Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Μάρτιος 201717-03-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό " Star "

17-03-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό ” Star “

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό " Star "

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, συνέντευξη στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια της εκπομπής " Live U " στον τηλεοπτικό σταθμό “ Star ”.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος : Κύριε Τόσκα καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Τσαπανίδου.

Δημοσιογράφος : Λοιπόν, για πείτε μας κύριε Τόσκα, θα σας βάλω απ’ ευθείας στα σοβαρά και στα δύσκολα. Καταρχάς έχετε λύσει το γεγονός, υπάρχουν άλλα ύποπτα δέματα που έχουν ταχυδρομηθεί από Ελλάδα ή μιλάμε γι’ αυτά τα δύο και τελειώσαμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Τσαπανίδου, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται. Όλο το βράδυ για την ακρίβεια, υπήρχε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ., με την εταιρεία που κάνει τον έλεγχο, προκειμένου να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και πώς έγιναν όλες αυτές οι διαδικασίες και ποια είναι τα κενά σημεία. Κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε και με τους ξένους. Γιατί ίσως υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και στις άλλες χώρες. Και έχουμε συνεχή πληροφόρηση και από τη Γερμανία και από τη Γαλλία για το τι συνέβη και τι περιείχαν αυτές οι επιστολές – δέματα προκειμένου να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας και να μας βοηθήσουν οι λεπτομέρειες στην έρευνα. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποιο άλλο στοιχείο, κάτι νεότερο. Έχουν ενημερωθεί όλοι ότι θα πρέπει να προσέχουν. Γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Είμαστε, ξέρετε, μία ασφαλής χώρα παρά τα προβλήματά μας και παρά αυτά τα συμβάντα και τα περιστατικά. Κοιτάξτε τι γίνεται στον περίγυρο, κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Είμαστε χώρα και πόλος σταθερότητας παρά τα προβλήματά μας.

Δημοσιογράφος : Σαφώς, δεν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. Αλλά όταν φεύγουν δύο παγιδευμένοι φάκελοι από την Ελλάδα και ταξιδεύουν με ένα αεροσκάφος μέσα στο οποίο μπορεί να ήμουν εγώ, το παιδί μου, εσείς, ο οποιοσδήποτε και να έμπαινε σε κίνδυνο η ίδια μας η ζωή μέσα σε αυτό το αεροπλάνο, τα πράγματα δεν είναι λίγο πιο πολύπλοκα απ’ ότι τα παρουσιάζετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα πράγματα θα πρέπει να τα παρουσιάζουμε στην πραγματική τους διάσταση, όπως τα παρουσίασαν και οι ξένοι, που έχουν μία ψυχραιμότερη και πιο επιστημονική αντίληψη και τρόπους μέτρησης. Τα συγκεκριμένα δέματα φυσικά μπορούσαν να κάνουν κακό και έκαναν κακό στην περίπτωση της Γαλλίας. Ήταν ουσιαστικά μηχανισμοί με πυρίτιδα, τύπου βαρελότου, τύπου πυροτεχνήματος τέλος πάντων για να το πω έτσι για να το καταλάβει ο κόσμος, και είχαν σκοπό να προκαλέσουν επικοινωνιακό αντίκτυπο. Ήταν συμβολικές ενέργειες, φυσικά καταδικαστέες και φυσικά κατακριτέες και φυσικά εγκληματικές.

Δημοσιογράφος: Αν είχε σκάσει ένας από αυτούς τους δύο φακέλους μέσα στο αεροσκάφος που τον πήγαινε στη Γαλλία ή στη Γερμανία τι θα γινόταν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποτέ δεν θα βγάλω συμπεράσματα πέρα από αυτά που βγάζουν οι ειδικοί. Εγώ εμπιστεύομαι τους ειδικούς της αστυνομίας, εμπιστεύομαι τους τεχνικούς και εμπιστεύομαι και τους ξένους. Με το «αν» δεν προχωρούν τα πράγματα. Και ένας αναπτήρας μπορεί να κάνει κακό, πολύ περισσότερο ένας μηχανισμός τέτοιος που έχει σκοπό να κάνει κακό, προφανώς. Κάνουμε ότι μπορούμε και συνεργαζόμαστε και με τις ξένες υπηρεσίες προκειμένου να βγάλουμε άκρη. Πιστεύω ότι αυτές οι εγκληματικές ενέργειες θα σταματήσουν και θα εκμηδενιστούν αυτές οι ομαδούλες. Ξέρετε βέβαια και την πορεία την ιστορική τόσα χρόνια, αλλά και το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ας μην δώσουμε εικόνα ότι στη χώρα μας έχουμε τεράστια προβλήματα, κοιτάξτε τι γίνεται και στον περίγυρο.

Δημοσιογράφος: Δεν μου είπατε όμως αν υπάρχουν και άλλα δέματα τελικώς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κανένας δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα αυτή τη στιγμή και να πει «υπάρχουν» ή «δεν υπάρχουν». Εγώ δεν θέλω να πετάω στα σύννεφα και δεν θέλω να κάνω και τον άλλο τον κόσμο να πετάει στα σύννεφα. Κοιτάζουμε, ελέγχουμε την κατάσταση, από κει και πέρα θα δούμε τι γίνεται στη συνέχεια.

Δημοσιογράφος: Έχετε καταλάβει τελικώς τι έφταιξε και πέρασαν από τον έλεγχο τα πακέτα αυτά; Δηλαδή, έχετε δει τις φωτογραφίες την ώρα που περνούν τον έλεγχο, έχετε καταλάβει αν ήταν ανθρώπινο λάθος; Τι συνέβη, τι πήγε στραβά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Τσαπανίδου τα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν είναι τελευταίας τεχνολογίας. Είναι γερμανικά μηχανήματα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, τοποθετήθηκαν πριν τρεις μήνες από τα ΕΛ.ΤΑ. Τον έλεγχο τον κάνει μια ιδιωτική εταιρεία που έχει συμβληθεί με τα ΕΛ.ΤΑ. και όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί οι αστυνομικοί προσπαθούσαν…

Δημοσιογράφος: Α, δεν έχουν τα ΕΛ.ΤΑ. τον έλεγχο, ιδιώτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο, εταιρεία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, που έχουν κάποια σύμβαση με τα ΕΛ.ΤΑ., πιστοποιημένη εταιρεία. Όλο το βράδυ οι αστυνομικοί έκαναν ελέγχους και συνεργάζονταν με το προσωπικό των ΕΛ.ΤΑ. και αυτής της εταιρείας προκειμένου να δουν τα κενά που υπάρχουν και ξέρετε πιθανόν υπάρχουν και γενικότερα προβλήματα γιατί και στη Γερμανία, στην Φρανκφούρτη δεν εντοπίστηκε το δέμα. Θα πρέπει να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στη γενικότερη ασφάλεια αλλά αυτό δεν θα πρέπει να τρομοκρατήσει, να αποθαρρύνει τους επιβάτες, τα μέτρα ασφαλείας είναι πάρα πολλά, παρά το συγκεκριμένο περιστατικό.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Τόσκα. Να υποθέσω, φαντάζομαι ψάχνετε ποιος είναι αυτός που έστειλε τους φακέλους αυτούς. Έχετε βρει κάποια άκρη εκεί; Έχετε αρχίσει να ξετυλίγετε το κουβάρι των Πυρήνων της Φωτιάς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι έρευνες είναι εκτεταμένες, είναι οι συγκεκριμένοι από ό,τι φαίνεται, ουρές της παλιάς τρομοκρατίας, ουρές των Πυρήνων ή κάποιων άλλων οι οποίοι πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα εξουδετερωθούν και θα πάνε στη δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Έχετε στοιχεία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προχωρούμε τις έρευνες. Είναι εκτεταμένες οι έρευνες και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις