Κυ 4 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201712-11-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

12-11-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στο δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

– Με αφορμή την άδεια που δόθηκε στον Κουφοντίνα και την επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη, παραμένει ζωντανή η εγχώρια τρομοκρατία;

Η άδεια Κουφοντίνα είχε σχέση με την εφαρμογή του νόμου και εμείς, ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαστε αρμόδιοι για την τήρηση των όρων του νόμου και μόνο. Από εκεί και πέρα, εσωτερική τρομοκρατία υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο. Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί από την εσωτερική τρομοκρατία διαχρονικά και σε αυτή τη φάση πιστεύω ότι βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Είδατε, όμως, τις τελευταίες ημέρες πόσο κακό μπορεί να κάνει και γι’ αυτό καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε.

– Η αντιπολίτευση ζητάει, όμως, επίμονα την παραίτησή σας και μιλά για γενικευμένο κλίμα ανομίας και ανασφάλειας…

Η αντιπολίτευση, όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα, αλλά για πολλά θέματα ζητάει την παραίτησή μου εδώ και δύο χρόνια. Το κάνει γιατί θέλει να φύγει από τα ζητήματα εκείνα, στα οποία δεν έχει πλέον αντικείμενο κριτικής και γι’ αυτό προτάσσει τον νόμο και την τάξη. Στην αρχή, είχε τις εκλογές. Δεν της βγήκαν. Μετά, είχε τα θέματα της οικονομίας. Δεν της βγήκαν. Και τώρα, εδώ και αρκετό καιρό, έχει βρει τα θέματα του νόμου και της τάξης, που νομίζουν ότι είναι προνομιακά για αυτή. Πλην όμως η κυβέρνηση της Αριστεράς έδειξε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι και στα θέματα του ασφάλειας, γιατί εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι για τους πολίτες μπορεί να υπάρξει ασφάλεια μαζί με την ελευθερία χωρίς να βομβαρδίζονται κάθε μέρα με σύννεφα από δακρυγόνα και καταστολή σαν αυτή που μας είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Κοιτάξτε πόσο ηπιότερο είναι το κλίμα τώρα και πόσο πιο αποτελεσματική είναι η Αστυνομία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος…

– Είναι άβατο τα Εξάρχεια;

Τα Εξάρχεια είναι προβληματική περιοχή, η οποία δεν έγινε έτσι τα τελευταία χρόνια. Είναι μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες και χρησιμοποιείτο σαν το χαλί που έκρυβαν από κάτω τα προβλήματα. Εμείς, κάναμε με επιτυχία μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που αποτελούσε κύριο παράγοντα παραβατικότητας στη περιοχή. Κάναμε κι άλλες επιχειρήσεις που δεν είχε τολμήσει να κάνει η αντιπολίτευση. Εκείνη, έκανε μαζικές «επελάσεις», με τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματά τους να έχουν διάρκεια μιας μέρας. Μετά, τα προβλήματα έρχονταν πάλι στο προσκήνιο. Εμείς, προσπαθούμε να μειώσουμε την παραβατικότητα. Υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή. Αλλά όπως το μειώσαμε στη Δυτική Αττική, πιστεύω ότι θα το πετύχουμε και εδώ.

– Έχει ιδεολογική χροιά η αντεγκληματική πολιτική που ακολουθείτε; Διότι δέχεστε επικρίσεις για τη μεταχείριση του Ρουβίκωνα…

Πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθούμε στα θέματα της ασφάλειας έχει πολιτική χροιά, όπως πολιτική χροιά είχε και η πολιτική που ακολουθούσε η ΝΔ. Η καταστολή και τα σύννεφα δακρυγόνων φυσικά και είχαν πολιτική χροιά. Η έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών και η αποτελεσματικότητα στα θέματα της εγκληματικότητας φυσικά και έχουν πολιτική χροιά. Είναι επιλογή μας. Από εκεί και πέρα, βέβαια γίνονται και λάθη και υπάρχουν αδυναμίες και αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να κάνουμε διορθώσεις στην τακτική και την πρακτική μας, αλλά η στρατηγική μας είναι σωστή. Στον Ρουβίκωνα δείξαμε με τις συλλήψεις που έγιναν τελευταία ότι δεν μπορεί να περνάει τις κόκκινες γραμμές, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε τις προκηρύξεις ή τις διαμαρτυρίες, διότι καταλύουμε συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας.

– Έχουμε μπροστά μας την επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Φοβάστε ότι μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για ένα βίαιο ξέσπασμα; Έχετε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο;

Πάντοτε υπάρχουν φόβοι και προβληματισμοί. Αλλά προσπαθούμε με καλό σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες περιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και άλλους φορείς, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θα ευχόμουν να είναι κοντά η ημέρα εκείνη που τα μηνύματα του Πολυτεχνείου θα τιμώνται όπως πρέπει. Θέλουμε το Πολυτεχνείο να είναι ημέρα μνήμης και διαμαρτυρίας αλλά χωρίς βιαιότητες.

– Υπάρχουν πιέσεις από τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Να περιμένουμε δυναμική παρέμβαση της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος;

Έχει συμφωνηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, να γίνουν τροποποιήσεις του νόμου, ώστε να μην διαταράσσεται η διαδικασία των πλειστηριασμών, είτε ηλεκτρονικών είτε παραδοσιακών, γιατί αυτοί οι πλειστηριασμοί έχουν σχέση με πολύ μεγάλες περιουσίες και όχι όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν με το σπίτι του απλού ανθρώπου. Θα εφαρμοστεί ο νόμος, πιστεύω χωρίς βίαιες ενέργειες και χωρίς να υπάρξει η ανάγκη συνεχούς παρουσίας της Αστυνομίας.

– Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες της εγκληματικότητας που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και έχουν δημιουργήσει αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες;

Υπήρξαν αντιστροφές κάποιων παραγόντων και δείκτες που μειώθηκαν από δικές μας πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα που ήρθα σ’ αυτό το υπουργείο, έθεσα ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τη μείωση των ροών τους από την Αλβανία ή από αλλού. Έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτός ο στόχος και αυτό έχει σχέση με την πολιτική μας. Υπάρχουν άλλοι δείκτες που μειώθηκαν λόγω των οικονομικών χαρακτηριστικών της περιόδου, όπως και η διατήρηση σε αρκετά μεγάλο ποσοστό της μικρής παραβατικότητας στο πεζοδρόμιο, που έχει σχέση με την οικονομική κρίση. Προσπαθούμε να μειώσουμε όλους τους δείκτες και στόχος μας είναι να κατέβουν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο. Να υπάρξει καλύτερη προστασία του απλού ανθρώπου, που δεν έχει κανένα άλλο μέσο προστασίας.

– Πώς θα κατέβουν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο; Με προσλήψεις ή ανακατανομή ρόλων;

Μακάρι να μπορούσαμε να προσλάβουμε περισσότερους αστυνομικούς, αλλά ξέρετε ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Μακάρι να είχαμε και τις 6.700 οργανικές θέσεις που κόπηκαν επί εποχής του κ. Μητσοτάκη. Εμείς, προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες να τα βγάλουμε πέρα με το προσωπικό που έχουμε και με μετακινήσεις εσωτερικές, από υπηρεσίες που πλεονάζει.

– Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στην Ελλάδα από επιθέσεις τζιχαντιστών; Έχετε λάβει συγκεκριμένα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας;

Έχετε δει ότι μέχρι τώρα η χώρα μας τα πάει αρκετά καλά σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πολύ πιο προηγμένες αστυνομίες. Τα πάμε καλά για πολλούς λόγους. Είναι και οι παραδοσιακές σχέσεις της χώρας και η νοοτροπία των ανθρώπων.

Πέρασαν περίπου 1,5 εκατ. πρόσφυγες, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Αλλά και οι αστυνομικοί μας έχουν προσαρμοστεί στις νέες αποστολές και εκεί, για παράδειγμα, που στα νησιά υπήρχαν ελάχιστοι αστυνομικοί, τώρα είναι πολλοί και έχουν διαφορετικούς ρόλους, με αρκετή επιτυχία. Συνεργαζόμαστε με τη Europol, τη Frontex, με ξένες υπηρεσίες και προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε πληροφορία για να αποτρέψουμε δύσκολες καταστάσεις. Βασικό στοιχείο είναι η χρησιμοποίηση των πληροφοριών, προκειμένου να έχουμε αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα, αλλά κοιτάζουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες και αυτό γίνεται σε συνεργασία και με τις ευρωπαϊκές χώρες και με τις ΗΠΑ και με αραβικές χώρες.

– Βλέπετε να ανακύπτουν ξανά κίνδυνοι για το προσφυγικό με τις αυξημένες ροές στα νησιά;

Έχουν αυξηθεί πραγματικά οι ροές, αλλά δεν συζητάμε για τους αριθμούς του 2015-2016. Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα και τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν είναι οι αριθμοί τέτοιοι, που να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσιμες. Πιστεύουμε, όμως, ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

– Κατά καιρούς έχετε δεχθεί εσωκομματικά πυρά. Ποιες είναι τελικά οι σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαι, όπως ξέρετε, μέλος της κίνησης «Πράττω», μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και άλλους συντρόφους και φίλους. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουμε στην κυβέρνηση και έχουμε άριστες σχέσεις. Από εκεί και πέρα, κριτική έχω δεχθεί κατά καιρούς για διάφορα θέματα. Ένα μέρος αυτής είναι καλοδεχούμενο και μέσα στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται και κάποιο μέρος της μπορεί να μην ήταν καλοδεχούμενο, αλλά ήταν μια κριτική. Έτσι γίνεται. Εδώ υπάρχουν διαφωνίες και καταστάσεις μη συμφωνίας και στα καλύτερα ζευγάρια. Στη γενική κατεύθυνση, όμως, που κινείται η κυβέρνηση συμφωνούμε και γι’ αυτό συμμετέχουμε.

– Είναι εφικτός ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια;

Ο στόχος που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι εφικτός. Τον Αύγουστο του 2018 θα μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες εκτός μνημονίων και αυτό σημαίνει συνέχιση της προσπάθειας και του αγώνα για βελτίωση των συνθηκών που δημιούργησαν τα μνημόνια και η λιτότητα. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια, ένα σχέδιο.

– Επειδή προέρχεστε από την Κεντροαριστερά, παρακολουθείτε τις διεργασίες στο χώρο;

Παρακολουθώ τις συζητήσεις και πιστεύω ότι κάθε δημοκρατικός άνθρωπος πρέπει τις παρακολουθεί. Πάντοτε ο πολιτικός διάλογος είναι χρήσιμος και ωφέλιμος. Όμως, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Η Κεντροαριστερά θα ήταν πιο ωφέλιμη και για τους ανθρώπους της και για τον τόπο, εάν επικεντρωνόταν στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, με όποια κριτική μπορούσε να γίνει και σε μας, παρά να προσπαθεί να βρει τρόπους προσέγγισης και γέφυρες με τη ΝΔ. Όσο πιο επικεντρωμένη στα κοινωνικά προβλήματα και στα προβλήματα του τόπου είναι η Κεντροαριστερά, τόσο πιο ωφέλιμη θα είναι για τον τόπο και θα μπορέσουν να βρεθούν τρόποι συνεργασίας με την Αριστερά. Κάτι εξάλλου που γίνεται σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η σοσιαλδημοκρατία κάνει βήματα και προσεγγίσεις προς την Αριστερά .

Τελευταίες Αναρτήσεις