Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201718-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο “Ραδιόφωνο 24/7” 88,6 FM

18-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο “Ραδιόφωνο 24/7” 88,6 FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο “Ραδιόφωνο 24/7” 88,6 FM

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος : Πάμε στον Θοδωρή Παναγιωτίδη, ο οποίος έχει εκλεκτό καλεσμένο και θα σας πω σε λίγο ποιος είναι. Θοδωρή, για πες για τη συμφωνία αυτή.

Δημοσιογράφος : Πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία. Ουσιαστικά είναι βελτίωση της προηγούμενης συμφωνίας που υπήρχε για τις τηλεπικοινωνίες της αστυνομίας και τον διάδοχο του συστήματος Tetra, το Sepura όπως πλέον λέγεται. Η αρχική σύμβαση είχε γίνει την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2014 λίγο πριν από τις εκλογές και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο κύριος Κικίλιας. Η αρχική σύμβαση λοιπόν που είχε γίνει από το Υπουργείο είχε γίνει έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και η διαφορά είναι ότι πλέον είναι 1,6 εκατ. ευρώ.

Είναι τεράστια η μείωση που έγινε ύστερα από τη νέα διαπραγμάτευση με την εταιρία από την οποία πλέον έχει κερδίσει κι ένα μεγάλο αντισταθμιστικό όφελος το Υπουργείο, αφού από αυτή τη μείωση του ποσού θα καταφέρει να πάρει ως δώρο τουλάχιστον 30 περιπολικά.

Δημοσιογράφος : Έχουμε τον Υπουργό μαζί μας, τον κύριο Τόσκα οπότε πάμε μαζί τη συνέντευξη. Κύριε Τόσκα, καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη.

Δημοσιογράφος : Κύριε Τόσκα, να σας ρωτήσω, αυτή η σύμβαση καταρχήν υπεγράφη, πληρώθη, δούλεψε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή η σύμβαση είχε υπογραφεί, όπως είπατε πριν, τον Δεκέμβριο του 2014 με ετήσιο κόστος συντήρησης 2,2 εκατ. ευρώ και εμείς τη βρήκαμε όπως καταλαβαίνετε. Τη βρήκαμε υπογεγραμμένη. Θεωρήσαμε ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο, δεν είχαν ασκηθεί οι πιέσεις που έπρεπε να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της όποιας διαπραγμάτευσης και σε όσο χρόνο έγινε. Σε πολύ σύντομο χρόνο, αλλά τέλος πάντων. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μια διαδρομή διαπραγματεύσεων με όλες τις πιέσεις που ξέρετε ότι πρέπει να γίνονται για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από τη μια μεριά πρέπει να υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να διασφαλιστεί και το δημόσιο συμφέρον. Εγώ τους το ξεκαθάρισα: δεν υπογράφω αν δε διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον κι αν δεν υπάρχει λογική τιμή, λογικό κόστος στη συντήρηση. Καταλήξαμε τελικά με την εταιρία από το 2,2 στο 1,6 εκατ. ευρώ κόστος συντήρησης, συν ένας αριθμός αυτοκινήτων, γύρω στα 30, που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες γιατί δε μπορούσε να υπογραφεί την ίδια στιγμή, για λόγους τυπικούς.

Δημοσιογράφος : Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω προς τον Υπουργό. Καλημέρα σας κι από μένα. Εάν έχουμε μια εικόνα από τα οχήματα αυτά, είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία ειδικά το αντισταθμιστικό όφελος είναι σα να λέμε το μάνα εξ ουρανού αυτή τη στιγμή για την αστυνομία. Εάν ξέρουμε αυτά τα 30 αυτοκίνητα πού θα πάνε; Αν θα αφορούν κυρίως την Άμεση Δράση στην Αθήνα και άλλες Υπηρεσίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η όλη διαδικασία, όπως έγινε αλλά και το αντισταθμιστικό που πετύχαμε είναι μέρος της όλης διαδικασίας εκσυγχρονισμού για το υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Μιας διαδικασίας που γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι γνωστό το ότι δεν υπάρχει περίσσευμα κονδυλίων όπως υπήρχε παλιά. Τον επόμενο μήνα τελειώνει μία άλλη διαδικασία ενός διαγωνισμού για 400 περίπου οχήματα, μοτοσυκλέτες κλπ της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κάνουμε λοιπόν μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού σε αρκετά δύσκολες συνθήκες και μπορώ να πω ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2004, δηλαδή τα τελευταία αυτοκίνητα της Αστυνομίας που είχαν αγοραστεί ήταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών το 2004, που ξέρουμε πόσα χρήματα είχαν διατεθεί για διάφορους σκοπούς, διάφορους σκοπούς που δεν ήταν όλοι θεμιτοί και χρήσιμοι.

Δημοσιογράφος: Εγώ κύριε Υπουργέ θέλω να καταλάβω κάτι πριν, πέρα από τη πολύ καλή συμφωνία. Εγώ είδα και το τίτλο χθες στο N ews 247, τα υπογράφει αυτά τα θέματα του δικού σας ενδιαφέροντος ο Παναγιωτίδης που ακούτε και είχε βάλει θετικό τίτλο, δηλαδή σπανίζει στα μέσα ενημέρωσης ξέρετε, να ξεκινάς ένα κείμενο με τόσο θετικό τίτλο, δεν είμαστε και Γραφείο Τύπου του Υπουργείου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά.

Δημοσιογράφος: Που σημαίνει ότι ο Θοδωρής μου έστειλε και ένα μήνυμα, σας τα λέω ανοιχτά και για τους ακροατές, ότι αυτή είναι μία πολύ καλή συμφωνία και πρέπει να βγει στον αέρα. Ο Θοδωρής το είπε, ο Θοδωρής μου το πρότεινε, θέλω να καταλάβω αν η προηγούμενη συμφωνία δούλεψε, δηλαδή αυτά που πληρώσαμε, δούλεψαν στη κοινωνία; Τα χρησιμοποίησε, τα αξιοποίησε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λέτε για άλλες συμφωνίες, γιατί αυτή η συμφωνία, ουσιαστικά θα λειτουργήσει από το Γενάρη του 2018 το αργότερο, τότε θα ξεκινήσει. Αυτή είναι τυπικά η ημερομηνία που έχει καθοριστεί. Δούλεψε δοκιμαστικά μόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Οbama για μία μέρα και σε περιορισμένη κλίμακα. Άρα σαν σύστημα θα δουλέψει από το Γενάρη του 2018.

Τώρα, εάν μιλάτε για προηγούμενες συμφωνίες, τότε αρκεί να αναφέρω το C 4 I , αρκεί να αναφέρω κάποια άλλα πράγματα που έγιναν στη διάρκεια των Ολυμπιακών ή πριν από τους Ολυμπιακούς ή μετά, τι έμεινε από αυτά;

Έμειναν παλιοσίδερα και έμειναν χρωστούμενα. Δηλαδή, να σας αναφέρω ότι για το C 4 I , ακόμη πρέπει να πληρώσουμε χρήματα, με αποφάσεις Δικαστηρίων, Διεθνών Δικαστηρίων, που έχουν δεσμεύσει τη χώρα. Τότε έγιναν συμβάσεις με απόλυτα πρόχειρο τρόπο και επιζήμιο για τη χώρα και χωρίς να υπάρχει συνέχεια, να αφήνουν κάτι, έστω κάτι πέρα από παλιοσίδερα για τη χώρα, για το κρατικό μηχανισμό.

Τώρα γίνονται μελετημένες κινήσεις και αν θέλετε με πολύ μεγάλες πιέσεις, γιατί η άλλη πλευρά εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά της συμφέροντα αλλά δεν μπορεί να ασκήσει καμία άλλη πίεση και για κανένα άλλο λόγο.

Δημοσιογράφος : Θέλετε να έρθουμε και λίγο στις επιτυχίες ή στα ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Καταρχήν έκλεισε αυτή η ζόρικη υπόθεση Λεμπιδάκη και έχει πάρει τον δρόμο της βεβαίως για να αποκαλυφθεί όλο το κομμάτι. Έχουμε όμως μια άλλη βίαιη ιστορία που είναι η υπόθεση Ζαφειρόπουλου, Υπουργέ. Μπορείτε να μας δώσετε νεότερα στοιχεία, διότι το ρεπορτάζ του Θοδωρή Παναγιωτίδη φέρνει συνέχεια και ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί από την αρχή στο πώς είδαμε αυτό το στυγερό έγκλημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη δεν θα ήθελα να μπω σε επιχειρησιακά θέματα που μπορεί να δυσκολέψουν τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Πρέπει να είμαι, οφείλω να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα ζητήματα. Προτιμούμε να κάνουμε κάποια βήματα και να προσβλέπουμε στο τελικό αποτέλεσμα και όχι να τρέχουμε να ανακοινώσουμε ορισμένες ενδείξεις ή ορισμένα ευρήματα.

Η όλη προσπάθειά μας δείχνει πιστεύω την συστηματική δουλειά που γίνεται, την οργανωμένη δουλειά που γίνεται και αυτό έχει φανεί από τα αποτελέσματα. Και νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ήπιο κλίμα στην κοινωνία, ένα κλίμα τέτοιο που χρειάζεται για την ανάκαμψη της χώρας και για την στροφή της χώρας σε καλύτερες μέρες. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, πάρα πολλά προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σημαντικές στροφές στην πολιτική και στην πρακτική που ακολουθείται στα θέματα ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφος : Θοδωρή, η τελευταία ερώτηση από εσένα.

Δημοσιογράφος : Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω εγώ προς τον κύριο Υπουργό. Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ακούσαμε, τουλάχιστον στατιστικά ή κάποιες ξέρουμε ότι έχουν γίνει πάλι επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική. Απλά εάν έχουμε μια εικόνα, τι μπορεί να έχει αλλάξει, σε τι βαθμό έχει αλλάξει στη Δυτική Αττική από τότε που ξεκίνησαν το καλοκαίρι τα μέτρα από τότε που ξεκίνησε ο νέος σχεδιασμός για την περιοχή κ.λπ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι κάτοικοι της περιοχής και θα προκαλούσα όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα να πάει σε αυτή την περιοχή, θα παρακαλούσα μάλλον, για να δει τις σημαντικές διαφορές στα θέματα ασφάλειας.

Μια περιοχή βεβαρημένη, μια περιοχή με τεράστια προβλήματα που δεν λύνονται τα προβλήματά της μόνο με αστυνομικά μέτρα, πλην όμως έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτό το ξέρουν οι κάτοικοι. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ήταν επιχειρήσεις ούτε εντυπωσιασμού, ούτε της μιας ημέρας και κάτι τέτοιο, ίσως σε κάτι τέτοιο προσέβλεπαν κάποιοι για να μας κατηγορήσουν. Ήταν επιχειρήσεις που δεν σταμάτησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται και ως αυτή την στιγμή. Έχει ηρεμήσει αρκετά η κατάσταση αλλά δεν έχουν μηδενιστεί τα προβλήματα.

Σήμερα γίνεται και μια συζήτηση στο Δήμο Αχαρνών, θα πάνε αντιπρόσωποι δικοί μας για να ξανακούσουν τους κατοίκους. Υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που κοιτάζουν να παίξουν μικροπολιτικά αλλά είναι και αναμενόμενο και λογικό αυτό, πλην όμως εμείς δεν θα την αφήσουμε αυτή την περιοχή ακάλυπτη. Δεν θα την αφήσουμε να ξαναγυρίσει στην κατάσταση που ήταν πριν και ούτε θα την κάνουμε όπως γινόταν παλιά σκουπιδότοπο της Αττικής

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ, γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις