Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201715-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM

15-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM, στη διάρκεια της εκπομπής Live News στις 2” και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Για το θέμα αυτό αλλά και για τις έρευνες της Αστυνομίας για τους δολοφόνους του 52χρονου ποινικολόγου θα μιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Τόσκα. Είναι στην άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κύριε Τόσκα καλησπέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικόλα. Καλησπέρα και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος : Θα ακούσατε η Νέα Δημοκρατία χθες με ανακοίνωση της αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των Εξαρχείων, αλλά τέλος πάντων γενικώς τα στελέχη της με αφορμή την δολοφονία του 52χρονου ποινικολόγου, μιλάει για μια ανομία τα τελευταία 2,5 χρόνια στη χώρα μας. Υποθέτω ότι δεν συμφωνείτε. Τα στοιχεία άλλα δείχνουν, αλλά γι’ αυτό είστε εσείς εδώ, για να μας πείτε την άποψη σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικόλα είναι τραγικό το περιστατικό της δολοφονίας, συλλυπητήρια στην οικογένεια. Βέβαια οι υπερβολές και τα πυροτεχνήματα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας δείχνουν είτε έναν τακτικισμό που έχει σχέση με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, την μείωση των επιτυχιών της Αστυνομίας, για να γυρίσουμε και στα δικά μας, είναι εδώ πέρα αποδεκτά απο όλο τον κόσμο οι επιτυχίες της Αστυνομίας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ακριβώς ότι την τελευταία διετία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό εξιχνιάσεων υποθέσεων και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν θέλετε και στα Εξάρχεια. Και φτάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία και βέβαια οι εφημερίδες οι οποίες επηρεάζονται από την γραμμή της και εμφανίζουν την χώρα ότι ανθεί το έγκλημα, ανθίζει το έγκλημα χωρίς τιμωρία, εμφανίζουν ότι είμαστε Κολομβία, ότι υπάρχουν επικίνδυνες καταστάσεις στην Αθήνα και τι επιτυγχάνει τελικά; Επιτυγχάνει να μας δείξει πιο καθαρά από ποτέ πόσο ακροδεξιά ρητορική ακολουθεί, όταν βλέπουμε πραγματικά τον κ. Δένδια ο οποίος θέλει να εμφανίζεται ως μετριοπαθής, να μιλάει για Κολομβία να μιλάει για περίοδο βίας και αίματος ενώ πριν από λίγα χρόνια ήταν και ο ίδιος υπεύθυνος σε αυτόν τον τομέα και να αμφισβητούν, όπως ο κ. Σταμάτης, τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα, δηλαδή όπου δεν τους συμφέρουν τα στατιστικά στοιχεία, τα αμφισβητούν. Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν θέλω να ακολουθήσω την αντιπολίτευση σε αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο. Καλλιεργούν τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες και διασύρουν με την στάση τους βέβαια και τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο εσείς εκ της θέσης σας, γνωρίζετε ότι υπάρχουν θέματα, υπάρχουν θέματα με την ασφάλεια των πολιτών, υπάρχουν άβατα, ίσως να μην είναι τα Εξάρχεια, όπως θεωρεί η Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε κάλλιστα από την άλλη πλευρά να πεις ότι ένα άβατο είναι το Μενίδι. Υπάρχουν θέματα. Είναι δύσκολη η θέση σας έτσι κι αλλιώς. Οποιουδήποτε κάθεται στην ίδια θέση που κάθεστε και εσείς θα ήτανε δύσκολη. Πείτε μου καταρχάς, να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, σε τι στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τους δολοφόνους του κ. Ζαφειρόπουλου;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες επιχειρησιακές, σε λεπτομέρειες που μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τις έρευνες της αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή έναν πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών, εξειδικευμένων στελεχών, κάνει πολύ επαγγελματική δουλειά, εξετάζει κάθε παράγοντα και κάθε περίπτωση και κάθε ένδειξη που υπάρχει και δεν θέλω όμως να μπω σε θέμα το οποίο μπορεί να φέρει σε δυσκολία τους ερευνητές.

Δημοσιογράφος: Κατανοητό. Είστε αισιόδοξος τελικά ότι θα έχουμε σύλληψη τελικά των δραστών ?

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα δούμε. Προχωρούν με καλό ρυθμό οι έρευνες και θα δούμε τι θα προκύψει.

Δημοσιογράφος: Ας πάμε τώρα στο θέμα που προαναφέραμε. Πριν από δύο ή τρεις μήνες αν θυμάμαι καλά, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι, είχαμε μία ολόκληρη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση πολύ γρήγορα πέρασε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν ασχολείται κανένας, όμως, φαντάζομαι εσείς ασχολείστε με το συγκεκριμένο θέμα, έτσι δεν είναι; Είχαν παρθεί και κάποια μέτρα τα οποία εγώ θέλω από εσάς να μου πείτε αυτή τη στιγμή, αν έχουν αποδώσει στη περιοχή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω κ. Χατζηνικόλα. Κοιτάξτε, πίσω απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί ακριβώς έγινε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Αττική η οποία είχε σκοπό να μειώσει με αστυνομικά μέτρα, εγώ δε λέω ότι λύνουμε τα κοινωνικά προβλήματα έτσι εύκολα της περιοχής, μιας περιοχής που είχε γίνει το χαλί κάτω απ’ το οποίο κρύβονταν επί αρκετές δεκαετίες τα προβλήματα όλης της Αττικής και εκεί υπήρχε το πραγματικό άβατο.

Δεν μπορούσε ούτε η αστυνομία να μπει μέσα σε αυτές της περιοχές. Τώρα και η αστυνομία μπορεί να μπει και τα προβλήματα της καθημερινότητας αντιμετωπίζονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Δε λέω λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά έχει επιτύχει η αστυνομική επιχείρηση. Κάποιοι που πόνταραν στο ότι ήταν επιχείρηση λίγων ημερών και μετά θα σταματούσαμε, φάνηκε ότι και στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, προκειμένου να ηρεμήσει όσο το δυνατό περισσότερο, μια περιοχή που διατηρείτο σαν άβατο -και ας μη μιλάν υποκριτικά οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης, γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή τη περιοχή. Όταν ο κ. Δένδιας μετέφερε με αστυνομικές κλούβες τους ναρκομανείς από το κέντρο της Αθήνας στο Μενίδι, είχε τεράστιες ευθύνες και έχει. Επομένως αυτή ήταν η πολιτική τους, ήταν η πολιτική τους να χρησιμοποιούν αυτόν τον τόπο, τη Δυτική Αττική, προκειμένου να κρύψουν τα προβλήματα της περιοχής. Εμείς προσπαθούμε τώρα και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία γιατί σας είπα δεν είναι μόνο αστυνομικές ειδήσεις, να βελτιώσουμε την κατάσταση, δεν βελτιώνεται σε μία μέρα, θέλει πολύ προσπάθεια, πολλά έργα, πολλές και αστυνομικές επιχειρήσεις που δεν είναι εύκολη δουλειά.

Δημοσιογράφος: Και πολύ δουλειά και κυρίως όχι από το Υπουργείο σας, κ. Τόσκα, για να μη σας αδικήσω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θέλει δουλειά απ’ όλους και γίνεται δουλειά απ’ όλους.

Δημοσιογράφος: Τα συγκεκριμένα άβατα θέλουν δουλειά και θέλουν δουλειά από άλλα Υπουργεία, κυρίως ….

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε κάτι όμως, αν μου επιτρέπεται;

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, βεβαίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα ήθελα να πω, πως έχουμε γυρίσει τα πράγματα και κατά τη διετία 2015-2017, η βαρύνουσα εγκληματικότητα αφορά στο 30% και η μικροεγκληματικότητα στο 70%. Τι γινόταν στη προηγούμενη διετία 2013-2014; Ήταν ανεστραμμένα αυτά τα στοιχεία, δηλαδή η μεγάλη εγκληματικότητα ήταν στο 70% και η μικροεγκληματικότητα στο 30%. Επειδή βλέπουν από τη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν τους συμφέρουν οι αριθμοί, έρχεται ο κ. Σταμάτης και αμφισβητεί τους αριθμούς. Μα οι αριθμοί δεν είναι δικοί μου και λέει είναι του Τόσκα. Ποιού Τόσκα; Η Αστυνομία βγάζει τα στατιστικά στοιχεία, η αρμόδια Υπηρεσία της Αστυνομίας, δε τα βγάζω εγώ. Δεν τους συμφέρουν οι αριθμοί.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα να σας ρωτήσω κάτι διαχρονικό, γιατί οι πολίτες ξέρετε δεν ασχολούνται τόσο με το τι έκανε ο Τόσκας ή οκ. Δένδιας, ασχολούνται με την καθημερινότητα τους η οποία έχει διάρκεια. Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω, από την εμπειρία σας και από τυχόν στοιχεία που μπορείτε να έχετε, πόσο έχει επηρεαστεί η εγκληματικότητα σε σχέση με την πολυετή ύφεση και κρίση; Έχει επηρεαστεί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με την κρίση είπατε;

Δημοσιογράφος: Ναι, με την οικονομική κρίση, υπάρχει κάποια σύνδεση; Υπάρχει κάποια σύνδεση δηλαδή μεταξύ εγκληματικότητας και οικονομικής κρίσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως υπάρχει σύνδεση, βεβαίως έχουμε μικροεγκληματικότητα, έχει σχέση με τους πορτοφολάδες.

Δημοσιογράφος: Η οποία να υποθέσω έχει αυξηθεί τα χρόνια της κρίσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η οποία έχει αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ακριβώς αυτή τη στιγμή έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε αυτό τον τομέα, γιατί δεν φταίει τίποτα ο απλός άνθρωπος που περπατάει στο πεζοδρόμιο στην Αθήνα και του παίρνουν το πορτοφόλι και εκεί προσπαθούμε, είναι δύσκολο ξέρετε. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις καμιά φορά το μεγάλο που είναι και πιο ορατό και δύσκολο να φυλάξεις κάθε δρόμο. Όμως έχουμε κατεβάσει αστυνομικούς περισσότερους στο δρόμο, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με ελλείψεις, με προβλήματα, αλλά ξέρετε κάτι; Όταν από το 2004 δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα περιπολικό, όταν μειώθηκαν 5.500 θέσεις περίπου οργανικές θέσεις της αστυνομίας την εποχή του κ. Δένδια…

Δημοσιογράφος: Δέχεται μια κριτική η αστυνομία και για αυτό, για την επιχειρησιακή της κατάσταση κυρίως και για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της. Φαντάζομαι δεν αφορά μόνο εσάς, αφορά τα χρόνια της κρίσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν φταίνε οι αστυνομικοί που δεν αγοράστηκαν περιπολικά, οι ίδιοι δε θα ήθελαν να είχαν καινούργια περιπολικά;

Δημοσιογράφος: Όταν λέω κριτική κ. Τόσκα, εννοώ κριτική προς την ηγεσία και κυρίως προς τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, αυτό εννοώ κριτική, όχι προς τους αστυνομικούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρξαν τεράστια προβλήματα, χρησιμοποιήθηκε -και δεν μιλάω τώρα με καμιά διάθεση έτσι μικροκομματική, γιατί δε συνηθίζω να μιλάω έτσι.

Δημοσιογράφος: Δεν έχει και νόημα άλλωστε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν έχει και νόημα. Ξέρετε κάτι; Δεν μπορεί να παίρνεις ένα ολόκληρο σώμα, με 52.000 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα και να το χρησιμοποιείς κύρια για μικροκομματικούς σκοπούς και εντάξει, κοιτάζουμε και τα υπόλοιπα παρεμπιπτόντως. Εδώ έχει απαιτήσεις ο κόσμος, όπως είπατε ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται ποιός είναι και τι κάνει ο Τόσκας, ο Δένδιας, οποιοσδήποτε, αυτά είναι μικροπρεπή να τα κοιτάζει κάποιος ή να αντιμετωπίζει κάποιος με βάση το προσωπικό όφελος.

Το θέμα είναι να γίνει σε αυτό τον τόπο κάτι να ηρεμήσει η κατάσταση και νομίζω αν πετύχαμε κάτι, έχει ηρεμήσει η κατάσταση, έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική ειρήνη. Που είναι τα δακρυγόνα που ντουμάνιαζε ο τόπος σε όλη την Αθήνα; Που είναι αυτές οι εξάρσεις, οι μεγάλες αντιπαραθέσεις; Έπρεπε να γίνει έτσι για να διευκολυνθεί και η διαβίωση των πολιτών, αλλά και το περιβάλλον το οικονομικό, που πάει να στραφεί τώρα και βλέπετε τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται. Δεν μπορεί να κάνεις μεγάλες προσπάθειες ανάκαμψης και να έχεις ένα περιβάλλον συγκρούσεων, δεν ταιριάζουν αυτά τα δύο πράγματα.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο και να κλείσουμε. Πάλι σας ξαναλέω και το ξαναλέω ότι δεν είναι θέμα που αφορά αμιγώς το Υπουργείο σας, αλλά εκ των πραγμάτων εμπλέκεστε και εσείς. Να μιλήσω για το προσφυγικό την κατάσταση στο προσφυγικό. Βλέπετε ότι τελευταία και δημοσιογραφικά αρχίζει να ανοίγει πάλι το θέμα, πέρα από το γεγονός ότι είχαμε και μία μικρή αύξηση των προσφύγων στα νησιά, έχουμε και αυτή την απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μου, κατάσταση αυτοί οι άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι, επί της ουσίας για πάνω από ένα χρόνο σε κάποια από τα ελληνικά νησιά και να μην φαίνεται και κάποια λύση. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκεστε και εσείς, ως Υπουργείο στο συγκεκριμένο πρόβλημα όσο και να μην το θέλετε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το προσφυγικό πρόβλημα που συζητήθηκε και προχτές στην σύνοδο των Υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο…

Δημοσιογράφος: …Εσείς ήσασταν στο Λουξεμβούργο έτσι δεν είναι; Συζητήθηκε κάτι επ’ αυτού, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, φάνηκε κάποια κατεύθυνση; Μια που ήσασταν εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μόνιμα στις συζητήσεις αυτές το προσφυγικό στην ατζέντα.

Δημοσιογράφος: Προς ποια κατεύθυνση κ. Τόσκα όμως, γιατί οι εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν μόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση, αρνητική είναι το θέμα αυτό στην Ευρώπη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι συντηρητικοποιούνται πολλές Κυβερνήσεις και πολλές κοινωνίες στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα. Κοιτάξτε τι γίνεται σε πολλές πρωτεύουσες, κεντροευρωπαϊκών χωρών, σε αντίθεση αν θέλετε με την χώρα μας, που είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας…

Δημοσιογράφος: …και δημοκρατικής ευαισθησίας να το πούμε αυτό στον ελληνικό λαό, να το πιστώσουμε στον ελληνικό λαό. Την ώρα που ευρωπαϊκοί λαοί, πολύ πιο οικονομικά ανεπτυγμένοι από εμάς γυρίζουν τις πλάτες τους στους μετανάστες και δείχνουν συντηρητικά αντανακλαστικά, ο ελληνικός λαός συνεχίζει να δείχνει τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά και πρέπει να του το πιστώσουμε και να του το αναγνωρίσουμε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο ελληνικός λαός και δεν ευλογάμε τα γένια μας πιστεύω, έχει δείξει μια καταπληκτική ψυχραιμία, ωριμότητα, δημοκρατική ευαισθησία…

Δημοσιογράφος: …που θα την πιστωθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, είναι από τις μεγάλες παρακαταθήκες που αφήνουμε πίσω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς και αυτό αν θέλετε αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός δείχνει την ωριμότητα του και τις ευαισθησίες του και διδάσκει την υπόλοιπη Ευρώπη, πλην όμως το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα, το μεταναστευτικό εννοώ, και χρειάζονται συνέργιες από όλη την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει από τους ομολόγους σας του Λουξεμβούργου που ήσασταν πρόσφατα κάποια διάθεση να λειτουργήσει επιτέλους αυτή η συμφωνία και να πάρουν πρόσφυγες που του αναλογούν σε κάθε Κράτος, είδατε εσείς κάποια θετική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει πολλή συζήτηση, αλλά πολλοί δισταγμοί με ότι αυτό… καταλαβαίνουμε όλοι.

Δημοσιογράφος: Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ναι, ναι, απολύτως κατανοητό. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ‘στε καλά.

Δημοσιογράφος: Να ‘στε καλά. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις