Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούνιος 201712-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM"

12-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό “ Real FM

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ”.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Και πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Στραβελάκη, καλημέρα στους ακροατές.

Δημοσιογράφος: Θέλω να συζητήσουμε για αυτό το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, που το είπα και πριν, είναι μια κατάσταση όχι σημερινή, αλλά πολλών δεκαετιών και να ρωτήσω αν μπορεί η Αστυνομία να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, που προφανώς δεν είναι μόνο δικό της θέμα. Θέμα δικό της είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης για την οποία ευθύνονται πάρα πολλοί. Θέλω όμως να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα, Υπουργέ. Και να ρωτήσω αν υπάρχουν νεότερα από τις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, τραγικό το περιστατικό και τα συλλυπητήρια όλων μας στους τραγικούς γονείς. Το θέμα είναι όμως να πάμε λίγο παραπέρα και να δούμε τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα και τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Τις αιτίες λίγο πολύ τις ξέρουμε όλοι.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε στις αιτίες Υπουργέ, θέλω να μου πείτε αν υπάρχουν νεότερα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του ανθρώπου που πυροβολούσε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ο 11χρονος μαθητής, ο Μάριος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε κάποιες ενδείξεις. Καταρχάς ξέρουμε ότι ο πυροβολισμός, η βολίδα αυτή προήλθε από κάποιο πιστόλι, 9 χιλιοστών από ό,τι φαίνεται, και επομένως από πυροβολισμό στον αέρα προφανώς. Και ψάχνουμε από εκεί και πέρα να δούμε από ποιον, ποιος πυροβόλησε. Η έρευνα συνεχίζεται. Είναι σε εξέλιξη κάποια πράγματα. Δε θα θελα να μπω σε λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Δεν έχει ταυτοποιηθεί πάντως το όπλο ακόμα. Απ’ ό,τι ξέρω έχει βρεθεί ένας 23χρονος που λέει ότι πυροβολούσε με καραμπίνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχει βρεθεί το όπλο, όχι. Δεν είναι καραμπίνα, είναι πιστόλι. Απ’ ό,τι φαίνεται. Απ’ ό,τι μου λένε οι αστυνομικοί τουλάχιστον.

Δημοσιογράφος: Το δεύτερο θέμα της επικαιρότητας, το οποίο θέλω να σχολιάσετε, πριν πάμε στην πραγματική ουσία του θέματος, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων και επειδή είδα ότι και χθες είχαμε σοβαρά επεισόδια και μολότοφ κατά κατοικιών Ρομά θέλω να σας ρωτήσω αν φοβάστε ότι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος βίας στην περιοχή εξίσου επικίνδυνος με την ανομία που επικρατεί και αν φοβάστε ότι τα κρούσματα αυτοδικίας μπορεί αν προκαλέσουν και άλλα θύματα και άλλα ανθρώπινα θύματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, ευτυχώς οι ψύχραιμοι άνθρωποι στην περιοχή είναι περισσότεροι από αυτούς που σκέφτονται εν θερμώ. Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια φεύγοντας από το γήπεδο του Αχαρναϊκού, μεταξύ αυτών ήταν και κάποιοι απ’ ό,τι με πληροφορούν που δεν είναι κάτοικοι της περιοχής και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση. ‘Ομως η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, ακριβώς για να αποφευχθούν και αντιδικίες και περιστατικά άλλα που δε θέλουμε. Πιστεύω θα ηρεμήσει η κατάσταση. Από τους Ρομά έχουν απομακρυνθεί κάποιοι γιατί φοβούνται, από την περιοχή, όμως πιστεύω ότι θα ηρεμήσει η κατάσταση. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί στην περιοχή…

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα και στους ελέγχους επειδή κάθε φορά που συμβαίνει κάτι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή και μετά το ξεχνάμε ως το επόμενο περιστατικό. Αυτή τη φορά χάθηκε μια ζωή. Και θέλω να ρωτήσω κύριε Υπουργέ αν έχουν βάση οι καταγγελίες κατοίκων ότι η Αστυνομία είναι θεατής. Ότι καλούν τους Αστυνομικούς και δε βγαίνουν ή ότι πολλοί από τους Αστυνομικούς που είναι στα Τμήματα ζητούν μετάθεση και παίρνουν μετάθεση σε άλλα Τμήματα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ενισχύεται αλλά και να αποδυναμώνεται η αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάποιοι μπερδεύουν το παρελθόν με το παρόν, τις παλιές ιστορίες που ακούν. Εγώ έχω απαγορεύσει κάθε μετάθεση Αστυνομικού, εκτός αν υπάρχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος, από την περιοχή. Ίσα – ίσα προσπαθούμε να ενισχύσουμε με κόσμο που αποσύρουμε από αλλού την περιοχή με πολλές δυσκολίες και παρόλα αυτά έχουμε ενισχύσει, όχι θεαματικά, αλλά έχουμε ενισχύσει την αστυνομική παρουσία. Το θέμα της παραβατικότητας…

Δημοσιογράφος: Πάντως εδώ σας διαψεύδει, συγγνώμη Υπουργέ, γιατί θέλω να μείνουμε σ’ αυτό, ο Γιώργος Σταματάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, λέει ότι τα Τμήματα Ασφαλείας υπολειτουργούν. Στη Δυτική Αττική υπηρετεί ο μισός πληθυσμός από τον προβλεπόμενο, οι περιπολίες τείνουν να γίνουν, αστυνομικός το λέει αυτό, είδος προς εξαφάνιση…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλά δε σημαίνει ότι είναι έγκυρες οι πληροφορίες που λέει ο κάθε συνδικαλιστής.

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι γι’ αυτό και σας ρωτώ. Διαρκώς φεύγουν Αστυνομικοί από δω για να πάνε σε κάποιο γραφείο στη ΓΑΔΑ, στο Αρχηγείο ή στην φύλαξη επωνύμων. Το λέει ο κύριοε Σταματάκης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να έρθει ο κύριος Σταματάκης, που δεν ξέρω πόσοι τον ξέρουν, να μου φέρει αυτά τα στοιχεία. Κοιτάξτε να δείτε: Το θέμα είναι να μιλήσουμε σοβαρά όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν κάποιοι άνθρωποι κάνουν αντιπολίτευση στον Δήμαρχο Αχαρνών, βγαίνουν κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι τελείως αναρμόδια, δεν είναι δική τους δουλειά, βγαίνουν και κάνουν προτάσεις για επιχειρησιακά θέματα. Η δουλειά των συνδικαλιστών είναι να ασχολούνται με συνδικαλιστικά θέματα και με τίποτα παραπέρα. Η πραγματικότητα είναι ότι…

Δημοσιογράφος: Ε, καλά Υπουργέ, εκπροσωπούν αστυνομικούς που λένε ότι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, γιατί δεν υπάρχει το πλαίσιο για να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά οι περισσότεροι αστυνομικοί ήθελαν να φύγουν από αυτή την περιοχή και ήταν πάρα πολύ δύσκολο, τα καθήκοντα τα οποία εκτελούν. Όμως, παρόλα αυτά, παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικές λύσεις το τεράστιο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής, όπου οι Ρομά, τα παιδιά των Ρομά έχουν πάψει να πηγαίνουν σχολείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αντί να πηγαίνουν σχολείο κάνουν άλλες «εκπαιδεύσεις», εντός πολλών εισαγωγικών. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, όταν εδώ και δυο χρόνια όλοι μου έθεταν το θέμα των Εξαρχείων έλεγα ότι το πραγματικό άβατο είναι στη Δυτική Αττική. Εκεί, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει αρχίσει και μπαίνει η Αστυνομία…

Δημοσιογράφος: Είναι άβατο κύριε Υπουργέ η Δυτική Αττική; Ήταν. Παραμένει άβατο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πολύ προβληματική περιοχή, η πιο προβληματική περιοχή που έχουμε στην Ελλάδα από πλευράς εγκληματικότητας και παραβατικότητας, κύρια λόγω των ναρκωτικών και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Έχουμε κινήσει προσπάθειες, πλέον οι αστυνομικοί μπαίνουν στις περιοχές. Δεν έμπαιναν καθόλου. Έμπαιναν τα περιπολικά και έφευγαν πετροβολημένα και σπασμένα. Λοιπόν τώρα μπαίνουν τα περιπολικά, μπαίνουν οι αστυνομικοί, γίνονται πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όποιος πει ότι εκεί έχει γίνει μια περιοχή σαν όλη την υπόλοιπη Αθήνα θα πει ψέματα.

Δημοσιογράφος: Πάντως επικριθήκατε, το είπατε ότι είναι άβατο εδώ και δεκαετίες η Δυτική Αττική, συγκεκριμένες περιοχές, επικριθήκατε και από κυβερνητικούς βουλευτές όπως ο Κώστας Χρυσόγονος, που λέει ότι δεν μπορεί 20 μήνες να είναι Υπουργός και να μας μιλάει για άβατο, να μας πει ποιο είναι το σχέδιο του; Έχει σχέδιο ο Υπουργός για αυτό το άβατο, όπως το χαρακτηρίζει, ρώτησε ο κύριος Χρυσόγονος μιλώντας στο “ Real FM ”.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Χρυσόγονος είναι ένας πολύ γνωστός συνταγματολόγος. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στο έργο Κυβέρνησης με τις προτάσεις του για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση και βέβαια θα του πρότεινα να πάει και στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης που είναι και η περιοχή του και να μας κάνει προτάσεις και για αυτή την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Επί τη ουσίας αυτό που ρωτά ο κύριος Χρυσόγονος, υπάρχει σχέδιο για αυτό που λέτε άβατο; Είναι σωστό να το χαρακτηρίζουμε άβατο; Και ξαναλέω δεν είναι σημερινή ιστορία, είναι ιστορία 30 ετών και…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν λύνονται σε 24 ώρες και προτάσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται από την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών. Οι προτάσεις θα ήταν καλύτερα να γίνονται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Έχω επισκεφτεί αρκετές φορές τη Δυτική Αττική, έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες για μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας αλλά όποιος νομίζει ότι σε 24ώρες ή σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια θα λυθεί το θέμα της Δυτικής Αττικής και ξαφνικά τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο και θα υπάρξει σοβαρή ενασχόληση επαγγελματική και όχι με τα ναρκωτικά κάποιων ανθρώπων, θα πει ψέματα.

Δημοσιογράφος: Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από αυτό που λέτε ασχολείστε συστηματικά με το θέμα, έχετε σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη και με άλλους Υπουργούς γιατί όπως έχω πει και όπως ξέρετε όλοι, είναι κατανοητό, δεν είναι μόνο αστυνομικής μορφής το θέμα και γίνονται ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και από άλλα Υπουργεία, προκειμένου να ασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι με άλλα πράγματα. Δεν γίνεται όμως, δεν είναι εύκολο, έχουν δοθεί και κίνητρα για τα παιδιά, να πηγαίνουν σχολείο…

Δημοσιογράφος: Το σχέδιο δεν καταλαβαίνω ποιο είναι, γιατί ένα κομμάτι του σχεδίου είναι πριν φτάσουμε για να δημιουργηθεί αυτό το άβατο που είπα, ότι δεν είναι θέμα του Υπουργείου και δεν είναι καθόλου θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και η άλλη πτυχή είναι το δικό σας σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος έτσι όπως έχει δημιουργηθεί. Εγώ δεν καταλαβαίνω ότι υπάρχει Υπουργέ σχέδιο, ούτε στο πρώτο κομμάτι ούτε στο δεύτερο απλώς η αστυνομία καλείται να βγάλει κάστανα από τη φωτιά και τις περισσότερες φορές σηκώνει τα χέρια ψηλά για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, εγώ μπορώ να μιλήσω για το σχέδιο…

Δημοσιογράφος: …μιλήστε μου για την αστυνόμευση…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …για την Τάξη ακριβώς…

Δημοσιογράφος: …αυτό που καλείστε να αντιμετωπίσετε εξαιτίας των άλλων ευθυνών.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …οι άλλοι Υπουργοί ας μιλήσουν για τα δικά τους σχέδια. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παρουσία στην περιοχή. Σας λέω δεν έμπαιναν καν αστυνομικά αυτοκίνητα, ένα αυτό. Δεύτερον, προσπαθούμε να αυξήσουμε τους ελέγχους στην περίμετρο, στην περιφέρεια της περιοχής, τους ελέγχους για τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι το πρόβλημα στη περιοχή.

Οι Ρομά έπαψαν όπως ξέρουμε όλοι, να πουλούν όπως παλιά χαλιά και καρέκλες και πλέον πουλούν ναρκωτικά -να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους- ένα μέρος των Ρομά. Υπάρχει ένα άλλο μέρος των Ρομά με τους οποίους έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη, έχει έρθει εδώ η συνομοσπονδία των Ρομά και μιλήσαμε χωρίς να μασάμε τα λόγια μας τι μπορεί να γίνει, έχουμε πει να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις αστυνομίας και Ρομά προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις. Αυτά μπορούμε να κάνουμε αλλά σας λέω θαύματα δεν γίνονται.

Δημοσιογράφος: Πάντως Υπουργέ πρακτικά, εγώ καταλαβαίνω ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δεν ακούω κάτι χειροπιαστό. Για παράδειγμα θα περίμενα… Ο Μάριος έπεσε νεκρός Πέμπτη βράδυ, σήμερα έχουμε Δευτέρα. Θα περίμενα να γίνει μία κυβερνητική σύσκεψη όλων των αρμοδίων Υπουργών, να δουν αν μπορεί αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και πώς, γιατί είναι πολλές οι πτυχές, πώς συγκεντρώνονται εκεί, πώς αντιμετωπίζονται, αν χρειάζεται να γίνει.

Οι κάτοικοι λένε, ότι τους έχετε υποσχεθεί, να γίνει Τμήμα στην Αυλίζα, εκεί που έπεσε νεκρός ο Μάριος. Δεν έχει γίνει. Λένε ότι έχουν κάνει συναντήσεις με όλα τα Υπουργεία όχι μόνο με εσάς, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, τίποτα έχουν μείνει όλα στα χαρτιά. Αυτό λένε οι κάτοικοι, λένε ότι ειδοποιούν την αστυνομία και δεν πάει η αστυνομία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή είναι μεγάλη. Το θέμα είναι να υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία και εκεί που είναι ο πυρήνας προβλημάτων. Έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό, δεν έμπαινε περιπολικό σας ξαναλέω, τώρα μπαίνουν περιπολικά στην περιοχή, γίνονται έλεγχοι στην περιοχή, ίσα – ίσα έχουμε κατηγορηθεί ότι γίνονται υπερβολικοί έλεγχοι σε μερικές περιπτώσεις, δεν λύνεται όμως εύκολα το ζήτημα.

Τώρα για το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα, είναι ένα παλιό κτίριο εγκαταλελειμμένο που σώνει και καλά κάποιοι επιμένουν να γίνει Αστυνομικό Τμήμα. Υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα σε πολύ μικρή απόσταση από την περιοχή την συγκεκριμένη, το θέμα δεν λύνεται μόνο με υπερβολική αν θέλετε αστυνομική παρουσία. Πρέπει να το δούμε συνολικά. Από ό,τι ξέρω, θα γίνει αυτές τις μέρες σύσκεψη για να δούμε τι μέτρο μπορεί να ληφθεί γενικότερα.

Δημοσιογράφος: Αν μπορεί να ενισχυθεί λέτε και άλλο η αστυνομική παρουσία και να συντονίσει η Κυβέρνηση τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτό μας λέτε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Ερώτηση, για να κλείσουμε το θέμα αυτό. Με το χέρι στην καρδιά, ως αρμόδιος Υπουργός, πιστεύετε ότι αυτό το άβατο, που παραδέχεστε ότι είναι άβατο, μπορεί να σπάσει και σε πόσο καιρό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορεί να σπάσει όχι μόνο με αστυνομικά μέτρα, με περισσότερα αστυνομικά μέτρα θα συμφωνήσω αλλά και με προσανατολισμό των νεαρών παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική ενασχόληση, τη νόμιμη επαγγελματική ενασχόληση και μόνο τότε θα δούμε στροφή των πραγμάτων.

Τα ναρκωτικά, κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να φύγουν από την περιοχή πλην όμως δεν είναι μόνο θέμα αυτής της περιοχής. Είδατε πριν λίγους μήνες που εξαρθρώθηκε ένα τεράστιο κύκλωμα με Ρομά απ’ όλη την Ελλάδα που συγκέντρωναν τα κλοπιμαία εδώ, στη δυτική Αττική, είδατε και άλλες επιχειρήσεις για τα ναρκωτικά στην περιοχή. Όμως το θέμα της εκπαίδευσης είναι σημαντικό, το θέμα της ενασχόλησης της επαγγελματικής είναι σημαντικό και αυτό δεν αφορά μόνο την δυτική Αττική.

