας έχει υποστεί τα πάνδεινα από προδοσίες μέχρι σφαγές ανθρώπων από αυτόν το χώρο και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας και επαναλαμβάνω και το θέμα της επετείου της σημερινής μέρας, τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 σαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην ίδια περιοχή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, να σας πω δεν επωάζεται το αυγό του φιδιού, υπάρχουν πολλές οχιές και πολλές κόμπρες, όπως διάβασα, στα πόδια μας. Δεν επωάζεται, έχει επωαστεί, έχει γεννήσει, έχει τελειώσει το παραμύθι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμφωνώ μαζί σας αλλά θα πρέπει να καταδεικνύουμε αυτά τα επωασμένα φίδια και θα πρέπει να καταδικάζουμε και αυτούς, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις του επωασμού.

Δημοσιογράφος: Απλώς ως πολιτικός συντάκτης να παρατηρήσω κύριε Υπουργέ ότι έχετε αποφύγει εσείς να αναφερθείτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ κοντά σε ακροδεξιές αντιλήψεις και δεν το κρύβει και πιστεύω ότι στο όνομα του πυρήνα αυτής της παράταξης θα πρέπει να καταδικάζονται και αυτές οι αντιλήψεις και ορισμένες πράξεις, που υποστηρίζονται από ανθρώπους της καθ’ όλα σεβαστής συντηρητικής πλευράς. Η συντηρητική πλευρά έχει και αυτή μια ιστορία δημοκρατική και γι΄ αυτό προς συμφέρον του τόπου θα πρέπει να καταδικάζει αυτούς, οι οποίοι γλυκοκοιτάζουν ακροδεξιά.

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο άλλο θέμα για το οποίο σήμερα έχουμε την παρουσία σας εδώ και έχει να κάνει και με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας χθες. Υπολογίζεται περίπου γύρω στα 70 άτομα, μπήκανε απογευματινή ώρα, την ώρα που συνεδρίαζε πάνω, υπήρχε διάσκεψη ανωτάτων δικαστικών και μάλιστα για το θέμα του ασφαλιστικού που καίει κιόλας για τις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μπήκανε μέσα ανενόχλητοι ουσιαστικά, κατέστρεψαν, πέταξαν μπογιές…

Δημοσιογράφος: Δυο πούλμαν νοματαίοι.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς, ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία αλλά από ότι καταγράφηκε στο ρεπορτάζ δεν είχαμε κάποια σύλληψη. Έφυγαν, προχώρησαν το δρόμο τους, έκαναν αυτά που ήθελαν και έφυγαν. Τώρα κύριε Τόσκα εδώ υπάρχει θέμα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η δράση του Ρουβίκωνα μας προβληματίζει. Φυσικά καταδικαστέες αυτές οι πράξεις. Αν θέλετε μας κάνει κακό πολιτικά η δράση του Ρουβίκωνα και εγώ τους χαρακτηρίζω αυτούς τους ανθρώπους, ανάλογα με το τι προθέσεις έχουν, ότι πολιτικά κινούνται σαν τα μωρά που κινούνται με τα τέσσερα, δηλαδή σε μια πρωτόγονη πολιτική σκέψη και με πράξεις όπως έχω χαρακτηρίσει γραφικές σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα και την πολιτική κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης και αυτού του τόπου.

Δημοσιογράφος: Μόνο γραφικές, είναι και βίαιες. Δεν είναι και βίαιες κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για μένα κακό κάνουν και στις αντιλήψεις του κόσμου και στη συντηρητικοποίηση του κόσμου.

Δημοσιογράφος: Μόνο γραφικές είναι οι πράξεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω και κάτι άλλο; Όχι, είπα είναι καταδικαστέες, είναι γραφικές και δεν ξέρω τι άλλο επίθετο θα βάζατε εσείς. Να θυμίσω όμως ότι έχουνε γίνει γύρω στις 67 συλλήψεις και 106 προσαγωγές και γύρω στις 100 περιπτώσεις μέλη του Ρουβίκωνα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Επομένως δεν είναι ατιμώρητος ο Ρουβίκωνας, εμείς θα θέλαμε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο κάνουμε ό,τι μπορούμε από αστυνομικής πλευράς και το ίδιο θα θέλαμε να κάνει και η δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει το γεγονός κύριε Τόσκα ότι παρά τις τόσες συλλήψεις, 70 συλλήψεις μας είπατε, εν τούτοις ο Ρουβίκωνας βρίσκει πολλούς ανθρώπους, έχει διείσδυση σε πολλές αναρχικές ομάδες και έχει συνεχώς κόσμο και κάνει αυτές τις καταδρομικές επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γι αυτό μίλησα πριν για μια πρωτόγονη πολιτική σκέψη που πολλές φορές ελλείψει μαζικού κινήματος και πιο ώριμης πολιτικής σκέψης σε μεγάλα τμήματα των νεαρών παιδιών βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν την πρωτόγονη πολιτική σκέψη, η οποία κακό κάνει στην πορεία της χώρας και συντηρητικοποιεί κόσμο.

Δημοσιογράφος: Όμως κύριε Υπουργέ, τώρα μισό λεπτό επειδή θα πρέπει να κάνουμε τον αντίλογο, δεν θέλω να σας διακόψω απλά επειδή υπάρχει καθυστέρηση, λόγω της σύνδεσης αυτής. Οπότε ξεκινάω να μιλάω και εσείς παράλληλα, λυπάμαι για αυτό εγώ απλώς ήθελα να σας βάλω τον αντίλογο που λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ρωτάει εάν υπάρχει καλή και κακή βία για την κυβέρνηση, εάν υπάρχει ένας διαχωρισμός, εάν η βία σε κάποιες εκφάνσεις της δικαιολογείται και σε κάποιες άλλες όχι …

Δημοσιογράφος : Από τον αγανακτισμένο προφανώς…

Δημοσιογράφος : Προφανώς, από τους ακροδεξιούς από την άλλη…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εμείς είμαστε υπέρ της τήρησης του νόμου σε όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε υπέρ του σεβασμού των πολιτών και των θεσμών σε όλες τις κατευθύνσεις. Παρόλο αυτά δεν θα υιοθετήσω την τακτική, το πα και πριν της θεωρίας των δύο άκρων, γιατί πίσω από αυτήν την θεωρία των δύο άκρων κρύβεται το πολιτικό παιχνίδι καταδίκης της Αριστεράς, για την οποία ο κύριος Μητσοτάκης, μόλις το ‘17 δήλωσε ότι μόνο από εκεί προέρχεται η τρομοκρατία.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά τα τελευταία, δείχνουν πολλές άλλες κατευθύνσεις και μάλιστα σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά κατεύθυνση της τρομοκρατίας έχει αρχίσει και γίνεται αρκετά επικίνδυνη και θέλει προσοχή.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια δεν ξέρω αν έχω το χρόνο για το οργανωμένο έγκλημα, γιατί επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα ζητήματα σαν και αυτά που συζητήσαμε. Θα ήθελα να πω όμως ότι το τελευταίο τριήμερο έγιναν τεράστιες επιτυχίες από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στην εξάρθρωση πολλών συμμοριών.

Είδατε τι έγινε με τα αντικαρκινικά φάρμακα, είδατε τι έγινε με την εξάρθρωση συμμοριών ναρκωτικών, την Κυριακή 16 κιλά κοκαΐνη, στην Αθήνα, στα Χανιά.

Στη Δυτική Αττική γίνεται από χθες επιχείρηση και 22 άτομα – Γεωργιανοί συνελήφθησαν χθες στα Βόρεια Προάστια με πάνω από 100 ληστείες. Τα καπνικά προϊόντα στο Κορωπί, που βρέθηκαν μαζί με αρχαία. Τεράστιο εργοστάσιο – το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί. Θα ήθελα να μην παραβλέψουμε αυτές τις τεράστιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο, μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομίας η οποία δουλεύει και σε αντίξοες συνθήκες…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και αυτή είναι η απάντηση στην Νέα Δημοκρατία που μιλάει για αφοπλισμό της Αστυνομίας…

Δημοσιογράφος: Επειδή θέλω να επιστρέψουμε πίσω, να κάνουμε ένα πισωγύρισμα, γιατί είναι μια ερώτηση που μπαίνει παντού και πρέπει να μπει και από τη Δημόσια Τηλεόραση. Υπουργέ, σας καταλογίζουν πολλές φορές, επειδή μιλούσαμε για τον Ρουβίκωνα, ότι το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον χαϊδέψατε τον Ρουβίκωνα και τα μέλη του. Δεν θα σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε αυτήν την έκφραση ότι τον χαϊδέψατε, θα ρωτήσω όμως ευθέως, αν υποτιμήσατε τη δράση του.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υποκίνησε η σημερινή κυβέρνηση τη δράση του Ρουβίκωνα; Συγνώμη αλλά μάλλον είναι αστείο να λέτε αυτό.

Δημοσιογράφος: Όχι υποκινήσατε, υποτιμήσατε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Α, υποτιμήσατε. Συγνώμη,. Δεν έχω καλό…

Δημοσιογράφος: Είναι η απόσταση…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αυτές οι ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αυτός είναι ο κύριος τρόπος δράσης με πιο ήπια ή όχι ήπια μέσα και τρόπους. Από εκεί και πέρα η πρώτη μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός ηπιότερου περιβάλλοντος μέσα στην Αθήνα.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σήμερα για όλα αυτά τα μέτρα ανάπτυξης, τα οποία και χθες συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και γράφονται σήμερα στις εφημερίδες, εάν υπήρχε ένα κλίμα πολύ μεγαλύτερης έντασης σαν και αυτό που υπήρχε πριν το ’14 στην Αθήνα: με τα δακρυγόνα, με την τεράστια καταστολή.

Νομίζω δεν θα μιλούσε κανένας για μια χώρα που είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και οι ξένες χώρες δεν θα συνιστούσαν στους πολίτες να επισκεφθούν σαν τουρίστες την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Η αλλαγή του περιβάλλοντος νομίζω ότι θα πρέπει να μας καταλογιστεί στα θετικά.

Δημοσιογράφος: Μας πιέζει λίγο ο χρόνος και πρέπει να κλείσει η εκπομπή συνολικά. Απλά μια τελευταία ερώτηση, ίσως πάνω σε αυτό που λέτε. Επειδή υπάρχει η δέσμευση να επιστρέψουν Αστυνομικοί από την φύλαξη υψηλών προσώπων, που έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, στην προστασία του πολίτη και σε περιπολίες, σε γειτονιές, σε όλο αυτό που καταγράφεται, που δεν θα συζητήσουμε τώρα αριθμούς, αν είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο αλλά θα πούμε ότι υπάρχει και υφίσταται και ο πολίτης αισθάνεται ανασφάλεια. Πείτε μας έχουν επιστρέψει; Είναι μεγαλύτερες οι δυνάμεις που δουλεύουν γι’ αυτό καθημερινά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υποσχέθηκα 800 αστυνομικοί να φύγουν από την ασφάλεια προσώπων και χώρων και αυτό έχει επιτευχθεί ήδη, εκτός από έναν αριθμό 20 – 30 οι οποίοι είναι ασθενείς και θα επιστρέψουν και αυτοί. Έχει επιτευχθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Έχει υλοποιηθεί η αύξηση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας και αυτό νομίζω είναι ορατό και έχουν ενισχυθεί, έχουν πάει στα αστυνομικά τμήματα και όχι σε γραφεία, όχι σε άλλες θέσεις αυτοί που φύγαν από τη φύλαξη υψηλών προσώπων. Αυτό που εξαγγέλλουμε, υλοποιείται. Δεν είχε γίνει ποτέ μείωση από τη φύλαξη υψηλών προσώπων.

Δημοσιογράφος: Να ολοκληρώσουμε για να πάμε στο δελτίο ειδήσεων. Να σας ευχαριστήσουμε. Να πούμε όμως και τώρα να μας επιτρέψετε, επειδή είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη χαρά να σας βλέπουμε σε αυτούς τους 8 μήνες της εκπομπής, απευθείας, είναι η πρώτη φορά που σας συναντάμε, θα θέλαμε να σας δεσμεύσουμε, αν γίνεται, να επαναλάβουμε πολύ σύντομα αυτή τη κουβέντα να μας πείτε το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες. Ο κόσμος μας ρωτά και να έρθετε να μας πείτε πως ακριβώς θα είναι οι νέες ταυτότητες και πότε θα μπούνε στην ζωή μας. Αν γίνεται και μέσα στην εβδομάδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στη διάθεσή σας και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε.

Τελευταίες Αναρτήσεις