Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούλιος 201725-07-2017: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου...

25-07-2017: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σήμερα, 25 Ιουλίου 2017, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνά Νικολάου.

Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία έλαβε χώρα σε εξαιρετικά θερμό και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της αρμοδιότητας των δύο Υπουργών.

Κατόπιν, σε ειδική τελετή στην Αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης”, οι κ.κ. Τόσκας και Νικολάου υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Συνεργασίας. Το περιεχόμενό της αφορούσε την υπογραφή δύο ξεχωριστών Πρωτοκόλλων Συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών και των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών.

Τα δύο Πρωτόκολλα είναι:

α) Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομικής Ακαδημίας Ελλάδας και της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, σε εφαρμογή της Συμφωνίας της 3ης Δεκεμβρίου 2007 μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας. Υπέγραψαν ο Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, Διοικητής Αστυνομικής Ακαδημίας από ελληνικής πλευράς και ο Ανώτερος Αστυνόμος Γεώργιος Φράγκος, Διευθυντής Αστυνομικής Ακαδημίας της Κύπρου.

β) Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, σε εφαρμογή της Συμφωνίας της 4ης Ιουνίου 2003 μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητάς τους. Υπέγραψαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος από ελληνικής πλευράς και ο Αστυνόμος Α΄ Μάρκος Τράγκολας, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο μας τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο τον κύριο Ιωνά Νικολάου και την ηγεσία της Κυπριακής Αστυνομίας και τους υπολοίπους του επιτελείου του κυρίου Υπουργού.

Η επίσκεψη του Κυπρίου συναδέλφου έρχεται σε μία στιγμή εξαιρετική σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών μας. Και βέβαια, είναι αποτέλεσμα προεργασίας που έχει γίνει στη διάρκεια του προηγούμενου έτους και σφραγίζει την συνεργασία η οποία έχει αρχίσει αρκετά χρόνια πιο πριν και -κακώς θα έλεγα- καθυστέρησε. Εννοώ ότι η αστυνομική συνεργασία, η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας, είχε υπογραφεί το 2007 και η συμφωνία για τη συνεργασία των πυροσβεστικών σωμάτων το 2003. Εμείς, με πολύ γρήγορα βήματα, πρακτικά βήματα και εξαιρετική θέληση και από τις δύο μεριές, ξεπεράσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πάντα υπάρχουν και προχωράμε σε βήματα συνεργασίας, ώστε οι Κύπριοι αστυνομικοί και οι Κύπριοι πυροσβέστες να μπορούν να έρχονται από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη στις Σχολές, σε όλες τις σχολές που έχει ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανοίγουμε λοιπόν αυτούς τους δρόμους με εξαιρετική διάθεση, έτσι όπως πρέπει ανάμεσα σε αδελφούς και γείτονες και ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ίσα -ίσα έχουν πάρα πολλά που τους ενώνουν. Θα εδραιώσουμε αυτήν την συνεργασία, θα την προχωρήσουμε όσο χρειάζεται. Η ανάγκη θα τραβήξει τη συνεργασία και δε θα μας εμποδίσει κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο. Καλωσορίζουμε τον Υπουργό, τον κύριο Ιωνά Νικολάου και καλωσορίζουμε την κυπριακή αντιπροσωπεία και καλωσορίζουμε και τα βήματα για τη συνεργασία ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας των δύο χωρών.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ευχαριστώ κύριε Νίκο, πάντα με ιδιαίτερη χαρά θα έλεγα που βρίσκομαι στην Ελλάδα και ειδικότερα μάλιστα σε μια τέτοια συνάντηση μαζί με τον κύριο Υπουργό τον Νίκο τον Τόσκα ο οποίος πράγματι βρίσκεται πάντα δίπλα μας.

Επιτρέψτε μου να συστήσω τα άτομα που με συνοδεύουν. Αριστερά μου είναι ο κύριος Χρυσοστόμου, είναι ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο κύριος Τράγκολας ο οποίος είναι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο κύριος Φράγκου ο οποίος είναι ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας. Εμάς η δική μας Ακαδημία είναι θα έλεγα μικρή, αλλά προσπαθούμε να έχουμε πέραση σε βάθος και ο κύριος Χρυσοστόμου που είναι με το τηλέφωνο στο χέρι ο οποίος είναι συνεργάτης. Τέλος η κυρία Μελετιέ η οποία είναι ο αστυνομικός μας σύνδεσμος εδώ στην Αθήνα.

Σίγουρα κληθήκαμε εν έτει 2016 -2017 να εφαρμόσουμε δύο συμφωνίες οι οποίες είχαν γίνει η μία το 2003 και η άλλη το 2007. Και οι δύο, τόσο εγώ όσο και ο Νίκος, είχαμε εκφράσει μία πραγματικά έντονη απορία το πώς ουσιαστικά αυτή η συμφωνία δεν τυγχάνει της απαιτούμενης θα έλεγα προσοχής ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν.

Σήμερα κληθήκαμε -και αυτό είναι που θα υπογράψουμε στη συνέχεια με τα δύο πρωτόκολλα- να αναβαθμίσουμε τις εκπαιδεύσεις τόσο των μελών των Αστυνομικών Σωμάτων όσο και των Πυροσβεστικών Σωμάτων, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του σήμερα. Στις πολλές απαιτήσεις που προτάσσονται σήμερα, σε τόσα πολλά εξειδικευμένα θέματα αν θέλετε. Να αρχίσουμε από τις συνέπειες και τα ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία μέχρι και τις σύγχρονες απαιτήσεις που προβάλλουν στα θέματα πυρόσβεσης που έχουν να κάνουν με τις διάφορες επικίνδυνες ουσίες και ύλες που ίσως χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σε αυτούς του κινδύνους έχουμε αποφασίσει να έρθουμε σε μια πιο στενή συνεργασία να υπογράψουμε αυτά τα πρωτόκολλα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα σε μια πιο παραγωγική ουσιαστική εκπαίδευση, όχι απλά στα θέματα διοίκησης αλλά γενικότερα σε όλα αυτά τα θέματα τα οποία μπορούν με την ανατροφοδότηση να διευρύνουν τις δυνατότητες επιμόρφωσης και ανταλλαγής εμπειριών και σε εκείνα τα μέρη των δύο σωμάτων τα οποία δεν θα παρευρίσκονται στην εκπαίδευση.

Η προσπάθεια αγαπητοί κύριοι των σωμάτων όσο από εμένα όσο και του κυρίου Τόσκα είναι να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο τις δυνατότητες αυτές και να την κάνουμε πιο ουσιαστική ώστε να μπορέσουμε μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών και γνώσεων, να αναμορφώσουμε ουσιαστικά τα δύο Σώματα, δίνοντας πραγματικά σε όλους εσάς την ευκαιρία να ασκήσετε τα καθήκοντά σας κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό όπως και εσείς θα θέλατε. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό επιδιώκετε συνεχώς με τις προσπάθειες τις οποίες κάνετε.

Συνεπώς, πέρα τα οποιαδήποτε άλλα θέματα τα οποία θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, χαιρετίζω πραγματικά, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στο φίλο τον Νίκο για τη μεγάλη βοήθεια την οποία έχει προσφέρει στο αίτημά μας για να συνομολογήσουμε αυτά τα σημαντικά για εμάς πρωτόκολλα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Ευχαριστίες τις οποίες εκφράζω τόσο αποκλειστικά και εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την πραγματική στήριξη την οποία μας προσφέρετε όλη αυτή την περίοδο, όλα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα μέσα αν θέλετε σε αυτή την περίοδο, την κρίσιμη περίοδο που περνά ο τόπος μας.