Δημοσιογράφος: Επειδή όμως αυτά που λέτε Υπουργέ είναι καλές πρωτοβουλίες που θα χρειαστούν όμως χρόνια για να αποδώσουν, η ερώτηση είναι αύριο τι θα γίνει; Για παράδειγμα ένας άλλος συνδικαλιστής αστυνομικός ο Σ. Κρικέτος είπε πάλι εδώ στο REAL FM στον Άκη Παυλόπουλο και τον Μάνο Μιφλή ότι είναι ηθικός αυτουργός η αστυνομία και πρέπει να παραιτηθεί ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Εγώ ρωτώ λοιπόν, υπάρχουν αστυνομικοί και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Ή είναι λίγοι οι αστυνομικοί και δεν φτάνουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι αστυνομικοί οι οποίοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους έχουν τις επιπτώσεις όπως φάνηκε και στην επιχείρηση μεγάλη που είχε γίνει και συνελήφθησαν αρκετοί Ρομά και όπου δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι αστυνομικοί έχουν και τις επιπτώσεις. Το βλέπετε κατά καιρούς που εμπλέκονται σε κάποιες παραβάσεις ή οργανώσεις παράνομες αστυνομικοί έχουν τις επιπτώσεις. Υπάρχει δυνατότητα αυτοκάθαρσης, έχει φανεί.

Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτοκάθαρσή πριν μερικά χρόνια. Τώρα βλέπουμε και κάποια τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι; Πρέπει, αλλά εάν θέλετε μια τελευταία κουβέντα σε ό,τι αφορά τους συνοικισμούς των Ρομά και την παραβατικότητα, το πρόβλημα υπάρχει και σε πολλούς άλλους συνοικισμούς και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα και θα πρέπει να ενσκήψουμε στα προβλήματα των Ρομά που δεν είναι μόνο αυτά τα οποία συζητήσαμε.

Δημοσιογράφος: Πάντως επειδή έχω πολλά μηνύματα που μου λένε δεν είναι άβατο μόνο η δυτική Αττική είναι και τα Εξάρχεια και η Νέα Δημοκρατία λέει εάν γίνει κυβέρνηση σε εικοσιτέσσερις ώρες θα τα έχει σπάσει τα άβατα αυτά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και μετά ξυπνήσαμε. Συγνώμη αλλά τέτοια όνειρα ή τέτοιες φαντασιακές ενοράσεις είναι καλές για εντυπώσεις σαν αντιπολιτευτικός λόγος αλλά γιατί δεν το έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία τόσα χρόνια και γιατί δεν το έκαναν οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια που δεν ασχολούνταν καθόλου με την δυτική Αττική, την είχαν ξεχασμένη. Η δυτική αττική άρχισε να αναφέρεται επί κυβέρνησης δικής μας με τα προβλήματα, με τα προβλήματα της δυτικής Αττικής.

Δημοσιογράφος: Τελευταίο ερώτημα κύριε Υπουργέ, πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς για την αντιμετώπιση των άσκοπων πυροβολισμών; Στην Κρήτη είναι..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Α, τώρα θέτετε ένα τεράστιο θέμα και σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Είναι κομμάτι της ζωής των κρητικών, πρέπει να είναι πλημμέλημα ή πρέπει να αναβαθμιστεί ως αδίκημα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με προλαβαίνετε κύριε Στραβελάκη. Εγώ απορώ σε όλους αυτούς τους γάμους, κηδείες, κοινωνικές εκδηλώσεις στην Κρήτη όπου εκεί δεν πυροβολούν με καραμπίνες -να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, έτσι- απορώ πως δεν έχει γίνει ήδη ατύχημα. Γιατί ξέρετε σαν παλιός στρατιωτικός ξέρω ότι με όση ταχύτητα φεύγει η βολίδα από το όπλο, με άλλη τόση πέφτει μετά από τον ουρανό. Λοιπόν, απορώ πώς δεν έχει γίνει ως τώρα και εκεί κάτω.

Δημοσιογράφος: Άρα προτείνετε να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς; Να γίνει κακούργημα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ προτείνω αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά την παράνομη οπλοχρησία και τις μπαλωθιές και όλα αυτά.

Δημοσιογράφος: Να κακούργημα οι μπαλωθιές; Είναι πλημμέλημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ πιστεύω, δεν είμαι νομικός, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα και να υπάρξει και κοινωνική κατακραυγή που χρειάζεται να υπάρξει και όχι ανοχή, γιατί βλέπουμε και σε κηδείες επωνύμων και σε γάμους επωνύμων και σε κοινωνικές εκδηλώσεις…

Δημοσιογράφος: Μα έχουμε θρηνήσει και στην Κρήτη θύματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό, τάχα μου έθιμο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Στραβελάκη.

Τελευταίες Αναρτήσεις