Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούνιος 201711-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash 96"

11-06-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 96”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό “ Flash 96”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό “ Flash 96”.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παρρά και καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Χαίρομαι πραγματικά που έχω τη δυνατότητα και μου τη δίνει η αποδοχή της πρόσκλησής μου να συζητήσουμε μαζί, σε μια θα έλεγα δύσκολη στιγμή, για όλους μας – γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ανάμεσα μας που δεν σοκαρίστηκε, δεν θρήνησε τον χαμό, τον άδικο χαμό αυτού του παιδιού, 11 μόλις ετών, στην αυλή του σχολείου του.

Με έναν τρόπο που μας κάνει όλους από την μια να λέμε η κακιά ώρα, αλλά από την άλλη να λέμε “γιατί δεν κάναμε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια”, γνωρίζοντας ότι εκεί κάτω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο και το φωνάζουν είναι αλήθεια. ‘ E χουν ασπρίσει τα μαλλιά μου κύριε Υπουργέ, είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και παρακολουθώ και την οργή του κόσμου να καταγράφεται, είναι αλήθεια όχι μόνο τώρα, με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν, πολλά χρόνια και ανοίγει και μια ιστορία για τα άβατα.

Θέλω να τα πάρουμε από την αρχή και να πούμε πρώτα για Μενίδι, Ζεφύρι κι αυτές τις περιοχές. Άκουσα χθες ότι δηλώσατε ότι δεν περιμένατε να συμβεί αυτό για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι κι ότι είχαν προηγηθεί κάποιες αστυνομικές επιχειρήσεις, να το πω έτσι, η λέξη δεν ξέρω εάν είναι σωστή, διορθώστε με, όμως οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται χθες και η δημοτική αρχή λένε ότι είναι παρατημένοι στο έλεος του Θεού. Τι είναι αλήθεια και τι μπλόφα κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παρρά από τη βροχερή Κοζάνη, που είμαι από χθες, γιατί κάναμε τα εγκαίνια μιας Πυροσβεστικής Ακαδημίας και δυστυχώς είδαμε και τις κατολισθήσεις που έγιναν…

Δημοσιογράφος: Θα τα πούμε κι αυτά, έχω ερωτήσεις…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Αλλά μπαίνω κατευθείαν στο θέμα που θέσατε. Το ζήτημα και το τεράστιο πρόβλημα της δυτικής Αττικής κατ’ επανάληψη το έχω θίξει όταν μερικοί, για λόγους προπαγανδιστικούς, προτάσσουν συνέχεια το πολύ μικρότερο πρόβλημα των Εξαρχείων. Εγώ τους έλεγα ότι, κοιτάξτε το μεγάλο πρόβλημα, την πραγματικά εγκαταλελειμμένη για παρά πολλά χρόνια περιοχή της δυτικής Αττικής, όπου εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και αστυνομικές επιχειρήσεις και ελέγχους. Αλλά τα υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα κάποιων, συγνώμη δεν μπορώ να τα ανεχτώ.

Ανέχομαι όμως απόλυτα την αγανάκτηση και την αγωνία των κατοίκων που ζουν εκεί και από κοντά τα προβλήματα, όχι όμως κροκοδείλια δάκρυα αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δηλαδή αυτών που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίοι αδιαφορούσαν πλήρως για την εγκατάλειψη αυτής της περιοχής, αλλά και για τη σταδιακή μεταλλαγή και των επαγγελμάτων εκεί, που από τα χαλιά, ξέρετε παλιά, και τις καρέκλες, οι άνθρωποι αυτοί φτάσαν να πουλάνε ναρκωτικά και καλάσνικοφ, τα έχω πει κατ’ επανάληψη αυτά τα πράγματα και μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις μου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή μιλάω με έναν πολιτικό, με έναν άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του και λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Επειδή ξέρω ότι σας ενδιαφέρει η ουσία, θα ήθελα στη συζήτηση μας, επειδή κι εμένα, επιτρέψτε μου να πω, με ενδιαφέρει το ίδιο πράγμα, να μην παρελθοντολογήσουμε καθόλου.

Έτσι κι αλλιώς, όσοι έχουν ευθύνες έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο τους στις εκλογές, τώρα δυο χρόνια κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν την δική σας πολιτική, το δικό σας σχέδιο, εσείς τι κάνετε και τι απαντάτε, όχι στα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών σας αντιπάλων, στον κόσμο, σε αυτούς τους γονείς που χθες κήδεψαν το αγγελούδι τους. Σε αυτούς τι απαντάτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σ’ αυτούς τους γονείς θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου, τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου. Τραγωδία αυτό που συνέβη και εγώ δεν λέω ποτέ η κακιά ώρα. Κακιά ώρα είναι αυτό που δεν μπορεί να προβλέψεις που έχεις κάνει κάτι για να μη γίνει. Δεν ήρθε η σφαίρα από τον ουρανό ούτε ήρθε από το πουθενά.

Έχω να πω ότι εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία δε λύνονται μόνο με αστυνομικές μεθόδους και αστυνομικά μέτρα. Πρέπει όλοι να σκύψουμε και ξέρετε έχουμε κάνει πάρα πολλές συνεργασίες με πολλά εμπλεκόμενα Υπουργεία προκειμένου να αλλάξει το τοπίο εκεί. Αλλάζει σε μια μέρα; Αλλάζει θέλετε στα δύο χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση; Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολα.

Δημοσιογράφος: Όχι αλλά πρέπει να γίνεται κάθε μέρα που περνάει και καλύτερα κύριε Υπουργέ για να πλησιάζουμε το στόχο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμφωνώ.

Δημοσιογράφος: Δε ζήτησε κανείς να λυθεί σε δυο χρόνια. Προς θεού. Αλλά σας λέω επιμένουν ο ίδιος ο δήμαρχος και οι κάτοικοι ότι δεν έχουν ούτε αστυνομία ούτε ένα αστυνομικό και δε μπορώ να κακολογήσω κανέναν άνδρα και καμία γυναίκα του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν έτσι και αλλιώς αποδείξει ότι με αυταπάρνηση και όχι καλά αμειβόμενοι φυλάνε Θερμοπύλες. Γιατί εκεί υπάρχουν πολλά όπλα κύριε Υπουργέ και όχι μόνον εκεί. Πάρα πολλά όπλα κυκλοφορούν εκεί έξω, σφαίρες αδέσποτες πέρα – δώθε.

Είχαμε και άλλο περιστατικό το ξέρετε, με την κυρία η οποία περπατώντας κάπου στον Κορυδαλλό ένιωσε ένα κάψιμο δέχεται μια αδέσποτη πάλι. Τι θα γίνει; Κάποιος δεν πρέπει να μαζέψει αυτά τα όπλα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παρρά, παράκληση. Μετά, με την ησυχία σας, ανατρέξτε στις δηλώσεις μου και θα δείτε ότι λέω ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέτε και εσείς.

Δημοσιογράφος: Μα το ξέρω ότι δε διαφωνούμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τι κάνω να μου πείτε; Τι κάνουμε; Αν θέλετε στο δικό μου το μέτρο, στις δικές μου αρμοδιότητες…

Δημοσιογράφος: … Ασφαλώς εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: … Έχουμε κάνει πάρα πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις. Πριν από ένα χρόνο δεν τολμούσε η Αστυνομία να μπει μέσα σ’ αυτούς τους συνοικισμούς. Δεν έμπαινε. Έμπαινε ένα περιπολικό και έφευγε πετροβολημένο. Λοιπόν αυτή τη στιγμή και μπαίνει Αστυνομία και κάνει ελέγχους και, αν θέλετε, αμέσως μετά το περιστατικό 200 αστυνομικοί έκαναν ελέγχους σε σπίτια τα οποία εγκατέλειψαν κάποιοι κάτοικοι γιατί είχαν τη φωλιά τους λερωμένη και έψαχναν οι Αστυνομικοί με τον Εισαγγελέα αν υπάρχουν όπλα και ναρκωτικά…

Δημοσιογράφος: … Αυτό θα μου επιτρέψετε κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: … Ότι είναι εκ των υστέρων θα μου πείτε.

Δημοσιογράφος: … Όχι όχι αυτό. Εμένα προσωπικά και δεχθείτε ότι είναι από αφετηρία αγνής πρόθεσης, με πείραξε κύριε Υπουργέ ειλικρινά σας το λέω με παρρησία και με σεβασμό. Έπρεπε να σκοτωθεί ο εντεκάχρονος για να δω «ρόμποκοπ» και «ράμπο» ντυμένους λες και βγαίνουν από χολιγουντιανή ταινία να εφορμούν σε αριθμούς απίστευτους, πριν δε μπορούσαν να γίνουν αυτοί οι έφοδοι;

Όταν οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν ότι εκεί γίνεται το έλα να δεις σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και υπάρχει ένα βασίλειο μαφίας; Γιατί δεν κάνατε όλη αυτήν την επιχείρηση πριν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξεχάσατε κύριε Παρρά το μεγάλο κύκλωμα με τους διακόσιους περίπου συλληφθέντες «Ρομά» πριν από έξι μήνες που είχε απλώσει τα δίκτυά του σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Καθόλου δεν το ξεχνάω και αξίζουν συγχαρητήρια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν γίνει πάρα πολλές επιχειρήσεις εκεί αλλά υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα χωρίς να θέλω να στοχοποιήσω αυτούς τους ανθρώπους. Εκεί τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν στην παραβατικότητα, δεν πάνε σχολείο. Αντί να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα παιδιά και να μάθουν γράμματα, ασχολούνται με άλλα πράγματα.

Πρέπει να δούμε το μεγάλο πρόβλημα. Να κάνουμε κάθε μέρα αστυνομικές επιχειρήσεις; Ωραία! Μειώνει το πρόβλημα. Δεν αλλάζει το ρου των πραγμάτων. Πρέπει να αλλάξουν τελείως τα πράγματα, πρέπει να βρεθούν επαγγελματικές ενασχολήσεις διαφορετικές και πρέπει να κοπούν συνήθειες οι οποίες συνήθειες επαγγελματικές, εντός πολλών εισαγωγικών “ενασχολήσεις” που έχουν εδραιωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν όχι απλά το χαλί που σκουπίζονταν τα προβλήματα, ήταν ο τεράστιος εγκαταλελειμμένος χώρος που το θυμόντουσαν κάποιοι παραμονές εκλογών μόνο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ έχετε δίκιο σ’ αυτό. Όπως έχετε δίκιο ότι είναι πράγματι θέμα συνολικής πολιτικής. Και βάλατε πολύ σωστά το θέμα της παιδείας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Ωστόσο επειδή ξέρετε ότι μέχρι να φτιαχτεί το κομμάτι της παιδείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, οι άνθρωποι να πάνε σχολείο τα μικρά παιδιά να αποχτήσουν μία άλλη κουλτούρα, να απονευρωθεί όλο αυτό το γρανάζι της μαφίας και της αθλιότητας που επικρατεί εκεί πέρα στα χρόνια που είναι εγκαταλελειμμένη η περιοχή.

Δεν πρέπει να υπάρχει εποπτεία των αστυνομικών δυνάμεων για την καθημερινή παραβατικότητα, να μην σκοτώνονται στα πλαίσια του σχολείου. Δεν πρέπει να είναι οι αστυνομικοί εκεί; Κάθε μέρα κύριε Υπουργέ; Όχι χθες προχθές για να βρούμε ποιος έριξε αυτή τη φονική σφαίρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Δυτική Αττική αρχίζει κύριε Παρρά από τα Μέγαρα και τελειώνει στο Ίλιον επάνω. Περιλαμβάνει πέντε δήμους. Το μισό περίπου αυτών των δήμων είναι περιοχές προβληματικές. Σ’ αυτές τις περιοχές καλλιεργήθηκε η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα συστηματικά για πάρα πολλά χρόνια.

Και ξέρετε τα ναρκωτικά και τα όπλα ούτε φυτρώνουν εκεί πέρα: Από κάπου μπαίνουν και από κάπου βγαίνουν. Δεν είχε γίνει τίποτα. Ούτε πληροφόρηση υπήρχε ούτε τίποτα για αυτές τις περιοχές, για να μην πω ότι υπήρχε συνενοχή κάποιων κρατικών οργάνων με εγκληματίες αυτής της περιοχής.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι πολύ σοβαρή καταγγελία κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Τ ην πραγματικότητα δεν θέλετε;

Δημοσιογράφος: Ναι, μ’ αρέσει που το λέτε, δεν το λέτε έτσι στον αέρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως δεν τα λέω στον αέρα. Και ενισχύσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις. Πόσο καιρό φωνάζω εγώ ότι παίρνουμε αστυνομικούς από δω και από εκεί με τεράστιες αντιδράσεις. Ρωτήστε κάποιους που τους αφαίρεσα την ασφάλεια και τους έστειλα εκεί πέρα, πόσες πιέσεις μου άσκησαν;

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ δεν θα βρείτε κανέναν να βγει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί γιατί αφαιρέσατε προσωπική ασφάλεια. Σ’ αυτά ο κόσμος είναι κοντά σας, αρκεί αυτό το στελεχιακό δυναμικό που αφαιρείται από εκεί να είναι στο δρόμο κύριε Υπουργέ και σε κομβικά σημεία που τα ξέρετε καλύτερα από μένα, δεν είναι.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας από το οποίο εκπέμπει και ο «Flash» οι κάτοικοι, οι ολίγοι ακόμα γηγενείς της περιοχής που διατηρούν με πολλή δυσκολία το κατάστημά τους διαμαρτύρονται καθημερινά, είμαι σίγουρος επειδή κυκλοφορείτε, δεν είστε κλεισμένος σε κανένα ενυδρείο και σε κανένα γυάλινο πύργο, ξέρετε κύριε Υπουργέ ότι λέω αλήθεια. Η πραγματικότητα στο κέντρο έχει ξανά ξεφύγει. Είχε μαζευτεί για λίγο, ένα διάστημα, τώρα είναι πάλι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στο δρόμο ακόμα και πριν σουρουπώσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ δε λέω ότι εξαλείφθηκαν τα προβλήματα κύριε Παρρά και δε λέω ότι δεν υπάρχουν και διακυμάνσεις, αν θέλετε, στις προβληματικές περιοχές. Όμως δε μπορεί να πάμε στην υπερβολή του να θέλει ο καθένας έναν αστυνομικό γιατί δε μπορεί να έχουμε, και απλά δεν είναι αυτή η λύση. Πρέπει να αλλάξει το προφίλ περιοχών και αυτό δεν είναι μόνο αστυνομικό καθήκον και ξέρετε και τι: Να πω και για τα επεισόδια που έγιναν εχθές από κάποιους που νόμισαν ότι έχουν το δικαίωμα να αυτοδικούν. Δεν πρόκειται ούτε σ’ αυτούς να επιτρέψουμε να αυτοδικούν…

Δημοσιογράφος: … Πολύ χαίρομαι που λέτε αυτό…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …να υποκαταστήσουν τους κρατικούς θεσμούς και την αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Με προλάβατε κύριε Τόσκα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που το επισημαίνετε γιατί θα σας ρωτούσα, ότι ξέρετε κύριε Υπουργέ, γιατί το ξέρετε πάρα πολύ καλά από την εμπειρία σας, ότι αν δεν είναι εκεί η αστυνομία, αν δεν πάει εκεί η αστυνομία, αν δεν καταφέρουμε να είναι η αστυνομία φιλικά με τον πολίτη, συνεργατικά με τον πολίτη, θα πάνε τα τάγματα της Χρυσής Αυγής και το ξέρετε αυτό, όπως θα πάνε και τα παιδάκια που πετάνε με τις μαύρες κουκούλες τις μολότοφ, η άλλη πλευρά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σ’ αυτούς οι οποίοι φόρεσαν τις κουκούλες χθες και προσπάθησαν να το παίξουν υπερασπιστές της περιοχής, να ξέρουν καλά και αυτοί, και αυτοί που τους καθοδηγούν ή τους προέτρεψαν ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά αυτό ξαναλέω πέρα από τη σοβαρότητα της δήλωσης ενός Υπουργού θέλει να ακολουθήσει μία σειρά μέτρων. Όχι κατ’ ανάγκη, σωστά το λέτε, μόνο αστυνομικών αλλά αυτό δεν άπτεται των δικών σας αρμοδιοτήτων, στο δικό σας κομμάτι θέλει έλεγχο, θέλει τον αστυνομικό.

Ακούω για τον αστυνομικό της γειτονιάς, τον βλέπω όχι στο κέντρο, όχι στα Εξάρχεια, όχι στο Μενίδι, ούτε στο Βύρωνα που κατοικώ. Δεν τον βλέπω. Και πώς να τον δω, κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε για τη φλυαρία μου, έχετε όλο το χρόνο να απαντήσετε. Πώς να τον δω αφού ακούω από τις ενώσεις των αστυνομικών ότι υπάρχει έλλειμμα στελέχωσης, υποστελέχωση και λείπουν αστυνομικοί.

Ακούω σε ρεπορτάζ συναδέλφων μου εκτός αν το αμφισβητείτε, θα περιμένω να μου πείτε εσείς, ότι περιπολικά που χαλάνε πάνε στην άκρη και δεν ξαναχρησιμοποιούνται, ότι γιλέκα και σφαίρες οι αστυνομικοί βάζουν από την τσέπη τους λεφτά και τα αγοράζουν. Είναι γνωστές σε εσάς αυτές οι καταγγελίες. Πώς θα το κάνετε αυτό το πολύ δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας; Χωρίς τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας; Χωρίς περιπολικά και την υποδομή; Πώς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε μόνο που τα περιπολικά με τα 300.000 ή τα 400.000 χιλιόμετρα δεν τα απέκτησαν, δεν διήνυσαν αυτές τις αποστάσεις και δεν έγραψαν τόσα χιλιόμετρα μέσα σε δύο χρόνια. Μόνο που η παντελής έλλειψη υποδομών συντήρησης δεν έγινε τώρα και η έλλειψη αστυνομικών σε κάποιες περιοχές δεν δημιουργήθηκε τώρα. Γι’ αυτό σας λέω πολλά κροκοδείλια δάκρυα, πολύ υποκρισία περισσεύει σε αυτόν το τόπο από κάποιους, είτε αυτοί είναι συνδικαλιστές, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι συνεργαζόμενες δυνάμεις, αυτό που είπα πριν.

Δημοσιογράφος: Ωραία αυτό το άκουσα το κατέγραψα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι κάνουμε θα μου πείτε και συγγνώμη για την παρέμβαση. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για περιπολικά. Δυστυχώς οι διαγωνισμοί με τις ενστάσεις και όλα αυτά παίρνουν χρόνο. Πιστεύω με το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε έναν αριθμό περιπολικών και να μη στηρίζεται η αστυνομία στη ζητιανιά από τους χορηγούς. Καλοδεχούμενες οι χορηγίες, αλλά δεν είναι και ο σωστός αποκλειστικός τρόπος χορήγησης υλικών στο δημόσιο.

Δημοσιογράφος: Σωστό. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζητά από τον Πρωθυπουργό ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα του προϋπολογισμού για το κομβικής σημασίας θέμα της ασφάλειας; Δηλαδή να μην κόβονται άλλο οι αποδοχές, να το πω έτσι ευθέως κύριε Υπουργέ, των ανδρών και των γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας, που παίζουν το κεφάλι τους κορώνα-γράμματα εκεί έξω για να φυλάξουν τη ζωή και την περιουσία όλων μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι αστυνομικοί ξέρουν και ξέρουν γιατί συνεργάζομαι πολύ καλά και τι αγώνας δόθηκε για να διατηρηθούν τα εισοδήματά τους και οι μισθοί τους και ότι δεν κόπηκε ένα ευρώ γιατί καλύφθηκε με την προσωπική διαφορά. Ίσα-ίσα δόθηκαν κάποια επιδόματα που δεν τα περίμεναν, όπως το επίδομα ακριτικών περιοχών και ούτε καν ήταν στα ζητούμενα από αυτούς. Ό,τι μπορεί κάνει αυτή η κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσει το εισόδημα αυτών των ανθρώπων που παλεύουν από το πρωί έως το βράδυ.

Δημοσιογράφος: Είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος δρόμος να διανυθεί και για τους αστυνομικούς και για τους πυροσβέστες. Εγκαταλελειμμένοι μηχανισμοί σε μεγάλο βαθμό ήταν κάποια κομμάτια όχι όλα αυτών των θεσμών και χρησιμοποιούνταν περισσότερο σαν ρουσφετολογικοί μηχανισμοί ή στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου για συλλογή ψήφων.

Όμως καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Εγώ οφείλω να αναγνωρίσω την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, όπως και την αποδοχή των αλλαγών, που γίνονται, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν μηδενίζω το έργο ούτε προκατόχων υπηρεσιακών ή πολιτικών, προσπάθησαν και αυτοί, πιστεύω ότι εμείς προσπαθούμε πολύ παραπάνω σε αυτόν τον τομέα.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι για το θέμα των φακέλων – τρομοδεμάτων, έχουν ακουστεί πολλές λέξεις τελοσπάντων, ξέρετε, αυτό που αφορά στην επίθεση που δέχτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. Φαντάζομαι ανησυχείτε. Έδειξε η ιστορία αυτή, έχουμε τρύπες σε κάποια σημεία κύριε Τόσκα, τα οποία, δεν έπρεπε να υπάρχουν, ίσως αυτές οι τρύπες γιατί καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη αυτή την ιστορία.

Σκέφτεστε κάτι πάνω σε αυτό; Δεν θέλω να μου το πείτε βέβαια στον αέρα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Ποιο θα είναι το χαρτί, ο άσσος σε αυτή την ιστορία, αλλά μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο ότι τα κενά στις προηγούμενες ιστορίες που είχαμε σιγά-σιγά έχουν εξαλειφθεί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσουμε τα κενά και να αποτρέψουμε το έγκλημα, και αυτού του είδους το έγκλημα, που αναφέρατε. Αλλά επειδή σε αυτόν τον τόπο, καμιά φορά δεν περιγράφουμε -και όχι εσείς τώρα- με τις πραγματικές του διαστάσεις τα προβλήματα. Να θυμίσω και ό,τι έχει γίνει τελευταία στο Λονδίνο και στο Παρίσι και στο Βερολίνο και αλλού. Εμείς έχουμε πολύ μικρής έντασης προβλήματα τρομοκρατικά…

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν έχουμε μια έκταση τρομοκρατικών χτυπημάτων γι’ αυτό έχουμε ακόμα το πλεονέκτημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: … γιατί, για διάφορους λόγους τελοσπάντων. Αλλά ας βάλουμε και την προετοιμασία και το σχεδιασμό που κάνουμε και τα προληπτικά μέτρα, τα οποία είναι αρκετά. Και αυτό τον καιρό μπορώ να σας πω ή τα τελευταία χρόνια το 70 – 80% της προσπάθειάς μας αφορούσε μεταναστευτικό. Αφορούσε προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό. Αυτά δεν τα είχαν τα προηγούμενα χρόνια και κανένας βέβαια δεν τα περιλαμβάνει στην όποια κριτική του, που ορισμένες φορές καλώς γίνεται.

Δημοσιογράφος: Θέλω τώρα να πάμε στο πρόβλημα που προέκυψε με τις κατολισθήσεις στο Αμύνταιο. Έχετε κατοπτεύσει εκεί το χώρο επομένως φαντάζομαι ότι έχετε γνώση απόλυτα πώς εξελίσσεται το φαινόμενο και το πρόβλημα τι θα μου πείτε γι’ αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παρρά, χθες είχαμε έρθει με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον Νίκο τον Κοτζιά, για να κάνουμε τα εγκαίνια της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που με πολύ αγώνα, με πάρα πολλές αντιδράσεις, δημιουργήθηκε στην Πτολεμαΐδα, προκειμένου να φιλοξενήσει τους σπουδαστές, που για πρώτη φορά μπήκαν μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων πέρυσι.

Μια πολύ καλή προσπάθεια, γιατί εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση των Πυροσβεστών και θα γίνει και διεθνές κέντρο, που θα έρχονται και από βαλκανικές χώρες και από ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί εδώ έχει όλες αυτές τις βιομηχανικές περιοχές και θα γίνει κέντρο εκπαίδευσης στην πολιτική προστασία, σε ένα πολύ μεγάλο βιομηχανικό χώρο – πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων- όπου έχουν δείξει ενδιαφέρον πολλοί ξένοι.

Μετά τα εγκαίνια, μόλις τέλειωσε η τελετή, μας ειδοποίησαν ότι έγινε αυτή η τεράστια κατολίσθηση, ένα εκπληκτικό φαινόμενο σε μία εκσκαφή μεγάλης έκτασης της ΔΕΗ. Πήγαμε εκεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, είδαμε το χώρο, μιλήσαμε με τους κατοίκους, πήγαμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου έγινε. Το χωριό πράγματι κινδυνεύει.

Δημοσιογράφος: Απειλεί να το καταπιεί κύριε Υπουργέ ακούω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Την ώρα που πήγαμε εκεί κουνιόντουσαν οι κολώνες της ΔΕΗ και τα σπαρτά στα χωράφια. Δώσαμε άμεσα εντολή, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη φυσικά, να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι, 180 κάτοικοι χθες το βράδυ, σε ξενοδοχεία της περιοχής και για όσα βράδια χρειαστεί. Και σήμερα απ’ ότι άκουσα έρχεται εδώ ο Υπουργός Ενέργειας, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κλπ, προκειμένου να δουν τα επόμενα μέτρα.

Η δουλειά η δική μας ήταν ακριβώς -υπεύθυνος για την πολιτική προστασία είμαι- η δουλειά η δική μας ήταν να πάρουμε τα άμεσα μέτρα. Τα πήραμε. Ευτυχώς, δεν υπήρξε και κανένα θύμα και πιστεύω να λυθούν τα προβλήματα στο επόμενο διάστημα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Μεγάλη καταστροφή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πολύ μεγάλη. Ίσως θα είδατε και κάποια βιντεάκια, γύρω στα 80 εκατομμύρια τόνους χώμα απ’ ό,τι λένε έχουν κατολισθήσεις.

Δημοσιογράφος: Πολύ σωστά το βάλατε. Πρώτα η ανθρώπινη ζωή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι φυσικά.

Δημοσιογράφος: Πρώτα η ανθρώπινη ζωή, μετά τα μηχανήματα και με μια φροντίδα για να αλλάξει σημείο το χωριό, γιατί απ’ ό,τι καταλαβαίνω εκεί δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραμένουν οι άνθρωποι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι είναι σε ανασφαλές σημείο το χωριό. Ας μιλήσουν οι ειδικοί.

Δημοσιογράφος: Να προλάβω να ρωτήσω για το, απεύχομαι βέβαια, την ιστορία με τις πυρκαγιές, γιατί το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και έβλεπα μία κόντρα σας με τον κ. Κικίλια, αν δεν κάνω λάθος, γιατί έβαλα θέμα με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, είμαστε εντάξει για να ανταπεξέλθουμε αν, ο μη γένοιτο, βρεθούμε αντιμέτωποι με το γνωστό πρόβλημα του καλοκαιριού, τις φωτιές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ θα αγανακτήσω γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα περισσότερα εκ των οποίων το έτος κατασκευής είναι τη δεκαετία του ’70, συνεχίζουν και προσφέρουν. Δεν έγινε τίποτα από προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τότε που το χρήμα έρεε μπόλικο για να αντικατασταθούν αυτά τα αεροπλάνα. Και δυστυχώς εμείς είμαστε αναγκασμένοι τώρα να κοιτάξουμε λύσεις άλλης μορφής, για να μην βάλω και το σαμποτάζ, το καθαρό σαμποτάζ, λέω λέξη με πλήρη συνείδηση, από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι δεν υπέγραφαν για τίποτα.

Τελοσπάντων, φέτος θα έχουμε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία μπορούμε να έχουμε συντηρημένα όσο γίνεται από την Πολεμική Αεροπορία, αυτά τα παλιά αεροπλάνα και κάποια καινούργια τα οποία αυξήθηκαν.

Είχαν μέχρι καινούργια αεροπλάνα εγκαταλελειμμένα και χρησιμοποιούσαν τα παλιά. Τι άλλο να πω; Λοιπόν, συντηρήθηκε και ένα επιπλέον καινούργιο αεροπλάνο και ήδη έχουν έρθει τα βαριά ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν. Θα μας δώσει και ο Στρατός, έχει υποσχεθεί, παραπάνω Σινούκ, μια και φέτος έχει παραλάβει παραπάνω Σινούκ ελικόπτερα.

Έρχονται αυτές τις μέρες επιπλέον κάδοι, τους οποίους εξασφαλίσαμε μέσω χορηγιών για τα ελικόπτερα. Πιστεύω ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Όμως, για τα επόμενα χρόνια πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το παλιό υλικό. Και δεν μιλάω για καινούργιες αγορές και τέτοια ζητήματα. Σε όλο τον κόσμο δουλεύουν αρκετά καλές πατέντες, τις οποίες παρακολουθούμε και είμαστε έτοιμοι κι εμείς να βάλουμε μπροστά αλλά θέλει κι αυτό κάποια χρόνια και κάποιες συναινέσεις.

Δημοσιογράφος: Θέλω να κλείσω κύριε Υπουργέ, μια, θέλω να πιστεύω, γόνιμη κουβέντα – μια που τα ερωτήματα ετέθησαν κι εσείς απαντήσατε με τα δικά σας επιχειρήματα, με το δικό σας τρόπο και πάντα όλους μας, μας κρίνει ο κόσμος – άρα εν προκειμένω τα συμπεράσματα βγαίνουν από τους ακροατές μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά.

Δημοσιογράφος: Θέλω να κλείσω με μία ερώτηση, επιτρέψτε μου, είναι στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν θα ρωτήσω τον πολιτικό Νίκο Τόσκα, αλλά τον άνθρωπο Νίκο Τόσκα. Έχει πει πέρα από την έκφραση των συλλυπητηρίων, που όλοι τα απευθύνουμε προς τους γονείς του 11χρονου Μάριου, έχει να πει μια λέξη που υπάρχει στο λεξιλόγιο των ανθρώπων, ίσως περισσότερο από το λεξιλόγιο των πολιτικών; Ξέρετε ποια λέξη υπαινίσσομαι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παρρά, ό,τι κι αν πούμε σε αυτούς τους πονεμένους γονείς θα ‘ναι λίγο. Θα μπορούμε να κατηγορηθούμε για οποιαδήποτε λέξη συμπόνιας, παρηγοριάς, συγγνώμης.

Δημοσιογράφος: Για τη λέξη «συγγνώμη» μιλάω κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι, μα είδατε την ανέφερα, πριν μου πείτε. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τα προβλήματα στη διάσταση την πραγματική και να δούμε τι κάνουμε στη συνέχεια. Τεράστια τραγωδία να χάνεις ένα παιδάκι 11 χρονών με τόσο απρόσμενο τρόπο.

Πρέπει να δούμε τι γίνεται γιατί δεν μπορούμε ούτε να τα ρίχνουμε στην τύχη, ούτε να τα ρίχνουμε στο ότι κάτι έγινε έτσι που δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Τα προβλήματα αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με συναινέσεις, με σχέδιο, με εμπλοκή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν… Και κάποιοι τοπικοί για λόγους αντιπολιτευτικούς ξεσηκώνουν τον κόσμο, δημιουργούν προβλήματα από δω, δημιουργούν προβλήματα από κει.

Εγώ έχω το παράδειγμα ενός δήμου αν θέλετε από αυτούς -και για να μην παρεξηγηθούν και άλλοι δήμαρχοι ας μην πω το δήμο- που έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Κάθε άλλο παρά έχει σχέση με την πολιτική παράταξη, με την κυβέρνηση την τωρινή. Οι καλές συνεργασίες δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα. Εγώ θα ήθελα πάλι να συλλυπηθώ αυτούς τους τραγικούς γονείς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω.

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι που αναλογεί σε εσάς -γιατί υπάρχουν και οι προγενέστερες ευθύνες – νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Συγνώμη για τους προγενέστερους;

Δημοσιογράφος: Όχι για τους προγενέστερους. Στο κομμάτι των δικών σας ευθυνών στα δύο χρόνια που είστε εδώ, για το αν μπορούσε να γίνει κάτι να προλάβετε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στα δύο χρόνια δεν λύνεται το πρόβλημα. Ούτε στα επόμενα δύο θα λυθεί το πρόβλημα. Θέλει μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει η πορεία, η εξέλιξη, η αρνητική πορεία αυτής της περιοχής.

Όσο κοροϊδεύουν κάποιοι, όσο κάποιοι δεν συνεργάζονται, αν δεν υποθάλπουν τα προβλήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ούτε για τη δυτική Αττική, ούτε για άλλες προβληματικές περιοχές, τις οποίες κάποιοι δεν θέλουν να βλέπουν.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να επιμείνω άλλο γιατί θα μοιάζει σαν να θέλω να σας το αποσπάσω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις