Σα 28 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Απρίλιος 201802-04-2018: Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε δημοσιογράφους

02-04-2018: Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε δημοσιογράφους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε δημοσιογράφους

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίασης παιδικού βιβλίου σήμερα, 2 Απριλίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε με αυτό που λέγατε σήμερα. Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων της καθημερινότητας για την ασφάλεια, για την οδική ασφάλεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι η άλλη πλευρά, όχι η τόσο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πλευρά που έχει σχέση με τη συμβουλευτική, η ανθρώπινη πλευρά που περνάει μηνύματα. Σε αυτή την περίπτωση η συγγραφέας – αστυνομικός με τη βοήθεια μιας εταιρίας και όσων συνέβαλαν, περνάει μηνύματα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέσα από ένα σκυλάκι. Ίσως περισσότερα απ’ ότι περνούν οι άνθρωποι μερικές φορές. Και αυτό μπορεί να είναι προσιτό μέσω internet , δωρεάν για τα παιδάκια αλλά όχι μόνο για τα παιδάκια αλλά και για τους μεγάλους.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι η μια πλευρά. Δυστυχώς όμως η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλού το πάτε αλλά τέλος πάντων υπάρχουν και πολύ δυσάρεστα περιστατικά σαν και αυτό…

Δημοσιογράφος: Είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό…

Δημοσιογράφος: Σήμερα χαροπαλεύει ένας άνθρωπος, είχαμε τη ληστεία μιας ηλικιωμένης στη Σαλαμίνα που πήγε στο νοσοκομείο. Έχουμε καθημερινά τέτοια περιστατικά, τι γίνεται με την εγκληματικότητα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με την εγκληματικότητα την οποία καταρχάς πρέπει να βάλουμε στις πραγματικές της διαστάσεις.

Είναι πολύ δυσάρεστο το σημερινό περιστατικό. Ας ελπίσουμε όλοι και ευχόμαστε ο άνθρωπος που βρίσκεται στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή να βγει χωρίς να κινδυνέψει η ζωή του και από πλευράς Αστυνομίας γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να συλληφθούν οι ένοχοι.

Από ’κει και πέρα όμως θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Τα στατιστικά στοιχεία που βγήκαν, ξέρετε μιλώντας για στατιστικά στοιχεία δεν σημαίνει ότι ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά να πούμε τα πράγματα όπως είναι.

Στη διάρκεια του ‘17 σε σχέση με το ‘16, οι ληστείες σε σπίτια είναι γύρω στο 13%, αν θυμάμαι καλά, μειωμένες και ορισμένα άλλα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε, αγγελικά πλασμένο κόσμο και κόσμος χωρίς προβλήματα, χωρίς εγκλήματα αλλά και παραβάσεις, όποιος μπορεί να κάνει να έρθει και να μας πει τον τρόπο.

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μειωθούν οι δείκτες και αυτό είναι μια καθημερινή προσπάθεια, με συνεχείς αλλαγές στους στόχους και στις προσπάθειες μας.

Δημοσιογράφος: Και σε αυτή την περίπτωση αντέδρασε ο επιχειρηματίας όπως και ο 88χρονος στο σπίτι, με αποτέλεσμα πραγματικά τραγικό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κάποιοι χλεύαζαν όταν είπαμε τις οδηγίες, τις οποίες εφαρμόζουν οι αστυνομίες όλου του κόσμου για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι άνθρωποι σε κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις. Τώρα δε ξέρω τι θέλουν, τι θα μπορούσαν να πουν.

Οι οδηγίες αυτές, δεν είναι οδηγίες δικές μου, δεν είναι οδηγίες κάποιου από την Ελληνική Αστυνομία, είναι διεθνείς πρακτικές για όλα αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά. Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει τις διεθνείς πρακτικές. Επιτέλους, αν θέλετε, εφαρμόζει τις διεθνείς πρακτικές και προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

Καλό είναι λοιπόν, και αν θέλετε κάνω και μια έκκληση και σε εσάς τους ανθρώπους των ΜΜΕ, να βλέπετε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να μην πιανόμαστε ούτε από την περιπτωσιολογία, ούτε να περνάμε λάθος μηνύματα. Τα λάθος μηνύματα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις απώλειες.

Δημοσιογράφος: Και κάτι ακόμη, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που λένε ότι αυτή η έξαρση της εγκληματικότητας, δηλαδή κακοποιοί να πυροβολούν με ευκολία, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις όλων των θυμάτων, έχει να κάνει με αποφυλακίσεις ατόμων τώρα τελευταία, τα οποία η αστυνομία είχε πιάσει και τα είχε στείλει στη φυλακή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοίταξε, πριν από δευτερόλεπτα μίλησα για μειωμένα ποσοστά του 2017 σε σχέση με το 2016, εσείς επιμένετε να μιλάτε για το 2016;

Δημοσιογράφος : Μιλάω για τελευταία και επικαλούμαι κάποια δημοσιεύματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εγώ επικαλούμαι στατιστικές και εσείς επικαλείστε δημοσιεύματα. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Δημοσιογράφος : Και το τελευταίο ερώτημα: εσείς επικαλείστε στατιστικές, όμως όπου και να πάτε, σε όποια πολυκατοικία και να χτυπήσετε το κουδούνι ο κόσμος θα σας πει «φοβόμαστε, κλειδωνόμαστε, βάλαμε πόρτες ασφαλείας και τις ανοίγουν, γιατί το έγκλημα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Κλέψανε τον διπλανό μου, κλέψανε εμένα, μπαίνω στο σπίτι μου και φοβάμαι.» Στον κόσμο τι έχετε να πείτε, τι γίνεται κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να μειώσουμε την εγκληματικότητα. Κατεβάζουμε συνεχώς αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο. Βγαίνουν από τα γραφεία και από τις ασφάλειες επισήμων, ενώ τόσα χρόνια πρόσθεταν αστυνομικούς στους επισήμους, εμείς αφαιρούμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τα περιστατικά, προσπαθούμε όμως να τα μειώσουμε και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

Τελευταίες Αναρτήσεις