Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201706-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM »

06-10-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 06 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM »

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2017, συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM » και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη, καλημέρα κυρία Παπαδοπούλου, και στους ακροατές σας.

Τα συγχαρητήρια κύρια ανήκουν βέβαια γι’ αυτή την υπόθεση που είπατε στους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, ειδικά οι αστυνομικοί της Κρήτης και όσοι τους υποστήριξαν εδώ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Έκαναν επαγγελματική δουλειά, συστηματική δουλειά, μια τεράστια επιτυχία που ίσως στα παγκόσμια χρονικά αξίζει να μελετηθεί. Και κάποιοι Πρέσβεις φίλων χωρών Ευρωπαϊκών, αυτό μου έγραφαν, δηλαδή ότι απελευθερώθηκε ο άνθρωπος, ότι συνελήφθησαν οι απαγωγείς, ότι δεν χύθηκε αίμα…

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν στιγμές που κινδύνευσε η έκβαση αυτής της επιχείρησης, της όλης της προσπάθειας; Υπήρχαν στιγμές που είπατε ότι κινδυνεύει ή ότι να εξελιχθεί ξέρω και εγώ σε κάτι άλλο εκτός απ’ αυτή την κατάληξη που είχε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντοτε σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν κίνδυνοι. Η όλη υπόθεση πέρασε από σαράντα κύματα με απογοητεύσεις διαφορετικών βαθμών και τελικά ήταν αυτό, το αίσιο τέλος. Ναι, υπήρξαν πολλές απογοητεύσεις, υπήρξαν πολλοί προβληματισμοί, υπήρξε πολύ άγχος μέχρι να σωθεί ο άνθρωπος και να εξελιχθεί η επιχείρηση, όπως εξελίχθηκε, αλλά αυτό έδειξε μια Αστυνομία, η οποία δουλεύει επαγγελματικά, μία Αστυνομία που δεν έχει αποκλειστικό σκοπό την καταστολή, αλλά που έχει κύριο στόχο το χτύπημα του εγκλήματος και της παραβατικότητας και αυτό νομίζω έχει γίνει κατανοητό σε όλο το λαό.

Δημοσιογράφος : Χθες Υπουργέ συναντηθήκατε εδώ στη Θεσσαλονίκη με ομολόγους σας από χώρες της Βαλκανικής. Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος αλλά και της τρομοκρατίας αλλά και την διαχείριση του προσφυγικού, σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Στη συζήτηση που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών -της χώρας μας, της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας- ήταν εξαιρετική.

Είχε οργανωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο τον Κοτζιά και συζητήθηκαν και πού πάει ο κόσμος, πού πάει η περιοχή μας, τι γίνεται με τα διμερή προβλήματα αλλά και τι γίνεται με τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας αλλά και τα θέματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας, που είναι ένα μεγάλο θέμα και που λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών απασχολεί και θα απασχολήσει ίσως περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Συνεννοηθήκαμε να γίνουν πρακτικά βήματα. Πρότεινα μέσα στο επόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβρη, να γίνουν συναντήσεις και μεταξύ των Αρχηγών των Αστυνομιών στη Θεσσαλονίκη αλλά και μεταξύ των Αρχηγών των Πυροσβεστικών Σωμάτων στην Πτολεμαΐδα, όπου έχει φτιαχτεί πρόσφατα μια Πυροσβεστική Ακαδημία, εξαιρετικού επιπέδου και με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη εκεί και με προοπτική να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Αυτό έγινε αποδεκτό, μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει και άσκηση στη Πτολεμαΐδα με συμμετοχή, με παρατηρητές από όλες αυτές τις χώρες ίσως και με μικρές δυνάμεις από κάποιες χώρες.

Είναι ένας χώρος που και βολεύει και είναι ένας χώρος που αναπτύσσεται και λαμβάνονται πολλές πρωτοβουλίες. Εμείς φιλοδοξούμε να γίνει χώρος συνάντησης σε διεθνές επίπεδο μεταξύ πυροσβεστών και ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική προστασία.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ υπάρχει και ένα θέμα τις τελευταίες ώρες που έχει φουντώσει, είναι αυτό το θέμα των αντιδράσεων τόσο από την Ιερά Σύνοδο αλλά και από το Άγιο Όρος πολλή σφοδρή αντίδραση σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα των φύλλων, ένα σχόλιο θα ήθελα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή μεγάλη ψυχραιμία, με βάση τις ανάγκες και τις αντιλήψεις του σήμερα και όχι του χθες. Η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, συνεννοείται με τα κόμματα και όποιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τις αντιλήψεις του σήμερα.

Δημοσιογράφος: Και πριν κλείσουμε κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πάω πάλι πίσω στην υπόθεση του κυρίου Λεμπιδάκη. Υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της οικογένειας να εκφράσει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη της στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί είδαμε δημοσιεύματα, εν πάση περιπτώσει έχει πολλά προβλήματα η Ελληνική Αστυνομία…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Οι άνθρωποι εξέφρασαν την επιθυμία στον Αρχηγό της Αστυνομίας να βοηθήσουν σε κάποιους τομείς. Είναι θέμα δικό τους και ευπρόσδεκτη η κάθε προσφορά και από την συγκεκριμένη οικογένεια και από άλλους χορηγούς ή ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί. Και εγώ επικοινώνησα με τους ανθρώπους, τους εξέφρασα την συμπαράσταση και τις ευχές μου για την γρήγορη ανάρρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η κοινωνία της Κρήτης αλλά και όλη η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη με την έκβαση και με τον όλο τρόπο που διεξήχθη η επιχείρηση και η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία αυτή που είπαμε.

Δημοσιογράφος: Ναι, και ήταν θετικό γιατί ήταν στην Κρήτη, ήταν περιορισμένος ο χώρος αν μου επιτρέπετε η έκφραση έτσι, ήταν πιο συγκεντρωτικός έτσι ώστε να μπορέσουν να δράσουν οι Αστυνομικές δυνάμεις…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλλά η Κρήτη είναι μεγάλο νησί, με χιλιάδες σπίτια που ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι, απομονωμένα σπίτια. Μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, πάρα πολύ δύσκολη, η οποία έγινε όμως με πολύ επαγγελματικό τρόπο.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, ξέρουμε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, καλή συνέχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Τελευταίες Αναρτήσεις