Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Μάρτιος 201702-03-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Real FM 97,8»

02-03-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Real FM 97,8»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Real FM 97,8»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, στο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοσταθμό «Real FM 97,8».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στης συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Στραβελάκη, καλημέρα και στους ακροατές.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω από την επικαιρότητα και από τα θέματα της αρμοδιότητας σας. Καταρχήν έχουμε πάρα πολλά μηνύματα, δεκάδες από οδηγούς ταξί που μας ακούν και αγωνιούν για το αν υπάρχει αποτέλεσμα στις έρευνες της Αστυνομίας για αυτό τον άνθρωπο που σκότωσε, τον μανιακό σύμφωνα με την Αστυνομία που πυροβόλησε και εμφανίστηκε ως πελάτης.

Μπήκε μέσα στο ταξί ως πελάτης, πυροβόλησε και σκότωσε τον ταξιτζή στο Κεφαλάρι και στις 11 Φεβρουαρίου με τον ίδιο τρόπο είχε πυροβολήσει και είχε τραυματίσει, πάλι ως πελάτης είχε μπει στο ταξί, έναν ακόμα οδηγό. Υπάρχουν νεώτερα από τις έρευνες κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, η Αστυνομία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πραγματικό κυνηγητό προκειμένου να εντοπιστεί αυτός ο περίεργος ή δεν ξέρω τι άλλο είναι, δράστης ο οποίος χτύπησε τους ανθρώπους αυτούς, τους εργαζόμενους στα ταξί. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες, γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη…

Δημοσιογράφος: Έχουν γίνει βήματα προς τον εντοπισμό του κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει πολλή μεγάλη προσπάθεια. Η Αστυνομία έχει απλώσει όσες δυνάμεις μπορεί αλλά δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το σκέλος.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Άλλο μεγάλο θέμα που συζητείται είναι η τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η τραγωδία στην Εθνική Οδό με την Porche που με ιλιγγιώδη ταχύτητα έπεσε πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν η μητέρα, το αγοράκι της και ο οδηγός και ο συνοδηγός της Porche και θέλω να σας ρωτήσω αν από αυτήν την υπόθεση, την τραγική ιστορία, υπάρχουν νεώτερα από τις έρευνες για τα αίτια, τι συνέβη δηλαδή και η Porche βγήκε από τον δρόμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προκάλεσε αυτήν την απίστευτη τραγωδία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ασυνήθιστη τραγωδία και με τόσο δυσάρεστα αποτελέσματα για τρεις οικογένειες, με τόσα θύματα που θα πρέπει να μας προβληματίσει σε πάρα πολλούς τομείς.

Δεν θα ήθελα να μπω και εδώ σε θέματα που αφορούν τους πραγματογνώμονες ή την ίδια την έρευνα γιατί είναι σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη και η όλη εξέταση του θέματος. Αλλά θα ήθελα να πω ότι πρέπει να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις Εθνικές Οδούς, πρέπει να δούμε πώς πάει και η εκστρατεία η δική μας που εδώ και ενάμιση χρόνο γίνεται για την ενημέρωση μαθητών, σχολών…

Δημοσιογράφος: Εδώ δέχεστε κριτική κύριε Υπουργέ ότι δεν υπάρχουν ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς. Διάβαζα χθες στην «Καθημερινή» ότι λειτουργούν μόνο στην Αττική Οδό και τέσσερα στη σήραγγα Αρτεμισίου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ξέρετε, μόνο που τα ραντάρ δεν λείπουν από τις Εθνικές Οδούς τώρα. Λείπουν αρκετά χρόνια και εδώ υπάρχει πράγματι πρόβλημα και μπορώ να σας το προσδιορίσω.

Το 2010 όταν επέκειτο η ιδιωτικοποίηση των Εθνικών Οδών τα ραντάρ αντί να μπουν όπως έχει προγραμματιστεί σε Εθνικές Οδούς μπήκαν σε επαρχιακούς δρόμους.

Υπάρχει πράγματι πρόβλημα γιατί υπάρχουν οι κάμερες επιτήρησης των Εθνικών Οδών αλλά τα ραντάρ που ελέγχουν την ταχύτητα είναι μόνο τα φορητά ραντάρ που έχει η τροχαία που ξέρουμε στους διάφορους ελέγχους…

Δημοσιογράφος: Άρα αυτό που βλέπουμε κάθε τόσο στις Εθνικές Οδούς “η ταχύτητα ελέγχεται με ραντάρ”, δεν ελέγχεται με ραντάρ παρά μόνο όταν έχουν κινητά συνεργεία της τροχαίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν τα κινητά συνεργεία της τροχαίας…

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι έγκλημα κύριε Υπουργέ; Θέλω να πω ότι μπορεί ο καθένας να τρέχει με 200-300 χλμ. Να μην τον ελέγχει κανένας, αν ξέρει ότι δεν υπάρχει ραντάρ θα αναπτύξει ανενόχλητος την ταχύτητα που μπορεί να προκαλέσει μία ανάλογη τραγωδία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι απαράδεκτες αυτές οι ταχύτητες…

Δημοσιογράφος : Απαράδεκτο είναι να μην υπάρχουν ραντάρ Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι εγκληματικές, θα έπρεπε να υπήρχαν ραντάρ σταθερά στις Εθνικές Οδούς. Υπάρχουν οι έλεγχοι και δουλεύουν τα ραντάρ.

Εγώ προσπάθησα να δω την πραγματική κατάσταση και σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ραντάρ και σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που γίνονται.

Υπάρχουν περιπολικά που ελέγχουν τις Εθνικές Οδούς και κοιτάζουμε να εντατικοποιήσουμε τις περιπολίες με όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα και αστυνομικούς.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να ξανατοποθετηθούν ραντάρ στις Εθνικές κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει για το θέμα των σταθερών ραντάρ.

Όμως ξαναλέω: Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ραντάρ. Υπάρχουν τα φορητά ραντάρ. Μακάρι να υπήρχαν σταθερά, να υπήρχαν σε κάθε γέφυρα όπως υπάρχουν στο εξωτερικό και να γίνεται συστηματικός έλεγχος.

Δυστυχώς, από το 2010, προέκυψε αυτό το πρόβλημα και βέβαια να λάβουμε υπόψη μας και τον άλλο παράγοντα, της κακής νοοτροπίας, της κακής παιδείας και της αντίληψης ορισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν ράλι στις Εθνικές Οδούς.

Δημοσιογράφος: Ξέρω ότι δεν είναι αρμοδιότητά σας αλλά υπάρχουν σκέψεις, σχέδια στην Κυβέρνηση ώστε να αλλάξει ο τρόπος που εξετάζονται οι οδηγοί για να αποκτήσουν δίπλωμα, ώστε να ξέρουμε, να ξέρουν πριν τους δώσουν το δίπλωμα και πάρουν στα χέρια τους ένα αυτοκίνητο που μπορεί να είναι και φονικό όπλο, οι αρμόδιοι, ότι μπορούν να οδηγήσουν στην Εθνική Οδό και όχι μόνο ότι μπορούν να παρκάρουν, να βάλουν όπισθεν.

Και αν υπάρχουν σχέδια και για να γίνουν μεγαλύτερα βήματα ώστε να αποκτήσουμε όλοι και πολιτισμό στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αυτοκίνητο και όχι να το έχουμε ως μέσο επίδειξης και να μπει περισσότερο η αγωγή για τους δρόμους στα σχολεία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, να μιλήσω για τον τομέα που με αφορά γιατί όπως είπατε και στην αρχή εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία με τα οποία συνεργαζόμαστε βεβαίως.

Με τον κύριο Σπίρτζη έχουμε πολύ στενή συνεργασία στα θέματα. Ένα νούμερο να σας πω: Το σχολικό έτος 2014 – 2015 εκπαιδεύθηκαν 8.000 μαθητές. Το 2015 – 2016 38.000 μαθητές, δηλαδή 30.000 περισσότεροι σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Υπάρχει μία πολύ συστηματική εκπαίδευση και μάλιστα τώρα κοιτάζουμε να εκπαιδεύσουμε ειδικούς τροχονόμους και με ψυχολόγους πάνω σε αυτά τα θέματα.

Πρέπει να αλλάξει μία ολόκληρη νοοτροπία, δεν μπορεί να οδηγούμε ανταγωνιστικά, επιθετικά στους δρόμους.

Αυτό έχει συνέπειες, έχει συνέπειες πολύ τραγικές και ξέρετε το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις Εθνικές Οδούς. Τα περισσότερα θανατηφόρα γίνονται στους επαρχιακούς δρόμους και μέσα στις πόλεις.

Δημοσιογράφος: Πάντως για αυτό που λέγατε πριν, για τα κινητά συνεργεία της Τροχαίας, βλέπω πάρα πολλά μηνύματα. Να, ακροατής μου λέει τώρα, ερχόμουν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, κανένα συνεργείο της Αστυνομίας δεν βρήκα στο δρόμο να ελέγχει την ταχύτητα, δεν συνάντησα ούτε ένα περιπολικό και είναι πάρα πολλά τα μηνύματα αυτά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάθε 60 με 70 χλμ υπάρχει περιπολικό, είναι κατανεμημένα σε όλες τις Εθνικές Οδούς. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και δύο περιπολικά. Όταν λέω δύο, ένα στη μία κατεύθυνση και ένα στην άλλη κατεύθυνση.

Υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε οχήματα αλλά δεν έχουμε προσωπικό, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί, ξέρετε, υπήρχε μία άλλη αντίληψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είχε μειωθεί ο έλεγχος της Τροχαίας και είχε δοθεί όλο το βάρος της Αστυνομίας στην καταστολή. Τώρα που πρέπει να δούμε και άλλα προβλήματα με τα οποία εμπλέκεται η Αστυνομία, όπως μεταναστευτικό, όπως άλλα προβλήματα καινούργια που αναφύονται, τώρα φαίνονται αυτά τα ζητήματα. Και φυσικά το θέμα της Τροχαίας που πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή.

Δημοσιογράφος: Μακάρι και γρήγορα για να μην θρηνήσουμε, γιατί χάνονται πόλεις ολόκληρες και το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το επανεξετάζουμε πάντως κύριε Στραβελάκη για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Και να το κάνετε γρήγορα… Τώρα, θα ήθελα δύο σύντομες απαντήσεις για την πολιτική επικαιρότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στον κύριο Χατζηνικολάου, είπε ότι φέρνετε από το παράθυρο τέταρτο μνημόνιο και ότι είναι δικό σας ο λογαριασμός και θέλω την απάντησή σας για αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη ότι όποιος δεν έχει στρατηγική και δεν έχει πρόγραμμα πέφτει σε αντιφάσεις και στα θέματα τα τακτικά και στα θέματα των εκτιμήσεων.

Ο κύριος Μητσοτάκης χθες έπεσε για άλλη μία φορά σε αντιφάσεις όπως ότι θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί το πρόγραμμα αλλά εμείς δεν ψηφίζουμε κανένα δημοσιονομικό πακέτο.

Όπως πάλι μπέρδεψε τα θέματα με τις εκλογές και την αξιολόγηση σε αντίθεση με αυτά που έλεγε και ο κύριος Γεωργιάδης, χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτόν. Και πάλι μπέρδεψε τα ζητήματα του τι θα κάνει αυτός ενώ ήταν αρκετά ξεκάθαρος σε άλλα ζητήματα, όπως η ακύρωση των μισθολογικών αυξήσεων των υπαλλήλων, η σύμπτυξη, οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων. Εκεί ήταν ξεκάθαρος.

Δημοσιογράφος: Πάντως και η Κυβέρνηση μας έχει μπερδέψει κύριε Υπουργέ, γιατί και μέτρα φέρνετε, μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων και μιλάτε για αντίμετρα με τα οποία δε συμφωνούν οι δανειστές.

Ταυτόχρονα λέτε «τέλος η λιτότητα» αλλά βγαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και λέει «μην ωραιοποιούμε την κατάσταση, δεν τελείωσε η λιτότητα και είναι υφεσιακό το πακέτο». Τι από τα δύο ισχύει; Τέλειωσε η λιτότητα ή δεν τέλειωσε η λιτότητα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς να πω κάτι επιπλέον σ’ αυτό που έλεγα πριν για τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος ήταν ξεκάθαρος επίσης στο αν θα ψηφίσει και τα αντίμετρα. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, δηλαδή για άλλη μια φορά αντίθετος στα όποια κοινωνικά μέτρα μπορούν να ληφθούν αυτή τη στιγμή μαζί με τα όποια όχι ευχάριστα, δυσμενή μέτρα.

Όμως από κει και πέρα, επειδή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, επειδή υπάρχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δε θα θελα να μπω στα πόδια τους, γιατί δεν έχω και την πληροφόρηση ολόκληρη, όπως έχουν αυτοί που διαπραγματεύονται, δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες που αφορούν τα μέτρα.

Δημοσιογράφος: Τελευταίο ερώτημα. Στον αγώνα Ηρακλή – ΠΑΟΚ αναρτήθηκε ένα πανό με χυδαία συνθήματα, ελεεινά συνθήματα κατά της μητέρας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη που έχει φύγει από τη ζωή και καταγγέλλεται, όχι καταγγέλλεται έτσι είναι, ότι έμεινε εκεί το πανό και τα ενενήντα λεπτά, ενώ υπήρχαν αστυνομικοί στο γήπεδο και ξέρω ότι έχει φτάσει αυτή η καταγγελία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι θα κάνετε για το θέμα αυτό κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή το είδα με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα χθες.

Δημοσιογράφος: Ένα πανό ντροπή για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, που καμία σχέση δεν είχε με το αθλητικό πνεύμα, καμία σχέση δεν είχε με την αντίληψη που θα πρέπει να επικρατεί στους ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν στα γήπεδα, πηγαίνουν για να δουν έναν αθλητικό αγώνα και όχι για να επιτεθούν σε παράγοντες ή σε αθλητές.

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε λοιπόν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι έγινε όμως; Να δούμε τι έγινε, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις “φταίει η Αστυνομία για όλα” αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όταν το πανό έγινε αντιληπτό και έγινε αντιληπτό και το νόημα, γιατί ήταν στα ρωσικά, η διοργανώτρια, η Super league μαζί με τον παρατηρητή, τους υπεύθυνους ασφαλείας των ομάδων και τους διαιτητές ζήτησαν δύο φορές να κατέβει το πανό. Η γηπεδούχος ομάδα -ο Ηρακλής- από την γηπεδούχο ομάδα ζητήθηκε.

O Ηρακλής έκανε δύο φορές ανακοίνωση στα μεγάφωνα, το πανό δεν κατέβηκε και έτσι η διοργανώτρια δηλαδή η Super league , με παρατηρητή και διαιτητές αποφάσισαν να συνεχιστεί το παιχνίδι χωρίς διακοπή, να τιμωρηθεί η ομάδα με διοικητικό πρόστιμο και η Αστυνομία από εκεί και πέρα σχημάτισε δικογραφία και ενημερώθηκε η Εισαγγελία.

Δεν ζητήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία επέμβαση για να κατέβει το πανό, γιατί δεν ενέπιπτε στις κατηγορίες της ρατσιστικής βίας για τις οποίες άμεσα μπορεί να επέμβει η Αστυνομία.

Παρ’ όλα αυτά η έρευνα συνεχίζεται. Από ό,τι με πληροφόρησαν οι Αστυνομικοί ο υπεύθυνος, αυτός που έβαλε το πανό μέσα, έχει ταυτοποιηθεί και μόλις δοθεί η εντολή από την Εισαγγελία θα προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

Δημοσιογράφος: Α, ταυτοποιήθηκε, βρέθηκε ο άνθρωπος που ανέβασε το πανό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι απ’ ό,τι με ενημέρωσαν οι Αστυνομικοί έχει ταυτοποιηθεί γιατί ήταν απαράδεκτη ενέργεια. Γιατί κάποτε θα πρέπει στα γήπεδα να επικρατήσει άλλη αντίληψη για να μπορεί και ο κόσμος να πηγαίνει εκεί χωρίς φόβο και χωρίς…

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε λοιπόν τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Στραβελάκη.

Τελευταίες Αναρτήσεις