Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Απρίλιος 201801-04-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα"

01-04-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" και το δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Σε πιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση στο στέκι "Φαβέλα";

Υπουργός: Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί δυο δράστες οι οποίοι συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συσχέτιση των στοιχείων στην υπόθεση της “Φαβέλα” αλλά στρέφονται και σε άλλες ακροδεξιές ομάδες. Η υπόθεση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας μας απασχολεί γιατί βρίσκεται διεθνώς σε έξαρση, αλλά και γιατί τελευταία στη χώρα μας υπάρχει έξαρση επιθέσεων κατά δημοκρατικών πολιτών. Από την πλευρά μας, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Δημοσιογράφος: Οι έρευνες για την «Cobact 18»;

Υπουργός: Η “ C obact 18” είχε τρομοκρατική δραστηριότητα από το 2015 έως πρόσφατα σε όλη τη χώρα, σε χώρους καταλήψεων και σε χώρους μεταναστών. Τα μέλη τους, που προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο, τον οποίο θεωρώ ως ενιαίο χώρο με τη Χρυσή Αυγή, εξουδετερώθηκαν. Αυτή θα είναι η τύχη όσων ονειρεύονται την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος ή άλλες καταστάσεις που ηττήθηκαν το 1945 και που, δυστυχώς, με λάθη και του δημοκρατικού κινήματος, έχουν αναβιώσει αυτή την εποχή. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, σημειώνω ότι το υλικό που έχει κατασχεθεί είναι μεγάλο και οι έρευνες θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη.

Δημοσιογράφος: Πώς ερμηνεύετε την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Χρυσής Αυγής;

Υπουργός: Βλέπουμε μια έξαρση φασιστικών επιθέσεων για τακτικούς λόγους. Δηλαδή, συμβαίνει αυτή την περίοδο που από τη δικαιοσύνη αποκαλύπτονται στοιχεία για τη δράση τους και προσπαθούν να πάρουν κεφάλι. Σε στρατηγικό επίπεδο προσπαθούν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση. Δεν υπάρχει περίπτωση μια κυβέρνηση της Αριστεράς να αφήσει τέτοιες δραστηριότητες να υπονομεύσουν τη δημοκρατία.

Δημοσιογράφος: Η ΝΔ έχει αναγάγει το θέμα της ασφάλειας σε μείζον και έχει ζητήσει επανειλημμένως την παραίτησή σας. Πώς απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;

Υπουργός: Η ΝΔ προσπάθησε να αναγάγει τα ζητήματα της ασφάλειας και της τάξης σε κεντρικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής της τακτικής, αλλά η ασφάλεια στη χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ΄ ό,τι στη δική της διακυβέρνηση, όπως και η κοινωνική ειρήνη. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται όχι μόνο από τα στατιστικά της Αστυνομίας, αλλά και από την ψήφο εμπιστοσύνης των τουριστών που την επισκέπτονται, όπως και άλλων χωρών. Τυχαία λέτε ότι οι ΗΠΑ κατέταξαν πρόσφατα την Ελλάδα μεταξύ των ασφαλέστερων χωρών στον κόσμο και ο εδώ πρέσβης τους κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στην χώρα μας;

Ο λόγος που η ΝΔ επιμένει στην προπαγάνδα της είναι γιατί θεωρεί την αστυνομία, όπως και τον στρατό, ιδιοκτησία της, προνομιακό χώρο δράσης της. Ωστόσο, οι άνθρωποι της αστυνομίας με τη στάση τους την έχουν διαψεύσει. Διότι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπηρετούν τον κρατικό μηχανισμό, τον νόμο, το Σύνταγμα, πάνω απ’ όλα και τη δημοκρατία και όχι συγκεκριμένα πρόσωπα για λόγους ρουσφετολογικούς. Κατάλαβαν ότι η ασφάλεια δεν ανήκει στη δεξιά και σε κανένα κόμμα. Η ΝΔ είναι καιρός να καταλάβει και αυτή ότι δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για την αστυνομία καθώς και όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Δημοσιογράφος: Η ΝΔ λέει ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της…

Υπουργός: Η αντιπολίτευση ξεχνάει ότι η δική της πρακτική δεν απέδωσε τίποτα τόσα χρόνια στο ζήτημα των Εξαρχείων, αλλά αντίθετα φούντωσε τα προβλήματα. Χρησιμοποίησε τα Εξάρχεια ως το χαλί όπου έκρυβε άλλα προβλήματα και τώρα εγκαλεί εμάς γιατί δεν το λύνουμε μέσα σε μικρό διάστημα. Αντιθέτως, απέκρυπτε το μεγάλο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής, στο οποίο έχουμε βάλει τάξη σ’ ένα μεγάλο βαθμό, χωρίς να αγνοούμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Πρόταξε το θέμα των Εξαρχείων για να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Προτείνει τις γενικευμένες επελάσεις τις οποίες εφάρμοζε μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις της μιας μέρας για τα κανάλια, χωρίς να δίνει πραγματικές λύσεις. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσε να το λύσει η ΝΔ, σε είκοσι τέσσερις ώρες, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Υπάρχει, πράγματι, παραβατικότητα στα Εξάρχεια, υπάρχει πρόβλημα. Να θυμίσω ότι έχουμε κάνει επανειλημμένες οργανωμένες επιχειρήσεις –πέντε κατά την τελευταία τριετία- για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, που δεν είχαν γίνει αντίστοιχες. Έχουμε ακόμη πρόβλημα και με κάποιους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι έχουν σχέση και με παραβατικότητες τύπου ναρκωτικών. Θα συνεχίσουμε των αγώνα για την αντιμετώπισή τους.

Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση λέει ότι εμποδίζεστε από τους 53…

Υπουργός: Δεν υπάρχει καμιά απαίτηση ή παρέμβαση των 53+ ή άλλης ομάδας της Αριστεράς. Έχουν πεισθεί πλέον όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν καταστάσεις και ομάδες που υπερβαίνουν τα όρια της διαμαρτυρίας. Υπήρξαν περιστατικά, όπως ο τραυματισμός της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά, που στάθηκε αφορμή να καταλάβουν πολλοί ότι χρειάζονται γενικότερες λύσεις σ’ αυτή την περιοχή. Δεν χρειάζονται, όμως, μόνο αστυνομικά μέτρα, αλλά και συνέργεια άλλων Υπουργείων και του Δήμου, ο οποίος δυστυχώς δεν έχουμε δει να κάνει τίποτε το ιδιαίτερο στην περιοχή των Εξαρχείων. Σε καμία αντίστοιχη περίπτωση στο εξωτερικό, δεν λύθηκαν τέτοια προβλήματα αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένταση στις σχέσεις με τον κ. Καμίνη;

Υπουργός: Προσωπικά δεν επιδιώκω καμία ένταση με τον κύριο Καμίνη. Αντιθέτως επιδιώκω τη συνεργασία, όπως γίνεται με πολλούς δημάρχους. Αλλά όταν εμείς ζητάμε συνεργασία και απαντούν με συνεχείς προκλήσεις; Ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει και νομίζω ότι καμιά ομάδα αναρχικών ή άλλων θα έφερνε εμπόδια για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, για τη συντήρηση του φωτισμού, τα παρτέρια και οτιδήποτε άλλο θα ομόρφαινε αυτή την περιοχή. Αυτό ζητάμε από τον Δήμο.

Δημοσιογράφος: Στο θέμα των ναρκωτικών, υπήρξε και η επιστολή των πανεπιστημιακών…

Υπουργός: Απαντάμε με τις πράξεις μας, με επιχειρήσεις και αποτελέσματα, τους τόνους των ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί. Όμως, αυτό δεν είναι η μόνη λύση του προβλήματος των ναρκωτικών. Ξέρετε καλά ότι αποτελεί μάστιγα, που πλήττει όλο τον κόσμο και πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές εκείνες που έχουν σχέση και με τη θεραπεία αυτών των ανθρώπων, ίσως και με χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πράγματα που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχει, όντως, πρόβλημα με ανθρώπους οι οποίοι κάνουν χρήση κοντά σε πανεπιστημιακούς χώρους και θα δεχθώ και τις διαμαρτυρίες των Πανεπιστημιακών, και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί με ευρύτερες συνέργιες το πρόβλημα των ανθρώπων που έχουν εξάρτηση και δεν είναι ούτε έμποροι, ούτε κάνουν διακίνηση.

Δημοσιογράφος: Είδαμε το πρόσφατο περιστατικό με τον ηλικιωμένο με το πιστόλι και τέθηκε ξανά το θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Πώς απαντάτε;

Υπουργός: Στη χώρα μας ισχύουν οι νόμοι και υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί στους οποίους μπορεί να προσφεύγει ο πολίτης όταν κινδυνεύει. Δεν έχουν καμιά θέση αντιλήψεις αυτοδικίας, τύπου φαρ Ουέστ. Υπάρχει η αστυνομία, υπάρχουν οι αρχές και εκεί θα πρέπει να απευθύνεται ο καθένας. Αλίμονο αν φθάσουμε στην αυθαιρεσία. Κάποιοι προωθούν την αντίληψη, όπως και ένα μέρος των ΜΜΕ, ότι ο καθένας πρέπει να έχει το όπλο του για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Είναι αντιλήψεις που συνδέονται με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις οι οποίες φέρνουν το μίσος και είναι επικίνδυνες.

Δημοσιογράφος: Στο τέλος της τετραετίας πιστεύετε ότι η βελτίωση της ασφάλειας θα συμβαδίζει με την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία;

Υπουργός: Η κατάσταση είναι σαφώς πιο ήρεμη σε σύγκριση με την περίοδο προ του 2015. Η Αθήνα τότε ήταν μια πόλη μόνιμα στα δακρυγόνα, με συνεχείς συγκρούσεις, με συνεχή καταστολή. Και επειδή η αστυνομία ασχολείτο κυρίως με την καταστολή παραμελούσε άλλα καθήκοντα.

Εμείς δημιουργήσαμε ένα κλίμα μικρότερης έντασης. Δεν λέω ότι έφυγε τελείως η ένταση από την πόλη. Δεν το πετύχαμε στο 100% αλλά πιστεύω σε μεγάλο ποσοστό.

Γι’ αυτό υπάρχει και μεγαλύτερη ηρεμία και μείωση της εγκληματικότητας διότι στράφηκε ένα τμήμα της αστυνομίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Αφέθηκε η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και δεν ζητούν από μένα άδεια για να πιάσουν τα διάφορα κυκλώματα και να κυνηγήσουν το κοινό έγκλημα.

Δημοσιογράφος: Γινόταν παλιότερα κάτι τέτοιο;

Υπουργός: Έχω την αίσθηση ότι η αστυνομία έπαιρνε άδεια προκειμένου να κάνει μια επιχείρηση ανάλογα με το ποιοι εμπλέκονταν.

Δημοσιογράφος: Ως έμπειρος στρατιωτικός πώς κρίνετε την υπόθεση των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Υπουργός: Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Συμφέρει και την ίδια αυτό για να έχει καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες, με την ΕΕ, άρα και τη χώρα μας. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζει τις πρακτικές που εφαρμόζονταν για πάρα πολλά χρόνια σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Πάντοτε, όταν έμπαιναν από τη μια μεριά ή την άλλη από λάθος, αφήνονταν αμέσως, δεν συλλαμβάνονταν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει και τώρα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει σύντομα.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη, και εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες αν ο στρατός μας έχει την ισχύ που είχε στο παρελθόν…

Υπουργός: Η χώρα μας δεν είναι αδύναμη, αποδυναμωμένη όπως, πχ, η Συρία. Είναι μια δυνατή χώρα με αποτελεσματικές, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες και είδατε αυτές τις μέρες με πόση αποφασιστικότητα έγινε από την ΕΕ αυστηρή κριτική στα θέματα των παραβιάσεων και προκλήσεων της Τουρκίας. Έχουμε, λοιπόν και τις δυνατότητες και τις συμμαχίες ώστε να είμαστε ασφαλείς.

Δημοσιογράφος: Πολλά στελέχη στο Κίνημα Αλλαγής και τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση, βλέποντας ήττα στις εκλογές, επιχειρεί εκτροπή. Πώς το σχολιάζετε;

Υπουργός: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που θεωρούν την αντιμετώπιση των σκανδάλων και τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis θεσμική εκτροπή. Η αντιμετώπιση των σκανδάλων είναι προάσπιση των θεσμών και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Δεν είμαστε ούτε μπανανία, ούτε χώρα του τρίτου κόσμου να κρύβουμε το κεφάλι μας κάτω από την άμμο όταν όλος ο κόσμος ξέρει ότι σκάνδαλα έχουν γίνει. Μάλιστα, τα στοιχεία προέρχονται και από διεθνείς υπηρεσίες.

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε την εξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής;

Υπουργός: Ιστορικά, η σοσιαλδημοκρατία έχει ξεκινήσει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εργαζομένων. Όταν δεν υπήρξε συνεργασία όλου του προοδευτικού χώρου, η Ευρώπη το πλήρωσε. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να κρύβεται ή να κοιτάει προς τους χώρους όπου δεν ανήκουν οι άνθρωποι που το ψηφίζουν, αλλά να δει πώς θα βγούμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο από την εποχή των μνημονίων, πώς θα θωρακίσουμε καλύτερα τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αν κάποιοι επιθυμούν να στραφούν στον συντηρητικό χώρο, θα πρέπει να το πουν ξεκάθαρα.

Δημοσιογράφος: Μήπως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες της Κεντροαριστεράς, αν το Κίνημα Αλλαγής διατηρήσει αυτή την μεροληπτική, υπέρ της ΝΔ, “ουδετερότητα” του;

Υπουργός: Εάν το Κίνημα Αλλαγής στραφεί οριστικά προς τον συντηρητικό χώρο, θα χάσει τους πολίτες που μέχρι τώρα το υποστηρίζουν. Το μέτωπο που αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, όπως το «Πράττω» στο οποίο ανήκω, μπορεί να ενισχυθεί με στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η επιδίωξή μας είναι μεγάλα μέτωπα, ευρείες συνεργασίες, αλλά και με σαφείς προοδευτικούς στόχους.

Τελευταίες Αναρτήσεις