Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Αύγουστος 201711-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

11-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε, σήμερα 11 Αυγούστου 2017, συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Από το κύμα της εξόδου και με το βλέμμα στραμμένο στο Δεκαπενταύγουστο, ας ελπίσουμε ότι έχουμε αποκαταστήσει την επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Τόσκα μας ακούτε τώρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι κυρία Χριστακάκη, εγώ σας άκουγα και πριν, εσείς δεν με ακούγατε.

Δημοσιογράφος: Τρίτη και φαρμακερή, το πετύχαμε. Κύριε Τόσκα θέλω να ρωτήσω το εξής: ζητήθηκε η συνδρομή από την πλευρά της Αλβανίας και ήταν προφανές ότι εσείς ανταποκριθήκατε, εννοώ η ελληνική Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, συνέδραμε στην μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα ελληνικά χωριά της Νοτίου Αλβανίας. Να υποθέσω ότι η συνδρομή αυτή θεωρείται αυτονόητη ακόμα και αν δεν υπήρχαν ελληνικά χωριά, δηλαδή και η Ιταλία να ήταν και η Βουλγαρία και τα Σκόπια, εφόσον υπήρχε πρόβλημα σε σχέση με πυρκαγιά, η συνδρομή θα ήταν αυτονόητη και άμεση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να υπενθυμίσω κυρία Χριστακάκη ότι και τις προηγούμενες μέρες που ζητήθηκε η ελληνική βοήθεια από την αλβανική πλευρά σε μέρη της Βόρειας Αλβανίας, κοντά στην Αυλώνα, που δεν υπάρχουν ελληνικά χωριά κι εκεί ανταποκριθήκαμε. Να πάρω τα πράγματα αν μου επιτρέπετε με τη σειρά. Από χθες το βράδυ σε συνεργασία με την υπόλοιπη Κυβέρνηση, κύρια με το Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό, προκειμένου να γίνει αυτή η επιχείρηση. Δύσκολη επιχείρηση, γιατί δυστυχώς εκεί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί αυτοί που θα βοηθήσουν στο συντονισμό.

Ο Πρόξενος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με άλλους από εκεί βοηθούσε με πληροφορίες. Έκαναν τις ρίψεις τα αεροπλάνα, μετά το πρώτο φως, δηλαδή στις 7 το πρωί έσβηναν φωτιές τα δικά μας τα αεροπλάνα, τα δυο CL -415 «Καναντέρ» από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πετάνε για να κάνουν μια δεύτερη ρίψη ώστε να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες που είναι κοντά στο χωριό Δρόβιανη.

Δημοσιογράφος: Εμείς φιλοξενήσαμε πριν από λίγο τον Πρόξενο. Ήταν πολύ καθησυχαστικός, μας είπε ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά θέλω να ρωτήσω εάν τα «Καναντέρ» θα παραμείνουν εκεί για ενδεχόμενο αναζωπύρωσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, τα «Καναντέρ» πάνε εκεί, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν και δεν υπάρχει και υποδομή για να παραμείνουν εκεί πέρα. Πάνε, σβήνουν τις φωτιές, όταν λέω κάνουν ρίψεις, δεν κάνουν ρίψεις και φεύγουν. Πηγαίνουν στη θάλασσα κοντά στους Αγίους Σαράντα παίρνουν νερό και κάνουν ρίψεις.

Δημοσιογράφος: Κανονική επιχείρηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δηλαδή μένουν κοντά στις δύο και ώρες σε κάθε αποστολή πάνω από τη φωτιά.

Δημοσιογράφος: Επίγειες δυνάμεις σας ζητήθηκαν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, επίγειες δυνάμεις δεν ζητήθηκαν. Αεροπλάνα που έχουν και τη μεγάλη δυνατότητα σε δασικές πυρκαγιές ζητήθηκαν μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανταποκριθήκαμε εμείς άμεσα για πολλούς λόγους. Είναι γειτονική χώρα, η περιοχή είναι κοντά στα σύνορα τα δικά μας, είναι περιοχή που μένουν άνθρωποι της ελληνικής μειονότητας. Ήταν πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ανταποκριθήκαμε άμεσα και με ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι και οι άνθρωποι της ελληνικής εκεί ομογένειας θα αισθάνονται πιο ανακουφισμένοι και ασφαλείς με τη συνδρομή αυτή η οποία παρασχέθηκε. Έτσι δεν είναι; Η εικόνα που έχετε για τις καταστροφές ποια είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχουν καταστροφές, τουλάχιστον οι πληροφορίες που έχουμε από τον Πρόξενο και από άλλους εκεί, δεν υπάρχουν καταστροφές όπως λέγεται σε εκκλησίες και σπίτια. Τώρα εάν διαπιστωθεί κάτι στη συνέχεια… Απλά καίγεται ο δασικός πλούτος, οι άνθρωποι εκεί, φτωχοί άνθρωποι, καταλαβαίνετε, ζουν από τα δάση, ζούν μέσα στα δάση, επομένως πρέπει να διατηρηθεί ο φυσικός τους πλούτος και για αυτό το λόγο προσπαθούμε.

Δημοσιογράφος: Να σας πω γιατί το ρωτώ κύριε Τόσκα. Γιατί υπήρχαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εδώ στην Ελλάδα που έλεγαν ότι ο χώρος εκεί ήταν πρώην ναρκοπέδιο και γίνονταν συνεχείς εκρήξεις, ότι έχουν καεί μοναστήρια, ότι έχουν καεί σπίτια, δηλαδή μια εικόνα Αρμαγεδώνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, όλα αυτά είναι ψέματα, για να έρθουν κάποιοι να πούνε σε επόμενη φάση, την προπαγανδιστική, ότι δεν τους βοηθούσαμε αυτούς τους ανθρώπους. Όμως όλο το βράδυ σχεδιάζαμε και προετοιμάζαμε αυτή την επιχείρηση, πολύ δύσκολη, γιατί σας λέω δεν βοηθούν οι μηχανισμοί της γειτονικής χώρας από κάτω και σήμερα με το πρώτο φως ενήργησαν τα αεροσκάφη αυτά, και τώρα ενεργούν πάλι αυτή τη στιγμή. Εμείς βοηθάμε και τη γειτονική χώρα και τους Έλληνες της μειονότητας εκεί γιατί το βλέπουμε και ανθρωπιστικά και εθνικά.

Δημοσιογράφος: Σας φοβίζει όπως είπατε προηγουμένως μία εθνικιστική ρητορική η οποία ενδεχομένως να είχε ξεδιπλωθεί εάν και εφόσον δεν υπήρχε συνδρομή απέναντι στα χωριά αυτά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε για να σταματήσουμε την όποια ρητορική του ψεύδους, εμείς κάνουμε ό,τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές. Λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους πήγαμε να βοηθήσουμε και τη γειτονική χώρα, πήγαμε να βοηθήσουμε και τη μειονότητα, πήγαμε να βοηθήσουμε και όλο τον κόσμο εκεί. Και ξέρετε, το ψέμα μπορεί να βρει και άλλο τρόπο, αλλά στη χώρα μας λένε ότι έχει πολλά ποδάρια.

Δημοσιογράφος: Τώρα επειδή σας έχουμε κοντά μας θέλουμε να μου πείτε το εξής: Με αφορμή την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα Κύθηρα είχε βγει ο Δήμαρχος των Κυθήρων ο οποίος είναι γνωστών πολιτικών απόψεων και επί της ουσίας κατηγόρησε όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ανυπαρξία πυροσβεστικών μέσων. Για πείτε μας λοιπόν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μοναδική περίπτωση Δημάρχου και δεν θέλω εγώ να έρθω σε αντιπαράθεση…

Δημοσιογράφος: …εγώ λέω να μην απαντήσουμε στον Δήμαρχο, να μην απαντήσουμε στον Δήμαρχο, να απαντήσουμε όμως στους κατοίκους του νησιού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς, μοναδική περίπτωση στην οποία ενεπλάκη όλος ο κρατικός μηχανισμός. Δεν θέλω να πω ότι μίλαγα κάθε 10 λεπτά με τον Δήμαρχο, αυτά άστε τα, αλλά ενεπλάκη όλος ο κρατικός μηχανισμός με ό,τι είχαμε στην διάθεση μας, ακόμη και με κίνδυνο να αφήσουμε άλλες περιοχές χωρίς δυνάμεις. Μέχρι και από την Κοζάνη κατέβηκαν δυνάμεις εκεί κάτω.

Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί που προσπάθησαν -αφήστε εμάς, αφήστε την πολιτική εξουσία, αφήστε όλους- δεν πήραν ούτε ένα ευχαριστώ από πλευράς Δημάρχου, αλλά ευτυχώς πήραν πολλά ευχαριστώ από τους κατοίκους, οι οποίοι είδαν τη δουλειά που έγινε, είδαν την προσπάθεια που έγινε και ξέρουν πολύ καλά, γιατί βλέπουν τα πράγματα επιτόπου, ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Και ένα τελευταίο ερώτημα, βέβαια σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αύριο απ’ ό,τι φαίνεται υποχωρούν και οι υψηλές θερμοκρασίες, υποχωρούν και τα μελτέμια. Εσείς λοιπόν με την ιδιότητα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ήσασταν με την ψυχή στο στόμα όταν ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο και όταν τα μελτέμια ξεδιπλώθηκαν και το λέω με την εξής έννοια, κατά πόσο λοιπόν είναι σε ετοιμότητα ένας ολόκληρος μηχανισμός να ανταποκριθεί σε φαινόμενα εκτεταμένων πυρκαγιών.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ό,τι χειρότερο να έχεις υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν προς το χειρότερο και τα επόμενα χρόνια, απ’ ό,τι λένε πρόσφατες μελέτες σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο νότο.

Εμείς αλλάζουμε τις τακτικές για την ώρα και θα προχωρήσουμε στη συνέχεια και σε προσαρμογή των μέσων. Δηλαδή φέτος είδατε περισσότερα στρατιωτικά μέσα να εμπλέκονται. Και αξίζει ένα μπράβο στο Υπουργείο Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις που συμβάλουν τόσο πολύ. Είδατε λοιπόν περισσότερα στρατιωτικά μέσα, εμπλέκουμε ουσιαστικά ό,τι μπορεί να πάρει έναν κάδο και να σβήσει την φωτιά και προσπαθούμε με τακτικές έγκαιρης αντιμετώπισης και άμεσης αντιμετώπισης στις φωτιές να μειώσουμε τα αποτελέσματα.

Είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις αλλά πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση με άλλες πυρκαγιές. Μία κουβέντα μόνο, έχουμε περισσότερες φωτιές και πολύ λιγότερες εκτάσεις καμένες, αλλά είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις