Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Αύγουστος 201711-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο «24/7»

11-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο «24/7»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο «24/7»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε, σήμερα, 11 Αυγούστου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Βούλγαρη κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιόφωνο «24/7».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι κύριε Βούλγαρη.

Δημοσιογράφος: Το πρωί δύο αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη πήγαν στην περιοχή και βοηθούν εκεί την προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Έχετε εικόνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Από χθες το βράδυ, για να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά, προέκυψε το ζήτημα της βοήθειας στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα. Οι άνθρωποι εκεί είχαν πρόβλημα, τα χωριά είχαν πρόβλημα, οι περιουσίες τους είχαν πρόβλημα. Έπρεπε να δώσουμε βοήθεια και δώσαμε ότι καλύτερο είχαμε, δύο αεροπλάνα CL -415 από τη Θεσσαλονίκη.

Με το πρώτο φως απογειώθηκαν και στις 7:10 ακριβώς έκαναν ρίψεις στην περιοχή που είχε προκύψει η φωτιά. Αυτό δεν έγινε έτσι απλά, έγινε μετά από συνεργασία πολύ στενή με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πρόξενος ήταν εκεί με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών και ουσιαστικά και αυτός βοηθούσε στο συντονισμό. Γιατί δυστυχώς οι μηχανισμοί στη γειτονική χώρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί για να μπορέσουν να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο και η φωτιά δεν έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή όμως ετοιμάζεται άλλη μια αποστολή, ξανά αυτά τα δύο αεροπλάνα θα πάνε στο σημείο…

Δημοσιογράφος: Έχουμε πρόβλημα με τον ήχο Υπουργέ. Μήπως σε πιο σταθερό, μήπως μπορείτε να μετακινηθείτε λίγο;

Δημοσιογράφος: Έχουμε στη τηλεφωνική μας γραμμή και πάλι τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Νίκο Τόσκα. Υπουργέ, έπεσε η γραμμή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγγνώμη. Τεχνικό πρόβλημα με δική μου ευθύνη, εγώ είχα πατήσει το μεγάφωνο.

Δημοσιογράφος: Αναγνωρίζετε ε; Αναλαμβάνετε την ευθύνη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντα. Να συνεχίσω από εκεί που είχαμε μείνει. Λοιπόν, από χθες το βράδυ με συντονισμένη προσπάθεια με το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει και την κύρια ευθύνη των διεθνών σχέσεων και με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόξενος είχε κατέβει σε αυτά τα χωριά, έκανε και τον συντονιστή και τον πληροφοριοδότη της κατάστασης σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές φυσικά.

Γιατί εκεί δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα της γειτονικής χώρας δεν έχει δυνατότητες που θα έπρεπε να είχε ώστε να συντονίζονται τα δύο Πυροσβεστικά Σώματα με σωστό τρόπο. Με όλο αυτό το πλέγμα των επικοινωνιών μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε και με το πρώτο φως έγινε η αποστολή των δύο αεροσκαφών, των K αναντέρ CL – 415, με καλύτερα αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Μας είπατε ότι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα τώρα η πυρκαγιά και ότι θα γίνει μια νέα προσπάθεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν ελεγθεί τα πολλά μέτωπα, είναι στο χωριό Δρόβιανη to μόνο μέτωπο και αυτή τη στιγμή πρέπει να απογειώνονται, τώρα που μιλάμε, τα δύο CL -415 από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τελειώσουν τη φωτιά, να την ελέγξουν απόλυτα τη φωτιά, η οποία είναι και κοντά στα δικά μας σύνορα και πλήττει περιουσίες ανθρώπων της ελληνικής μειονότητας και βοηθάμε και τη γειτονική χώρα. Όπως καταλαβαίνετε οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και όλοι αυτοί οι λόγοι εξηγούν όλη αυτή την προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Θέλω ακριβώς να πιαστώ από την κουβέντα που είπατε και πριν περάσουμε στις φωτιές για την Ελλάδα, με την ευκαιρία, αφού σας έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, να εκμεταλλευτώ αυτήν τη παρουσία σας και αυτό που είπατε για τις ζημιές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα. Γνωρίζω ότι αυτό που θα ρωτήσω είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά να εκμεταλλευτώ την παρουσία σας εδώ και να ρωτήσω για τις κατεδαφίσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όλες αυτές οι ενέργειες είναι κατακριτέες, τις χειρίζεται απόλυτα και με προσεχτικό αλλά αποτελεσματικό τρόπο το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν θα ήθελα να επεκταθώ γιατί δεν θα πρέπει όλοι να μιλάμε…

Δημοσιογράφος: Το καταλαβαίνω. Να περάσουμε στις φωτιές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Σας έχει προκαλέσει έτσι έναν προβληματισμό κάποια πυρκαγιά, ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχουν προσπάθειες από εμπρηστές και για κάποιους λόγους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι και δεν κρύβω τα λόγια μου. Οι δύο πυρκαγιές στο άλσος Βεΐκου μέσα σε δέκα μέρες, πολύ κοντά στη δασωμένη, κατά κάποιο τρόπο, αστική περιοχή της Φιλοθέης και του Ψυχικού και η χθεσινή πυρκαγιά.

Χθες αντίστοιχη πυρκαγιά στην Καισαριανή πολύ κοντά στα σπίτια και κατεύθυνση τέτοια που οδηγούσε στην Κατεχάκη: Είναι πράγματα τα οποία μας προβληματίζουν και μια τρίτη βέβαια περίπτωση στο ρέμα της Χελιδονούς.

Αυτές οι πυρκαγιές γύρω από αστικές περιοχές μας προβληματίζουν για αυτό αυτές τις μέρες με εντολή δική μου έχουν απλωθεί περίπολοι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά έχει εμπλακεί ακόμη και η Αντιτρομοκρατική για να βρει τυχόν στοιχεία…

Δημοσιογράφος: Η αντιτρομοκρατική στην προσπάθεια αυτή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ό,τι δυνατότητες έχουμε εμπλέκονται κύριε Βούλγαρη γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε καμία δυνατότητα και κανένα περιθώριο σε αυτούς, οι οποίοι δεν προσπαθούν να πλήξουν ίσως την Κυβέρνηση αλλά προσπαθούν να πλήξουν την Χώρα, τον κόσμο. Ανεύθυνα άτομα, μπορεί και τρελοί -δεν ξέρω- σαν και αυτόν που πιάσαμε τις προηγούμενες μέρες…

Δημοσιογράφος: Τον 25χρονο που έβαζε τις φωτιές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, που έβαλε 21 φωτιές και μετά έκανε αυτόν που πρώτος – πρώτος εμφανιζόταν να σβήσει την φωτιά.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι; Είναι νωρίς για να κάνουμε έτσι αν έχουμε κάποια συγκριτικά στοιχεία και σε σχέση με πέρυσι αν είναι καλύτερα τα πράγματα φέτος το χρονικό διάστημα αυτό έως τώρα, είναι πολύ νωρίς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι νωρίς πράγματι, είμαστε σχεδόν στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι παρότι έχουμε μεγάλο αριθμό πυρκαγιών απομονώνονται και κατασβήνονται, ελέγχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό γιατί αλλάζουμε τις τακτικές. Χρησιμοποιούμε τα μικρά αεροπλανάκια, τα «Πετζετέλ», τα οποία συντηρήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο και κάνουν την αρχική επίθεση στη φωτιά, επεμβαίνουν τα επίγεια τμήματα άμεσα, τακτικές οι οποίες δεν εφαρμόζονταν. Τα περίμεναν όλα από τα αεροπλάνα τις προηγούμενες χρονιές…

Δημοσιογράφος: Μάλιστα διάβασα ότι έχουμε αεροπλάνα….

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Αλλά δεν είναι ώρα να πανηγυρίζουμε ή να λέμε ότι πάνε καλά ή κακά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Διάβασα συνέντευξή σας ότι έχουμε αεροπλάνα από το ’73 και από το 2000 και με αυτά προσπαθείτε να κάνετε δουλειά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό είναι αυτό. Έτσι ακριβώς, τα περισσότερα αεροπλάνα είναι του ‘74 και κάποια είναι του 2000-2001.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν μπορούμε να έχουμε 50 αεροσκάφη να σβήνουμε τις φωτιές, όπως είπε και ο Δήμαρχος Κυθήρων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 50 αεροσκάφη δεν μπορεί να έχει όλος ο κόσμος, όχι όλη η Αμερική, όλος ο κόσμος δεν έχει 50 αεροσκάφη και πολύ περισσότερο τα 50 ελικόπτερα που ήθελε ο κύριος Δήμαρχος, για τα οποία για το κάθε ένα πληρώνουμε 3 εκατομμύρια κάθε καλοκαίρι.

Δημοσιογράφος: Πάντως μου έκανε εντύπωση, ήταν η πρώτη φορά τουλάχιστον στα τόσα χρόνια που παρακολουθώ το ρεπορτάζ και είμαι στο χώρο, μου κάνει εντύπωση ότι για πρώτη φορά είδα Δήμαρχο, συνήθως οι Δήμαρχοι όταν υπάρχει μία μικροεστία αρχίζουν και φωνάζουν «καιγόμαστε και καίγεται ο τόπος μας» και όλα αυτά, για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις… Είναι η πρώτη φορά που άκουσα Δήμαρχο να λέει ότι δεν έχουμε φωτιά και η πυροσβεστική να λέει υπάρχει φωτιά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τόσα έβλεπε από εκεί που ήταν, τόσα έλεγε, αλλά ήθελα να πω…

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε, ότι επειδή δεν ήταν στο νησί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά, δεν θα μπω σε τέτοιες περιγραφές, ούτε θα μπω σε αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο και με κανέναν Δήμαρχο. Εγώ απλά θέλω να πω ότι από χθες και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και άλλοι της Αυτοδιοίκησης… με τη φωτιά στην Αλβανία, που ήταν όμως πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα, έτσι.

Δημοσιογράφος: Και υπάρχει και ο κίνδυνος να περάσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ;

Δημοσιογράφος: Και υπήρχε και ο κίνδυνος να περάσει προς τα εδώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, υπήρχε και ο κίνδυνος να περάσει…

Δημοσιογράφος: Έχουμε πάλι πρόβλημα με τον ήχο. Μας ακούτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ακούω με δυσκολία, αλλά σας ακούω.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ναι, ολοκληρώστε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, λοιπόν συνήθως, όχι συνήθως σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι τώρα, είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και σε αυτή την περίπτωση στείλαμε, εννοώ στα Κύθηρα, στείλαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε. Με 8 μποφόρ οι πιλότοι, τα νεαρά αυτά παιδιά, έκαναν ρίψεις πάνω από τους λόφους και δυστυχώς δεν πήραμε όχι ένα καλό λόγο, αλλά πήραμε άλλα πράγματα. Τέλος πάντων, δεν θέλω να προχωρήσω σε αυτό, έχει περάσει για μένα και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε σε καθημερινή βάση, άρα δεν θέλω να μιλήσω για ένα…

Δημοσιογράφος: Άρα να κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε άλλες φωτιές. Θα με κατηγορήσετε ότι είμαι απέναντι στον κύριο Βούτση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι φωτιές, τρόπος για να μην έχουμε καθόλου φωτιές δεν υπάρχει. Ειδικά τα κλιματολογικά δεδομένα απ’ ό,τι βλέπετε και από τις έρευνες που γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ευχάριστα και στον Νότο της Ευρώπης, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε.

Εμείς θα ξεκινήσουμε από το Σεπτέμβρη να εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει για τον επόμενο χρόνο με τελείως διαφορετικές τακτικές. Ήδη χρησιμοποιούμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών ελικοπτέρων και ένα ευχαριστώ και πάλι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Υπουργείο Άμυνας, που χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα κάναμε πολλά πράγματα…

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ, σας εκμεταλλευτήκαμε, σας κάναμε και λίγο ρεπόρτερ, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι τα πράγματα, οι φωτιές είναι πολλές, σας ευχαριστούμε πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις