Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Μάιος 201731-05-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7

31-05-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Ραδιόφωνο 24/7

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σήμερα, Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 -88.6 FM και στους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Θοδωρή Παναγιωτίδη.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας εδώ στο ραδιοθάλαμο τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη, καλημέρα κύριε Παναγιωτίδη. Καλοτάξιδη να είναι η προσπάθειά σας με το Ραδιόφωνο 24/7.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θοδωρή, ο λόγος πρώτα στον άνθρωπο που καλύπτει το ρεπορτάζ, οπότε θα ήθελα να κάνεις εσύ την πρώτη ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας πάνω από όλα και από εμένα. Να ξεκινήσω από το θέμα των ημερών, μοιραία δεν είναι άλλο από την τρομοκρατία. Σχετικά με το χτύπημα στον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Το κενό ασφαλείας για το οποίο αναφερθήκατε και στις δηλώσεις σας έξω από τον Ευαγγελισμό, εάν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο ήταν ανθρώπινο ή τεχνικό και εφόσον ήταν το ένα ή το άλλο, τι μέλει γενέσθαι από εδώ και εμπρός.

Αν έχετε κάποια εικόνα γύρω από τις έρευνες, αν τα πράγματα είναι αισιόδοξα και να υπενθυμίσω ότι χθες είχαμε ανάληψη ευθύνης από την Ο.Λ.Α. για τα χτυπήματα σε Eurobank και Υπουργείο Εργασίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη, κύριε Παναγιωτίδη το θέμα της τρομοκρατίας θα πρέπει να το δούμε μέσα στο σωστό του πλαίσιο και με τις σωστές του διαστάσεις και το πώς εξελίχθηκε διαχρονικά, αλλά νομίζω θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια όπως και για αίτια, οπότε προσπερνάω όλα αυτά τα ζητήματα και πάω κατευθείαν στο τι έφταιξε. Αυτή μάλλον είναι η ερώτησή σας, αν ήταν τεχνικοί λόγοι, αν ήταν ανθρώπινο λάθος;

Είναι ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή ερευνούμε. Δεν θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, όχι για λόγους αποφυγής παρουσίασης των ζητημάτων που μας απασχολούν, αλλά από λόγους σεβασμού στην έρευνα, μη αποκάλυψης κάποιων ζητημάτων.

Είναι θέματα για τα οποία προβληματιζόμαστε και τα οποία μας απασχολούν προκειμένου να βελτιώσουμε, όπως είπα πράγματι στον Ευαγγελισμό, τις συνθήκες ασφαλείας και να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ο κίνδυνος βέβαια από τρομοκρατικές ενέργειες τέτοιες ασύμμετρης φύσης υπάρχει παγκόσμια, υπάρχει στη χώρα μας. Το θέμα είναι να μειώσουμε την πιθανότητα τέτοιων πράξεων και αυτό γίνεται βέβαια κύρια με τη σύλληψη των δραστών αυτών των ενεργειών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αυτή η ενέργεια ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού, όπως τουλάχιστον εγώ τη διάβασα, δηλαδή ανά τη στιγμή εμείς μπορούμε να χτυπήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο και σε οποιοδήποτε στόχο. Η επιλογή βεβαίως έχει για κάποιους που θέλουν να κάνουν και ιδεολογικό περίβλημα την ιστορία, βάζουμε και ένα τέτοιο κομμάτι όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακή να χτυπηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πρώην Πρωθυπουργός, τραπεζίτης, στην Ακαδημία Αθηνών, συμβολικό πρόσωπο με ό,τι αυτό αναλογεί στην πολιτική ευθύνη και είχε ασφάλεια, είχε ανθρώπους. Αυτό είναι το βασικό θέμα, πώς πέρασε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη, πλήρης θωράκιση όλων των ανθρώπων και όλων των στόχων να χρησιμοποιήσω λίγο αστυνομική ορολογία, δηλαδή όλων των εγκαταστάσεων των δημόσιων, των ιδιωτικών, των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνει αλλιώς θα πάμε σε μια κατάσταση που θα θυμίζει εμπόλεμη και έχει τεράστιο κόστος.

Πλην όμως μπορεί να φυλαχθούν καλύτερα κάποιες εγκαταστάσεις, κάποιοι άνθρωποι. Είχε ασφάλεια ο κύριος Παπαδήμος, επαρκή ασφάλεια. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση προβλήματος χωρίς λάθος. Αν δεν γίνονται λάθη, δεν υπάρχουν προβλήματα. Επομένως οπωσδήποτε κάποιο λάθος έχει γίνει, οπωσδήποτε κάτι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Από κει και πέρα θα πρέπει οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι καλύτερα θωρακισμένες; Ναι, σε ποιο επίπεδο; Μπορούμε να φυλάξουμε κάθε δημόσιο κτίριο; Όχι και ίσως δεν πρέπει να πάμε σε λογική περιφρούρησης των πάντων. Όμως ναι, θα πρέπει να φύγουμε λίγο από την τσαπατσουλιά του δημοσίου όπως την ξέραμε εδώ και διακόσια χρόνια και να πάμε σε άλλες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Είναι αληθές αυτό που ακούστηκε ότι ο φάκελος πέρασε από το μηχάνημα της Βουλής και πήγε, γιατί εδώ μπαίνει και μια άλλη παράμετρος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι…

Δημοσιογράφος: Γίνεται πιο σοβαρή από το σοβαρό δηλαδή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απ’ ότι φαίνεται έγινε έλεγχος, τώρα ο έλεγχος αυτός γιατί δεν απέδωσε, είναι ένα θέμα το οποίο ερευνούμε.

Δημοσιογράφος: Πότε θα έχουμε ασφαλή αποτελέσματα; Πότε θεωρείται ότι θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, για να μην ακούσουμε αυτό το Ε.Δ.Ε., το οποίο είναι και λίγο γραφικό, «θα γίνει Ε.Δ.Ε.».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν περιμένουμε πότε θα τελειώσουν οι γραφειοκρατικές, έτσι, διαδικασίες, ήδη αρχίζουμε και διαμορφώνουμε εικόνα και ήδη παίρνουμε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις. Δεν περιμένουμε, μετά από κανένα μήνα, πότε θα τελειώσουν οι διαδικασίες. Ήδη έχουμε πάρει αρκετά μέτρα. Τώρα, πρέπει να πάρουμε κάποια τεχνικά μέτρα επιπλέον για κάποια κεντρικά Υπουργεία και δημόσιες Υπηρεσίες, ευαίσθητες. Και από κει και πέρα δεν νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καταστάσεις παραφροσύνης και υπερβολικές.

Δημοσιογράφος: Θα το συζητήσουμε αυτό.

Δημοσιογράφος: Πάνω σε αυτό, δύο ερωτησούλες. Η μία είναι: Εφόσον έχει εντοπιστεί ένα κενό ασφάλειας στη Βουλή, αν έχει εντοπιστεί παρόμοιο κενό και σε ό,τι αφορά το κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, γιατί από τον περασμένο Μάρτιο που ήταν αυστηρή η παρουσία της αντιτρομοκρατικής στο σημείο, είχαμε και τον εντοπισμό των οχτώ εκείνων πακέτων πριν προλάβουν να φύγουν στο εξωτερικό, όπως έγινε με το Παρίσι και το Βερολίνο. Εάν έχετε εικόνα ότι για αυτή την περίπτωση, πέρασε και από κει; Υπήρχε δηλαδή ένα κενό το οποίο εμφανίστηκε και στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα και δεύτερον. Εάν μέχρι στιγμής, οι παράλληλες έρευνες της αντιτρομοκρατικής και εφόσον βεβαίως, ότι μπορείτε να πείτε, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείτε και πολλά πάνω σε αυτό, δείχνουν κάποια κατεύθυνση, οδηγούν κάπου. Υπάρχει ένα ορφανό αποτύπωμα, ένα ορφανό DNA , υπάρχουν κάποια παρόμοια ευρήματα από Γερμανία, κάπου θα οδηγούν οι έρευνες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαι, εσείς κατευθύνετε τη συζήτηση, εσείς ρωτάτε αλλά είμαι γενικά…

Δημοσιογράφος: Και εσείς μπορείτε να βγείτε έξω από το ερωτηματολόγιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ωραία, ας βγούμε από το πλαίσιο το συνηθισμένο. Είμαι τελείως αντίθετος στο να προσανατολίζουμε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα τεχνικά ζητήματα, στο μανταλάκι, στο ελατηριάκι και στο αποτύπωμα. Κοιτάξτε τι γίνεται έξω στις χώρες που έχουν πραγματικά τρομοκρατικά, αναφέρατε Λονδίνο, αναφέρατε Βερολίνο, στις πρωτεύουσες που έχουν πραγματικά τεράστια απειλή από τρομοκρατικές ενέργειες. Γιατί, να πάω τώρα εγώ τώρα τα θέματα λίγο στα τεχνικά και λόγω προϋπηρεσίας, αυτά τα δέματα έχουν μέσα κάποια πυροτεχνική ύλη, σαν μεγάλο βεγγαλικό, κάτι τέτοιο, δεν έχουν εκρηκτική ύλη άρα εδώ έχουμε ανάφλεξη, στο εκρηκτικό έχουμε έκρηξη. Δηλαδή, εκεί έχουμε τεράστιες εκρήξεις, σε αυτές τις πρωτεύουσες, με τεράστιες απώλειες και τεράστια προβλήματα που ξέρουν από ποιους προέρχονται. Εδώ έχουμε περισσότερο ενέργειες που και στηρίζονται στον εντυπωσιασμό, δυστυχώς προκαλούν και αυτές τις απώλειες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μην κάνετε κλικ το ταμπλό, γιατί έχουμε παράπονα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγγνώμη, ναι. Προκαλούν λοιπόν τραυματισμούς, αλλά δεν είναι της κατηγορίας που βλέπουμε σε άλλες πρωτεύουσες. Κύρια, επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό και τη δημιουργία ενός κακού κλίματος. Επομένως, θα πρέπει να το δούμε το θέμα στη διάσταση την πραγματική, η χώρα μας είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, δεν έχουν καμία σύγκριση αυτές οι ενέργειες με τις μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες.

Δημοσιογράφος: Εδώ παρεμβαίνω. Ο κύριος Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός, πηγαίνοντας προς τον κύριο Παπαδήμο είπε ότι πιο ανασφαλής πόλη στον κόσμο είναι η Αθήνα. Να σας πω την αλήθεια, εγώ θορυβήθηκα τότε, ο Θοδωρής το θυμάται. Δηλαδή, δύο μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς και 60 τραυματίες, θεωρώ τουλάχιστον άστοχη και τέλος Μάη κιόλας, άστοχη την τοποθέτηση. Καταλαβαίνετε τη συναισθηματική φόρτιση. Όμως γενικώς υπάρχει ένα αφήγημα στο θέμα της ασφάλειας και της ανασφάλειας των πολιτών. Θυμίζω στους ακροατές και σε σας ότι έγινε τοποθέτηση του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ασφάλειας. Και την ημέρα του συμβάντος είχαμε τις δηλώσεις αυτές του κυρίου Σημίτη, είχαμε όμως και δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εδώ στο 24/7 που έλεγαν ότι η πόλη είναι σε απόλυτη ανασφάλεια, φωτογραφίζοντας την περιοχή των Εξαρχείων πριν το πόρισμα, έβγαλαν πόρισμα δηλαδή. Να δούμε λίγο αυτό που είναι και ιδεολογικό θέμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε τώρα, αυτή η ιστορία ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές το Γενάρη του ΄15. Τοποθετήθηκε σαν στόχος κομματικός, πολιτικός, το θέμα των Εξαρχείων. Η αστυνομία πολύ γρήγορα άρχισε να κτυπάει το κοινό έγκλημα με τεράστιες επιτυχίες που οι ίδιοι οι αστυνομικοί μου λένε ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν είχαν καν πλησιαστεί, δεν είχαν επιτευχθεί. Αυτά όλα τα αγνοεί η Νέα Δημοκρατία αλλά και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις τους και μιλούν συνέχεια για τα Εξάρχεια. Γιατί μιλούν συνέχεια για τα Εξάρχεια; Γιατί ξέρουν ότι είναι ένας δύσκολος στόχος, μία προβληματική περιοχή την οποία αυτοί ανέδειξαν και αυτοί δημιούργησαν, γιατί την χρησιμοποίησαν σχεδιασμένα σαν το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονταν τα προβλήματα της Αθήνας, αγνοούσαν πολύ δυσκολότερες περιοχές, αγνοούσαν τελείως πολύ δυσκολότερες περιοχές όπως είναι η Δυτική Αττική.

Δημοσιογράφος: Δυτική Αττική πού την τοποθετείτε; Είναι το Περιστέρι, είναι το Αιγάλεω, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: H Δυτική Αττική αρχίζει από Μέγαρα και τελειώνει Ίλιον. Μια περιοχή που έχει πολύ μεγάλη παραβατικότητα και εγκληματικότητα, την οποία κανένας δεν πλησίαζε καν σ’ αυτή την περιοχή. Η αστυνομία δεν μπορούσε να μπει σ’ αυτή την περιοχή. Όχι ότι τώρα αστυνομεύεται τόσο καλά και με τόση ευκολία όπως η υπόλοιπη Αττική αλλά τώρα τουλάχιστον μπορούν και μπαίνουν τα περιπολικά όπως μπαίνουν και είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Αλλά αυτοί όλοι που θέτουν στόχο και προτάσσουν τα Εξάρχεια αγνοούσαν τελείως τη Δυτική Αττική και αγνοούσαν και τα άλλα προβλήματα της εγκληματικότητας.

Δημοσιογράφος: Εάν μου επιτρέπετε Υπουργέ μία ερώτηση πάνω σε αυτό. Επειδή δίνετε μία φοβερή πάσα. Είχαμε εχτές την εξάρθρωση, την παρουσίαση της εξάρθρωσης της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη δυτική Αττική και την περιοχή των Άνω Λιοσίων, πολυτελείς βίλλες, πολυτελή αυτοκίνητα, τουλάχιστον δύο χρόνια δράση, διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, οκτακόσιες εβδομήντα υπογραφές από τους κατοίκους της περιοχής για τη συγκεκριμένη συμμορία που τα παιδιά τους έχουνε πέσει στο σκοτάδι των ναρκωτικών έτσι, τουλάχιστον εκατόν είκοσι μόνιμοι πελάτες, σε εισαγωγικά πελάτες, παιδιά από τη γειτονιά εκεί, είχαμε την εξάρθρωση αυτού του κυκλώματος, μία περιοχή πολύ δύσκολη με σκοπιές γύρω -γύρω, με κάμερες, με τόσα μέτρα να μην μπορεί να πλησιάσει αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Στο Μενίδι ήταν αυτοί;

Δημοσιογράφος: Στα Άνω Λιόσια, υπήρχε περίπτωση πριν ένα χρόνο στην περίπου στην Δαυλίζα εάν δεν κάνω λάθος, πιο πρόσφατα πάλι είχαμε την γνωστή ιστορία πάλι με τους Ρομά. Απλά θέλω να ρωτήσω το εξής: φαίνεται πως εσείς έχετε επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο, που κακά τα ψέματα είναι ένα σημείο το οποίο πάρα πολλοί έχουν αποφύγει να το πλησιάσουν για τις δυσκολίες που πραγματικά έχει. Μιλάμε για μία περιοχή που είναι οπλισμένη, που δεν δυσκολεύεται κάποιος εκεί πέρα να σηκώσει όπλο εναντίον αστυνομικού, εκεί είναι το πραγματικό γκέτο εάν θέλετε να μιλήσουμε λίγο διαφορετικά και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, τεράστιο πρόβλημα, Μενίδι, Άνω Λιόσια, πραγματικά οι οικογένειες κλαίνε τα παιδιά τους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το πραγματικά άβατο εκεί ήτανε.

Δημοσιογράφος: Και κάτι που συγκράτησα από τη χθεσινή παρουσίαση, γιατί δεν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην κατοχή των μελών της οργάνωσης; Γιατί οι παραγγελίες γίνονταν αυθημερόν από την Αλβανία, δηλαδή ο μεταφορέας των ναρκωτικών έπαιρνε την παραγγελία, ο χονδρέμπορας έπαιρνε την παραγγελία πόσο ήθελε να πουλήσει η οργάνωση σήμερα; Πόσες παραγγελίες είχε; έξι κιλά, δούλευε με dealers , αυθημερόν ερχόταν αυτή, μοιραζόταν. Δεν είχαν δηλαδή, δεν χρειαζότανε να έχουν κάπου αποθηκευμένα τα ναρκωτικά ακριβώς λόγω της ευκολίας που υπήρχε στο αυθημερόν να πηγαινοέρχονται τα ναρκωτικά από την Αλβανία. Άρα είναι δύο τα σημεία, σύνορα, πόσο εύκολα περνάνε τα ναρκωτικά τελικά από τα σύνορα και τί γίνεται στο κέντρο διαλογής τους, που καλώς ή κακώς είναι η Δυτική Αττική;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω κ. Παναγιωτίδη και χαίρομαι που τίθενται δημόσια ζητήματα για συζήτηση τα οποία πριν από λίγο καιρό δεν ετίθεντο καν. Κάθε μήνα κατάσχονται, συλλαμβάνονται περίπου 2 τόνοι κάνναβη με λαθρέμπορους ναρκωτικών που έρχονται από την Αλβανία. Αυτά τα ναρκωτικά προορίζονταν άλλα για χρήση εντός της x ώρας και άλλα για εξαγωγή. Είναι τεράστιες οι επιτυχίες, έχουμε εξαρθρώσει πολλά κυκλώματα ναρκωτικών, ανάμεσα σε αυτά και την Αλβανική μαφία μέσα στα Εξάρχεια, η οποία λυμαινόταν, η οποία χρησιμοποιούσε αυτόν τον χώρο, εκμεταλλευόταν τη δυσκολία προσέγγισης της Αστυνομίας για πάρα πολλά χρόνια.

Δημοσιογράφος: Εδώ είχαμε όμως και μπαταριές ουσιαστικά από αυτόκλητους τιμωρούς στα πέριξ των Εξαρχείων και με ανακοινώσεις που είπαν ότι είχαμε τέτοια…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι μπαταριές, είχαμε εμφάνιση τέλος πάντων απαράδεκτη από κάποιους αυτόκλητους, όπως είπατε, τιμωρούς.

Δημοσιογράφος: Όταν λέμε τιμωρούς εννοούμε ότι δεν μπορεί η Αστυνομία ή το Κράτος να δώσει τη λύση. Γι’ αυτό πάει ο Μπεν Χουρ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά το λέτε αλλά η Αστυνομία πλέον μπαίνει όχι όπως μπαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Μπαίνει και θα αρχίσει να μπαίνει όλο και περισσότερο μέχρι να ομαλοποιηθεί τελείως η κατάσταση και να γίνει η περιοχή των Εξαρχείων μία περιοχή σαν τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Αυτή είναι η επιδίωξη μας και το ίδιο θα γίνει και στη Δυτική Αττική και μιλάω για πράγματα τα οποία ούτε καν θίγονταν πριν από δύο χρόνια.

Δημοσιογράφος: Δεν θίγονταν… Μου το λέτε αυτό και το είπατε δύο φορές και το πιασα εγώ, γιατί; (1) Γιατί υπήρχε συναλλαγή ενός θύματος; (2) Γιατί υπήρχαν ισχυροί που προστάτευαν; (3) Γιατί εντόπιζαν το θέμα των Εξαρχείων; Υπάρχει ένα γιατί, εγώ έτσι έχω μάθει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί υπήρχε βόλεμα.

Δημοσιογράφος: Βόλεμα γιατί; Βόλευε μια εξουσία να υπάρχει ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, εκμετάλλευση γυναικών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι ακριβώς, όχι ακριβώς. Βόλευε όμως μια εξουσία να σκουπίζει, όπως είπα, τα προβλήματα σε αυτή την περιοχή προκειμένου να μένει ήσυχη η υπόλοιπη Αθήνα και υπήρχε και ατολμία.

Δημοσιογράφος: Συγγνώμη κύριε Υπουργέ… Στα Εξάρχεια το βασικό στοιχείο της πλατείας ήταν η πολιτική σκέψη, μια σκέψη η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη με ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δεν είχε θέματα κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά παραβατικότητας άλλου τύπου, δηλαδή, μικρά πράγματα, δηλαδή δεν μπορεί να μας πει κάποιος το εμπόριο ναρκωτικών είναι στα Εξάρχεια. Δηλαδή αυτό για όσους ξέρουν και περνάνε δεν ήταν εκεί το θέμα, ποτέ δεν ήταν εκεί το θέμα. Είχε παραβατικότητα άλλης μορφής, κατανοητή, άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν, όταν υπάρχει παραβατικότητα υπάρχουν κανόνες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάποιοι όμως εκμεταλλευτήκαν τη χρήση αυτής της περιοχής από διάφορες ομάδες για συζητήσεις για κάποιο τρόπο ζωής λίγο ελευθεριακό και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον χώρο για διακίνηση ναρκωτικών

Δημοσιογράφος: Έχει δικαίωμα σε μία κοινωνία, δυτικού τύπου, αστικού τύπου σε αυτή τη χώρα να υπάρχει και ένας χώρος, μία γειτονιά ελευθεριακού χαρακτήρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απόλυτα και δεν έχω καμία αντίρρηση σ’ αυτό το θέμα. Μακάρι να υπάρχουν χώροι σκέψης, διαφορετικής σκέψης από τη δική μας. Καμία αντίρρηση, πλην όμως θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα πλαίσια. Ξέρετε, ο θεωρητικός της αυτονομίας, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, έλεγε ότι ο όρος αυτονομία περιλαμβάνει το «αυτός» και το «νόμος». Δεν είναι έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, δεν είναι μπάχαλο. δεν είναι διάλυση των πάντων. Ο ίδιος έλεγε ακριβώς σε συνέντευξη του λίγο πριν πεθάνει, ότι αυτονομία δεν σημαίνει μπάχαλο. Επομένως υπάρχουν πάντα κανόνες. Δεν μπορεί στο όνομα της αυτονομίας να διαλύονται τα πάντα. Πρέπει να υπάρχουν λοιπόν χώροι σκέψης.

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι της αυτονομίας θα κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, έτσι πρέπει να γίνεται για να γίνει η συζήτηση. Στο κομμάτι της αυτονομίας χώρων και γειτονιών όπου οι πολίτες παίρνουν μέρος, εδώ ποιός είναι ο ρόλος του κράτους; Ποιος βάζει τους κανόνες δηλαδή, διότι αν βάζουν οι μέσα τους κανόνες θα σου πει ο συντηρητικός κύκλος με συγχωρείτε εδώ λοιπόν είναι αυτόνομες κοινότητες εκτός κράτους. Είναι μικρά Άγια Όρη, Άγιο Όρος των Αθηνών, κάτι αντίστοιχο…..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει Άγιο Όρος ούτε εντός ούτε εκτός Αθηνών, εκτός από αυτό που υπάρχει, γιατί το όποιο κοινωνικό κράτος ακόμη και η όποια καλλιέργεια σκέψης, έκφρασης, πρέπει να γίνεται κάτω από κανόνες κράτους. Είδαμε τί έγινε σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Είδαμε τη διάλυση των κρατών και τη δημιουργία αυτού του χυλού εκεί που δημιουργήθηκε, εννοώ στις Αραβικές Χώρες αλλά και οικονομικά και στη Δύση και είδαμε αυτό τί προκάλεσε. Προκάλεσε και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και στις άλλες χώρες όπου διαλύθηκαν τα κράτη και προκάλεσε -γιατί μπορεί να μιλήσει κανένας εκεί για ανάπτυξη ελευθεριών και δημοκρατίας εκεί που δεν υπάρχει κράτος; Εκεί διαλύθηκαν τα πάντα και το ίδιο έγινε με την οικονομική κρίση στις δυτικές χώρες. Άρα ο χυλός δε σημαίνει ελευθερία, η Δημοκρατία έχει κανόνες.

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε να σας πάω σε ένα άλλο θέμα.

Δημοσιογράφος: Θέλω να μείνουμε λίγο εδώ, μπορείς να το κρατήσεις λίγο;

Δημοσιογράφος: Ναι εγώ το κρατάω.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ Θοδωρή… Κυρίες και κύριοι μιλάμε με τον κ. Τόσκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Βλέπετε τη συνέντευξη και την ακούτε, την ακούτε στο ραδιόφωνο και την βλέπετε στο news 247. gr . Δεν θα πάω σε διαφημίσεις, θα πάμε την κουβέντα non – stop , να πάμε μια και έξω δηλαδή το πακέτο, δηλαδή στο παρά πέντε. Το λέω αυτό για τον ηχολήπτη, ο κ. Βραχνός είναι στη ρύθμιση του ήχου. Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους από το digital τμήμα της 24 Media και τον κ. Κωστόπουλο για όλη αυτή τη βοήθεια.

Ο αντίπαλος, ο ιδεολογικός σας αντίπαλος, σας κατηγορεί ότι και στο παρελθόν και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση ή επικοινωνεί ή συνομιλεί ή τουλάχιστον ανέχεται αυτές τις ομάδες ή στη πλατεία ή στα πέριξ ή δεν μου πέφτει λόγος και δεν με νοιάζει, αλλά εκεί είναι το παιχνίδι γι αυτό σας κατηγορώ, ότι είστε επιεικής απέναντι τους .

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω, καταρχάς όλοι οι Υπουργοί Δημοσίας Τάξης, Προστασίας του πολίτη όπως θέλετε, μιλούσαν με διάφορο κόσμο και επομένως αυτά είναι υποκριτικά που λένε, δεύτερον σε ότι αφορά…

Δημοσιογράφος: … και στην ιδεολογική συγγένεια, βάζω και αυτό το θέμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να αρχίσω από την ιδεολογική συγγένεια, καμία συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ της Αριστεράς και της αναρχίας. Η αναρχία ήταν πάντοτε απέναντι από την οργανωμένη Αριστερά, την Αριστερά η οποία προσβλέπει στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στην δημιουργία παραγωγικών σχέσεων προκειμένου να δημιουργηθούν καταστάσεις τέτοιες που θα αναπτύξουν και τον άνθρωπο και τις κοινωνίες και επομένως ιστορικά αν το εξετάσουμε η αναρχία ήταν απέναντι στην Αριστερά.

Δημοσιογράφος: Ναι εντάξει, είχε συγκρούσεις στο παρελθόν, αιματηρές κιόλας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αιματηρότατες. Ο νεοφιλελευθερισμός αντίθετα έχει ιδεολογική συγγένεια με τους αναρχικούς κύκλους που στηρίζεται ο νεοφιλελευθερισμός έτσι να κάνουμε λίγο και…

Δημοσιογράφος: Καλά αυτό είχε πει ο Χαρίλαος, αριστερά της αριστεράς ήτανε δεξιά, αλλά αυτό ήταν και ακραίο τώρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, μιλάω για την ιδεολογική συγγένεια, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην ατομικότητα, στα θέματα της αγοράς, η αναρχία στηρίζεται στην ατομικότητα σε ό,τι αφορά την αναζήτηση της ελευθερίας. Άρα η επικέντρωση στην ατομικότητα είναι μία σχέση και των δύο και φυσικά υπάρχουν και άλλες απόψεις από την άλλη μεριά που πολλοί δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό που λέω.

Από εκεί και πέρα σε συνθήκες πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης, φαντάζεστε να είχαμε καταστάσεις καταστολής σαν και αυτές που μας παρείχε -εντός εισαγωγικών- που μας παρείχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Θυμάστε τα δακρυγόνα που έπεφταν στην Αθήνα κατά χιλιάδες και θυμάστε στην καταστολή που ήταν η κύρια αποστολή της Αστυνομίας; Τρόμαξα να βγάλω ένα μέρος της αστυνομίας από την καταστολή και να το πάω στην δίωξη του κοινού εγκλήματος πράγματα που τα βλέπουν κάποιοι…

Δημοσιογράφος: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες ήταν σε αυτές τις ομάδες καταστολής του ξύλου δηλαδή και πόσοι μετακινήθηκαν σε αυτό που λέμε στη πάταξη του κοινού εγκλήματος δηλαδή της καθημερινότητας του πολίτη στα δύο χρόνια, δυόμιση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς προσπαθούν επικοινωνιακά κάποιοι να αναδείξουν το ένα το δακρυγόνο που πέφτει μία στο τόσο και να το κάνουν κύριο ζήτημα και μας παραπλανούν, προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, αποκρύπτοντας τα χιλιάδες δακρυγόνα που έπεφταν παλιά. Δεν είναι μόνο ο κόσμος ο οποίος απασχολείτο και απασχολείται είναι ότι κύρια αποστολή ήταν μη μας ξεφύγει καμία διαδήλωση. Αυτό γινόταν παλιά, ενώ τώρα βλέπετε πως διαχειρίζονται τα πράγματα, είδατε πως διαχειρίστηκε το θέμα της Ειδομένης με 12.000 κόσμο εκεί που εκκενώθηκε με τρόπο ηπιότατο, δυναμικό αλλά ηπιότατο ή και αντίστοιχα να θυμίσω τι γινόταν στο Καλαί στη Γαλλία.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ξέρουν μόνο τη καταστολή. Λυπάμαι, αλλά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αν προσθέταμε και αυτό το στοιχείο όπως το πρόσθεταν αυτοί θα είχαμε τεράστια προβλήματα και μία κατάσταση πάρα πολύ δυσάρεστη, κάτι που έγινε το 2009 και όλα αυτά που λέμε για τις τρομοκρατικές ομάδες έχουν σχέση με τα γεγονότα του ΄09.

Δημοσιογράφος: Εμείς βγάλαμε σήμερα, ο Θοδωρής το άκουγε το πρωί, εσείς ήσασταν στο δρόμο, τον κύριο τον μπάρμπα-Θόδωρο από τις Σκουριές ο οποίος έφαγε το ξύλο της μαϊμούς και τον έβγαλαν ο Chuck Norris των Σκουριών, ο οποίος ο μπάρμπα-Θόδωρος 77 χρονών, τον βγάλαμε από το αμπελάκι του, έσπασε στο ξύλο μία διμοιρία ΜΑΤ θέλω να τον γνωρίζω, πρέπει να το γνωρίζετε και εσείς κύριε Υπουργέ, ενδεχομένως κάνετε και πρόταση να έρθει στα Σώματα Ασφαλείας, τέτοιος τύπος. Το ξύλο πέφτει, το ξύλο πέφτει και με τη Δεξιά πιο πολύ αλλά και με την Αριστερά πέφτει, ακόμη και στο κεφάλι ενός 77χρονου που πήγε να συμπαρασταθεί στους τρεις συλληφθέντες της κινητοποίησης των Σκουριών. Δεν θα ανοίξω θέμα των Σκουριών, για το ξύλο εγώ μιλώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Μεγάλα επεισόδια στις Σκουριές δεν έγιναν τώρα, δεν έγιναν με αυτή την Κυβέρνηση, όχι έγιναν πριν. Μπορεί να δικάζονται τώρα, αλλά έγιναν πριν. Τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα υπάρχουν ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μεταβατικές καταστάσεις όπως είμαστε τώρα. Δε λέω ότι θα φτιάξουμε εμείς αγγελικό κόσμο ή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δε θα γίνονται λάθη. Δυστυχώς αποκρύπτονται οι μεγάλες επιτυχίες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και έχουν ξεχάσει κάποιοι τις καταστάσεις οι οποίες υπήρχαν, τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν. Είχε ντουμανιάσει η Αθήνα στα δακρυγόνα και τα έχουν ξεχάσει, κάποια κανάλια.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα λίγο να πάμε σε ένα θέμα άλλο που είναι επίσης καυτό. Το θέμα της αθλητικής βίας. Είδαμε στον τελικό κυπέλου τί έγινε στο Βόλο, τί έγινε και εδώ στην Αθήνα στο Παναθηναϊκός –ΠΑΟΚ και στο Καραϊσκάκη. Σχηματίζονται δικογραφίες, έγιναν συλλήψεις πού θα πάει όμως όλο αυτό; Δηλαδή θέλω να πω ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε ότι προειδοποιούν ότι μέχρι και δεν ξανακατεβαίνουν ας πούμε με… κάτω. Δε γίνεται να είναι σταθεροί στόχοι ας πούμε κάθε φορά…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Παναγιωτίδη έχετε δίκιο. Το θέμα της αθλητικής βίας είναι τεράστιο πρόβλημα. Πάλι όλο αυτό το κύκλωμα των αθλητικών εφημερίδων και των καναλιών και όσων εξυπηρετούν, ξέρετε πόσο καλά εξυπηρετούν, πόσο καλά συνδεδεμένοι είναι με παράγοντες, με ιδιοκτήτες και επιχειρηματικά συμφέροντα, αποκρύπτουν την αλήθεια. Αποκρύπτουν το ότι ένα 20% των ανθρώπων που πηγαίνουν στα γήπεδα δεν πληρώνουν εισιτήρια, γιατί οι τάχα μου σεκιουριτάδες – μπράβοι -διευκολυντές καταστάσεων τους αφήνουν να μπούν, κάθονται όπου να ναι, δεν υπάρχει αριθμημένη θέση, δεν φροντίζουν τις κάμερες που αυτοί έχουν την υποχρέωση να τις φροντίζουν και να λειτουργούν, η αστυνομία τις χειρίζεται και κάνουν το εύκολο, δηλαδή ρίχνουν τις ευθύνες στην αστυνομία όταν οι ίδιοι έχουν την ευθύνη με τη διατήρηση αυτών των τεράστιων στρατών που διατηρούν για άλλους λόγους.

Δημοσιογράφος: Εδώ όμως είναι και το θέατρο του παραλόγου . Όταν η αστυνομία μπήκε στο Καραϊσκάκη ακούστηκαν, γιατί ας τα λέμε μην κρυβόμαστε, ότι ήρθε η τάδε διμοιρία των ΜΑΤ, επειδή ο κύριος Μελισσανίδης έχει σχέση με την Καισαριανή και δε χρησιμοποιήθηκε η άλλη διμοιρία των ΜΑΤ επειδή ήταν Πειραιώτες και δε θα έπιαναν τους ενόχους ενδεχομένως, διότι πώς να τα βάλουμε με τον κύριο Μαρινάκη, αφού Πειραιώτης τον Πειραιώτη… Αν είναι έτσι η χώρα, δηλώνω πρόθεση μετανάστευσης. Γιατί ωραία τα κομμάτια για το θέμα των Εξαρχείων -πώς το είπαμε το άβατο- έχουμε το άβατο του Καραϊσκάκη, το άβατο του Μελισσανίδη, το άβατο του κυρίου Σαββίδη, το άβατο όλων των μεγαλοεπιχειρηματιών ουσιαστικά που δημιουργούν άβατα τελικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Αρβανίτη να δούμε όλα αυτά τα άβατα που λέτε και υπάρχουν αυτά τα άβατα. Δεν έχουν σχέση με τις διμοιρίες που η μια ήταν ξέρω εγώ κίτρινη και η άλλη κόκκινη και δε ξέρω τι, δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Να θυμηθούν κάποιοι τί είχε γίνει στον προηγούμενο αγώνα με τον Πλατανιά και τί είχε γίνει μέσα στο Καραϊσκάκη. Επομένως εμείς δεν είμαστε με καμιά ομάδα, προσωπικά δεν είμαι φίλαθλος, δεν είμαι υποστηρικτής καμιάς ομάδας. Δεν ήμουν και δεν είμαι, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί στα γήπεδα. Η πρότασή μου είναι να μην γίνονται αγώνες εάν δε δουλεύει έστω και μια κάμερα. Είμαι ξεκάθαρος.

Δημοσιογράφος: Ναι, αυτό κύριε Τόσκα δε γίνεται τόσο καιρό. Δηλαδή ακούμε από τις Κυβερνήσεις και ειδικά αυτή την Κυβέρνηση προθέσεις και υποσχέσεις, προθέσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται, π.χ. το ξύλο της μαϊμούς επικίνδυνο έπεφτε στο Βόλο, ο Θοδωρής το θυμάται, μαχαίρια έβγαιναν, άνθρωποι από τη Σερβία ήρθαν να χτυπήσουν τους άλλους από το Βλαδιβοστόκ, συμμορίες από το Καμερούν, ξύλο, μπουνιές κ.λ.π. Το παιχνίδι έγινε, δε βρέθηκε ένας να πει δε γίνεται, δε γίνεται και δε σκοτώθηκε κανείς, τί ωραία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι, όχι, εγώ δεν είπα δε σκοτώθηκε κανείς.

Δημοσιογράφος: Και δε σκοτώθηκε κανείς Έλληνας, γιατί είχαμε και αλλοδαπούς μέσα στο ξύλο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Συνελήφθησαν, όχι προσήχθησαν, 23 άτομα. Συνελήφθη αυτός με το μαχαίρι που παρότι ήταν με κουκούλες, η αστυνομία αυτό που μπορούσε έκανε. Πλην όμως θα πρέπει να κάνουν και αυτοί που πρέπει αντίστοιχες προσπάθειες, δηλαδή και να μειώσουν την ένταση και να οργανώσουν τα γήπεδά τους και τα παιχνίδια τους. Δεν ανήκουν τα γήπεδα ούτε στην αστυνομία και δεν έχει καμιά διάθεση η αστυνομία και το κράτος να απασχολεί τεράστιες δυνάμεις με τεράστιο κόστος και τεράστιες επιπτώσεις κάθε Κυριακή και όποτε άλλο παίζουν στα γήπεδα. Δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο μοντέλο που θέλετε να χρησιμοποιείται από το εξωτερικό; Έχετε σκεφτεί κάτι; Τουλάχιστον για τη νέα χρονιά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαστε σε συνεργασία με τον κύριο Βασιλειάδη που έχει την κύρια ευθύνη του Υπουργείου Αθλητισμού, για αυτά που συζητάμε και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, μετά το καλοκαίρι η ίδια κατάσταση. Είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να βελτιωθεί, γιατί αλλιώς όσες αστυνομικές δυνάμεις και αν μεταφέρουμε σε κάθε αγώνα, δεν πρόκειται η κατάσταση να βελτιωθεί.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, θα επιμείνω λίγο πολιτικά. Προχθές διάβασα μια ανακοίνωση προέδρου Π.Α.Ε., ο οποίος δικαιολογούσε σε ένα βαθμό, εμμέσως, τον φίλαθλο και την ομάδα που έριξε το κουτί και πήγε ο άλλος προπονητής στο νοσοκομείο κατηγορώντας ουσιαστικά, ότι εμείς δεν συναινούμε με την Κυβέρνηση για αυτό τιμωρούμαστε και τα λοιπά. Ούτε κουτί υπάρχει, ούτε τραυματίας υπάρχει και ούτω καθεξής. Αντίστοιχα θα δούμε στη μαύρη Π.Α.Ε., στην κίτρινη Π.Α.Ε., στην κόκκινη Π.Α.Ε., επαέ που λένε στην Κρήτη. Εκεί λοιπόν μπορεί να συλληφθεί ο τύπος, ο ανεγκέφαλος ο οποίος λειτουργεί ή κατ΄ εντολή του αφεντικού ή του παρακείμενου αφεντικού που ακούει το μεγάλο αφεντικό ή επειδή είναι πλήρως ανεγκέφαλος και λειτουργεί αυτοβούλως ως ηλίθιος. Επειδή λέγαμε, είδαμε και στα Facebook ότι παρακινούν τη βία και έγινε μια ολόκληρη ιστορία αν ο τάδε έγραψε κάτι και παρακινεί τη βία. Ο μεγαλοπαράγοντας ο οποίος μέσα από τις δηλώσεις του παρακινεί αυτό το μίσος, οπαδικό, πολιτικό, δεν έχει επίπτωση; Είναι σε άλλο πλανήτη; Δεν παρακινεί αυτός όταν λέει "μπορεί να τα κάναμε λαμπόγυαλο αλλά εμείς θα υπερασπιστούμε…". Τί ακριβώς θα υπερασπιστούμε, τα καράβια του, τη βενζίνη του, τα συμφέροντά του, τι ακριβώς; Και δε του πιάνει κανείς το αυτί να τον οδηγήσει εκεί που πρέπει, να δώσει λόγο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να προσθέσω κι εγώ λίγο…τα ΜΜΕ του;

Δημοσιογράφος: Τα ΜΜΕ του; Ναι, αυτό θέλω να ρωτήσω κι εγώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είμαι κι εγώ λίγο κακός. Έχετε δίκιο που τα συνδέετε αυτά και ακριβώς αυτό το πλέγμα εξουσίας από παράγοντες που έχουν ομάδες, εφημερίδες, κανάλια, οικονομική δύναμη…

Δημοσιογράφος : Παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, καθορίζουν…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Να μη μασάμε τα λόγια μας. Θα πρέπει να μειωθεί αυτό το πλέγμα συμφερόντων, προς όφελος της ίδιας της πολιτικής και προς όφελος αυτού του κόσμου που ψηφίζει. Γιατί αλλιώς δε μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση. Ξαναγυρίζοντας σε ότι αφορά στην αθλητική βία, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει, ότι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μπορεί να είμαστε οι παρίες…

Δημοσιογράφος : Είναι αθλητική βία ή είναι βία που καταλήγει στον αθλητισμό; Πολιτική βία…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι βία που καταλήγει σε αθλητικούς χώρους, αλλά η οποία καλλιεργείται ή γίνεται ανεκτή από τους κύκλους εκείνους που έχουν την ισχύ και οι οποίοι έχουν ευθύνες και θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί γιατί αντί να κυνηγάμε τον φανατικό, τον τρελαμένο, τον μαστουρωμένο φίλαθλο ο οποίος κάνει τα επεισόδια, θα πρέπει να υπάρχουν ευθύνες στην ομάδα.

