Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούνιος 201712-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο

12-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε, σήμερα 12 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM» και στις δημοσιογράφους Τζούλη Τσίγκα και Αλεξάνδρα Χριστακάκη.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος : Κύριε Τόσκα γεια σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γεια σας.

Δημοσιογράφος : Πως εμπλέκεστε εσείς, κατ’ αρχήν στην ιστορία του Αμυνταίου και της κατολίσθησης του ορυχείου, πως εμπλέκεστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Είχα πάει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά να εγκαινιάσουμε την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Μία καινούρια δομή που θα εξυπηρετεί την εκπαίδευση των νέων πυροσβεστών που μπαίνουν πλέον με πανελλήνιες. Φιλοξενεί ήδη 92 άτομα, θα φιλοξενήσει άλλα 98 μετά τον Σεπτέμβριο και είναι στολίδι και για την περιοχή αλλά και για το Πυροσβεστικό Σώμα που αποκτά πλέον μία σύγχρονη Πυροσβεστική δομή.

Δημοσιογράφος : Άρα έτυχε και βρεθήκατε στο σημείο της κατολίσθησης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Βρεθήκαμε λοιπόν στην Πτολεμαΐδα, λίγο πιο πέρα από τους Ανάργυρους, το χωριό στο οποίο έγινε αυτή η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ και μόλις μάθαμε ότι έγινε αυτό το κακό σπεύσαμε μαζί με τον Νίκο τον Κοτζιά, όπως οφείλαμε.

Εξάλλου για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας την ευθύνη την έχω εγώ.

Δημοσιογράφος : Σωστά, κύριε Υπουργέ τώρα για να δούμε λίγο τί γίνεται στο Μενίδι μετά από το θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή, την ώρα μάλιστα που συμμετείχε στη σχολική γιορτή, από αδέσποτη σφαίρα.

Είναι ένα γεγονός που έχει συγκλονίσει βέβαια τους πάντες, αλλά έχει δώσει και έδαφος –φαίνεται- και σε διάφορα στοιχεία να επανεργοποιηθούν. Ας ξεκινήσουμε από τις έρευνες, τί γίνεται με τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών; Γιατί ο 23χρονος Ρομά που έχει συλληφθεί τελικά χρησιμοποίησε καραμπίνα, ενώ ο 11χρονος Μάριος, από ό,τι φαίνεται, δέχθηκε βολίδα από σφαίρα. Άρα λοιπόν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Η βολίδα είναι από πιστόλι, δεν είναι από καραμπίνα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ στα θέματα αστυνομικής έρευνας…

Δημοσιογράφος : Σε καλό δρόμο λοιπόν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί αυτός. Έχουν δυσκολίες οι έρευνες, γιατί ποιος πυροβόλησε στον αέρα, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί. Πρέπει να βρεθεί το ίδιο το όπλο για να γίνει ειδική ταύτιση της σφαίρας, της βολίδας με το όπλο κ.τ.λ.

Δημοσιογράφος : Ισχύουν αυτά τα οποία λέγονται ότι σε έρευνες που έχουν κάνει ο άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας σε σπίτια Ρομά, είναι εξαφανισμένοι οι άντρες των οικογενειών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι, εξαφανίστηκαν κάποιοι Ρομά που είτε ήθελαν κάτι να κρύψουν είτε φοβήθηκαν και συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας με όλους τους κανόνες που προβλέπεται και πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση. Πήγαν να εκμεταλλευτούν, όπως είπατε πριν κάποιοι το γεγονός, όπως προσπαθούν και κάνουν κάποιοι να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, ενώ αποκρύπτουν με μεγάλη ευκολία το τί γίνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, βλέπε Κρήτη με μπαλοθιές και σε κάθε κηδεία..

Δημοσιογράφος: Και σε επίσημες εκδηλώσεις και τελετές επίσης..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και σε επίσημες εκδηλώσεις και πρόσφατα είδαμε σε κηδεία επωνύμου τί έγινε. Λοιπόν το θέμα είναι ευρύτερο, βέβαια η Δυτική Αττική έχει πάρα πολλά προβλήματα. Έχει προβλήματα, γιατί ήταν το χαλί κάτω από το οποίο σκουπίζοταν ότι δεν ήθελαν να δούν, να φανεί μέσα στην Αθήνα.

Να μην ξεχάσουμε επίσης τις εκστρατείες Δένδια που έπαιρνε τους ναρκομανείς από το κέντρο της Αθήνας και τους πήγαινε εκεί και τους περιόριζε σε αυτή την περιοχή και αυτό καταλαβαίνετε πως τροφοδοτεί τα κυκλώματα των ναρκωτικών στην περιοχή. Και να μην ξεχάσουμε επίσης ότι κάποτε οι Ρομά πουλούσαν χαλιά και καρέκλες μπορεί παράνομα, παράτυπα, αλλά τέλος πάντων δεν ήταν και μεγάλο το κακό, ενώ τώρα ανθεί εκεί το εμπόριο των ναρκωτικών.

Είναι μεγάλη η στροφή και έχει σχέση και με την έλλειψη εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων. Τα παιδιά, τα μικρά παιδιά, δεν πάνε σχολείο σε ένα μεγάλο ποσοστό. Υπάρχουν εγγενή προβλήματα στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν, κοιτάξτε, είναι προφανές ότι είναι μία προβληματική περιοχή επί σειρά ετών. Το κομμάτι που σας αφορά εσάς είναι η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα και πριν από λίγο είπατε ότι και μία συντονισμένη προσπάθεια πρέπει να γίνει και για την κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των περιθωριοποιημένων ομάδων.

Θέλω να σας πω το εξής, αυτή την ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει σύσκεψη παρόντος του Δημάρχου της πόλης προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας όλης αυτής της έντασης που υπάρχει.

Στην κυβέρνηση, γιατί δεν έχει γίνει μία κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου να δοθεί όλο αυτό το πλαίσιο, γιατί λέτε ότι δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσεις την παραβατικότητα, η απομόνωση θέλει και άλλους είδους δράσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις πάνω στα προβλήματα της περιοχής. Εμπλεκόμενοι υπουργοί έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη με την κυρία Θεανώ Φωτίου έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη. ‘Εχουν παρθεί μέτρα και για την εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και από την κυρία Θεανώ Φωτίου έχουν παρθεί μέτρα, έχουν ληφθεί μέτρα που έχουν σχέση με την ενίσχυση των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Επομένως δεν είναι κάτι που ξυπνήσαμε προχθές και ασχολούμαστε, είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε πάρα πολύ καιρό, αλλά ξέρετε είναι τεράστιο το πρόβλημα…

Δημοσιογράφος: Είναι σύνθετο…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ένα πρόβλημα που σιγοκαίει εδώ και κάποιες δεκαετίες και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, εάν θέλουμε να βρούμε λύση και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις στις λύσεις των 24 ωρών που θα έρθει να μας πει πάλι ο κύριος Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος : Είπατε ότι τώρα μπαίνουν περιπολικά στην περιοχή, ενώ πριν δε μπαίνανε. Με ποιο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή των αστυνομικών και πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Δημοσιογράφος : Και την ώρα που η ΝΔ σας κατηγορεί ότι είναι άβατο και η περιοχή αυτή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το άβατο το δημιούργησε και το διατήρησε η Ν.Δ. και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εμείς ίσα- ίσα προσπαθούμε να το σπάσουμε. Δεν λέμε ότι λύσαμε τα προβλήματα, δεν λέμε τέτοια ψέματα που λέει η Ν.Δ.

Εμείς πράγματι, βάζουμε τους αστυνομικούς μέσα, όχι με κίνδυνο της ζωής τους αλλά έχουμε δει τη συνομοσπονδία των Ρομά, έχουμε έρθει σε επαφή. Οι αστυνομικοί εκεί έρχονται σε επαφή με τις οικογένειες των φιλήσυχων Ρομά και στη συνέχεια έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικό ακόμη, ώστε να μπαίνουν οι αστυνομικοί και να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν.

Δημοσιογράφος : Τίθεται ένα αίτημα να μεταφερθεί εκεί στην περιοχή τη συγκεκριμένη των Ρομά το Αστυνομικό Τμήμα το οποίο είναι μερικά μέτρα πιο πέρα. Στο αίτημα αυτό εσείς πως απαντάτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Λίγο παραπέρα είναι το Αστυνομικό Τμήμα. Τώρα, βγαίνει ο Δήμαρχος και λέει ότι το πρατήριο πρέπει να γίνει Αστυνομικός Σταθμός. Αυτό το κτήριο πρώτον δεν ανήκει στο Δήμο, δεύτερον θέλει 600 χιλιάδες.

Τώρα να φύγουμε από τις εντυπώσεις και να μιλήσουμε με ρεαλισμό αν θέλουμε να θεραπεύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις της ημέρας.

Δημοσιογράφος : Κύριε Τόσκα, επειδή αυτές οι περιοχές με αυτά τα προβλήματα δημιουργούν έφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν ακροδεξιές απόψεις και είδαμε ήδη το Σαββατοκύριακο απόπειρα να γίνει πογκρόμ κατά των Ρομά από κάποιους, οι οποίοι δήλωναν αγανακτισμένοι και βγήκαν αιφνιδίως από γήπεδο της περιοχής. Ενώθηκαν με κάποιους από την πορεία που είχαν κάνει οι κάτοικοι και είδαμε τι ακολούθησε μετά. Αυτό πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποιο είναι το σχέδιό σας στο συγκεκριμένο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κάποιοι από αυτούς, λένε οι πληροφορίες μου, είχαν μεταφερθεί από άλλες περιοχές, δεν ήταν κάτοικοι εκείνης της περιοχής, αλλά τέλος πάντων εμείς τα περιστατικά αυτοδικίας δεν υπάρχει περίπτωση να τα ανεχθούμε. Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία και αυτές τις προσπάθειες να τις αφήσουν κάποιοι, γιατί δε θα τους βγει σε καλό.

Δημοσιογράφος : Μάλιστα, να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Τόσκα και ας ελπίσουμε λοιπόν αυτό που λέτε εσείς, ότι σε ένα 24ωρο δεν λύνονται τα προβλήματα, ότι οι παρεμβάσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένες όχι μόνο για το ζήτημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτής της κατηγορίας των Ελλήνων πολιτών. Να είστε καλά, γεια σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις