Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Αύγουστος 201707-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

07-08-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σήμερα, 7 Αυγούστου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψύλλια.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε υπουργέ, σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι καθυστερήσατε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα;

Μόνον ντροπή προκαλεί αυτή η στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με την αδράνεια της και την ανικανότητα της προκάλεσε μεγάλες φυσικές καταστροφές στη χώρα ή δεν μείωσε τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών τα προηγούμενα χρόνια. Τα ξέρει όλος ο κόσμος. Επομένως, το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή.

Στα Κύθηρα χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα ιπτάμενα μέσα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτά τα παλιά ιπτάμενα μέσα του ’73 και τα νεώτερα του 2000, συν τα μισθωμένα. Ο δήμαρχος Κυθήρων σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι στέλεχος της βασικό, ζητούσε περισσότερα μέσα, δύναμη 50 αεροπλάνων, αριθμό που δεν έχει όλος ο κόσμος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλλουν στην αποτροπή και την πρόληψη και το κράτος να έρχεται, όπως ήρθε, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρότερες καταστάσεις. Ακόμη και η καταστροφή αυτών των 15 χιλιάδων στρεμμάτων, τα περισσότερα από θάμνους βέβαια, θα μπορούσε να αποτραπεί με μεγαλύτερη πρόληψη και όχι να έρχεται εκ των υστέρων ο δήμαρχος και να επικαλείται την έλλειψη αεροσκαφών. Ό,τι ιπτάμενο μέσο υπήρχε στην Ελλάδα σχεδόν χρησιμοποιήθηκε στα Κύθηρα.

Ο δήμαρχος έπαιξε πολιτικό παιγνίδι σκόπιμα ή φώναζε επειδή καιγόταν το νησί του;

Αυτό να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ βλέπω το αποτέλεσμα. Από το αποτέλεσμα φαίνεται. Από τα σχόλια, από την κριτική και την όλη στάση του φαίνεται πού το πάει ο καθένας. Ξέρετε, έχουμε μιλήσει με πολλούς δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Με ανθρώπους που έχει υποστεί φυσική καταστροφή ο τόπος τους, άσχετα με την πολιτική τους απόχρωση, και τέτοια στάση δεν έχουμε δει αλλού.

Εγώ μίλαγα κάθε μισή ώρα με τον δήμαρχο. Είχα γίνει ο ίδιος κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και έρχεται να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι και αγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να κοιμηθούν τέσσερις μέρες εκεί πέρα.

Η Νέα Δημοκρατία σας κάνει δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις: η μία είναι γιατί καθυστερήσατε να νοικιάσετε τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και η δεύτερη γιατί τα νοικιάσατε για μικρότερη χρονική περίοδο.

Αυτά τα ελικόπτερα αποτελούν βοηθητική δύναμη. Τα βασικά ελικόπτερα, τα τρία Ericsson, έχουν έρθει από την πρώτη στιγμή και ήδη επιχειρούν στις πυρκαγιές. Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό σκάφος μετά το 2001. Να κοιτάξει τις ημερομηνίες που έγιναν όλες διαγωνιστικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτη του 2016 ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία. Πρώτος άγονος διαγωνισμός το καλοκαίρι του ’16. Δεύτερος άγονος διαγωνισμός τον Μάρτιο του ’17. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν στη συνέχεια υποχρεωτικά μέσω του ΝΑΤΟϊκού διαγωνισμού τον Απρίλιο του ’17. Πού είναι η καθυστέρηση; Η καθυστέρηση βέβαια μπορεί να βρεθεί στη γραφειοκρατική αντίληψη κάποιων μελών επιτροπών και κάποιων άλλων που τους έχει δημιουργήσει ευθυνοφοβική αντίληψη τόσα χρόνια η ΝΔ. Ναι. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε.

Λένε, πάντως, κάποιοι ότι μια φωτιά στα Κύθηρα τόσες μέρες παρατράβηξε. Υπάρχουν ίσως ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό; Κάποια στελέχη της ΝΔ σας κατηγόρησαν ότι διαλύσατε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πυροσβεστικής.

Οι άνθρωποι που δεν έριξαν πενιά τόσα χρόνια για το Πυροσβεστικό Σώμα, δυστυχώς έρχονται και μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Οι άνθρωποι που δεν αγόρασαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, που δεν έκαναν την παραμικρή αλλαγή στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενίσχυσαν τις διάφορες γραφειοκρατίες. Για πρώτη χρονιά μπήκε πυροσβέστης μέσω Πανελληνίων πέρυσι. Χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο; Έμπαιναν από τα παράθυρα και τις πόρτες. Αυτοί τολμούν και μιλάνε για την Πυροσβεστική; Δεν βοήθησαν καθόλου, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα αυτή τη στιγμή. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή ξημεροβραδιάζονται στα βουνά. Φταίνε αυτοί που τους άφησαν χωρίς σοβαρό εξοπλισμό, που δεν τους εκπαίδευσαν όπως έπρεπε. Έχω συνεννοηθεί τον Οκτώβρη να έρθουν Αμερικανοί ειδικοί και οι άλλοι πυροσβέστες να τους εκπαιδεύσουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ αυτή τη στιγμή περισσότερο.
Τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχει χώρα είναι του 1973-’74.

Ποιο μήνυμα στέλνεται στον κόσμο, δεδομένου ότι είναι και πίσω ο Αύγουστος;

Το μισό καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες όπως έχει γίνει στο 99%, εξαιρουμένης της περίπτωσης του δημάρχου Κυθήρων, να επιδείξουν λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται και καίγονται για να αντιμετωπίσουν αυτή τη φυσική καταστροφή.

Τελευταίες Αναρτήσεις