Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιούνιος 201701-06-2017: Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

01-06-2017: Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στόχος του Συμφώνου είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρώτων βοηθειών, σε αστυνομικούς σε όλη τη χώρα

Το Σύμφωνο συνυπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υποστράτηγος ε.α. Αντώνης Αυγερινός

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Στο πλαίσιο του Συμφώνου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δώρισε στην Ελληνική Αστυνομία υγειονομικό εξοπλισμό και λοιπά εφόδια, για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων

Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα (1 Ιουνίου 2017) μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε προγραμματισμένη εκδήλωση στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου μας.

Το Σύμφωνο συνυπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υποστράτηγος ε.α. Αντώνης Αυγερινός, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Το Σύμφωνο προβλέπει την υλοποίηση κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει α στυνομικούς, σε όλη τη χώρα, σε θέματα πρώτων βοηθειών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«……Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει ταυτιστεί στην αντίληψη και τη συνείδηση των πολιτών με έννοιες και όρους που αντιπροσωπεύουν τα πλέον ευγενή και αγνά στοιχεία και συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης……

…….Από την άλλη πλευρά και η Ελληνική Αστυνομία, με την εξίσου μεγάλη ιστορική διαδρομή, ανεξαρτήτως του τυπικού τίτλου υπό τον οποίο ο αστυνομικός θεσμός εκπροσωπήθηκε κατά καιρούς, την ίδια ουσιαστικά αποστολή εξυπηρετεί, τον ίδιο στόχο, κατά βάση, επιδιώκει ٠ την παροχή υπηρεσιών, την προσφορά έργου στη χώρα και τους πολίτες ٠ την εξασφάλιση της προστασίας των εθνικών συμφερόντων, της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών, τη διαμόρφωση και διαφύλαξη των όρων και των προϋποθέσεων που επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν και να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ομαλότητας.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως η Ελληνική Αστυνομία και ο Ερυθρός Σταυρός υπήρξαν πάντοτε συνοδοιπόροι στη μακρά ιστορική τους διαδρομή· αλληλέγγυοι στις μεγάλες ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, συνεργάτες στην καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή τη διαδρομή, αυτή τη διαχρονική συνεργασία εκφράζει η κοινή μας παρουσία σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα.

Γιατί, το αντικείμενο του προς υπογραφή Συμφώνου, δηλαδή η οργάνωση και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα πρώτων βοηθειών, από εξειδικευμένο προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο στην εφαρμογή του μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, στον πολίτη, στο ίδιο το προσωπικό του Σώματος….» .

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υποστράτηγος ε.α. Αντώνης Αυγερινός , μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«…Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πράγματι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εδώ και 140 χρόνια επιτελεί το μέγιστο ανθρωπιστικό και εθελοντικό έργο στην Ελλάδα και θα εξακολουθήσει βεβαίως να το επιτελεί, γιατί αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της ύπαρξης του……

……. Έχουμε λοιπόν εκπονήσει ένα ευρύ πλέγμα πολλών δραστηριοτήτων, οι οποίες δραστηριότητες στοχεύουν όχι μόνο στην παροχή βοήθειας, η οποία βοήθεια ερμηνεύεται με την παροχή φαρμακευτικού, υγειονομικού υλικού και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και με την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ουσιαστικών, πραγματικά στοχευμένων αλλά και ιδιαίτερα χρησίμων…….

…… Πιστεύω ακράδαντα στο δύσκολο έργο το οποίο καθημερινά χειρίζεται, διαχειρίζεται, επιτελεί, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. Είμαι υπερήφανος γιατί βλέπω τόσο ωραίο πραγματικά δυναμικό προσωπικό, βλέπω τόσους ωραίους συναδέλφους, επιτρέψτε μου να πω, έτσι αισθάνομαι και συγκινούμαι από τη παρουσία σας, από την αγάπη σας, από την συμπαράστασή σας….

……Ειλικρινά θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω θερμότατα και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο προσωπικά τόσο σε εσάς, όσο και στις οικογένειά σας και πάνω απ’ όλα τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία…. ».

Ακολούθως στο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αποτελεί γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Οι έντονες μεταναστευτικές ροές που δέχτηκε η χώρα μας όλο αυτό το διάστημα έχουν δημιουργήσει μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα στη διαχείριση του……

…….. Στο πλαίσιο του λειτουργικού αυτού διαύλου επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει και που οφείλουμε συνεχώς να υποστηρίζουμε, από τη μια πλευρά το Υπουργείο μας, από την άλλη πλευρά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία για την από κοινού σύναψη συμφώνου συνεργασίας που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να αποφέρει και στις δύο πλευρές……..

…….Η προσφορά εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, ειδών ένδυσης και υπόδησης και ειδών κλινοστρωμνής αποδεικνύει εμπράκτως, ακόμη μια φορά, ότι βρίσκεται δίπλα μας και ότι μας στηρίζει στη διαχείριση αυτού του τόσο μείζονος θέματος, που είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός θα συμβάλλει μέσω της προσφοράς ποιοτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Καταρχήν υπήρχε η συζήτηση σε ότι αφορά το αστυνομικό προσωπικό που ασχολείται με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο κύριος Πρόεδρος επέκτεινε αυτή τη δράση και σε συνεργασία με το φίλο μου το Δημήτρη τον Αναγνωστάκη, επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια για όλο το προσωπικό, για όλο το αστυνομικό προσωπικό……»

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης , στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«… ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκπροσωπεί πανανθρώπινες αξίες και υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια εκατόν σαράντα περίπου χρόνια, αυτές τις αξίες. Αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η ανιδιοτελής προσφορά, με μια έννοια υπηρετεί με συνέπεια τον εθελοντισμό. Μη φανταστείτε κ. Πρόεδρε ότι απέχει πολύ και η Ελληνική Αστυνομία από αυτό.

Είμαστε σε παράλληλους δρόμους. Οι ένστολοι, άνδρες και γυναίκες, καθημερινά αψηφώντας τον κίνδυνο, υπερβαίνουν τα αυστηρώς εννοούμενα καθήκοντα της αποστολής τους και καταθέτουν ψυχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη διαχρονική ιστορική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχουμε απώλειες, γιατί άνθρωποι πολλές φορές και εκτός υπηρεσίας, δίνουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν και να προασπίσουν το δημόσιο αγαθό της ασφάλειας. Άρα λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν φυσική νομοτέλεια, κάποια στιγμή όλη αυτή η συνεργασία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, να γίνει σε πιο συντεταγμένο και συγκροτημένο πλαίσιο…..

….Επιτρέψτε μου να βάλω κι εγώ τις δικές μου ειλικρινείς ευχαριστίες, αλλά και τον ειλικρινή μου θαυμασμό για το αστείρευτο κουράγιο, την αστείρευτη δύναμη που διαθέτετε, εσείς και τα παιδιά, οι υπόλοιποι συνεργάτες σας, έτσι ώστε να είστε εκεί που σας χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης…….

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας και εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Παραβρεθήκαν ακόμα ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) Αντιστράτηγος ε.α Βασίλειος Γκρίζης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, αυτοτελών κεντρικών υπηρεσιών και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής καθώς και λοιποί Αξιωματικοί του Σώματος.

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραχώρησε στην Ελληνική Αστυνομία, μεγάλο αριθμό εξοπλισμού και διαφόρων ατομικών ειδών για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της επικράτειας.

Συνολικά παρελήφθησαν (3.240) είδη, όπως μεταλλικά κρεβάτια, στρώματα, είδη κλινοστρωμνής, ενδύματα, παπούτσια κλπ. είδη καθώς και προϊόντα υγιεινής, καθαριότητας και κάλυψης λοιπών αναγκών.

Τελευταίες Αναρτήσεις