Δεν μιλώ μόνο για το Κυπριακό, μιλώ γενικότερα για τη στήριξη -και μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλούμε για την ΑΟΖ δεν έχουμε πόλεμο, μην ανησυχείτε. Τα πράγματα βαίνουν πολύ καλά όπως έχουν προγραμματιστεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οτιδήποτε κινδύνου.

Όμως η στήριξη και η παρουσία σας για εμάς είναι ένα γερό στήριγμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές απαιτήσεις αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν μέσα από την κατοχή του 40% της πατρίδας μας και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. Γι αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πράγματι από βάθος καρδίας είναι οι ευχαριστίες και είμαι βέβαιος ότι οι δεσμοί είναι τέτοιοι που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο να μην εξαντλήσουμε την κάθε δυνατότητα που έχουμε προς αυτούς τους τομείς. Ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υποχρέωση και χαρά μας κύριε Υπουργέ. Δεν σύστησα τους συνεργάτες μου, το Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης τον κύριο Αναγνωστάκη, τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κύριο Καπάκη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος ο κύριος Αλεξόπουλος, ο κύριος Ξανθάκης ο κύριος Ταξίαρχος και οι λοιποί επιτελείς. Συγγνώμη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Στρατηγός, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας. Λοιπόν, προχωράμε νομίζω στις διαδικασίες εκτός…

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας: Να πω κάτι και εγώ. Είναι η τέταρτη συνάντηση που έχω αυτό το 48ωρο. Και να σας πω ότι είμαι πάρα πάρα πολύ ευχαριστημένος για την ανταπόκριση την οποία έχουμε. Και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφορικά με τα θέματα της Ακτοφυλακής αλλά και στους δύο συναδέλφους Υπουργούς των Υπουργείων για τα θέματα διαφθοράς, τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη που βρήκα ανταπόκριση σε όλα τα θέματα.

Και, με την ευκαιρία αυτή σήμερα που υπογράφουμε αυτά τα πρωτόκολλα, θα ήθελα να πώ το πόσο σημαντική είναι η στενή συνεργασία που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες, ειδικότερα μάλιστα στα θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος, υπό τις σημερινές συνθήκες, αυτά τα θέματα είναι κοντά, αυξάνονται συνεχώς. Στα συμβούλια Υπουργών κάθε μέρα δημιουργούνται πρόσθετα και η συνεργασία μεταξύ μας καθίσταται τακτική και επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα όσον αφορά το μεταναστευτικό κομμάτι που αντιμετωπίζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η Ελλάδα είτε αφορά άλλα ειδικότερα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και εμείς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, όπως είναι για παράδειγμα θέματα που σχετίζονται με συνέπειες ή συνέργειες της τρομοκρατίας που ένα μικρότερο κράτος δεν μπορεί να έχει τέτοιες αναπτύξεις όπως έχετε εσείς. Συνεπώς οφείλουμε και για τον ίδιο το λαό να αναπτύξουμε τέτοιες συνεργασίες σε όλους τους τομείς και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι πράγματι έχουμε βρει, Νίκο, απίστευτη ανταπόκριση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είσαι καλά Ιωνά. Κάνουμε ότι μπορούμε, παρότι ακόμα διανύουμε περίοδο με πάρα πολλές δυσκολίες. Δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός σε ό,τι αφορά τη βοήθεια την οποία παρέχουμε ή σχεδιάζουμε να παράξουμε στο μέλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα θέματα της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν εξαιρετική σημασία και ενδιαφέρον και αφορούν βέβαια και την εξωτερική ασφάλεια και τα θέματα των απειλών και κινδύνων από το εξωτερικό, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια και για αυτό οι υπουργοί σε όλα τα επίπεδα Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών έχουμε εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αυτή τη συνεργασία. Να προσχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας;

(Υπογραφή συμφωνίας)

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Διευκρίνηση σε όλους και για τους δημοσιογράφους τί υπογράφουμε τώρα. Υπογράφουμε μια Κοινή Δήλωση οι δύο Υπουργοί και τα δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας των Αστυνομικών Ακαδημιών υπογράφονται ανάμεσα στους Διοικητές των δύο Αστυνομικών Ακαδημιών και για τα θέματα πυρόσβεσης ανάμεσα στα Πυροσβεστικά Σώματα των δύο χωρών, στους Αρχηγούς των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών. Η Κοινή Δήλωση είναι η επικάλυψη η δική μας και τα δύο Πρωτόκολλα υπογράφονται από τις επιμέρους διοικήσεις.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Είναι η νομιμοποίηση αν θέλετε της υπογραφής των πρωτοκόλλων στη βάση της διακρατικής συμφωνίας, την οποία έχουμε υπογράψει το 2003 και το 2007.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εμείς δίνουμε την κατεύθυνση και οι υφιστάμενοί μας υπογράφουν τις επιμέρους συμφωνίες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

(Υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου για συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων και των δύο χωρών)

(Υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομικής Ακαδημίας Ελλάδος και της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας)

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν θέλετε να ρωτήσετε οι δημοσιογράφοι κάτι. Μόνο παράκληση σε ότι αφορά στη συνεργασία τη διμερή και όχι άλλα θέματα.

Δημοσιογράφος: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Μιλήσατε για συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας. Αυτή η συνεργασία έχει να κάνει με τί; Ανταλλαγή πληροφοριών; Εκπαίδευση; Και όταν μιλάτε για θέματα τρομοκρατίας αναφέρεστε σε εσωτερική τρομοκρατία που αφορά τις δύο χώρες ή σε διεθνή τρομοκρατία;

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Καταρχήν θα απαντήσω ότι αφορά στη διεθνή τρομοκρατία. Κυρίως την τρομοκρατία η οποία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία προσδιορίζεται στις δραστηριότητες του ISIS . Περισσότερο αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο προέχει για μας είναι η καλύτερη διεκπεραίωση τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Μέσα από κοινές θα έλεγα εκπαιδεύσεις, σεμινάρια.

Ευκαιρίες οι οποίες μας προσφέρονται σε οποιαδήποτε μορφής αξιοποίηση δραστηριοτήτων ή δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της προσπάθειας για πρόληψη, κυρίως περιστατικών τρομοκρατίας. Ήδη έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο, ένα καλό δίκτυο επικοινωνίας αλλά πάντοτε να ξέρετε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδικότερα μάλιστα όταν οι απαιτήσεις συνεχώς διαφοροποιούνται στη βάση των μέτρων που επιβάλλεται κάθε φορά να ληφθούν.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο θα έχουμε την υποχρέωση να ελέγχουμε στους χώρους εισόδου των χωρών μας όλους τους επιβάτες. Ήταν μια αναστολή έξι μηνών της απαίτησης, της ευρωπαϊκής αυτής απαίτησης. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη να υπάρξει ένας καλύτερος έλεγχος εκ των προτέρων της επιβατικής διακίνησης από και προς τις χώρες μας, ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις ελέγχων να γίνονται στον χώρο των αεροδρομίων, που σημαίνει ουσιαστικές καθυστερήσεις κ.λπ.

Είναι ζητήματα τα οποία άπτονται ενδιαφέροντος και πρέπει να ρυθμίσουμε αυτού του είδους τις επικοινωνίες. Πέραν από τις ανάγκες που έχουμε και εμείς σε σχέση με τα όποια λογισμικά συστήματα που πρέπει να αναπτύξουμε και στην Κύπρο και τα οποία στην Ελλάδα έχουν ήδη αναπτυχθεί όπως είναι το SIS κ.λπ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ. Ήταν σαφέστατος ο Ιωνάς και κάλυψε όλη την ερώτησή σας. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να προσθέσω ότι εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία και κάθε συνεργασία κύρια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότερο με τους Κυπρίους αδελφούς γι αυτά τα θέματα. Το πρωί ήταν εδώ από ό,τι ξέρετε ο Βρετανός Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά δεν συζητήσαμε μόνο θέματα μετανάστευσης. Συζητήσαμε και τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν -που άπτονται των διμερών μας σχέσεων. Συζητήσαμε και αυτά που αναφερθήκατε και εξετάσαμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Επομένως γι αυτά τα θέματα και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τις όποιες συνεργασίες υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Μια διευκρίνιση, τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που υπογράψατε δεν αφορούν μόνο το σκέλος της εκπαίδευσης αλλά αφορά και Περαιτέρω Συνεργασία των δύο Αστυνομιών και αντίστοιχα των δύο Πυροσβεστικών Σωμάτων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που υπογράφτηκαν αφορούν την εκπαίδευση κύρια. Αλλα θέματα καλύπτονται και από τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά και από την πρακτική συνεργασία που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, όμως η συμφωνία που υπογράφτηκε σε ό,τι αφορά την αστυνομία αφορούσε σε θέματα εκπαίδευσης στις διάφορες αστυνομικές σχόλες ή στις μικρότερες εκπαιδεύσεις που γίνονται από τις αστυνομίες των δύο χωρών.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οποιαδήποτε θέματα που αφορούν τα επιχειρησιακά θέματα ή εκείνα τα οποία ουσιαστικά καλύπτονται, όπως πολύ σωστά είπε και ο Νίκος από τις διακρατικές συμφωνίες, είναι θέματα τα οποία μέσα από αυτές τις συναντήσεις που γίνονται και ειδικότερα σήμερα στη παρουσία τόσο του Αρχηγού, των Αρχηγών Αστυνομίας όσο και των Αρχηγών της Πυροσβεστικής. Και θα μπορούμε να αναπτύξουμε πρόσθετες δυνατότητες συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς και αν χρειαστεί οτιδήποτε στη συνέχεια που πρέπει να εφαρμοστεί ή να καθορίσει τη πρακτική εφαρμογή κάποιων θεμάτων. Αυτό θα γίνει είτε στα πλαίσια της συμφωνίας είτε μεταξύ των σωμάτων αυτών που νομίζω ότι θα μας δώσει την ευκαιρία μιας ουσιαστικής εφαρμογής της συμφωνίας που υπογράψαμε από τότε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα αν μου επιτρέπετε να σας κάνω μια ερώτηση για τη συνάντηση που είχατε με τον Βρετανό Υπουργό Μετανάστευσης επειδή επικεντρωνόταν τι γίνεται στην Ελλάδα. Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο σε σχέση αν σας ζήτησε κάτι ο Βρετανός Υπουργός ή αν εξέφρασε κάποια ανησυχία ή αν εσείς του διαβιβάσατε κάτι ιδιαίτερο…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βέβαια η ερώτηση εκφεύγει της διμερούς σημερινής συνεργασίας, αλλά για να μη νομιστεί ότι αποφεύγω -να μου επιτρέψεις Ιωνά- όχι, δεν εξέφρασε κανένα παράπονο κανένα φόβο. Ίσα -ίσα εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών και από τη πλευρά μου τον ευχαρίστησα και για την συνεισφορά τους. Έχουν οι Βρετανοί 23 Βρετανούς αξιωματικούς οι οποίοι βοηθάνε μαζί με τη Frontex, τη Europol κλπ και τους ζήτησα να εντείνουμε την συνεργασία στα θέματα αστυνόμευσης πόλεων όπως το λένε αυτοί και να εντείνουμε τη συνεργασία στα θέματα των εκπαιδεύσεων των αστυνομικών των χωρών μας των διμερών επαφών και εκπαιδεύσεων, γιατί πρέπει και οι αστυνομικοί οι δικοί μας να βλέπουν τι γίνεται σε άλλες χώρες το ίδιο και από την άλλη πλευρά και σε αυτή τη κατεύθυνση ήταν μια εξαιρετική συζήτηση όπου από τη πλευρά τους εκφράστηκαν, μπορώ να πω, μόνο καλά λόγια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις