Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201727-12-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97.8

27-12-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97.8

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97.8

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σήμερα 27 Δεκεμβρίου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε να καλημερίσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Στραβελάκη, Χρόνια Πολλά.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, θέλω να ξεκινήσω ανάποδα. Όχι από την τρομοκρατία, αλλά από τον Ρουβίκωνα και από την επίθεση που έγινε στην Πρεσβεία του Ισραήλ, χθες στα ξημερώματα και τη δέσμευσή σας, όπως διαβάζω, στην Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, την κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ότι θα κάνετε κάθε προσπάθεια οι δράστες να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Και θέλω να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση το εννοεί ότι όντως, θέλει να συλλάβει τα μέλη του Ρουβίκωνα. Γιατί η εντύπωση που έχω είναι ότι ως τώρα δεν θέλει να τα συλλάβει, θέλει να τα παρακολουθεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, εμείς εννοούμε αυτά που λέμε. Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή. Ήτανε πράξη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη και φυσικά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Γιατί τις άλλες φορές δεν κατεβλήθη ανάλογη προσπάθεια, κ. Υπουργέ και το ρωτώ γιατί εδώ απλώς πέταξαν κάποιες μπογιές στην πρόσοψη, στην πρεσβεία στο Ψυχικό, στην Κηφισίας. Άλλες φορές έχουν μπει σε Δημόσιες Υπηρεσίες με τα τσεκούρια, έχουν σπάσει, έχουν καταστρέψει, έχουν απειλήσει, φεύγουν ανενόχλητοι και ουδείς τους συλλαμβάνει.

Υπουργός: Και άλλες φορές έχουν συλληφθεί και έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τους διάφορους ακτιβισμούς μέσα σε όρια επιτρεπτά από το νόμο. Τέτοιες ενέργειες που έχουν σχέση με σπασίματα ή με προσβολή πρεσβειών άλλων χωρών…

Δημοσιογράφος: Μα ο Ρουβίκωνας είναι που και επιτίθεται σε πρεσβείες, όπως στην Ισπανική πρεσβεία προ καιρού και τώρα στην Ισραηλινή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και συνελήφθησαν και προσήχθησαν στη δικαιοσύνη, στην Ισπανική πρεσβεία και καταδικάστηκαν. Προσήχθησαν στη δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν για την είσοδο στην Ισπανική πρεσβεία.

Δημοσιογράφος: Η μόνη φορά. Ενώ άλλες φορές που έχουν μπει σε δημόσιες υπηρεσίες και τα έχουν σπάσει και έχουν απειλήσει στελέχη και εργαζόμενους, δεν έχουν προσαχθεί καν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας υπενθυμίζω και την περίπτωση των διοδίων που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Και, αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι αυτοί παίζουν, η ομάδα αυτή αν θέλετε, παίζει στα όρια της νομιμότητας, αλλά όποτε υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας πληρώνει και θα πληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Το είχατε ξαναπεί αυτό στη συνέντευξή σας στο Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, ότι ο Ρουβίκωνας περπατάει, το θυμάμαι καλά, στα όρια της νομιμότητας. Και εγώ να ρωτήσω: Περπατάει στα όρια της νομιμότητας μία οργάνωση, που δεν ξέρω εσείς πώς τη χαρακτηρίζετε, που μπαίνει μέσα σπάει δημόσιες υπηρεσίες και φεύγει; Αυτό είναι στα όρια της νομιμότητας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς, στις περιπτώσεις αυτές που συζητάμε τώρα, δεν είναι σπασίματα και δεν μπορεί να γενικεύουμε και να κατηγορούμε όλους για όλα.

Δημοσιογράφος: Εγώ δεν κατηγορώ. Μιλώ για το Ρουβίκωνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν λέω για εσάς. Λέω γενικότερα.

Δημοσιογράφος: Τον αντιμετωπίζετε α λα καρτ∙ Δηλαδή, όταν ρίχνει μπογιές είναι καλός και όταν τα σπάει είναι κακός; Δεν είναι μία ενιαία δράση μιας οργάνωσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε αυτή την περίπτωση αναφέρθηκα πριν και είπα τί θα γίνει για την περίπτωση της ρίψης χρωμάτων στην Ισραηλινή Πρεσβεία. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα. Είμαστε κάθετοι και θα λογοδοτήσουν αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών που ξέρετε, από τα αρχαία χρόνια, οι πρέσβεις άλλων χωρών ήταν σεβαστοί και ιερά πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Θα σας μεταφέρω ένα ερώτημα από νομικό που σας ακούει και ρωτάει γιατί δεν σχηματίζεται δικογραφία για να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας εγκληματική οργάνωση για το σύνολο της συχνής-πυκνής δραστηριότητάς του και να παραπεμφθούν για κακούργημα. Διότι τώρα συλλαμβάνονται και αφήνονται ελεύθεροι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι μία εύκολη λύση αλλά θα εξαντληθούν -γιατί δεν είμαι και νομικός και πρέπει να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι θέμα της Δικαιοσύνης- θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα. Γιατί ξέρετε στον πολιτισμό μας και στη δημοκρατία μας, με νομικά μέσα αντιμετωπίζουμε τις διάφορες παραβάσεις ή τα διάφορα εγκλήματα και μόνο με αυτά τα μέσα πρέπει να λειτουργούμε.

Δημοσιογράφος: Εσείς επιμένετε ότι ο Ρουβίκωνας περπατάει στα όρια του νόμου; Γιατί μην κοιτάμε μόνο τις ακτιβιστικές σε εισαγωγικά ενέργειες. Δηλαδή πάω κάπου, πετάω φέιγ βολάν και φεύγω ή ρωτάω γιατί παίρνεις φακελάκι. Μιλώ για ενέργειες με άσκηση βίας, με καταστροφές. Επιμένετε ότι περπατάει ο Ρουβίκωνας στα όρια του νόμου;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά το διαχωρίσατε. Όταν κάποιοι ρίχνουν προκηρύξεις, δεν υπερβαίνουν τα όρια, δεν κάνουν παράνομες ενέργειες. Όταν όμως σπάνε ή προσβάλλουν πρεσβείες ξένων χωρών ή μπαίνουν μέσα σε Πρεσβείες ξένων χωρών, υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, υπενθυμίζω την περίπτωση της Ισπανικής Πρεσβείας, που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν.

Δημοσιογράφος: Άρα υπάρχει βούληση, Υπουργέ, να συλληφθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη μέλη του Ρουβίκωνα, αυτό καταλαβαίνω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς…

Δημοσιογράφος: Το ρωτώ, ξέρετε γιατί επιμένω; Διότι ο Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε νωρίτερα στο ΣΚΑΙ, διαβάζω και είπε ότι ο Ρουβίκωνας είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και τον έχετε, σας το λέω σε εισαγωγικά όπως το λέει ο κ. Λεβέντης, είναι αρχηγός κόμματος, για να κάνει βρομοδουλειές. Δεν υπάρχει μόνο ανοχή, αλλά και υποδαύλιση και προσέθεσε «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψήφους από κάτι τρελούς τους αφήνουν επίτηδες».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τώρα να μιλήσουμε σοβαρά και να μιλήσουμε και αποδεχόμενοι την άλλη άποψη της αντιπολίτευσης, αλλά προπαντός να μιλήσουμε σοβαρά. Αν δεν ήταν ο Ρουβίκωνας κάποιοι θα είχαν εφεύρει κάτι άλλο, όπως έχουν εφεύρει κατά καιρούς και προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν ακόμη και δολοφονίες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η περίπτωση Ζαφειρόπουλου, θυμάστε, και δεν είχαν και καταπιεί τη γλώσσα τους όταν συνελήφθησαν οι δράστες. Λοιπόν, η Ελληνική Αστυνομία, όπως είναι αποτελεσματική σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θα είναι αποτελεσματική και σε αυτή την περίπτωση για την εφαρμογή του νόμου. Για την εφαρμογή του νόμου, το υπογραμμίζω αυτό, γιατί κάποιοι ίσως ονειρεύονται αστυνομίες παλιάς εποχής, που ενεργούσαν και πέρα από το νόμο. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή τη στιγμή και με αυτή τη κυβέρνηση ενεργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου και είδατε πόσο αποτελεσματική είναι.

Δημοσιογράφος: Εγώ κρατάω τη δέσμευσή σας που συμπεραίνω ότι συνεπάγεται και πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταδρομικές ενέργειες από μέλη του Ρουβίκωνα, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό κατάλαβα και διορθώστε με, αν κατάλαβα λάθος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά καταλάβατε και να υπενθυμίσω ότι διάφορες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και μέσα στα Εξάρχεια και σε άλλους χώρους, με χειρουργικό τρόπο και με αποτελεσματικό τρόπο, τρόπο τον οποίο δεν χρησιμοποιούσαν παλιότερα, αλλά χρησιμοποιούσαν μαζικές επιδρομές και επιχειρήσεις σκούπας, για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εμάς μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος ασφάλειας και με ηπιότητα και αυτό νομίζω το έχουμε πετύχει σε ένα μεγάλο ποσοστό, με τα προβλήματα που ποτέ δε σταματούν.

Δημοσιογράφος: Τώρα, πάμε στο μέτωπο της τρομοκρατίας και στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση ξημερώματα Παρασκευής στο Εφετείο της Αθήνας, με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό. Καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάτι νεότερο ανακοινώσιμο από τις έρευνες, γιατί οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αντιτρομοκρατική βλέπει πίσω από την επίθεση ξανά μία οργάνωση που χτυπά όλο και πιο συχνά, την Ο.Λ.Α., την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, δε μπορώ να πω δημόσια τί πληροφόρηση έχουμε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για αυτή την ομάδα. Όμως και αυτή θα έχει την κατάληξη που είχαν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, γιατί η δημοκρατία μας δουλεύει χωρίς βίαιους τρόπους. Για την αντιπολίτευση, όπου διαφωνεί κάποιος, υπάρχει η γνωστή κριτική, υπάρχουν αν θέλετε μαζικοί αγώνες οι οποίοι είναι χρήσιμοι για να προωθούνται οι αδυναμίες του συστήματός μας και της κυβέρνησης και όχι με τέτοιους βίαιους τρόπους. Με τέτοιους βίαιους τρόπους δεν άλλαξε ποτέ τίποτα, ίσα -ίσα συντηρητικοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτοί οι άνθρωποι θα συλληφθούν αργά ή γρήγορα και θα παραπεμφθούν.

Δημοσιογράφος: Θα συλληφθούν; Γιατί εγώ μετράω όλο και περισσότερες επιθέσεις από αυτή την οργάνωση, εφόσον αληθεύουν τα συμπεράσματα της Αντιτρομοκρατικής ότι η Ο.Λ.Α. κρύβεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο. Είναι πολλές οι επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος. Στη Eurobank , στο Υπουργείο Εργασίας, στον ΣΕΒ, επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη, στην Πρεσβεία του Ισραήλ, με βόμβες, με καλάσνικοφ, με ρουκετοβόλο στα γραφεία της Νέας Δημοκρατία παλαιότερα και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και θέλω να ρωτήσω εάν συνδυάσουμε τη δράση αυτής της οργάνωσης με τη δράση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», τρεις επιθέσεις, η τελευταία στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είχαν στόχο να σκοτώσουν αστυνομικό με καλάσνικοφ, το όπλο-σφραγίδα της οργάνωσης. Εσείς θεωρείτε ότι έχουμε επικίνδυνη επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας; Και το ρωτώ διότι από τις πρώτες σας συνεντεύξεις, μαζί μιλούσαμε εδώ στον Real FM , ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχατε διατυπώσει την άποψη ότι με την τρομοκρατία περίπου τελειώνουμε σιγά -σιγά. Μήπως δεν τελειώνουμε αλλά ξανά αρχίζουμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η περίπτωση, αν είναι η περίπτωση της Ο.Λ.Α. που λέτε ή άλλες περιπτώσεις ομοειδών ή ομάδων της ίδιας αντίληψης. Υπήρχαν από πολύ παλαιότερα, το ξέρετε και αναφέρατε και εσείς περιστατικά σε συνθήκες μεγάλης έντασης και μεγάλων προβλημάτων και ύφεσης όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε συνεχώς ο κίνδυνος και μπορώ να πω ότι ένα μεγάλο μέρος της τρομοκρατίας δημιουργήθηκε μετά τα έντονα γεγονότα του 2008 -2009. Εμείς προσπαθήσαμε ακριβώς να κρατήσουμε ένα κλίμα τέτοιο, που να μην δημιουργήσει νέες ομάδες. Υπάρχουν αντιπολιτευτικοί κύκλοι, που προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα περιστατικά σαν εμφάνιση νέας τρομοκρατίας. Δεν είναι εμφάνιση από ό,τι φαίνεται νέων ομάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες οι πράξεις τους, όχι από εμένα, είναι καταδικαστέες από το σύνολο του ελληνικού λαού και βλέπετε πόσο μικρές ομάδες είναι αυτές και ποια η κατάστασή τους.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι κ. Υπουργέ ότι η Ο.Λ.Α, αν αυτή είναι η οργάνωση, φαίνεται ότι όχι απλώς παραμένει, αλλά ενισχύεται. Παράδειγμα, ότι πυροβόλησε στη τελευταία επίθεση κατά του αστυνομικού με ένα καλάσνικοφ που είναι καινούργιο. Δεν υπήρχε, δεν έχει καταγραφεί, είναι «καθαρό» το όπλο. Θέλω να πω η οργάνωση αυτή όχι απλώς υπάρχει, ενισχύεται, αναβαθμίζει τον οπλισμό της, ενδεχομένως έχει και κάποια γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας που όλοι λένε για να κάψει το βαν, με το οποίο χτύπησε στα Εξάρχεια κάπου εκεί κοντά είναι και η γιάφκα, έκανε επίδειξη ισχύος, άρα έχουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που ζει και βασιλεύει. Το ερώτημά μου λοιπόν παραμένει, μιλούμε για έξαρση της τρομοκρατίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν πάρουμε με απλή αριθμητική διάφορα περιστατικά, δεν μιλούμε για έξαρση της τρομοκρατίας. Η χώρα μας είναι ασφαλής, ασφαλέστερη από ποτέ και αυτό φαίνεται και από το μεγάλο αριθμό τουριστών και από το ότι έχει αναγνωριστεί αυτή η ασφάλεια που υπάρχει στη χώρα μας από μεγάλες χώρες. Θα μπορούσα να αναφέρω αν δεν ήταν διαβαθμισμένα έγγραφα ξένων χωρών που μιλούν για το πόσο έχει αυξηθεί η ασφάλεια σε αυτή τη χώρα, όμως τα περιστατικά αυτά είναι αναμφισβήτητα και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα εξαλείψουμε.

Δημοσιογράφος: Η ισχύς των υπαρχουσών τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν τώρα, που υπήρχαν και συνεχίζουν να χτυπούν σας ανησυχεί ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή θεωρείτε ότι είναι στα όρια των δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής να εξαρθρώσετε και αυτές τις οργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακόμη ένα περιστατικό να είχαμε θα ήμουν ανήσυχος και γι’ αυτό προσπαθούμε, πιέζουμε, οργανώνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, την κάνουμε πιο συστηματική ώστε να εξαλειφθούν ακόμη και αυτά τα περιστατικά που υπάρχουν τα οποία πράγματι δημιουργούν πρόβλημα, δημιουργούν πρόβλημα στην Κυβέρνηση αν θέλετε, δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα και δημιουργούν πρόβλημα και μεγάλη ένταση και στα Σώματα Ασφαλείας.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα κ. Υπουργέ που έχει να κάνει με την τελευταία επίθεση στο Εφετείο. Πώς γίνεται να τοποθέτησαν, με βάση τις περιγραφές, οι τρομοκράτες το σακίδιο με τη βόμβα μπροστά στον αστυνομικό που ήταν εκεί που τους είπε «τι κάνετε εδώ;», που πυροβόλησαν εναντίον του, στη συνέχεια έφυγε το βαν ανενόχλητο, πήγε απέναντι, το έκαψαν στα Εξάρχεια, πέντε λεπτά δρόμος είναι εκείνη την ώρα από την άλλη πλευρά της Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς να σημάνει συναγερμός και χωρίς να γίνει καταδίωξη, χωρίς να προλάβουν, ενώ μεσολάβησαν 40 λεπτά να εξουδετερώσουν τη βόμβα. Το ερώτημα είναι, ειδοποίησε ότι κάποιος τοποθέτησε κάτι ύποπτο και έφυγε πυροβολώντας ώστε να γίνει καταδίωξη; Είναι ένα ερώτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές τις τελευταίες ήμερες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είπατε όμως εσείς ο ίδιος, πέντε λεπτά, εγώ νομίζω ότι ήταν τρία λεπτά, αλλά τέλος πάντων δεν έχει σημασία.

Δημοσιογράφος: Όχι πέντε λεπτά, 35 λεπτά μεσολάβησαν από την ώρα που άφησαν το…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, πέντε λεπτά μέχρι να φύγουν, να πάνε και να κάψουν το όχημα και από εκεί και πέρα η βόμβα, ναι πράγματι άργησε, αλλά έτσι είναι η διαδικασία.

Δημοσιογράφος: Ειδοποίησε ο φρουρός;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως ειδοποίησε ο φρουρός.

Δημοσιογράφος: Έγινε καταδίωξη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα, σε αυτά τα πέντε λεπτά…

Δημοσιογράφος: Γιατί η ΓΑΔΑ είναι δίπλα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αν έχουμε τέτοια ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε σε πέντε λεπτά όλες τις καταστάσεις τότε θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες.

Δημοσιογράφος: Είναι δίπλα στη ΓΑΔΑ γι αυτό το λέω, είναι στον καλύτερα φρουρούμενο στόχο, όπως είναι τα δικαστήρια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει δεν μπορεί όμως γύρω από το τετράγωνο της ΓΑΔΑ ή γύρω από τα τετράγωνα της ΓΑΔΑ να έχουμε απλωμένες αστυνομικές δυνάμεις σε εικοσιτετράωρη βάση και να φυλάμε με πλήρη κάλυψη όλα τα δημόσια κτίρια. Είναι ξέρετε μεγάλη…

Δημοσιογράφος: Εσείς δηλαδή θεωρείτε ότι υπήρξε ολιγωρία στη κινητοποίηση, στο περιστατικό αυτό ή όχι, όλα πήγαν καλά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι γιατί οι χρόνοι, όλα πήγαν καλά δεν μπορεί ποτέ να το πει κάποιος αλλά έγινε η διαφυγή τους μέσα σε πολύ μικρό χρόνο και από εκεί και πέρα ο χρόνος ο μεγάλος μέχρι την έκρηξη ήταν χρόνος που, αναμονής και στη συνέχεια επεμβαίνουνε οι δυνάμεις, οι μονάδες εξουδετέρωσης βομβών.

Δημοσιογράφος: Εσείς θεωρείτε κανονικό να μπορούν να κάψουν ένα βαν στα Εξάρχεια με το οποίο έχουν χτυπήσει στο Εφετείο ή αυτό δείχνει αδυναμία των διωκτικών αρχών. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν πήγαν να το κάψουν σε μια ερημιά, στα Εξάρχεια το έκαψαν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη τίποτα δεν είναι αποδεκτό όταν έχει να κάνει με παραβατικότητα και με εγκληματικότητα. Φυσικά εξοργιζόμαστε, φυσικά δεν θέλουμε να γίνονται τέτοια περιστατικά και φυσικά προσπαθούμε για την μείωση τέτοιων περιστατικών. Να θυμίσω λίγο τις επιτυχίες στο θέμα της αντιμετώπισης τρομοκρατίας αρχίζοντας από Ρούπα πηγαίνοντας στα «τρομοδέματα» και πηγαίνοντας στους Τούρκους του DHPC.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο σε αυτό, βεβαίως. Και η τελευταία σύλληψη του 26χρονου που είχε στείλει τα «τρομοδέματα» στον πρώην Πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους. Σε αυτό συμφωνώ και σας το αναγνωρίζουν και οι επικριτές σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Την ίδια τύχη θα έχουν και αυτοί οι άνθρωποι.

Δημοσιογράφος: Εμένα δεν με κάλυψε η απάντηση ότι δίπλα από τη ΓΑΔΑ πάει κάποιος βάζει πακέτο βόμβα- σακίδιο βόμβα, πυροβολεί τον φρουρό, φεύγει ανενόχλητος, πάει καίει το βαν και ακόμα η Αστυνομία δεν έχει ξεκινήσει και είναι δίπλα στη ΓΑΔΑ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, στα τρία με πέντε λεπτά δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

Δημοσιογράφος: Πόσο χρόνο θέλει η Αστυνομία για να κινητοποιηθεί, ένα τέταρτο, μισή ώρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει τα πράγματα αρκετά γρήγορα και υπάρχουν βέβαια και ελλείψεις σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τις οποίες εξετάζουμε και κοιτάζουμε να καλύψουμε τα κενά.

Δημοσιογράφος: Και το ρωτώ αυτό γιατί απεδείχθη ότι στο Εφετείο δεν λειτουργούν οι κάμερες από το 2002. Είχατε ειδοποιηθεί εσείς ως αρμόδιος Υπουργός.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό δεν είναι θέμα της Αστυνομίας, αυτό είναι άλλων υπηρεσιών είναι της Δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Φαντάζομαι δεν σας άρεσε που το μάθατε, γιατί δεν είστε και αρμόδιος, ότι ήταν ανοχύρωτο το Εφετείο στην πραγματικότητα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ πιστεύω ότι στα Δημόσια κτίρια πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν κάμερες. Είναι για την προστασία των πολιτών και δεν παραβιάζουν δικαιώματα που πράγματι πρέπει να προστατεύονται σε άλλες περιπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Τώρα, έγινε πολύ συζήτηση για αυτή την επίθεση την τρομοκρατική στο Εφετείο και την ανακοίνωση της ανακοίνωσης Ένωσης Δικαστών. Είχα στο κεντρικό δελτίο την προηγούμενη Παρασκευή και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Δικαστών που το επιβεβαίωσε. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση, θεωρούν οι δικαστές, περίπου έστρωσε χαλί, δημιούργησε κλίμα για αυτή την επίθεση, με την πολεμική της και δεν είναι δική μου έκφραση, είναι δική τους, κατά των δικαστών. Και θέλω το σχόλιό σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ πιστεύω ότι προστάτες της δικαιοσύνης και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι πιο συνετοί και θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κριτική και διαφορετικό πράγμα ενέργειες εγκληματικές σαν και αυτή που συνέβη. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η κριτική να σταματήσει μέσα στα πλαίσια τα συνταγματικά κατοχυρωμένα, όσο και αν θέλουν κάποιοι να την περιορίσουν ή αν νομίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κριτική, γιατί τους εμποδίζει στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν από όλους και για όλα. Οι έλεγχοι πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει κανένας πολίτης να ξεφεύγει από τους ελέγχους είτε αυτοί είναι οικονομικοί είτε είναι του πόθεν έσχες είτε είναι έλεγχοι για οποιοδήποτε άλλο θέμα προβλέπει ο νομός.

Δημοσιογράφος: Εσείς χρησιμοποιείτε ήπια γλώσσα αλλά οι δικαστές λένε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς. Διαβάζω στην ανακοίνωσή τους, της Παρασκευής, «τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις» δηλαδή παίζετε εσείς με τους θεσμούς, παρεμβαίνοντας στο έργο της δικαιοσύνης. Αυτό λένε οι δικαστές και οι εισαγγελείς και να, ορίστε το κλίμα, ήρθαν οι τρομοκράτες και μας χτύπησαν. Αυτό λένε οι δικαστές. Και καταλαβαίνετε αυτή η σύγκρουση με τους υψηλούς τόνος πόσο επικίνδυνη είναι για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά είναι επικίνδυνη όταν, όχι τυχαίοι άνθρωποι, αλλά λειτουργοί της δικαιοσύνης εκφράζονται με τον τρόπο αυτό και είναι απαράδεκτος τρόπος. Από εκεί και πέρα, μέσα από τα λάθη μας και μέσα από τις παραλείψεις ή τις επιτυχίες, αν θέλετε, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Λάθη έγιναν και έχουμε πάρει και μέτρα σε πολλές περιπτώσεις για τα αστυνομικά όργανα. Και οι δικαστές από τη μεριά τους θα πρέπει να διορθώσουν τα του οίκου τους και να επανεξετάσουν και την κριτική την οποία ασκούν σε διάφορες κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την συνομιλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ κύριε Στραβελάκη.

Δημοσιογράφος: Ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας.

Τελευταίες Αναρτήσεις