Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2018Δελτία Τύπου Μάρτιος 201830-03-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό “ Real FM ”

30-03-2018: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό “ Real FM ”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό “ Real FM

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, 30 Μαρτίου 2018, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοσταθμό “ Real FM ”.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω την συζήτηση μας με την αστυνόμευση και με το κοινό έγκλημα. Η συζήτηση με αφορμή την υπόθεση του 88χρονου, που πυροβόλησε τους εισβολείς ληστές στην κατοικία του, που παραβίασαν το οικογενειακό του άσυλο, η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. Για το εάν πρέπει να υπάρχει αυτοάμυνα, για το αν πρέπει να υπάρχει χρήση όπλων και κυρίως για το εάν μπορεί και με ποιον τρόπο να γίνει αποτελεσματικότερη αστυνόμευση. Θέλουμε μία πρώτη δική σας τοποθέτηση για το θέμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται κάπως συνετά σ’ αυτή τη χώρα καταδικάζουν φυσικά αυτές τις εγκληματικές πράξεις, αλλά επίσης και τις περιπτώσεις αυτοδικίας, εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, εδώ δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει να κατέχει και να κάνει χρήση του όπλου από μόνος του, απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι αρμόδιες αρχές να είναι αυτές οποίες έχουν και το δικαίωμα την νόμιμης βίας. Από εκεί και πέρα στο θέμα της καλύτερης αστυνόμευσης…

Δημοσιογράφος: Βέβαια οι πολίτες λένε ότι φτάνουν στην αυτοάμυνα διότι δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, βέβαια, μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τελείως τις εγκληματικές πράξεις. Δεν πρέπει όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές και καταστάσεις που αυτή τη στιγμή ακόμη και στην Αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται. Και βλέπετε τι σάλος έχει προκύψει από διαμαρτυρίες μαθητών και διαμαρτυρίες άλλων φορέων κοινωνικών στην ίδια την Αμερική, που τόσο διαδεδομένο ήταν το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Σε ό,τι αφορά όμως την αστυνόμευση την οποία καλά κάνει ο πολίτης και αναζητά, την καλύτερη αστυνόμευση, χωρίς να μπορεί αυτό να γίνει στο 100%, εάν θέλετε να σας δώσω και μία είδηση: Από την 1η Μαρτίου που εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο στο κέντρο της Αθήνας, με τις πεζές περιπολίες από περίπου 200 αστυνομικούς έχουν γίνει 2.415 έλεγχοι σε οχήματα, περίπου 4.000 έλεγχοι σε πολίτες, 760 προσαγωγές και 115 συλλήψεις. Έχουν αποδώσει τα μέτρα της πεζής αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας βέβαια και προσπαθούμε να το επεκτείνουμε.

Δημοσιογράφος: Αυτό θέλω να ρωτήσω εάν σκέφτεστε να το επεκτείνετε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή βλέπουμε ότι από τα στατιστικά στοιχεία…

Δημοσιογράφος: Και πόσο εφικτό είναι αυτό; Και το ρωτώ με την έννοια ότι δεν έχετε ούτε άπειρες πηγές χρηματοδότησης, άπειρους πόρους, ούτε άπειρο κόσμο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανές είναι αυτό. Σε δύσκολες συνθήκες δουλεύουμε, προσπαθούμε να βγάλουμε, αν μου επιτρέπετε, από την μύγα ξίγκι όσο αφορά τα υλικά. Σήμερα το απόγευμα γίνεται η παραλαβή στην Αμυγδαλέζα γύρω στα 20 λεωφορεία που πήραμε με ευρωπαϊκά λεφτά από το ΕΣΠΑ και συνεχίζεται η παραλαβή άλλων 400 περίπου οχημάτων και μοτοσυκλετών μέσα στον χρόνο. Θα μου πείτε με αργούς ρυθμούς, όμως αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε για την ώρα και κοιτάζουμε για το παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Ένας συμπολίτης μας, που σας άκουσε πριν να μιλάτε για αυτοδικία, λέει γιατί χαρακτηρίζει ο Υπουργός αυτοδικία την αυτοάμυνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι δεν μπορεί να βαφτίζουμε αυτοάμυνα την αυτοδικία. Τα όρια ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολα. Τα όρια όταν μπαίνει κάποιος στο σπίτι σου δεν μπορούν να χαραχθούν με το χάρακα, αλλά υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει τους νόμους να τους σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μήπως είναι ώρα να γίνει μία συζήτηση για τα όρια; Θέλω να πω είμαστε σε νέες συνθήκες. Η εγκληματικότητα ανά τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα μας ιδίως και λόγω του γεγονότος ότι έχουμε εισάγει μεθόδους από άλλες χώρες, μπορεί σ’ αυτό να έχει παίξει ρόλο και η υψηλή μετανάστευση, έχουμε εισάγει πάντως μεθόδους. Το έγκλημα δεν είναι όπως ήτανε τις δεκαετίες του ’70 ή του ’80, έχει αγριέψει. Μήπως πρέπει να γίνει μια νέα συζήτηση, λοιπόν, για τα όρια της αυτοάμυνας και να θέσουμε εξαρχής κανόνες; Δεν ξέρω, έναν προβληματισμό θέτω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι προβληματισμοί αυτοί είναι απόλυτα λογικοί και είναι οι προβληματισμοί όλων μας κύριε Χατζηνικολάου, γιατί πράγματι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο. Παλιά ήταν πιο κλειστές οι κοινωνίες, πιο κλειστές οι γειτονιές και πιο κλειστά τα κράτη. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και ανάμεσα σε αυτή την κινητικότητα υπάρχει και η κινητικότητα του εγκλήματος. Πράγματι πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξει.

Αυτό το οποίο αλλάζουμε αυτή τη στιγμή, είναι να κατεβάσουμε τους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο, γιατί εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Τα στατιστικά αυτό μας λένε, στατιστικά στοιχεία προχθεσινά, που δείχνουν ότι υπάρχει καλή αντιμετώπιση του μεγάλου εγκλήματος, υπάρχει μείωση του μεγάλου εγκλήματος. Όμως συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στο πεζοδρόμιο, στα σπίτια και στα αυτοκίνητα. Καθαρά λέμε τα προβλήματα και καθαρά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, κατεβάζοντας κόσμο κάτω.

Δημοσιογράφος: Μήπως χρειάζεται να αραιώσει κόσμος, αστυνομικοί εννοώ, από τα γραφεία και τις Υπηρεσίες και από τη φύλαξη υψηλών προσώπων, είτε είναι πολιτικοί, είτε δημοσιογράφοι και να επιστρέψει στα πρωταρχικά αστυνομικά καθήκοντα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αυτό κάνουμε αυτόν τον καιρό. Με μάχες πραγματικές, 150 αστυνομικοί αφαιρούνται από δικαστικούς, οι οποίοι είχαν δικάσει παλιότερα υποθέσεις. Και με μάχες γιατί οι ενστάσεις πέφτουν βροχή. Κάποιοι φοβούνται ίσως παραπάνω από όσο πρέπει. Όμως υπάρχουν και ανάγκες της κοινωνίας έξω και προέχει η ασφάλεια της κοινωνίας και το κοινωνικό σύνολο.

Δημοσιογράφος: Έρχομαι κύριε Υπουργέ και σε αυτό το θέμα για το οποίο έχετε ερωτηθεί δεκάδες φορές, αλλά θα σας ρωτάνε, όσο εμφανίζονται ανάλογα φαινόμενα σαν το χθεσινοβραδινό. Μιλώ για το «Ρουβίκωνα», ο οποίος πήγε εχθές στην κατοικία της πρέσβειρας του Ισραήλ και μάλιστα, διαβάζω στα ρεπορτάζ ότι έφτασαν ως εκεί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την Αστυνομία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε τι έκανε ο «Ρουβίκωνας» σ’ αυτήν την περίπτωση, γιατί σε άλλες περιπτώσεις έχουν γίνει προσαγωγές, συλλήψεις και έχουν καταδικαστεί: Πήγαν και έριξαν προκηρύξεις έξω από το σπίτι της Ισραηλινής πρέσβειρας. Αυτό μπορεί να είναι πολιτικά καταδικαστέο, πλην όμως μην αρχίσουμε να ποινικοποιούμε ή μεγαλοποιούμε καταστάσεις τέτοιας μορφής. Προκηρύξεις ρίχνουν και έξω από τον Λευκό Οίκο. Δεν είναι ευχάριστο για μένα, ούτε πολιτικά είναι ευχάριστο.

Δημοσιογράφος: Η κατοικία της πρέσβειρας φαντάζομαι θα έπρεπε να είχε κάποια επιτήρηση, κάποια φύλαξη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και είχε, είχε φρουρό απ’ έξω. Αυτοί πέρασαν γρήγορα, έριξαν τις προκηρύξεις και έφυγαν. Δε νομίζω ότι είναι θέμα το οποίο αναδεικνύει εγκληματικότητα αυτή η πράξη, μπορεί να είναι καταδικαστέα για άλλους λόγους, αλλά δεν είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. Είναι καταδικαστέες ίσως άλλες ενέργειες και με έχετε ακούσει να είμαι αρκετά σκληρός σε αυτή τη συγκεκριμένη οργάνωση και άλλες περιπτώσεις. Όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, έχει έναν κίνδυνο εδώ το θέμα.

Δημοσιογράφος: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε το θέμα της βίας στα γήπεδα, ένα θέμα επίκαιρο τώρα ενόψει και συζητήσεων που γίνονται στη FIFA για το ενδεχόμενο εξόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις και πώς βλέπετε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου εδώ πρέπει να είμαστε αρκετά σκληροί και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί οι ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι έχουν κέρδος από τη δραστηριότητα αυτή την οικονομική…

Δημοσιογράφος: Ναι, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να χαϊδεύουν συγκεκριμένες ομάδες, συγκροτημένες ομάδες ανθρώπων που υπηρετούν τα συμφέροντα της ομάδας, δεν μπορεί να κρύβουν από πριν διάφορα πράγματα μέσα στο γήπεδο προκειμένου να χρησιμοποιούνται τη στιγμή που θέλουν αυτοί και δεν μπορεί να κάνουν πράξεις παράνομες. Δηλαδή δεν μπορεί να αφήνουν περιθώρια στη βία.

Εγώ πιστεύω ότι τέτοιες συνθήκες δεν ευνοούν και τους ίδιους, τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες γιατί δεν μπορούν να πάνε οικογένειες να απολαύσουν το ποδόσφαιρο ή φιλήσυχοι άνθρωποι. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν όλα τα αυστηρά μέτρα που χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που προσβάλουν και τη χώρα μας και το ποδόσφαιρό μας, το ωραίο αυτό άθλημα και όποιον ασχολείται με αυτό. Εγώ είμαι υπέρ οποιουδήποτε σκληρού μέτρου. Πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση στα γήπεδα και να μην είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Συνεργαζόμαστε στενά με τον κύριο Βασιλειάδη και τους υπόλοιπους Υπουργούς πάνω σε αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σήμερα έρχεται ο κύριος Βασιλειάδης, θα έχουμε μια συνάντηση για ακριβώς αυτά τα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Ένας ακόμα ακροατής και κλείνω με το ερώτημά του, ρωτάει για τις οδηγίες που έδωσε η Αστυνομία με ανακοίνωσή της στους πολίτες όπου ανάμεσα σε αυτές είναι όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει ληστής που έχει εισβάλει στο χώρο τους, στο σπίτι τους, να κάνουν ότι κοιμούνται. Και ρωτά γιατί να κάνουμε ότι κοιμόμαστε αντί να αντισταθούμε και αντί να μας δίνει τέτοιες συμβουλές η Αστυνομία, δεν πρέπει εκείνη να φροντίζει να μην εισβάλουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό θεωρητικά είναι σωστό. Η οδηγία αυτή, ίσως από κάποιους αστυνομικούς ήταν για να μην υπάρξει σύγκρουση με κάποιον ληστή ο οποίος πιθανόν να είναι οπλισμένος. Όμως το να φυλάμε κάθε σπίτι ή να φυλάμε κάθε γειτονιά, να φυλάει η Αστυνομία είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, μακάρι να υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν σε συνδυασμό με το χτύπημα που γίνεται σε συγκεκριμένα κυκλώματα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ θερμά κύριε Τόσκα. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά. Γεια σας κυρίε Χατζηνικολάου.

Τελευταίες Αναρτήσεις