Δημοσιογράφος : Νομικό πλαίσιο υπάρχει για αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρέπει να βελτιωθεί. Είμαστε σε συνεργασία με τον κύριο Βασιλειάδη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Θα έρθουν και ξένοι τεχνικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα πουν σύντομα τι γίνεται, με ευθύνη του κυρίου Βασιλειάδη αυτά, και θα συμβάλλουμε κι εμείς όσο μπορούμε.

Δημοσιογράφος : Δασοπυρόσβεση. Θα το δούμε πολύ σύντομα μπροστά μας, ήδη είχαμε έτσι μια πρώτη εμφάνιση του προβλήματος γιατί είχαμε και θύματα. Μιλάω για την περίπτωση βεβαίως των Αγίων Θεοδώρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα εναέρια μέσα. Δεν ελήφθησαν εγκαίρως οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν χρόνια πίσω. Θέλω να δούμε και με τα προβλήματα τι θα γίνει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα προβλήματα, φέτος τελείωσαν οι συμβάσεις, όλες οι συμβάσεις για όλα τα εναέρια μέσα. Αυτό σήμαινε, δημόσιο διαγωνισμό, σήμαινε σχεδόν δεκαπέντε μήνες προσπάθειες οι οποίες δυστυχώς δεν οδήγησαν πουθενά και σήμαινε ότι έπρεπε η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να πάρει αποφάσεις εκεί που δεν υπέγραφε κανένας υπηρεσιακός και θα περιμένουνε όπως ξέρετε η γραφειοκρατία στο δημόσιο πολλές φόρες από την πολιτική ηγεσία…

Δημοσιογράφος : Εδώ όμως υπάρχει πολιτική ηγεσία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάρθηκαν αποφάσεις και θα είναι έγκαιρα τα πυροσβεστικά μέσα, τα εναέρια, 12 Ιουνίου θα είναι τα βαριά ελικόπτερα, τα μισθωμένα, εδώ και προχωράμε στη συνέχεια αλλά ξέρετε τα προβλήματα, εσείς είπατε, τι γίνεται τόσα χρόνια με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ξέρετε ότι τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι της δεκαετίας του 1970, μετά το 1974 αγοράστηκαν. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με αυτή τη πολιτική …

Δημοσιογράφος: Και να χάνουμε ανθρώπους κύριε Υπουργέ, μιλώ για τους εργαζόμενους δηλαδή ουσιαστικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Να κινδυνεύουν να χαθούν άνθρωποι, είχαμε ατυχήματα τα τελευταία δυο χρόνια που ευτυχώς δεν θρηνήσαμε απώλειες.

Δημοσιογράφος: Μόνο τα CL – 415 τα Canadair που είναι…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ενεργοποιήσαμε το ένα και μετά ελπίζουμε άλλο ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο σύγχρονο που δυστυχώς ήταν κανιβαλισμένο. Χρησιμοποιούταν τα παλιά και είχαν κανιβαλιστεί τα καινούργια, καταστάσεις απείρου κάλους.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε είχαν κανιβαλιστεί, τι εννοείτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έπαιρναν ανταλλακτικά από τα καινούργια και τα έβαζαν στα παλιά, να το πω κάπως έτσι απλά. Η Πολεμική Αεροπορία και το Υ.ΕΘ.Α. έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ενεργοποιηθούν αυτά που είχαν αφεθεί, τα κανιβαλισμένα αεροπλάνα, έτσι γίνεται μια βελτίωση του στόλου και παράλληλα μας έχουν δώσει περισσότερα ελικόπτερα Σινούκ με κάδο. Πήραμε και μια χορηγία, μέσω χορηγίας, τρεις κάδους που έρχονται αυτές τις μέρες για τα Σινούκ τα ελικόπτερα. Πιστεύω θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και κοιτάζουμε τώρα να δούμε στην Αμερική τί γίνεται με κάποιες καινούργιες κατασκευές που τοποθετούνται πάνω σε ελικόπτερα. Θα δούμε πού πάει η τεχνολογία, θα το δούμε ώστε με λίγα χρήματα να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Έχετε μια εικόνα περίπου για τον αριθμό των μέσων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα αεροπλάνα είναι τα ίδια τα περσινά συν ένα -με ερωτηματικό το άλλο ένα- και θα έχουμε άλλο ένα ή δύο ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα ενεργοποιηθούν και αυτά, ενεργοποιούνται με μικρότερο χρόνο αντίδρασης.

Κοιτάζουμε επίσης τον τρόπο χρησιμοποίησης, γιατί πέρυσι αποδείχτηκε ότι όχι μόνο τα μέσα παίζουν μεγάλο ρόλο, αλλά ο τρόπος, ο μαζικός τρόπος χρησιμοποίησης. Έγινε μαζική χρήση πέρυσι στη λίμνη της Ευβοίας, στη Θάσο και στη Χίο, στις τρεις μεγάλες αυτές πυρκαγιές. Αυτή η μαζική επιθετική -με βοήθησε και λίγο η στρατιωτική μου προϋπηρεσία- χρησιμοποίηση με ρίσκο συγχρόνως για επιμέρους πυρκαγιές, φαίνεται ότι απέδωσε. Θα δουλέψουμε με αυτή τη στρατηγική και φέτος. Μας ευνοεί για την ώρα ο καιρός και βλέπουμε.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά το θέμα τον πυροσβεστών ειδικά των εποχικών με τις διαμαρτυρίες τους…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Οι διαμαρτυρίες ήταν από τους πενταετείς, οι εποχικοί κανονικά οι 1.400 περίπου προσλαμβάνονται και φέτος, είναι σχεδόν οι ίδιοι με τις προηγούμενες χρονιές και δεν υπάρχει πρόβλημα γι’ αυτούς. Το πρόβλημα υπήρχε με τους πενταετείς που ήταν να μονιμοποιηθούν αλλά υπήρξαν προβλήματα μη αποδοχής του καθεστώτος μονιμοποίησης, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν δηλωθεί αυτοί οι άνθρωποι, υπήρχαν προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ.. Κύριες και κύριοι αν ανοίξατε τώρα τους ραδιοφωνικούς σας δέκτες ακούτε τον κύριο Νίκο Τόσκα και είναι δημοσιογράφοι οι όποιοι προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους και να κάνουν την συνέντευξη, τον Θοδωρή και τον Κώστα.

Θέλω να σας πω ακόμα και βλέπω ότι παρά πολλοί άνθρωποι βλέπουν την συνέντευξη και μέσα από το 247.gr, γιατί έχουμε και εικόνα. Θέλω να σας ρωτήσω για το προσωπικό, τους άνδρες και τις γυναίκες, τις γυναίκες και τους άνδρες, τα μεσαία στελέχη, τα ανώτερα στελέχη, τους ανθρώπους που δίνουν την καθημερινή τους μάχη και κάνουν την δουλειά τους. Η οπτική μου σε εμένα σε αυτό είναι ότι είναι ένστολοι πολίτες εργαζόμενοι, κατά τη γνώμη μου. Αυτοί οι ένστολοι πολίτες εργαζόμενοι έχουν χτυπηθεί οικονομικά, έχουν δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσουν σε δεκάδες περιστατικά και έχουν μειωμένο εισόδημα και ανασφάλεια εργασιακή εάν είναι πενταετούς, πώς θα είναι οι συμβάσεις τους κ.λπ. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο ασφάλειας, διότι ανασφαλείς εργαζόμενοι τί ασφάλεια να παρέχουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Αρβανίτη. Οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Αστυνομικοί και οι Πυροσβέστες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν δείξει υποδειγματική πειθαρχία, υποδειγματική υπομονή σε πολλές περιπτώσεις. Όταν πέρυσι στις φωτιές διαρκούσαν κάποιες μεγάλες φωτιές αρκετές ημέρες και η ένταση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, εκεί έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό.

Οι αστυνομικοί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με μεγάλο κίνδυνο έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία και στις διαδηλώσεις και παντού. Δεν είναι οι αστυνομικοί αυτοί που τους κακολογούσαν ότι ένα μεγάλο μέρος ψήφιζε Χρυσή Αυγή και όλα αυτά τα πράγματα. Είναι εργαζόμενοι άνθρωποι όπως τους είπατε και σέβονται και τους κανόνες που τους θέτεις.

Δημοσιογράφος: Και εάν είναι να τους κερδίσει η Δημοκρατία, όχι να τους κερδίσει ο φασισμός. Αυτό είναι και μία δουλειά και της Πολιτικής Ηγεσίας…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή είναι και δουλειά δική μας, το να πείσουμε και πιστεύω ότι έχουν πειστεί σε ένα μεγάλο μέρος ότι οφείλουν να υπερασπίζονται και τους νόμους και τη Δημοκρατία και έχουν ορκιστεί εξάλλου για αυτό, μην ξεχνιόμαστε.

Από εκεί και πέρα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ξέρετε κάτι; Υπάρχει μία πολύ στρεβλή κατάσταση σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά τους. Η Πυροσβεστική, εγώ το έχω πει δημόσια, ότι είναι ένα πολύ άσχημα οργανωμένο σύνολο. Μπορεί να δείχνουν αυτοθυσία οι άνθρωποι και να τρέχουν αλλά αυτό δεν αρκεί.

Δημοσιογράφος: Να σας πω μια μικρή προσωπική… συγνώμη που διακόπτω… Το Λαύριο είναι χωριό και είναι το πιο ωραίο χωριό, μετά την Καστοριά ενδεχομένως αλλά είναι το χωριό που αγαπάω πολύ. Περνώντας λοιπόν, πηγαίνοντας προς το λιμάνι είναι ο Σταθμός της Πυροσβεστικής, είναι τα παιδιά της Πυροσβεστικής και μετά κάτι μπαράκια που πίνουμε τον καφέ μας κ.λπ.

Όταν περνάω χρόνια τώρα και λέω καλημέρα παιδιά, το καλημέρα είναι «καλημέρα ρε Κώστα» αλλά κουνώντας το κεφάλι με μία σταθερή απογοήτευση. Αυτή η Κυβέρνηση, αυτό το κόμμα όταν ήρθε στην Κυβέρνηση η βασική κουβέντα, λέξη που χρησιμοποίησε είναι «ελπίδα». Αυτή η ελπίδα 2,5 χρόνια δεν υπάρχει και πάω σε έναν ένστολο εργαζόμενο ο οποίος λέει την ίδια ατάκα «καλημέρα ρε Κώστα» και λέει «γεια σου ρε Κώστα» όπως το έλεγε και με το Σαμαρά την ίδια καλημέρα μου λέει και με τον Τσίπρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω ότι και πάμε τώρα σε άλλα, γενικότερα πολιτικά ζητήματα στο ποιος παρέχει ελπίδα και ποιος προσπαθεί και πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός ξέρει ότι με όλα τα προβλήματα με όλες τις μάχες που δίνονται με τις νίκες, με τις υποχωρήσεις, με τους συμβιβασμούς, με την μη επίτευξη του μέγιστου, αλλά με την προσπάθεια που γίνεται. Προσπαθεί αυτή η Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα, αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κατηγορηθεί ότι δεν προσπαθεί, έχει κατηγορηθεί για άλλα πράγματα αλλά…

Δημοσιογράφος: Ότι νερώνει το κρασί, αλλά νερό -νερό δεν θα μείνει κρασί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ξέρετε κάτι, η μάχες δίνονται και με συμβιβασμούς κακά τα ψέματα και ας δούμε λίγο τί γίνεται στο γενικότερο περιβάλλον, ας δούμε τι γίνεται παγκόσμια, ας δούμε τις μεγάλες συγκρούσεις που βλέπουμε με τι ένταση ξεσπούν και τις δηλώσεις Μέρκελ, Τράμπ και τις αντιπαραθέσεις που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί τί έχουμε απέναντι μας, όχι απέναντι μας, τί έχουμε αυτή την στιγμή στον καπιταλιστικό κόσμο, έχουμε μείωση της παραγωγής, μείωση της ζήτησης, μείωση του εμπορίου, κάποιοι μαζεύονται για να κρατήσουν τα δικά τους και να μαζέψουν το χρυσό τους και το… όπου περνάω το χρόνο πέστε μου…

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, εγώ μιλάω με τον συνάδελφο τεχνικό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε μια απομόνωση που δημιουργεί και την νοοτροπία με τους φράχτες και τα περίκλειστα και έχουμε μια αντίληψη που οδηγεί τα πράγματα ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήθελαν κάποιοι μέσω της παγκοσμιοποίησης να την οδηγήσουν.

Που οδηγεί αυτό σε επίπεδο άλλο οικονομικό στην λιτότητα, που οδηγεί επίσης στην εξαθλίωση των εργαζομένων, στην μείωση της εργατικής τάξης άρα μειώνεται η πίτα και κάποιοι διεκδικούν αυτή την πίτα να την πάρουν για δική τους ολόκληρη. Και από την άλλη μεριά το μαζικό κίνημα και το εργατικό κίνημα είναι με σπασμένα τα φτερά και την ραχοκοκαλιά και δεν βλέπουν μαζικούς αγώνες και επειδή δεν βλέπουν μαζικούς αγώνες έρχονται κάποιοι αυτόκλητοι εκδικητές που λέγαμε πριν για να δείξουν την παρουσία τους, ψευδοεπαναστάτες, θα πρέπει λοιπόν πάλι και έπειτα να φτιαχτεί και εργατικό κίνημα να φτιαχτεί και δημιουργηθούν οι αντίστοιχες εργατικές σχέσεις και να πάμε στο επόμενο επίπεδο των διεκδικήσεων.

Δημοσιογράφος: Νομίζω τελειώσαμε, έχουμε ένα λεπτό ή τελειώσαμε τελειώσαμε, δύο λεπτά… Τέθηκε θέμα και κλείνω με αυτό. Τέθηκε θέμα παραίτησης μετά την επίθεση Παπαδήμου, το ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, συμβαίνει βέβαια αυτό να το ζητούν, για την παραίτηση του Υπουργού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, συμβαίνει κάθε μέρα βέβαια και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. θέτουν αυτό το θέμα, το θέμα της παραίτησης είναι προφανώς θέμα Πρωθυπουργού και θέμα συνείδησης δικής μου και όχι της Νέας Δημοκρατίας η οποία πιπιλάει συνέχεια την καραμέλα «Εξάρχεια και παραίτηση Υπουργού».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις