Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201722-02-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

22-02-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM ».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Θα σας ζητήσω κατευθείαν το σχόλιο σας. Είδατε τι συνέβη στο Ωραιόκαστρο.

Έχουμε και συνθήματα κύριε Τόσκα που κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο, λόγω του ρατσιστικού τους περιεχομένου. Τι συμβαίνει εκεί πέρα; Κάποιοι μιλούν δηλαδή για μια αδράνεια της αστυνομίας στο Ωραιόκαστρο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο πιστεύω ότι εξομαλύνεται. Δεν εξομαλύνθηκε τελείως, κάποιες καταστάσεις που δεν είναι καθόλου τιμητικές για τη δημοκρατία μας, για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Κάποιοι στο όνομα τάχαμου του αίματος ή της όποιας φυλετικής καθαρότητας ντροπιάζουν αυτό τον πολιτισμό μας. Δεν σέβονται την ιστορία μας. Η ιστορία η ελληνική είναι ιστορία στη διάρκεια της οποίας έγιναν δεκτοί στην ελληνική παιδεία άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και ακριβώς αυτοί που τάχαμου υποστηρίζουν την ελληνική ιστορία, ντροπιάζουν την ελληνική ιστορία.

Θα πρέπει να καταλάβουν, αυτοί οι λίγοι πλέον, ότι στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν τα προβλήματα ακριβώς επειδή απομονώθηκαν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων. Εδώ τα παιδιά αυτά, οι γονείς τους τα πήραν για να σωθούν από δύσκολες καταστάσεις. Θα πρέπει να μάθουν ελληνικά γράμματα γιατί θα πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να ζήσουν ομαλά, πέρα από μίσος. Γιατί και έφυγαν μακριά από το μίσος για να γλυτώσουν, δεν ήρθαν για να αντιμετωπίσουν άλλο μίσος. Αλλά είναι και κοντόφθαλμοι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι η σωστή παιδεία, η σωστή ελληνική παιδεία, μας προλαβαίνει από άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Είδαμε και εικόνες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε όλα τα social media , συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και των μελών, όπως αυτοαποκαλούνται, μιας πατριωτικής Ένωσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου πατριωτική.

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό είπα και εγώ πως αυτοαποκαλούνται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καθόλου Ένωση που υποστηρίζει την ελληνική ιστορία, όπως είπα πριν.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Αλλά το θέμα είναι ότι η παρουσία τους εκεί στο Ωραιόκαστρο είναι συνεχής. Θα έχουμε κάθε μέρα τέτοιες εικόνες, κλούβες να κλείνουν και να αποκλείουν ένα ολόκληρο σχολείο με παιδάκια, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ, ΥΜΕΤ. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πιστεύω καταρχάς ότι δεν θα συνεχιστούν αυτά τα επεισόδια. Νομίζω ότι πήραν το μάθημά τους και με την εντολή του εισαγγελέα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, που πολύ καλώς εφαρμόστηκε και συνελήφθη και κάποιος, που παρέβη αυτό το νόμο.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι μέσα στα πλαίσια ακριβώς των νόμων και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές να εφαρμόσουμε ό,τι προβλέπεται χωρίς καμία ανοχή σε αυτούς, οι οποίοι ντροπιάζουν και την ιστορία μας αλλά παραβαίνουν και το νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το δικό τους σε αυτούς, οι οποίοι βλέπουν κοντόφθαλμα. Θέλουν να απαγορεύσουν σε εννιά προσφυγόπουλα να μπουν στο σχολείο να μάθουν γράμματα, γιατί, όπως είπα πριν, δε σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε το μέλλον.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή βλέπετε εσείς ότι θα έχουμε μια ανάλογη εικόνα με τον Προφήτη που είχαμε κάποιες αντιδράσεις στην αρχή και ξεφούσκωσε τελικά το θέμα και όλα παγαίνουνε ομαλά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι. Εκτιμώ ότι έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση γιατί και αυτοί οι άνθρωποι, τελικά, θα καταλάβουν ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας και για το έθνος μας δεν είναι τα εννιά προσφυγόπουλα. Μην λένε αστεία πράγματα και μη βλέπουν φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, αυτό του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άλλο θέμα ασφάλειας, το συνδέσατε αμέσως βέβαια.

Δημοσιογράφος : Γιατί χρειαζόμαστε τον Αστυνομικό της Γειτονιάς; Τι έρχεται να προσφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη έτσι, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Οπως και οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, έχουν σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρούς δήμους, χωριά, όπου είναι μακριά τα αστυνομικά τμήματα, έτσι ώστε κάποιος άνθρωπος που δεν μπορεί και δε χρειάζεται να μετακινηθεί μακριά και για βασικές διευκολύνσεις, βασικές ανάγκες να απευθύνεται στον Τοπικό Αστυνόμο ή και το αντίστοιχο στις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Δεν λέω ότι στη χώρα μας, με την πολύ δύσκολη γεωγραφική διαμόρφωση, τα πολλά νησιά, τους μεγάλους ορεινούς όγκους, μπορεί να διευκολυνθεί η κατάσταση να λυθούν προβλήματα με αυτές τις μικρές προσπάθειες. Όμως είναι σε μια κατεύθυνση που δείχνουμε ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του απλού πολίτη σε δύσκολες συνθήκες και θα επεκταθούν αυτά τα μέτρα. Είναι σε πιλοτικό στάδιο αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος : Είναι σε πιλοτικό στάδιο αλλά μη γελιόμαστε, κύριε Υπουργέ, όταν ενισχύεται η ασφάλεια με έμψυχο υλικό ενισχύεται και το αίσθημα της ασφάλειας από πλευρά των πολιτών, δεν το συζητάμε αυτό. Είναι μία κίνηση που φαντάζομαι την περιμένουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Και δεν είναι μόνο οι διευκολύνσεις είναι και ότι έρχεται πολύ κοντά και ο αστυνόμος με τον πολίτη, ο πολίτης με τον αστυνόμο.

Δημοσιογράφος : Και η Αστυνομία αποκτά και άλλο πρόσωπο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι διαφορετικές γραμμές σπάνε.

Δημοσιογράφος : Ναι, και από το έμψυχο υλικό να πάω εγώ στην τεχνολογία. Γιατί από ό,τι γνωρίζω, δεν ξέρω εύχομαι να μη με διαψεύσετε κύριε Υπουργέ, υπάρχουν, εντάσσονται στους κόλπους της αστυνομίας και κάτι drone από το Ισραήλ, αν δεν κάνω λάθος εννέα, έξι στον αριθμό, τα οποία θα επιβλέπουν δρόμους, εθνικές οδούς. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα και αν μπορείτε να μας δώσετε τώρα μια είδηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι τρία μεγαλύτερα και άλλα τρία της Πυροσβεστικής. Εμείς έχουμε σκοπό όλα αυτά τα οποία αγοράστηκαν χωριστά, να τα κάνουμε ενιαίο στόλο, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πρόληψη πυρκαγιών και για έλεγχο κυκλοφορίας σε μεγάλες εθνικές οδούς, αλλά και για έλεγχο συνόρων εκεί που χρειάζεται. Είναι από τον άλλο μήνα, πιστεύουμε ότι θα αρχίσει. Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με την εταιρεία κατασκευής. Θα ξεκινήσει και η πρακτική εκπαίδευση, προχωράμε και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας στην επίλυση κάποιων ζητημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει επιτήρηση καλύτερη στους τομείς που σας είπα. Πρόληψη πυρκαγιών, έλεγχος συνόρων, έλεγχο εθνικών οδών και τέλος πάντων αν χρειαστεί και κάτι άλλο. Βάζουμε ό,τι τεχνολογία έχουμε. Κάποια θέματα που ήταν στα συρτάρια, που ήταν στα ντουλάπια, έτσι;

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά στον έλεγχο των συνόρων, το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την υπέρπτηση drones πάνω σε συνοριακή γραμμή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι, κοιτάξτε ο έλεγχος δε γίνεται ακριβώς πάνω σε συνοριακή γραμμή. Γίνεται στο δικό μας στο εθνικό έδαφος που μπορούν να πετάνε χωρίς κανένα πρόβλημα τα δικά μας μέσα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αλλά αυτά νομίζω είναι σε φάση επίλυσης.

Δυστυχώς έχουμε άλλα προβλήματα τεχνικά. Παραλάβαμε ένα στόλο αστυνομίας τελείως απαρχαιωμένο, με αυτοκίνητα πάνω από 300.000 χλμ και είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με χρήματα ευρωπαϊκά, τα οποία εκτρέψαμε από άχρηστους σκοπούς προκειμένου να πάρουμε κάποια οχήματα, να αρχίσουμε σιγά – σιγά να αλλάζουμε το στόλο της αστυνομίας. Δυστυχώς κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Αυτό άμεσα το βλέπετε κύριε Τόσκα να γίνεται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε έναν αριθμό γύρω στα 500 οχήματα, μοτοσικλέτες κ.λπ. – 500 δεν είναι πολλά. Κάνουμε μια αρχή και ψάχνουμε και άλλα χρήματα να εκτρέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν μπορεί ο αστυνομικός να κινείται με σαράβαλα αυτοκίνητα ή να μην έχει.

Δημοσιογράφος: Ναι κύριε Υπουργέ. Εγώ να μείνω λίγο στο προηγούμενο θέμα κλείνοντας, για τα drones , αν και εφόσον πότε βλέπετε να λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα εδώ στη Χαλκιδική, γιατί έχω μείνει και στο προηγούμενο το πετυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα με τα ελικόπτερα που ουσιαστικά επόπτευαν τις εθνικές αρτηρίες εδώ προς Χαλκιδική. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο πιλοτικό πρόγραμμα που έτυχε μεγάλης επιτυχίας. Και αν θα χρησιμοποιηθούν στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα αυτά τα drones .

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Τα drones αυτά δεν είναι για τη Χαλκιδική παρά μόνο για την επιτήρηση περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Αλλά παράλληλα θα ξαναγίνει και αυτό το καλοκαίρι το πρόγραμμα διπλής χρήσης με τα δύο ελικόπτερα, το αστυνομικό για την επιτήρηση των κυρίων δρομολογίων της Χαλκιδικής με τα προβλήματα που έχει η Χαλκιδική, τη μεγάλη κυκλοφορία ειδικά τα Σαββατοκύριακα αλλά και το άλλο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αεροδιακομιδές. Σώθηκαν πολλοί άνθρωποι πέρυσι και ξέρετε: Και μια ζωή να σωθεί είναι μεγάλη υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Οπότε θα ξαναγίνει, θα υπάρξει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πάλι σε εφαρμογή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι, ναι, θα υλοποιηθεί πάλι. Ξέρετε, με τα λίγα χρήματα που έχουμε και για τη συντήρηση και για όλες αυτές τις λειτουργίες, καύσιμα κ.λπ. προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων. Τα μέσα αυτά δεν αγοράστηκαν για να κάθονται στα αεροδρόμια ή για να κάνουμε εμείς βόλτες.

Είναι για να εξυπηρετούν τον απλό πολίτη. Θα τα ξαναστείλουμε τα ελικόπτερα και αυτό το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Με αυτή τη θετική είδηση θα κλείσουμε κύριε Τόσκα. Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις