Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201730-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον «ΑΝΤ1»

30-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον «ΑΝΤ1»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον «ΑΝΤ1»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στο τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Τώρα πάμε να δούμε, να υποδεχθούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη, καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν να ξεκινήσουμε με συγχαρητήρια για την επιτυχία της Αστυνομίας, τη μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας, για τη σύλληψη του 29χρονου, όπως επίσης και για τη σύλληψη της σπείρας, που το τελευταίο περιστατικό, το τρομακτικό που είχαμε με το σιδέρωμα μιας 85χρονης γυναίκας, η οποία βγήκε πριν από λίγο στο τηλέφωνο για να ευχαριστήσει την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά να πει και κάτι άλλο κύριε Υπουργέ, να μην τους ξαναδεί σε σύντομο χρονικό διάστημα έξω, που λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου και του συνωστισμού στις φυλακές, αυτοί συλλαμβάνονται από την Αστυνομία, τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη και μετά από λίγο καιρό είναι πάλι ελεύθεροι για τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη πραγματικά οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και μεγάλες και πολλές. Και πολλές φορές λόγω της επικαιρότητας που επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα δε δίνεται η σημασία που θα έπρεπε σε όλες αυτές τις επιτυχίες. Κάθε μέρα σχεδόν εμείς χάνουμε τον λογαριασμό. Κάθε μέρα υπάρχουν πολύ μεγάλες επιτυχίες που αφορούν είτε τα ναρκωτικά, είτε το μεγάλο έγκλημα, είτε την καθημερινότητα, είτε όπως πρόσφατα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Νόμος Παρασκευόπουλου, το πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα, η παραβατικότητα που έχει συσσωρευτεί, για πάρα πολλά χρόνια. Βοήθησε, εντός εισαγωγικών βοήθησε, και η οικονομική κρίση, η οποία επέτεινε σε πολλές περιπτώσεις την παραβατικότητα και εμείς αυτή τη στιγμή με πολύ συστηματικό τρόπο, με πολύ οργανωμένο τρόπο, όπως καλά ξέρουμε και εγώ και οι αστυνομικές αρχές, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όμως, οι πολίτες λένε το εξής. Ότι σε πολλές περιπτώσεις και αυτό είναι γεγονός και μέσα από το ρεπορτάζ, και εμείς το έχουμε διαπιστώσει. Πολλοί από αυτούς οι οποίοι συλλαμβάνονται και μπράβο στην ελληνική Αστυνομία παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν ενδεχομένως και να τις συζητήσουμε, λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί και αυτοί οι άνθρωποι μετά από μικρό χρονικό διάστημα ξανά είναι έξω. Αυτό λέει ο κόσμος.

Δημοσιογράφος: Και συνεχίζουν να παρανομούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει ένα ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται που ξαναπέφτει στην παραβατικότητα ή στην εγκληματικότητα, όμως δεν είναι σωστό -δεν είναι σωστό και για λόγους ανθρωπισμού αλλά και για νομικούς λόγους που φυσικά καλύτερα μπορεί να εξηγήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης- να βάζουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους ανθρώπους που αποφυλακίζονται και να τους θεωρούμε εν δυνάμει παραβατικούς.

Δημοσιογράφος: Πάντως για να το κλείσουμε το θέμα στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν διαπράξει αξιόποινες ανατριχιαστικές πράξεις συνέχισαν το έργο τους όταν αποφυλακίστηκαν. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να το δείτε. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι υπάνθρωποι οι οποίοι σιδέρωσαν μια γυναίκα 85 ετών και να της πάρουν 20 ευρώ κύριε Υπουργέ. Είναι υπάνθρωποι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη θα έδινα και εγώ τον ίδιο χαρακτηρισμό και βλέπετε βέβαια ποια είναι η τύχη τους. Δυστυχώς αφού βασάνισαν την άτυχη αυτή γυναίκα, η τύχη τους τώρα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και φυσικά πιστεύουμε ότι ο νόμος θα είναι σκληρός απέναντι τους.

Ακριβώς για τέτοιους λόγους είχα πάει πρόσφατα και στη Γεωργία όπου συζητήσαμε συνεργασίες για την αντιμετώπιση των Γεωργιανών κακοποιών, παραβατικών, που υπάρχουν στη Χώρα μας. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία και με άλλες Χώρες, σε συνεργασία με όλους τους φορείς εντός της Χώρας μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακόμη και σε περιοχές που δεν τολμούσε κανένας να ενεργήσει και που είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Και νομίζω αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε πάρα πολύ κόσμο παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και ΜΜΕ και ορισμένων αντιπολιτευτικών κύκλων.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε όμως από την άλλη πλευρά είναι, θα μπούμε στα θέματα αυτά. Να πούμε δυο πράγματα για την τρομοκρατία όμως και για τη συγκεκριμένη σύλληψη. Να πούμε για μια ακόμη φορά ότι είναι μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμφισβήτητα. Έχετε στοιχεία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση, έτσι δεν είναι κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι η υπόθεση είναι σοβαρή, δημιούργησε ανησυχία και εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδος. Είδατε με πόσο επαγγελματικό, σχεδιασμένο, οργανωμένο τρόπο αντιμετωπίστηκε η περίπτωση αυτή. Δε θέλω να μπω σε θέματα είτε επιχειρησιακά, είτε σε θέματα ή ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις περαιτέρω έρευνες, οπότε για την περίπτωση αυτή μια και είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, δε θέλω να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Θα το σεβαστούμε, θα το σεβαστούμε. Περιμένουμε την τελική διερεύνηση και θα υπάρξουν αποτελέσματα. Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι λένε, ότι, υπάρχει μία ανοχή, από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, μάλιστα το καταγγέλλουν και συνδικαλιστές, αλλά της Πολιτικής Ηγεσίας και σαφέστατα αναφέρονται και στο πρόσωπό σας αλλά και συνολικά στην Κυβέρνηση.

Απέναντι σε ομάδες οι οποίες συστηματικά παραβαίνουν το νόμο, δεν αναφέρομαι μόνο στο Ρουβίκωνα, αναφέρομαι στην κατάσταση στα Εξάρχεια, αναφέρομαι σε διάφορες ενέργειες, οι οποίες πολλές φορές λένε ότι έχουν και την προστασία της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα με την υπόθεση του Ρουβίκωνα όταν μπήκε μέσα στη Βουλή. Τι απαντάτε κύριε Υπουργέ, σε αυτή ακριβώς την κατηγορία, ότι λείπει η πολιτική βούληση, δηλαδή με λίγα λόγια λένε, ότι η Αστυνομία θέλει, μπορεί, αλλά η πολιτική, η εξουσία η σημερινή δεν ανάβει το πράσινο φως για να έχουμε την τελική εξάρθρωση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη, αυτά τα κολπάκια, θέλει η Αστυνομία – δε θέλει ο Υπουργός και τάχα μου υπάρχει διάσταση στην κατεύθυνση και στις απόψεις, είναι φτηνά κολπάκια. Οι συνδικαλιστές δεν είναι Υπουργοί, δεν είναι Αρχηγοί της Αστυνομίας και καλό είναι να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να ασχοληθούν με τα θέματα της διαβίωσης του Αστυνομικού Προσωπικού, όπως φυσικά και εγώ δεν είμαι συνδικαλιστής και οι αστυνομικοί ξέρουν να πουν ποια στάση κρατούσαν οι ίδιοι συνδικαλιστές σε προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Όμως, αυτή η άποψη έχει μια μεγάλη διάσταση στην ουσία της: Δηλαδή δεν μπορεί να έχουμε τόσες μεγάλες επιτυχίες και συγχρόνως να έχουμε ανοχή. Ανοχή υπήρξε όταν έγιναν οι μεγάλες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων ναρκωτικών της Αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια; Ανοχή υπήρξε προχθές, με την αντιμετώπιση του περιστατικού της τρομοκρατίας; Ανοχή υπήρξε στην περίπτωση Ρούπα; Ανοχή υπήρξε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις; Εκτός, εάν θέλουμε μία άλλη φιλοσοφία μη ανοχής, η φιλοσοφία εκείνη που είχε οδηγήσει επί προηγούμενων κυβερνήσεων στο να βρίσκεται η Αθήνα σε έναν μόνιμο σχεδόν καπνό δακρυγόνων, σε μία μόνιμη καταστολή, κάτω από τα βλέμματα και τις κάμερες, προκειμένου να υπάρξει επικοινωνιακό όφελος και την επομένη μέρα βέβαια η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη. Εμείς δε δουλεύουμε έτσι.

Δημοσιογράφος: Όμως κύριε Υπουργέ, έχουμε την επίθεση σε ένα Αστυνομικό Τμήμα στην Πεύκη, έχουμε κάθε βδομάδα τα επεισόδια στα Εξάρχεια και έρχονται και εξ’ οικείων θα μου επιτρέπετε να σας πω τα βέλη. Άκουσα τον κύριο Δημήτρη Καμμένο, Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες προσωπικά και σε εσάς. Είπε ο κύριος Καμμένος, ότι ο κύριος Τόσκας έχει και αυτός την ευθύνη του που δεν παίρνει την πολιτική απόφαση, όπως την είχαν και όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί, για να ξεκαθαρίσει το θέμα των Εξαρχείων. Είναι ευθεία η βολή προς εσάς από έναν Βουλευτή που στηρίζει την κυβέρνηση, τον κύριο Δημήτρη Καμμένο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το εξ’ οικείων τα βέλη είναι ένα θέμα που εξετάζεται, τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε κάποιος να δει τα νούμερα, να δει τους αριθμούς, πόσες επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα υπήρχαν επί εποχής κυρίου Δένδια και κυρίου Κικίλια -ο κύριος Κικίλιας έμεινε για τρεις μήνες- αλλά τελοσπάντων ο κύριος Δένδιας που έμεινε δύο χρόνια, πόσες επιθέσεις υπήρχαν επί εποχής προηγούμενης διακυβέρνησης και πόσες είναι πια, πόσοι εμπρησμοί οχημάτων υπήρχαν τότε και πόσοι τώρα και αν θέλετε μπορώ να σας στείλω τα στατιστικά αυτά στοιχεία για να τα δείξετε και να καταλάβει ο κόσμος πού είναι το ψέμα και πού είναι η αλήθεια. Με προπαγανδιστικά τέτοια τερτίπια δεν βλέπουμε τη πραγματική κατάσταση και άρα δε μπορούμε να διορθώσουμε τα βήματά μας.

Βέβαια κάποιοι που έρχονται να μου δώσουν μαθήματα για το ενδιαφέρον μου για την ασφάλεια της χώρας θα τους έλεγα ότι για την ασφάλεια αυτής της χώρας, για την κυριαρχία αυτής της χώρας, εγώ έχω δουλέψει 35 χρόνια σε κρίσιμες περιοχές και σε κρίσιμες εποχές και δεν ξέρω οι ίδιοι αν έχουν δουλέψει σε αντίστοιχη κατεύθυνση και το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κριτική μπορεί να γίνεται, πρέπει να γίνεται αλλά να γίνεται σε ρεαλιστική βάση, βλέποντας την κατάσταση την οποία έχουμε παραλάβει, μια και θα έπρεπε να θυμόμαστε πάντα ότι τα Εξάρχεια είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει εξάρσεις και υφέσεις αλλά δε νομίζω να το έλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί εάν το είχε λύσει δεν θα το είχαμε τώρα.

Δημοσιογράφος: Όπως δε λύθηκε και επί των ημερών σας, βέβαια έτσι, για να είμαστε ειλικρινείς. Εγώ θα δεχθώ ότι δεν το έλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά κάθε εβδομάδα έχουμε, έχουμε… Είναι μία περιοχή η οποία είναι σαν ένα ξεχωριστό κράτος.

Δημοσιογράφος: Ναι, γιατί όταν μπορείς και πιάνεις τέτοιους μεγάλους εγκληματίες, γιατί αυτά τα άτομα, τους 100, 50, πόσοι είναι, δε μπορείς να τους πιάσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτοί οι όροι, ξεχωριστό κράτος ή δε ξέρω τι άλλος όρος δίνεται, δε θυμάμαι να δινόταν επί εποχής προηγούμενης κυβέρνησης όπου όλα ήταν «φυσιολογικά». Γινόταν μια επέλαση αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία των Εξαρχείων, κάτω από τις κάμερες και την επομένη τα πράγματα ήταν ίδια ή και χειρότερα. Εδώ βλέπεται ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις δε γίνονται κάτω από των φως των καμερών.

Η τελευταία επιχείρηση για την αντιμετώπιση του τρομοκράτη γινόταν από τις 4 το πρωί μέχρι τις 11 και δεν το είχε πάρει χαμπάρι κανένας δημοσιογράφος και αυτό είναι καλό. Πλέον η Αστυνομία δουλεύει συστηματικά και επαγγελματικά και δε νομίζω τέτοιες καταστάσεις να βλέπατε τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Θέλω να επανέλθουμε στο θέμα της ανοχής. Εμμέσως πλην σαφώς σας κατηγορούν, όχι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, συγκεκριμένα κόμματα και συγκεκριμένοι πολίτες, έτσι μην το γενικεύσω το θέμα, για ανοχή απέναντι σε κάποιες ομάδες. Όπως για παράδειγμα τον Ρουβίκωνα. Και κάποιοι, για να μιλήσουμε ειλικρινά και ευθέως, μιλάνε και για συγγενή ιδεολογική θέση. Τι απαντάτε πάνω σε αυτό; Γιατί, όντως, οι ενέργειες του Ρουβίκωνα είναι ενέργειες οι οποίες έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Και τελευταία στον Ευαγγελισμό αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα – ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση της Βουλής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε και στην περίπτωση του Ρουβίκωνα και στην περίπτωση άλλων ομάδων οι οποίες κάνουν είτε ακτιβιστικές ενέργειες, είτε παραβατικές ενέργειες, αν θέλετε, η δουλειά της Αστυνομίας είναι να κάνει προσαγωγές, να τους συλλαμβάνει και στη συνέχεια έρχεται η δουλειά της Δικαιοσύνης, η οποία έχει επιληφθεί σε αρκετές περιπτώσεις και έχουν αντιμετωπιστεί αυτοί που έκαναν διάφορες παραβάσεις με τον τρόπο που έπρεπε.

Φυσικά είμαστε αντίθετοι σε όλες, ακόμα και στους ακτιβισμούς που υπερβαίνουν κάποια όρια. Είμαστε αντίθετοι στις περιπτώσεις αυτοδικίας ή προσδιορισμού ανθρώπων όπως στην περίπτωση του Ευαγγελισμού και εκεί πρέπει να παίζει το ρόλο της η Δικαιοσύνη. Δε μπορεί η Αστυνομία να καλύπτει όλο το φάσμα της αντιμετώπισης των παραβάσεων και των εγκληματικών ενεργειών.

Και ξέρετε κάτι, αυτή η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας ότι η Αριστερά είναι υπεύθυνη για την ανομία και την παραβατικότητα, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει. Η Αριστερά είναι ο κύριος αντίπαλος της βίας γιατί ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο με άλλους τρόπους και όχι με τους τρόπους αυτούς που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ξαναλέω: Θυμηθείτε ποια ήταν η κατάσταση της Αθήνας πριν μερικά χρόνια. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να υπάρχει αυτή η κατάσταση αναταραχής με τα μόνιμα δακρυγόνα και τις μόνιμες διαδηλώσεις και την μόνιμη βία μέσα στο κέντρο της Αθήνας και τότε να τους ρωτήσω: Υπάρχει περίπτωση να έρθει ποτέ επένδυση και ανάπτυξη με κλίμα αναταραχής; Εμείς προσπαθήσαμε και πετύχαμε ένα ήπιο κλίμα και τα υπόλοιπα στον οικονομικό τομέα έρχονται από μόνα τους.

Δημοσιογράφος: Έρχεται η επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ώρα του Πρωθυπουργού για το θέμα της ανομίας, της γενικευμένης όπως χαρακτηρίζει στην ερώτησή του, ο κύριος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κάνει αναφορά στον Ρουβίκωνα, κάνει αναφορά στην ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας όμως περισσότερο έμφαση στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και μέτρων. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χαμηλή εγκληματικότητα ανεξάρτητα από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία εσείς μπορεί να αναφέρετε, είναι εδώ και το αποτέλεσμά της, κακά τα ψέματα, τα βλέπουμε κύριε Υπουργέ.

Δεν είναι μόνο η περίπτωση, αυτή η ακραία περίπτωση με την 85χρονη που τη σιδέρωσαν, έχουμε την περίπτωση της αυτοδικίας στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας, όπου ένα άνθρωπος… κακώς, και εμείς καταδικάζουμε την περίπτωση της αυτοδικίας, ουαί και αλίμονο εάν ο καθένας πάρει ένα όπλο και το νόμο στα χέρια του, για δεύτερη φορά δολοφόνησε τον επίδοξο ληστή και διαρρήκτη, έχοντας υποστεί όμως μέχρι τώρα πενήντα απόπειρες εναντίον της περιουσίας του. Εμείς λέμε και θέση και άποψη αυτής της εκπομπής, όχι στην αυτοδικία. Ουαί και αλίμονο να πάρει ο καθένας ένα όπλο στο χέρι του, αλλά ότι φοβάται ο έλληνας πολίτης, φοβάται κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εκφράζετε αυτή τη στιγμή την γενικότερη αντίληψη του Έλληνα πολίτη; Γιατί εγώ θα αμφισβητήσω αυτή την αντίληψή σας. Ο Έλληνας πολίτης πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ζει σε πιο ήσυχο περιβάλλον παρά ποτέ, όμως είναι καλό προπαγανδιστικό κόλπο, ξέρετε έχω σπουδάσει προπαγάνδα, είναι καλό προπαγανδιστικό κόλπο το να πιάνεις μεμονωμένα περιστατικά και να τα αναδεικνύεις αμφισβητώντας έτσι και τα νούμερα και τις στατιστικές -που δεν είναι δικές μου στατιστικές είναι στατιστικές της Ελληνικής Αστυνομίας- και να αμφισβητείς και τη γενικότερη αίσθηση του πολίτη.

Έτσι τι έρχεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας να πει; Δεν μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί, δεν μας ενδιαφέρει το γενικότερο αίσθημα, μας ενδιαφέρει αυτό που λέμε και αυτό είναι. Αυτό είναι γνωστό κόλπο αλλά θα έχει την ίδια τύχη με τ’ άλλα κολπάκια του «εκλογές τώρα», «τα οικονομικά στοιχεία δεν βγαίνουν» και του ότι «καίγεται η Ελλάδα». Και ελάτε να δείτε τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες, τα στατιστικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις φέτος και ελάτε πλέον να τα αμφισβητήσετε…

Δημοσιογράφος: Δεν αμφισβητώ ότι πυρκαγιές είχαμε πάντοτε αλλά το θέμα της χαμηλής εγκληματικότητας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι τους αριθμούς εγώ λέω, τους συγκεκριμένους κύριε Παπαδάκη, το πάντοτε δεν λέει τίποτα οι αριθμοί λένε.

Δημοσιογράφος: Στο θέμα της χαμηλής εγκληματικότητας είναι γεγονός ότι αισθάνεται ανασφάλεια ο πολίτης κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να κινηθεί κάποιος ελεύθερα το βράδυ, δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα το βράδυ χωρίς να είναι υποψιασμένος. Εγώ δεν σας είπα ότι κάθε βράδυ πέφτει θύμα ληστείας ή διάρρηξης, κάποιας επίθεσης, υπάρχει γενικευμένα.

Δημοσιογράφος: Όχι, αλλά ότι ο κόσμος φοβάται είναι γνωστό έτσι, κοιμούνται στα σπίτια και κλειδώνονται, δηλαδή δεν έχω ακούσει και κανέναν γιατί σε μία κοινωνία ζούμε.

Δημοσιογράφος: Οφείλεται στην κρίση; Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν έρθει αρκετοί εδώ και επιδίδονται σε δραστηριότητες που ήταν συμμορίες; Υπάρχει όμως.

Δημοσιογράφος: Οφείλεται στο ότι μπαίνουν μέσα και ξαναβγαίνουν έξω; Είναι πολλά τα μέτωπα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν θέλετε να με πείσετε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα και πολλά προβλήματα, θα σας πω ναι, υπάρχουν πολλά μέτωπα και πολλά προβλήματα γιατί βρισκόμαστε στη φάση της εξόδου από μια πολύ μεγάλη κρίση. Αν θέλετε να με πείσετε εμένα και όσους σας ακούν αυτή τη στιγμή ποντάροντας σε μία λογική και τακτική επηρεασμού ότι φοβάται όλος ο κόσμος…

Δημοσιογράφος: Όχι δε σας είπα ότι φοβάται, το κλίμα της ανασφάλειας λέω εγώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει κλίμα ανασφάλειας, υπάρχουν προβλήματα, προβλήματα που ποτέ δεν θα τελειώσουν δυστυχώς και προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Όμως το να δημιουργούμε ένα κλίμα ανησυχίας πέρα από τις πραγματικές του διαστάσεις δεν είναι σωστό ή το να αρχίζουμε το δελτίο ειδήσεων σε μία ξένη χώρα έγιναν αυτοί οι φόνοι, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια πάλι δεν είναι σωστό. Κοιτάξτε ποια είναι η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κοιτάξτε όπου υπάρχουν πιο προηγμένοι μηχανισμοί εάν θέλετε και πιο σταθερές καταστάσεις…

Δημοσιογράφος: Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και κοιτάξτε πια είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Το κλίμα της ανησυχίας αυτό ίσως το βλέπουν μερικά κανάλια και ίσως και εσείς, αλλά δεν το βλέπουν οι τουρίστες που έρχονται, δεν το βλέπει ο Πρόεδρος της Γαλλίας που έκανε βόλτα στην Ερμού, δεν το βλέπουν πολλοί λαοί.

Δημοσιογράφος: Εντάξει ήταν προστατευμένος από πεντακόσια άτομα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω εάν μπορούσε να κάνει την ίδια βόλτα αλλού, αλλά δεν θέλω να μπω σε θέματα άλλα.

Δημοσιογράφος: Αλλά ήταν προστατευμένος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πυλώνας και σταθερότητας και ασφάλειας και αυτό έχει σχέση και με την εξωτερική πολιτική που ασκεί αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση και ο Νίκος ο Κοτζιάς και η χώρας μας και με τα θέματα, με τις προσπάθειες που γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία στο εσωτερικό της χώρας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ απομονώστε το τι κάνει, τι κάνουν τα κόμματα προκειμένου να χτυπήσουν την Κυβέρνηση και πώς αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης. Εμείς δεν σας είπαμε ότι είναι τρομοκρατημένοι όλοι και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο αλλά ότι υπάρχει αυτό το κλίμα και αυτή η ανησυχία ότι κάτι μπορεί να μου συμβεί και ξέρετε αυτό οφείλεται σε κάποιους λόγους.

Να σας πω κάποιους. Την αλλαγή με τα Αστυνομικά Τμήματα. Είχαμε χτες ένα ρεπορτάζ από το Δήλεσι και έλεγαν ότι καταργήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα στην περιοχή μας. Για να έρθει στην περιοχή μας ένα περιπολικό πρέπει να διανύσει μια απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Δέκα χιλιόμετρα από την ώρα που θα τον ειδοποιήσεις μέχρι να έρθει ο ληστής έχει φτάσει εδώ στην πλατεία Συντάγματος. Η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ που ήταν αποτελεσματική η κίνησή της.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Α, πολύ ωραία, ερχόσαστε τώρα στα λόγια μου. Λοιπόν, πρώτον πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα κάθε δέκα χιλιόμετρα σε όλη την επαρχία; Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, πρώτον θα θέλαμε ένα σύνολο αστυνομικών τεράστιο που δεν μπορούμε να το αντέξουμε και, δεύτερον, θα είχαμε τους περισσότερους αστυνομικούς από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιηθούν πουθενά στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Και εδώ θα συμφωνήσω αλλά δε θα έπρεπε να προηγηθεί…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα Αστυνομικά Τμήματα πρέπει να είναι οργανωμένα και να έχουν κόσμο, όχι να είναι άδεια. Όσον αφορά τις ομάδες Δέλτα οι ίδιοι οι εμπνευστές της την έχουν κατηγορήσει ότι δούλευε άναρχα και δούλευε με μη συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Προκαλούσε αναταραχή και δεν επέλυε προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Τώρα βέβαια σας κατηγορούν ότι την καταργήσατε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταργήσαμε κάτι που δούλευε άναρχα.

Δημοσιογράφος: Άναρχοι τι εννοείτε με το άναρχοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε συγκροτημένα κράτη δεν μπορούν να υπάρχουν άναρχοι μηχανισμοί οι οποίοι δε δουλεύουν κάτω από τις κατευθύνσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Διοικητή της ΓΑΔΑ.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι θέμα οργάνωσης όμως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι θέμα οργάνωσης ακριβώς, αλλά η οργάνωση υπάρχει τώρα και όχι πριν που δούλευαν. Υπήρχαν οι αναρχικοί από την άλλη μεριά και ένα άλλο Σώμα που δούλευε κατά το δοκούν από την άλλη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για τις δημοκρατίες μας, για τα οργανωμένα κράτη. Οι ίδιοι οι διοικητές της ομάδας αυτής είχαν αμφιβολίες για το λόγο ύπαρξής της.

Δημοσιογράφος: Πριν όμως από την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, πριν από την αλλαγή στα αστυνομικά τμήματα δε θα έπρεπε να έχουμε διασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιληφθεί ενός συμβάντος και όχι…. Γιατί σας είπα τώρα γνωρίζοντας οι διαρρήκτες και οι ληστές ότι μέχρι να έρθει ο αστυνόμος.

Δημοσιογράφος: Οι αλλαγές γίνονται Γιώργο κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν έγιναν για οικονομικούς λόγους, δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά τα σχόλια.

Δημοσιογράφος: Οικονομικός συντάκτης είναι και αυτός τα λέει όλα οικονομικά κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ε, τα λέει όλα οικονομικά και εγώ θα ήταν λάθος να τα λέω όλα αστυνομικά.

Δημοσιογράφος: Εσείς δεν είπατε πριν κύριε Υπουργέ ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα Αστυνομικό Τμήμα σε κάθε πόλη και δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό γιατί δεν μπορούμε να το αντέξουμε και οικονομικά. Εσείς το είπατε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι μόνο για λόγους οικονομικούς, είναι και γιατί ήταν αραχνοΰφαντα αυτά τα Τμήματα, δηλαδή είχαν ισχνό δυναμικό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το θέμα δεν είναι να έχεις ένα κτίριο με μια σημαία, το θέμα είναι να έχεις και κόσμο μέσα σε αυτό το κτίριο που να μπορεί να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες.

Δημοσιογράφος: Πάντως αν μαζέψουμε τους αστυνομικούς οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε υπηρεσίες φύλαξης προσώπων. Εγώ δεν είπα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να τους παρέχεται μια ασφάλεια γιατί κατέχουν κάποιες θέσεις. Αλλά εδώ υπάρχουν συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι κύριε Υπουργέ οι οποίοι έχουν συνοδεία αστυνομικό. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν συνοδεία αστυνομικό και αν θέλετε κατ ιδίαν μπορώ να σας τα πω χωρίς να χρησιμοποιήσετε το όνομά μου. Δεν είναι απαράδεκτο αυτό να έχει ο Παπαδάκης ο δημοσιογράφος τρεις αστυνομικούς να τον φυλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κάνει το κέφι του και να πηγαίνει να πίνει καφέ στο Κολωνάκι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη ποιος άλλος Υπουργός μείωσε κατά 700 τους αστυνομικούς οι οποίοι φύλατταν, εντός εισαγωγικών, υψηλά πρόσωπα τέτοιας μορφής που μου λέτε αυτή τη στιγμή και ξέρετε τι κριτική και χτυπήματα κάτω από τη μέση δέχτηκα εγώ από συναδέλφους σας επειδή τους αφαίρεσα τους αστυνομικούς; Και αν θέλετε θα σας τα πω ιδιαιτέρως.

Δημοσιογράφος: Καλά κάνατε και τους αφαιρέσατε κατά την άποψή μου και αν θέλουν να έχουν προστασία να πάνε να πληρώσουν για να έχουν προστασία.

Δημοσιογράφος: Πάντως πολλά μηνύματα κύριε Υπουργέ για τις συνενώσεις στα Αστυνομικά Τμήματα. Πάρα πολλά από όλη την περιφέρεια. Μας στέλνουν από την Αθήνα στη Λούτσα που πήγε στα Σπάτα λέει μας έχουν ρημάξει στο κλέψιμο εδώ στη Βραυρώνα, μας στέλνουν και άλλα μηνύματα. Μήπως χρειάζεται να επανεξετάσετε όλη αυτή διαδικασία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε όποιες αλλαγές ή όποιες αποφάσεις παίρνονται δεν γράφονται στο γρανίτη και μένουν για τα επόμενα χίλια χρόνια. Προφανώς, αν δούμε ότι χρειάζονται διορθωτικές λύσεις αυτές θα γίνουν. Κύριος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η ασφάλεια του πολίτη.

Αλλά ξέρετε και κάτι: Τα πολλά αστυνομικά τμήματα χωρίς στελέχωση δεν εξυπηρετούν. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε εξορθολογισμούς και συγχωνεύσεις τέτοιας μορφής όχι για λόγους οικονομικούς κύρια, όπως είπε ο συνάδελφός σας, αλλά για να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση και καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δημοσιογράφος: Οπότε τώρα θεωρείτε ότι υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση και καλύτερη αποτελεσματικότητα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να μην εκλάβω σαν ειρωνική την ερώτηση…

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, ερώτηση, ερώτηση, ερώτηση κύριε Υπουργέ. Μην το παρεξηγείτε. Ερώτηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς οι συγχωνεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω όταν ολοκληρωθούν θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Εάν δεν υπάρχει κάπου, θα επανέλθουμε στο προηγούμενο σχήμα.

Δημοσιογράφος: Πάντως το θέμα της αποφυλάκισης λόγω του συνωστισμού για την αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να το ξαναδείτε κύριε Υπουργέ.

Δημοσιογράφος: …και οι ίδιοι οι αστυνομικοί το λένε, τους συλλαμβάνουμε και μετά από λίγο καιρό τους ξαναβλέπουμε…

Δημοσιογράφος: Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί ότι αυτούς τους οποίους συλλάβανε…

Δημοσιογράφος: …τους ξαναβρίσκουν μπροστά τους.

Δημοσιογράφος: …και έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, τους ξαναβρίσκουν μπροστά τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ξαναγυρίσω σε αυτό που είπα στην αρχή. Καταρχάς είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά…

Δημοσιογράφος: Όχι είναι και θέμα…

Δημοσιογράφος: Να διαμαρτυρηθείτε όμως… να τους πείτε ρε παιδιά, τι κάνετε τους συλλαμβάνετε και…

Δημοσιογράφος: Είναι και θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γιατί αν η δύναμη των αστυνομικών λέει ότι ξέρετε κάτι; Εμείς τους πιάνουμε, τους στέλνουμε στη Δικαιοσύνη, καταδικάζονται και μετά από 4-5 μήνες αυτοί είναι έξω. Αντιλαμβάνεστε αυτοί τώρα οι Γεωργιανοί, αν μετά από 5-6 μήνες είναι έξω, με το σίδερο;

Δημοσιογράφος: Ε. δεν θα πολυ-αλλάξει, νομίζω.

Δημοσιογράφος: Αυτή ήταν η αγωνία και της γυναίκας που μας μίλησε προηγουμένως. Λέει συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που τους συνέλαβε, μπράβο στα παιδιά αλλά από την άλλη πλευρά, εάν αυτούς τους ξαναβγάλουν μετά από έξι μήνες, θα ξανασιδερώσουν άλλη γιαγιά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά από την άλλη μεριά, δεν έχουμε καθεστώς σαν κάποιες χώρες που κόβουν χέρια, πόδια σε όποιον κάνει κάποια παράβαση ή κάποιο έγκλημα.

Δημοσιογράφος: Όταν αυτοί κόβουν χέρια και πόδια όμως;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δίνουμε πάντοτε τη δυνατότητα σε κάποιον να γίνει καλύτερος…

Δημοσιογράφος: Όταν αυτοί κόβουν χέρια και πόδια κύριε Υπουργέ; Εγώ δεν είπα να είμαστε σκληροί αλλά όταν οι ίδιοι, αυτοί που έχουν διαπράξει ένα αδίκημα, το επαναλάβουν, σας είπα…

Δημοσιογράφος: Είμαστε πιο ανεκτικοί…

Δημοσιογράφος:… το χαρακτηριστικό αυτό με το σίδερο. Αύριο μεθαύριο αυτός θα ξαναβγεί έξω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βλέπετε τι γίνεται; Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει η Αστυνομία και το Υπουργείο αυτό να αρχίσει να μιλάει και για τη Δικαιοσύνη και για άλλα θέματα, αλλά ξαναλέω: Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα και στον εγκληματία να διορθώνεται, πρέπει να είναι αυστηρή η Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων, όπως είναι αυτή που αναφέρατε αλλά η Δικαιοσύνη κάνει όμως τη δουλειά της. Δεν θα πω εγώ πώς πρέπει να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κλείνοντας κύριε Υπουργέ για το θέμα της αυτοδικίας, είδατε ότι είχαμε στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας αυτή την περίπτωση. Ένας πολίτης, ο οποίος και στο παρελθόν για να προφυλάξει την περιουσία του, βέβαια εκεί ήταν σε άμυνα, είχαμε ανταλλαγή πυροβολισμών για αυτό και είχε αθωωθεί.

Δημοσιογράφος: Τώρα δεν έχει αθωωθεί.

Δημοσιογράφος: Τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν έχει ο καθένας από μια καραμπίνα στα χέρια του για να προστατεύσει την περιουσία του, τότε πραγματικά μιλάμε για ζούγκλα. Αλλά όμως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολίτες που λένε συμφωνώ μαζί σας ότι ζούγκλα θα γίνουμε αλλά μήπως θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί φτάνει ο άλλος σε αυτό το σημείο να σηκώσει ένα όπλο και να χτυπήσει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη ο καλύτερος σύμβουλος για όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος επλήγη από ένα περιστατικό, ο οποίος έχει αγανακτήσει γιατί έχει προβλήματα στην περιοχή του. Πρέπει να δούμε συνολικά τα ζητήματα, πρέπει να δούμε τα ζητήματα της Δικαιοσύνης και αποκλείοντας φυσικά την αυτοδικία. Σας είπα πριν και την άποψη μου και για την περίπτωση του Ευαγγελισμού και για τη σοβαρότερη περίπτωση που αναφέρατε. Η αυτοδικία απαγορεύεται.

Σε καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να είναι αποδεκτές κινήσεις και πράξεις αυτοδικίας. Το οργανωμένο κράτος πρέπει να αντιμετωπίζει αυτόν που παρανομεί και όχι ο καθένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Νομίζω όμως ότι δεν χαρακτηρίζεται η κοινωνία μας από πράξεις αυτοδικίας. Δεν χαρακτηρίζεται η κοινωνία μας και ο τόπος μας από παραβατικότητα, εγκληματικότητα και ανομία. Ίσα – ίσα, αυτή τη στιγμή που υπάρχει έξαρση στις φωνές περί ανομίας, αυτή τη στιγμή υπάρχει η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την Αστυνομία. Ας δούμε τα ρεαλιστικά, την πραγματική κατάσταση, ας δούμε με ρεαλισμό το πώς ενεργεί η Ελληνική Αστυνομία και οι άνθρωποι που δουλεύουν ημέρα και νύχτα και ας μην τους αδικούμε τουλάχιστον.

Δημοσιογράφος: Βέβαια, τους έχουμε αδικήσει με τους μισθούς και τα μέσα με τα οποία είναι εξοπλισμένοι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Ξεχαρβαλωμένα αυτοκίνητα. Πληρώνουν, βάζουν απ’ την τσέπη τους.

Δημοσιογράφος: Τις σφαίρες πληρώνουν απ’ την τσέπη τους. Αλεξίσφαιρα απ’ την τσέπη τους. Αυτά μας λένε δηλαδή οι αστυνομικοί, που μας στέλνουν μηνύματα στην εκπομπή Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλά εντάξει. Κόψτε και κάτι από αυτά. Αλλά η πραγματικότητα είναι…

Δημοσιογράφος: Πάντως έχουμε κάνει και ρεπορτάζ και έχουμε δείξει πόσο δύσκολα δουλεύουν οι αστυνομικοί δηλαδή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα σας το είπα εγώ ότι έχουν αδικηθεί όσον αφορά στους μισθούς. Σας το λέω εγώ ότι θα έπρεπε η κατάστασή τους να είναι πολύ καλύτερη. Αλλά σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, εκεί έχω την παρατήρησή μου: Γιατί όταν από το 2004 μέχρι τώρα είχαν αγοραστεί μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα και δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια – εννοώ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δώθε – και αυτή τη στιγμή εμείς αναπροσανατολίζοντας ευρωπαϊκά κονδύλια, προσπαθούμε και τον επόμενο μήνα αγοράζουμε αυτοκίνητα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αγοράζουμε 400 αυτοκίνητα, 400. Αυτά μπορούμε τώρα.

Δημοσιογράφος: Μακάρι.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, ανεξάρτητα από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μας αναφέρετε, υπάρχει μία αίσθηση στην κοινωνία ότι όντως – όχι κινδυνεύουμε, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο – αλλά ότι υπάρχει ένα κλίμα, το οποίο άλλος το εκμεταλλεύεται για να σας κάνει αντιπολίτευση κι εσείς το παρουσιάζετε ρόδινα, μας λένε οι φίλοι μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου ρόδινα.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι ίσως, λένε κάποιοι, όταν δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς ζούμε εμείς σε απομακρυσμένες περιοχές…

Δημοσιογράφος: Μας λένε για τα νησιά, τις ακριτικές περιοχές, μεγάλη λέει αύξηση της εγκληματικότητας.

Δημοσιογράφος: Πώς ζούμε εμείς σε περιοχές που έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα. Πώς ζούμε εμείς όταν θα πρέπει να κυκλοφορήσουμε νυχτερινή ώρα, μία γυναίκα μόνη ή ένας άντρας μόνος. Υπάρχει κύριε Υπουργέ. Υπάρχει αυτό το αίσθημα. Και δεν είναι για προπαγανδιστικούς λόγους, ούτε για να χτυπήσουν το πρόσωπο το δικό σας, αλλά ούτε και για να ενισχύσουν την αντιπολιτευτική δράση της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει αυτό το γενικευμένο αίσθημα και θα πρέπει να το δείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι θέλετε να πείσετε όσους ακούνε ότι…

Δημοσιογράφος: Όχι να πείσουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …ότι υπήρχε μία κατάσταση ρόδινη, αγγελικά πλασμένη και τώρα όλοι κινδυνεύουν.

Δημοσιογράφος: Είναι λάθος να το λέτε αυτό αν μου επιτρέπετε. Δεν είπαμε καθόλου κάτι τέτοιο. Ξέρετε, ούτε για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μάλιστα εμείς κρινόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν σας είπαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν όλα υπέροχα και κυκλοφορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για στατιστικά στοιχεία, δηλαδή τι έγινε πριν από δυο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια όταν υπάρχει αυτή τη αίσθηση στον Έλληνα πολίτη. Το κράτος έχει συνέχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να καταργήσουμε τους αριθμούς και να αφεθούμε στην αίσθηση; Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματική κατάσταση, οι αριθμοί οι πραγματικοί και η αίσθηση του πολίτη και μέσα στην Αθήνα, τουλάχιστον εγώ εκεί που ζω περπατάω και περπατάω και μόνος μου πολλές φορές τώρα. Βλέπω την κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, προβλήματα σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Να υπενθυμίσω τι γινόταν στη δυτική Αττική, που δεν μπορούσε ούτε περιπολικό να μπει σε ολόκληρες περιοχές και ποια είναι η κατάσταση μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι έγιναν αγγελικά πλασμένοι αυτοί οι τόποι. Χρειάζονται πάρα πολλές ενέργειες. Χρειάζονται πάρα πολλές δράσεις και όχι μόνο αστυνομικές, δεν λύνονται όλα τα ζητήματα με αστυνομικό τρόπο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ λένε και για τα περιστατικά μέσα στα Πανεπιστήμια, που έχουμε διάφορα φαινόμενα το τελευταίο διάστημα. Κι εκεί τι πρέπει να γίνει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι υπάρχουν προβλήματα. Υπήρχαν και στα Πανεπιστήμια και παντού. Είπατε το τελευταίο διάστημα. Θα το αμφισβητήσω, αυτή τη φράση. Αλλά ότι υπήρχαν προβλήματα και υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Υπήρχαν. Κανένας δεν το αμφισβητεί ότι υπήρχαν. Αλλά το θέμα δεν είναι τι γινόταν πριν, τι γίνεται τώρα. Έτσι; Για τα συγκριτικά στοιχεία. Είναι το πώς αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης. Και εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε. Κύριε Υπουργέ μία τελευταία ερώτηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κι όταν μάθανε οι φίλοι μας ότι θα είστε σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι αυτά τα οποία ήρθαν μετά από δημοσίευμα εφημερίδας για τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Αυγενάκη, σχετικά με εμπλοκή του σε κάποιες – εμπλοκή του; Παρέμβασή του σε κάποιες διαδικασίες, με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται στον χώρο της παραβατικότητας. Έχετε άποψη επί του θέματος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν θα ήθελα να αναφερθώ, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι θα με βόλευε για να κάνω κομματική αντιπολίτευση. Όμως, θα πρέπει όλες αυτές οι περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, με διάφορα κυκλώματα, θα πρέπει να ερευνώνται άσχετα ποιος μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα. Εγώ όμως, δεν θέλω να μιλάω για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν θέλω να προδικάζω για κανένα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Παπαδάκη.

Τελευταίες Αναρτήσεις