Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούνιος 201713-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό " Alpha 9,89"

13-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό ” Alpha 9,89″

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό " Alpha 9,89"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου κατά τη διάρκεια εκπομπής στον ραδιοσταθμό “Alpha 9,89”.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα, η εικόνα από τη Μυτιλήνη. Τι είναι αυτό που βλέπετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα Σπύρο, καλημέρα Δήμο από τον Πολιχνίτο.

Μόλις τελειώσαμε τη συντονιστική σύσκεψη με την Περιφερειάρχη, τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σαντορινιό Νεκτάριο, τους αρμόδιους εδώ της Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας, Στρατού, Πυροσβεστικής, τον σεισμολόγο τον κύριο Λέκκα τον καθηγητή και εξετάσαμε τα μέτρα τα οποία θα συνεχιστούν. Τα χθεσινά μέτρα που πήραμε για την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους αλλά και τα μέτρα των επόμενων ημερών.

Βέβαια έρχεται αυτή τη στιγμή, πρέπει να έχει προσγειωθεί ο κύριος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς για να γίνει ο έλεγχος των κτηρίων, αρχίζοντας από τα σχολικά κτήρια που αυτές τις μέρες έχουν και τις πανελλήνιες και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κτήρια.

Είναι νομίζω μια άμεση ανταπόκριση που με εντολή του Πρωθυπουργού έγινε. Ήρθαμε με ελικόπτερο χθες και αντιμετωπίσαμε πιστεύω οργανωμένα και σχεδιασμένα τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός, αυτό λέγαμε από την αρχή και το λένε και οι κάτοικοι, αυτό έχει σημασία, λειτούργησε άμεσα.

Τώρα, τι γίνεται στα χωριά; Γυρνάνε οι κάτοικοι στα σπίτια τους; Τι έχετε αποφασίσει και ποιες θα είναι οι ενέργειες από εδώ και πέρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε στο χωριό Βρίσα, όπως λένε εδώ οι κάτοικοι η Βρισά, οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Οι καταρρεύσεις των σπιτιών, οι μεγάλες ζημιές είναι γύρω στο 70% με 75% των σπιτιών.

Ευτυχώς μεγάλες ζημιές δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα χωριά ακόμη και σε κοντινά χωριά στον περίγυρο, δηλαδή εδώ στον Πολιχνίτο που είναι σε μικρή απόσταση από το χωριό που είπα, τα Βρισά, δεν υπάρχουν καταστροφές.

Αυτό από τη μια μεριά διευκολύνει την όλη κατάσταση και αυτή τη στιγμή η όλη προσπάθεια είναι στο πώς θα διευκολυνθούν οι άνθρωποι, οι οποίοι ξεσπιτώθηκαν να ζήσουν αυτές τις μέρες και στους ελέγχους. Δηλαδή σήμερα είναι η μέρα των σεισμολόγων και των μηχανικών για να δουν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα έχουμε πάρει αποφάσεις για τα άμεσα βοηθήματα αυτών των ανθρώπων που έφυγαν, φτωχός κόσμος από το χωριό…

Δημοσιογράφος: Βέβαια…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …που έφυγαν από τα σπίτια τους και δεν έχουν τίποτα. Αστυνόμευση υπήρχε όλο το βράδυ ώστε να μη χάσουν τίποτα οι άνθρωποι από τα υπάρχοντά τους και συνεχίζεται η προσπάθεια.

Θα ‘ναι προσπάθεια που θα πάρει σε μάκρος χρόνου αλλά γίνεται συστηματικά και οι κάτοικοι έχουν καταλάβει ότι γίνονται γρήγορα οι ενέργειες χωρίς γραφειοκρατίες.

Δημοσιογράφος: Τώρα έχει στηθεί καταυλισμός, έτσι για αυτό τον κόσμο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει στηθεί στον Πολυχνίτο, ένα χωριό σε μια κωμόπολη που είναι δίπλα στο χωριό, στο γήπεδο του χωριού έχει στηθεί καταυλισμός με συνεργασία του στρατού και του Δήμου.

Πολύ καλά οργανωμένος καταυλισμός πλην όμως αρκετοί κάτοικοι έχουν βολευτεί είτε σε συγγενείς σε άλλα χωριά είτε σε κάποια ξενοδοχεία και ένα μικρό μέρος είναι στον καταυλισμό.

Δημοσιογράφος: Επειδή, δεν είσαι άκαπνος πολιτικός αλλά στρατιωτικός κατά βάση αυτό είναι το επάγγελμα σου. Θέλω να μου πεις τα αντανακλαστικά του νησιού, αυτά που πρέπει να είχε, τα είχε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι και το λέω όχι για να ωραιοποιήσω καταστάσεις αλλά εδώ οι άνθρωποι είχαν μάθει να χειρίζονται και το προσφυγικό.

Είδαμε ανθρώπους που ήξεραν από καταυλισμούς, που ήξεραν από οργάνωση στο πεδίο και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ, γιατί και τα πρώτα βήματα είχαν γίνει και μας βοήθησε ώστε να κάνουμε τα επόμενα εμείς.

Συνεργάζονται πάρα πολύ καλά, απόλυτα, η Περιφερειάρχης, ο Δήμος, εξαιρετική συνεργασία με πρακτικά βήματα. Όταν λέμε συσκέψεις εδώ πέρα λέμε συσκέψεις του ενός τετάρτου, παίρνουμε αποφάσεις και ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Λίγα λόγια και πολύ δουλειά.

Δημοσιογράφος: Βέβαια σημαντικός και ο ρόλος των πυροσβεστών έτσι; Εμάς μας έκανε τρομερή εντύπωση χθες ενώ προσπαθούσαμε να μάθουμε τι ακριβώς είχε γίνει, οι πυροσβέστες ήδη είχαν απεγκλωβίσει δύο ηλικιωμένους και έκαναν και υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Βέβαια δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο στη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή. Και μιλάμε για ένα μικρό κλιμάκιο γιατί θυμάμαι και το σεισμό στην Κεφαλονιά. Εδώ ο μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά και οι πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια έχω την αίσθηση από αυτό το ρεπορτάζ και από αυτά που μου λέει ο κόσμος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Λάμπρου, στο ελικόπτερο που ήρθαμε, είχαμε και μια ομάδα Ε.Μ.Α.Κ. με όλα τα εργαλεία, το σκύλο, οι οποίοι όρμησαν πάνω στα χαλάσματα, με τα χαλάσματα να κρέμονται πάνω από το κεφάλι τους.

Μεγάλη αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων για να απεγκλωβίσουν, δυστυχώς νεκρή, τη γυναίκα. Μια πολύ μεγάλη καταστροφή που δεν επεκτάθηκε στα θύματα, στις απώλειες και αυτά από μια μεριά μέσα στο όλο κακό είναι ενθαρρυντικό.

Δημοσιογράφος: Σωστά, να αφήσουμε λίγο το νησί και να πάμε και στο Μενίδι. Έχει συγκέντρωση πάλι ο κόσμος έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτή τη φορά. Τι γίνεται με αυτή την κατάσταση; Πώς τα βλέπετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι σας το έχω πει ότι είναι μονόδρομος η εξομάλυνση. Αυτοί οι οποίοι πυροδοτούν καταστάσεις ή προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν ζητήματα, δεν θα βρουν και πολύ μεγάλη υποστήριξη.

Η Αντιπολίτευση κάνει ότι μπορεί βέβαια να τους υποστηρίξει, κάποιοι άλλοι κάνουν ότι μπορούν, πλην όμως ο κόσμος ο περισσότερος θέλει την ησυχία του και από τις δύο μεριές. Η αστυνόμευση θα είναι αυτή που πρέπει να είναι, σοβαρή θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και χωρίς υπερβολές.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, λοιπόν καλή δουλειά και καλή συνέχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις